ibriz 16.11.06, 16:00 witam jestem Polka zona albanczyka mieszkalam w Tiranie, mysle ze znam dobrze Albanie jak na cudzoziemke zatem jezeli ktos ma konkretne pytania, spostrzezenia badz tez chce sie podzielic informacjami na temat tego kraju to zaparaszam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tarantella2 Re: mieszkam w Albanii 17.11.06, 21:16 No to ja mam takie male pytanie. Bardzo zalezy mi na tym zeby zaprosic mojego faceta na swieta do Polski. Pytanie dotyczy ambasady polskiej w Tiranie a konkretnie tego, czy trudno uzyskac wize, jak dlugo trwa cala procedura, etc. Jesli masz jakies doswiadczenia w tej kwesti i moglabys mi cos o tym powiedziec bylabym bardzo wdzieczna. Odpowiedz Link
ibriz Re: mieszkam w Albanii 17.11.06, 22:12 witam cala procedura uzyskania wizy nie trwa dlugo na wize czeka sie przewaznie tydzien czasem troche dluzej zalezy od sezonu,najlepiej isc do ambasady z dokladnie wyplenionym kwestinariuszem i wszystkie dokuementy miec w porzadku aby za pierwszym podejsciem zalatwic sprawe gdyz pan obecny konsul jest niezbyt otwarta na albanczykow osoba.Wize mozna dostac na okres miesiaca albo na trzy miesisace zalezy od uzasadnienia. Odpowiedz Link
tarantella2 Re: mieszkam w Albanii 18.11.06, 00:01 dziekuje bardzo za info; pozdrawiam Odpowiedz Link
aga_sz5 Re: mieszkam w Albanii 24.11.06, 13:07 Witam, Piszę w tym roku pracę licencjacką o walorach przyrodniczych i kulturowych Albanii. Narazie ze źródeł mam Przewodnik Turystyczny "Albania" Tibora Dienesa i 2 katalogi turystyczne. Nie byłam w Albanii i wiem, że cięzko będzie mi pisac o tym kraju. Proszę o kontakt jeśli bylaby mozliwosc wspolpracy. chodziloby mi o przewodniki katalogi w jezyku angielskim lub polskim. Koszty oczywiscie pokrywam ja Pozdrawiam ciepło Agnieszka Odpowiedz Link
ibriz Re: mieszkam w Albanii 24.11.06, 13:30 pani Agnieszko prosze sie do mnie odezwac na emaila, znam dobrze Albanie, mieszkalam tam ponad dwa lata takze napewno bede mogla cos pomoc, pozdrawiam D Odpowiedz Link
ibriz Re: mieszkam w Albanii 26.11.06, 15:12 mieszkalam z rodzina w Albanii dosyc dlugi czas, pracowalam, bylam na wyjezdzie sluzbowym, przygldalam sie jak zyja albanczycy jaki jest poziom zycia jak wygldaja relacje miedzy ludzmi uwaznie obserwowalam, i powiem jedno to jest kraj zuplenie inny niz europejskie panstwa, zycie przecietnych albanczykow jest trudne i ciezkie, czesto brakuje pradu akurat gdy ja bylam byl kryzys energetyczny jesien-zima2005, czesto brakuje wody, sa specjalne banie na wode gdyz braki wody sa czyms normalnym w Albanii,kraj jest bardzo zniszczony i ogolnie zaniedbany, skazenie srodowiska przekracza wszelkie dopuszczalne normy,jakosc drog pozostawia wiele do zyczenia, zalatwienie formalnosci w urzedach takze dalekie od europejskich standardow, generalnie na wakacje polecam Albanie jednak na dluzsze zamieszkanie zdecydowanie odradzam, jesli ktos mialaby watpliwosci mzona porozmawiac z amabasada polska w Tiranie pracuja tam Polacy ktorzy doskonale orientuja sie w realiach tego kraju takze zawsze mozna uzyskac pomoc. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
deshmoret Re: mieszkam w Albanii 19.01.07, 11:20 Droga Ibriz, moglabys sie na priv'a odezwac ? Odpowiedz Link
