papar_apa 24.01.15, 12:40 Proszę osoby, które już doświadczyły pobytu w obu miejscach o opinię, gdzie lepiej zakotwiczyć po 20 sierpnia? I z której miejscowości jest bliżej na mniej zaludnione , ciekawe plaże? Z góry serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomik59 Re: Saranda czy Ksamil? 01.02.15, 11:18 Witam.Byłem w Himare na przełomie sierpnia i września 2013.Saranda to jeden beton.Miejsc do plażowania nie znajdziesz.Natomiast Ksamil,bardzo w sierpniu zatłoczone,ale plaż dużo.Widziałem Ksamil z okna samochodu podczas podróży do Butrint,więc wiele powiedzieć nie mogę.Natomiast często jeździłem z Himare do Sarandy i po drodze mija się wiele pięknych miejscowości z przepięknymi plażami.Nie wiem jaki sposób odpoczynku preferujesz,ale jeśli nie lubisz tłumów,to rozważyłbym przesunięcie wyjazdu o tydzień,bo do końca sierpnia cała Tirana i inne okolice,przebywają na urlopach i szkolnych wakacjach.Jest naprawdę tłoczno,a i ceny wyższe.W Himare,przypadkowo,trafiliśmy na motel gdzie wychylając się przez balkon w pokoju,pod spodem mieliśmy plażę i do linii wody mieliśmy 10 (dziesięć) metrów.Gdyby były pytania,prosze na maila-tomaszbabinski@wp.pl.Mogę pokazać zdjęcia z naszego pokoju.Gdybym się dobrze rozpędził,mogłem skakać do morza.Super.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
miras59 Re: Saranda czy Ksamil? 02.02.15, 20:27 Witam! Byłem i tu i tu ale wybrałbym Sarandę jako miejsce wypadowe,codziennie możesz być na innej plaży- ja tak robiłem.Ksamil nie bardzo przypadł mi do gustu za dużo ludzi i czułem się jak nad jeziorem a nie jak nad morzem.Jeżeli nie masz zamiaru jeździć codziennie na inną plażę mogę ci polecić plażę monastery między ksamilem a sarandą, jest tam hotelik z klimatyzacją bez wyżywienia, na samym morzem 6 apartamentów, możesz zobaczyć sobie film www.youtube.com/watch?v=kkgf8D0n7-o jak bedziesz zainteresowany mam numer telefonu-----cały apartament na 4 osoby 2700 lek Odpowiedz Link
papar_apa Re: Saranda czy Ksamil? 02.02.15, 20:52 Bardzo proszę o namiar na ten apartament.Może jakieś fotki? Poproszę na maila artzow@vp.pl Odpowiedz Link
miras59 Re: Saranda czy Ksamil? 08.02.15, 20:44 jeżeli to było do mnie to masz film powyżej ,widać te apartamenty. Odpowiedz Link
lawhead Re: Saranda czy Ksamil? 09.02.15, 11:15 Witam W sierpniu 2014 z rodziną byłem w Ksamil. Miejscowość typowo wypoczynkowa tzw. kurort - ludzi dużo. Plaże zarówno piaszczyste jak i kamieniste, na plaży ludzi dużo ale miejsce można znaleźć. Nam się podobało, dobre miejsce wypadowe. Sarande to już można powiedzieć duże miasto, ludzi sporo jak i hoteli, ruch pojazdów bardzo duży. Byłem tam na jednej plaży ale nie podobało mi się bo leżało się praktycznie na betonach. Byłem też na tej plaży pomiędzy Sarande i Ksamil, miejsce może i fajne ale praktycznie z dala od miasta, trzeba cały czas używać samochodu żeby gdzieś się przemieścić. Ogólnie Albania bardzo fajna i gdybym miał jeszcze raz wybierać to chyba jednak Ksamil bardziej kameralnie. Odpowiedz Link
miras59 Re: Saranda czy Ksamil? 09.02.15, 23:03 wysłałem ci fotki i namiary na ten hotel Odpowiedz Link
vikingers Re: Saranda czy Ksamil? 28.02.15, 18:19 Byłem w ksamil i sarandzie w2014 roku. Saranda jak ktoś już napisał to duże miasto jak na warunki albańskie. Osobiście plaże zdecydowańie ładniejsze w ksamil chociaż stosunkowo małe i prawie wszystkie z płatnymi leżAkami. Kwoty za dwa leżaki i parasol sa jednak bardzo niskie w porównaniu do innych krajów. Ludzi niestety dużo zarówno w jednej jak i drugiej miejscowości. Infrastruktura jednak lepsza w sarandzie. Ksamil to mała mieścina, dwa sklepy na krzyż po zmroku niezbyt wiele atrakcji. W jednej jak i drugiej miejscowości kwater mnóstwo za stosunkowo niskie kwoty. Osobiście gorąco polecam. Za kilka lat infrastruktura napewno sie poprawi, ale i ceny tez skoczą do góry. Odpowiedz Link
katja_24 Re: Saranda czy Ksamil? 02.03.15, 12:38 W zeszłym roku byłam w Ksamilu od 25 sierpnia, do Sarandy zrobiłam 'wypad" dwa razy. Mnóstwo ludzi, nie ma gdzie postawić auta. Może i fajnie jak ktos lubi dzikie tłumy, ja jednak polecam Ksamil Odpowiedz Link
mirek.63 Re: Saranda czy Ksamil? 17.06.15, 09:58 Właśnie wróciłem wczoraj z Sarandy po 2 tygodniach pobytu, więc na gorąco wrażenia: Plaże publiczne nie są faktycznie zbyt ciekawe ale te prywatne(po lewej stronie od portu) to już zupełnie inna bajka. Piasku nie ma ale jest drobny żwirek , który jest przywożony ciężarówkami. Wynajęcie leżaka i parasola to cena zamówienia , które trzeba zrobić gdy podejdzie obsługa( przykładowo jedno piwo-150 Lek). Wieczorem jest gdzie wyjść- mnóstwo knajpek i tawern , sklepów. Poza tym jest dostęp do bankomatów, i kantorów. Owszem wieczorem jest głośno ale o godzinie 23:30 muzyka cichnie i kto chce się wyspać, to się wyśpi. Zresztą kto chodzi spać na wakacjach przed północą? W Ksamilu plaże na pewno są ładniejsze tyle , że w lipcu i sierpniu tłok jest jak na bazarze. A wieczorem z nudów można się zapić na śmierć )). Odpowiedz Link
lafenda Re: Saranda czy Ksamil? 18.06.15, 17:08 Ja mam podobne zdanie do tomik59, choć akurat Himary również nie polecam. Saranda jest typowym kurortem, mocno betonowym, zatłoczonym. Natomiast Ksamil jest zupełnie nieciekawy, większość domów niedokończona lub nie wykończona, plaże urocze ale w sierpniu bardzo tłoczne... Poszukałabym czegoś w Lukove, Borsh, Qeparo czy Dhermi. Nie brakuje tam ładnych plaż, zatoczek, miasteczka niewielkie i bardziej klimatyczne. A i sklepy i knajpy we wszystkich znajdziesz. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link