Dodaj do ulubionych

Schroegera

29.03.05, 21:11
Witam,
czy ktos z forumowiczow mieszka na Schroegera lub w okolicy? Mysle o kupieniu
tam mieszkania i zalezy mi na opiniach o okolicy. Czy jest tam bezpiecznie?
Jak z dojazdami? Jak z przedszkolami i szkolami? Jak sasiedzi? Bede wdzieczna
za opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: warszawianka23 Re: Schroegera IP: *.aster.pl 29.03.05, 22:44
      Ja mieszkam na Reymonta przy Schroegera. Jeżeli masz samochód i chciałabyś
      sobie parkować to odradzam, codziennie Schroegera przeżywa oblężenie
      samochodowe z powodu urzedu skarbowego a poza tym często komuś uszkadzają
      samochód. Poza tym to w miare spokojna okolica. A sąsiedztwo bywa różne....
      Trudno jednoznacznie je ocenic, to taka mieszanka. Dojazd jest ok,
      infrastruktura szkolna itp też jest spory wybór. Gdyby nie mało miejsc do
      parkowania to byłoby fajnie.
    • roody102 Re: Schroegera 30.03.05, 11:24
      Dobra lokalizacja. Za chwilę metro pod nosem, z drugiej strony dobrze
      skomunikowana ul. Żeromskiego. Urząd skarbowy i dzielnicowy w bliskim
      sąsiedztwie. Niedaleko jeden market, na Bemowie hipermarket (kilka
      przystanków). Okolica raczej spokojna, choć przy pl. Konfederacji pomieszkuje
      trochę szemranego towarzystwa, ale jednak starszej daty, czyli takiego mniej
      groźnego. Ze szkołami nie jest źle - w zasięgu rzutu średniej wielkości beretem
      co najmniej kilka podstawówek, tecnikum i niezłe liceum na Staffa. Poza tym
      wspaniałe okolice do spacerów i w sumie niezła proporcja ciszy do bliskości od
      miasta, szczególnie z metrem. Więc jeśli to ma być mieszkanie w którejś
      z kamienic, to ja bym się tylko w miarę zaprzyjaźnił z szemranymi sąsiadami. A
      jeśli w bloku, to już tym bardziej będzie spokój.
      • Gość: warszawianka23 Re: Schroegera IP: *.aster.pl 30.03.05, 11:35
        "Za chwilę metro pod nosem" > ale z Ciebie optymista!!!! Jak za 15 lat się do
        nas dokopią to bedzie sukces!!! Ps. Zapomniałam dodać, że nie kradną samochodów
        tak jak np na chomiczówce > to moim zdaniem spory plus!!!
        • roody102 Re: Schroegera 30.03.05, 11:42
          E tam, 15. Na pewno nie wyrobią się do 2007, jak planowali, ale mimo wszystko
          jest to kwestia 2 - 3 lat a nie 15. Nie popadajmy w paranoję.
          • Gość: Byłam tu Re: Schroegera IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.03.05, 13:21
            Z tym spokojem nie do końca prawda. Mieszkałam nie tak dawno w tych okolicach i
            primo straciłam rowery (w styczniu!!!, że też im się chciało w zimie rowery
            kraść) no i włamywano mi się (w dzień) do samochodu ze skutkiem przykrym-bilans
            ujemny w rubryce radioodbiornik. ROśnie już młodsze pokolenie lumpiarskie i
            moja ex-sąsiadka jest regularnie bita (sic!) przez swego szemranego synusia.
            Poza tym to moja ulubiona okolica-trzeba lubić te klimaciki ;)
    • Gość: toja Re: Schroegera IP: 80.72.38.* 30.03.05, 13:19
      tez mieszkam na Reymonta blizej Zeromskiego i mysle ze nie jest to zla okolica,
      chociaz jest tu szaro, pod sklepami miejscowi-szemrani to jednak jest klimacik
      no i kilka atrakcji min. ul.Platnicza ze stylowymi gazowymi latarniami iladnymi
      domkami
    • Gość: Borys Schroegera jest dłuuuuuuuuuuuuuga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 13:46
      Ahoj!
      Nie mieszkam co prawdy na Szregera, ale w opisach chyba lepiej zaznaczać o
      którym odcinku się pisze. To długa uliczka - od Podczaszyńskiego aż do Reymonta.
      Mi się jawi trzy, cztery, może nawet pięć odrębnych "socjologicznie" odcinków.
      Część autorów zaznacza odcinek, nie powiem.