amira20 Re: mieszkam w Albanii 08.12.06, 23:34 witam, bardzo chętnie dowiedziałąbym się czegos od ciebie odnosnie zwiazkow posko-albaniskich, calej tej kultury i ich zachowan , obyczajow, przyzyczajen, traktowania kobiet, i czego wlasciwie oni oczekują od nas, kobiet? i jak mozna zrobic na nich jak najlepsze wrazenie? proszę odpisz mi na maila, dziękuję, pozdrawiam Odpowiedz Link
paulisia871 Re: mieszkam w Albanii 18.12.06, 13:48 hey nazywam sie paula,chcialabym dowiedziec sie czego wiecej na temat zycia,ludzi i kultury albanskiej.w te wakacje poznalam fajnego chlopaka jest albanczykiem,troch sie go jednak boje zwlaszcza po tym jak uslyszlam kilka historii na temakt jak traktowane sa tam kobiety itp.wiem ze ogolnie mowiac mezczyzni sa tam trudni trakyuja kobiety jak swoja wlasnosc(ten chlopak tez taki jest)ale chcialabym wiedziec wiecej.zalezy mi na zetelnej odpowiedzi Odpowiedz Link
ewelinka834 Re: mieszkam w Albanii 13.04.07, 21:49 ile ty masz lat dziciaczku skoro wiesz ze traktuje cie jak wlasnosc i ci to nie odpowiada to czego sie pchac Odpowiedz Link
ibriz Re: mieszkam w Albanii 14.04.07, 00:52 witam od niedawna znowu zamieszkalam w Albanii, powrocilam tutaj ze wzgledow rodzinnych , Albania wiele sie zmienila w ciagu ostatnich kilku lat od czasu mojego pierwszego przyjazdu tutaj zaszly duze zmiany na korzysc jednak nadal daleko do zachodniej Europy ale baiera nie jest taka ogromna jak dawniej jesli ktos ma pytania to chetnie odpowiem mysle ze jako jedna z niewielu Polek dosc dobrze orientuje sie w albanskich realiach pozdrawiam Odpowiedz Link
anulka_2005 Re: mieszkam w Albanii 19.04.07, 19:18 witam znasz moze jakies strony albanskie, gdzie sa badania na temat postregania rzadu, kosciola itd. przez albanczyków. Sprawa jest pilna, potrzebna do pracy.dzieki Odpowiedz Link
tomekklimek Re: mieszkam w Albanii 21.06.07, 13:48 Witam! Wybieram sie w sierpniu do Albanii przez Saloniki (tanie polaczenia z Krakowa) w zwiazku z czym mam pytanie o opcje dojazdu z Salonik do Albanii. Slyszalem, ze kursuje autobus, ale nie wiem czy we wszystkie dni tygodnia, o ktorej godzinie, skad odjezdza etc. Bede wdzieczny za kazde informacje. Pozdrawiam! Tomek stereoboy@interia.pl Odpowiedz Link
dr_coolchick Re: mieszkam w Albanii 23.06.07, 10:48 gdy bylem w kwietniu w salonikach to widzialem w godzinach wieczornych autobusy ruszajace do albanii w okolicach dworca kolejowego nie wiem jak drogie sa bilety ale mysle ze nie wiele wiecej niz 20 euro bo z aten do gjirokastry znalazlem wlasnie za taka cene proponuje jeszcze pociag ktory jedzie 5 razy dziennie z salonik do floriny z ktorej jest juz blisko do granicy z albania i macedonia (fyrom) cena niecale 5 euro czas przejazdu 3 godz www.ose.gr Odpowiedz Link
tomekklimek Re: mieszkam w Albanii 25.06.07, 20:37 Dzieki za informacje! Wlasnie znalazlem na sieci, ze z Floriny kursuja dwa autobusy dziennie do Albanii. Wariant z pociagiem bedzie na pewno tanszy i moze byc szybszy, bo samolot z Krakowa laduje w Salonikach o 3.40 rano, wiec do wieczora daleko. Odpowiedz Link
dr_coolchick Re: mieszkam w Albanii 25.06.07, 22:06 powiedz cos wiecej na temat tych autobusow z floriny a z lotniska do dworca kolejowego dojedziesz autobusem 78 bilet 0,60 euro Odpowiedz Link
tomekklimek Re: mieszkam w Albanii 26.06.07, 19:33 Niestety zadnych danych wiecej nie posiadam poza tym, ze sa dwa dziennie. Nie wiem nawet dokad dokladnie w Albanii jada. Info o nich znalazlem pod: www.greecetravel.com/macedonia/florina.htm Poszukam jeszcze i jak cos znajde to sie odezwe. Odpowiedz Link
tomekklimek Re: mieszkam w Albanii 26.06.07, 19:42 Jeszcze jeden link, z ktorego wynika, ze jezdza autobusy do granicy, a potem juz busy do Korcy w Albanii. Poza tym jest tez wzmianka o autokarze do Korcy z Salonik o 8 rano. www.greecetravel.com/macedonia/florina.htm Odpowiedz Link
tomekklimek Re: mieszkam w Albanii 26.06.07, 19:44 Sorry. Zly link przeslalem w ostatnim poscie. Powinien byc: www.geocities.com/albaland/korca/ Odpowiedz Link
sadati Re: mieszkam w Albanii 25.06.07, 23:25 Czesc! Mam prosbe,odpisz do mnie na poczte bardzo prosze.Dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link
szkodra Re: mieszkam w Albanii 11.08.07, 22:46 hej moze odalabys mi swojego maila.ja mieszkam na stale w londynie ale uwielbiam albanie i chcialabym korespondowac z jakas polka co miezka tam.my jestesmy z mezem juz 8 lat razem,bardzo udany zwiazek zaoowocowanym synkiem,moj maz pochodzi z malsi e maldhe misteczko koplik nie daleko szkodry,jakim cudem zamieszkalas w albanii? Odpowiedz Link
eelfka Re: mieszkam w Albanii 15.08.07, 17:14 Witam,jestem zainteresowana inwestowaniem w Albanii!!!!!Bardzo prosze o kontakt osob zorientowanych w sytuacji panujacej w albanii lub mogacych pomoc w jakis sposob!!!Moj e-mail rjanasik@wp.pl Odpowiedz Link
123456q10 Re: mieszkam w Albanii 16.08.07, 14:14 Czy Albańczyk pracujący w Grecji , żeby do mnie przyjechać do Polski musi mieć wizę? Odpowiedz Link
marmik2 Re: mieszkam w Albanii 16.08.07, 19:11 Do końca tego roku musi taką wizę posiadać. Od 1 stycznie kiedy Polska bedzie w Shengen nie musi mieć wizy. Odpowiedz Link
123456q10 Re: mieszkam w Albanii 17.08.07, 08:20 Dziękuję za odp. ,ale niewiem o co chodzi z tym Shengen. Bardzo proszę o wyjaśnienie , bo nie znam się na polityce. Odpowiedz Link
kolut Re: mieszkam w Albanii 18.08.07, 23:17 Układ Schengen jest umową międzynarodową, zawartą między niektórymi krajami członkowskimi UE, mającą na celu zapewnienie swobody przepływu osób na obszarze składającym się z terytoriów państw sygnatariuszy. Układ jest otwarty dla wszystkich członków Unii Europejskiej. Wynikająca z niego swoboda przepływu osób wewnątrz tzw. strefy Schengen (Schengen area) dotyczy nie tylko obywateli państw sygnatariuszy, ale wszystkich osób wszelkiej narodowości i o dowolnym obywatelstwie, które przekraczają granice wewnętrzne na terenie objętym układem. Do układu z Schengen należy obecnie trzynaście państw Unii Europejskiej (wszyscy członkowie Unii przed rozszerzeniem w 2004r. z wyjątkiem Wielkiej Brytanii i Irlandii). Islandia i Norwegia, wchodzące w skład Związku Paszportowego Krajów Nordyckich, są z grupą Schengen stowarzyszone. Dania ma prawo stosowania tylko niektórych przepisów Schengen. W praktyce między państwami należącymi do układu z Schengen nie ma kontroli granicznej, co więcej nie ma w ogóle granicy! Stosowna tablica informuje, że właśnie wjechaliśmy np. z Hiszpanii do Francji. Nie ma celników, "pograniczników" , nie ma nawet zabudowań granicznych (albo zamknięte na cztery spusty). Polske czeka to prawdopodobnie od 1 stycznia 2008. Odpowiedz Link
123456q10 Re: mieszkam w Albanii 21.08.07, 18:25 dzięki za odp., ale dziś dopiero przeczytałam,wiadomość,ponieważ miałam zepsuty komp.Piszesz ,że Polskę czeka to dopiero od 1 stycznia, ale od czego to zależy,czy może się tak teżzdarzyć ,że nic z tego nie będzie? Odpowiedz Link
kolut Re: mieszkam w Albanii 03.09.07, 22:56 Mimo napietej sytuacji w parlamencie i okolicach sejm przyjął stosowną ustawę. Czyli od 1 stycznia jesteśmy w strefie Schengen! Odpowiedz Link
celina.i Re: mieszkam w Albanii 04.09.07, 11:10 jestes pewien, ze od 1 stycznia jestesmy w tej strefie? bo ja wczoraj dzwonilam do ambasady wlasnie w tej sprawie i powiedziano mi, ze moze bedziemy ale jeszcze nic nie wiadomo... moj przyszly maz tez jest albanczykiem wiec jest to dla mnie bardzo wazne. Odpowiedz Link
bubilu pytanie do Kolut 03.09.07, 19:33 hej, czy w zwiozku z tym co napisales o Schengen mam rozumiec, ze Albanczyk < moj maz posiadajocy karte tymczasowego pobytu w Polsce> bedzie mogl przekroczyc bez problemu granice np Wloch na podstawie tej karty i paszportu bez wizy? z gory dzieki za odp pozdrawiam Dora Odpowiedz Link
kolut Re: pytanie do Kolut 03.09.07, 22:54 Tak! Po prostu przejedzie np. samochodem przez Czechy i Austrię nie pokazując na granicach żadnych dokumentów (nawet karty stałego pobytu!). Z tego co sie orientuję lotniska nieco później zorganizują przejścia bez kontroli. Odpowiedz Link
bubilu Re: pytanie do Kolut 04.09.07, 21:46 wielkie dzieki za odp a jesli chodzi o prace? czy na podstawie karty polskiej przebywajac np we wloszech ma pozwolenie na prace? czy moze tamprzebywac jak dlugo zechce? Odpowiedz Link
kolut Re: pytanie do Kolut 07.09.07, 09:26 Włosi chyba otworzyli juz swój rynek pracy dla Polaków (a przynajmniej w rolnictwie), ale nie jestem pewien na 100% Dla Polaków czyli dla obywateli polskich! Posiadających polski paszport lub dowód osobisty. Twój Albańczyk, jesli ma paszport albański wiedzie co prawda bez problemu do Włoch (na mocy ustawy z Schengen), bo nikt nie będzie chciał po drodze oglądać jego dokumentów, ale na miejscu, gdy zacznie szukać legalnej pracy wyjdzie, że nie ma poskiego obywatelstwa. Jeśli ma tylko paszport albański, obowiązują go zasady pobytu i pracy dotyczące Albańczyków. Odpowiedz Link
bubilu zasady albanskie, czyli jakie? 09.09.07, 21:24 tzn jezeli dysponujesz takimi info to zapytam wprost czy jako albanczyk prawnie moze tam praciowac posiadajac tymaczasowa karte pobytu w polsce? Odpowiedz Link
nertila Re: zasady albanskie, czyli jakie? 10.09.07, 07:51 Nie może we Włoszech pracować bez pozwolenia na prace dla Albańczyków, a żeby mógł przebywać potrzebne mu będzie pozwolenie na pobyt. Shengen zmienia tylko tyle że nie ma problemu z wjazdem do włoch ale żeby tam zostać na dłużej Albańczyk musi mieć pracę, zameldowanie i ubezpieczzenie zdrowotne. Odpowiedz Link
kolut Re: zasady albanskie, czyli jakie? 10.09.07, 08:15 Dokładnie tak! Albańczyk z polskimi dokumentami (o ile to nie jest paszport lub dowód osobisty potwierdzający obywatelstwo) nie może legalnie pracować we Włoszech i w żadnym innym kraju... świata (poza Albanią oczywiście Odpowiedz Link