Nigdy niczego złego o Schroegera nie słyszałem, choc część blokowa na północ od
      Przybyszewskiego mi sie nie podoba.

Borys
      • roody102 Re: Schroegera jest dłuuuuuuuuuuuuuga 30.03.05, 13:47
        Ja mówię o tych kamienicach koło pl. Konfederacji.
    • Gość: blebleble Mieszkam obok i mogę powiedzieć że jest już lepiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 14:53
      Kiedyś wchodząc na osiedla od ul. Reymonta na znaku drogowym był napis:STREFA
      SCHOEREGERA.POLICJA WSTĘP WZBRONIONY!I odkąd pamietam nigdy Policji tam nie
      było, teraz czasami sie pojawia.Okolice są piekne to fakt, ale bloki stare więc
      mieszka tu troszkę meneli, ale w większości nie groźnych.All in All
      niechciałabym mieszkać nigdzie indziej.
    • raf1980 Re: Schroegera 31.03.05, 23:43
      Schroegera, nie Schroegera, to jednak Bielany, najlepsze miejsce w Warszawie :)
      Ale tak serio, to wprawdzie mieszkam w okolicach Broniewskiego, to moja siostra
      mieszkająca na Schroegera/Przybyszewskiego jest berdzo zadowolona, cicho,
      menelestwo jak jest to raczej niegrozne no i klimat tej okolicy jest
      niepowtarzalny. Pozdrawiam
    • xaatzs Re: Schroegera 01.04.05, 09:22
      Od kilku lat mieszkam w poblizu: Platnicza, Kleczewska, Przybyszewskiego.
      Jak Przybyszewskiego staram sie wieczorami unikac, tak tymi uliczkami wieczorem
      zdarza mi sie wracac, przejezdzac rowerem.
      Dojazdy ogolnie sa bardzo dobre, szkol tez kilka jest (aczkolwiek teraz z
      rejonizacja namieszali i cora zasuwa na Tołstoja do gimnazjum, majac jedno
      zaraz za Zeromskiego)Urzedy pod nosem.
      Ogolnie spacerowo i ladnie
    • Gość: Zbyszek_bazyliszek Re: Schroegera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 18:01
      Piekne małe miasteczko. Jedyna wada to głosne dzwony z kościoła.
      • Gość: STS fan Re: Schroegera IP: 83.238.11.* 17.06.05, 15:57
        Mieszkam przy kasprowicza miedzy al. Zjednoczenia a Podczaszynskiego.
        Schroegera na tym odcinku to fantastyczne miejsce na spacery wieczorne, cisza,
        spokoj, w poblizu szkola z otwartymi boiskami
    • Gość: Schroeger Re: Schroegera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 18:47
      Od 2000 r. mieszkam z rodziną na tej ulicy; bliżej Reymonta. Za rok wyprowadzamy
      się, ale ze względu na większe mieszkanie a nie okolicę... jęzeli lubisz "klimat
      małego miasteczka" to jest miejsc dla ciebie. ludzie w sklepikach zaraz cie
      rozpoznają... ale możesz być anonimowy wsród sąsiadów, więc nie jest źle ...
      • Gość: kaś Re: Schroegera IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.05, 20:23
        Mięsny u Pana Rysia na rogu z Przybyszewskiego w porządku! I pyszne ciasto ze
        śliwkami w spożywczym przy pl. Konfederacji... (Swoją drogą, to pierwszy
        spożywczy na Bielanach...) Nie wiem, czy to przekonujące argumenty, ale okolice
        Zdobyczy Robotniczej polecam. Aha, nam dzwony od Zygmunta nie przeszkadzają,
        chociaż mieszkamy bliziutko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka