Dodaj do ulubionych

Osiedle Ruda

08.06.05, 18:38
Mam pytanie - czy tylko mnie `zauroczyło` osiedle Ruda? Niby zwykłe
blokowisko, niespecjalnie piękne, z nienajlepszym sąsiedztwem (Trasa AK), a
jednak mające coś w sobie.
Tak się rozmarzyłam - miec mieszkanie w wieżowcu na Klaudyny, 21 piętro z
przecudnym widokiem na Centrum...

Co sądzicie o Rudzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Amadeo Re: Osiedle Ruda IP: *.tky.hut.fi 08.06.05, 18:58
      Na 21 pietrze to akurat sa piwnice, tak mi sie cos zdaje :)
    • roody102 Re: Osiedle Ruda 08.06.05, 19:12
      Mieszkam tu od urodzenia a nigdy tak na nie patrzyłem. Wręcz wzbraniałem się
      przed okazywaniem sympatii zbytniej - że to niby tylko przyzwyczajenie. No ale
      nie ukrywam, że źle się tu nie czuję.

A widok z wysokich pięter szczególnie w stronę Centrum jest fajny... Z mojego
      widać most Świętokrzyski i (przy czystym niebie) Siekierkowski!
      • madame_parapet Re: Osiedle Ruda 08.06.05, 19:53
        Czy miałbyś może fotki ze swojego okna - na centrum, wieżowce, mosty? :) Byłabym
        wdzięczna :)
        • mroovkaa Re: Osiedle Ruda 09.06.05, 08:44
          Yyyyyy... mieszkam na Rudzie trochę ponad rok i dopiero teraz dostrzegam jej
          uroki. Bo są. Las Bielański, bardzo dobra infrastruktura - wszystko na miejscu,
          sklepy, apteka, poczta, szkoły, przedszkola. Zadbane to całkiem, zieleń
          porządna. Ludzie mówią sobie w windzie "dzień dobry" i "dziękuję". Niezły
          dojazd do centrum, blisko spacerowy Żoliborz i Stare Bielany (moje bardzo
          niedawne odkrycie!)Dobrze mi sie tu mieszka. Ale żeby się zauroczyć?!
          Architektura powala. Koszmarna, zwłaszcza punktowce - blacha falista (?),
          jakieś cegły, każdy balkon inny. Trasa AK huczy i grzmi!!! Nocą nie przestaje.
          I okna się bardzo szybko brudzą, więc na pewno niezbyt czysto.
          Nie rozumiem zauroczenia! Ale ja ze Śródmieścia jestem, z pięknej kamienicy, z
          pięknej ulicy.
          A teraz z Rudy. I dobrze mi z tym.
        • roody102 Re: Osiedle Ruda 09.06.05, 16:20
          Zdjęć nie mam - wystarczy mi, że codziennie to oglądam, nie muszę
          fotografować ;) Aczkolwiek z okien to nie na centrum mam widok - to z klatki.

Co do zieleni na osiedlu, to prawdą jest, że w maju gdy ona wybucha, to z góry
          ono naprawdę fajnie wygląda. Ale jak jej nie ma to ja pierdykam, jak tu jest
          smutno...
      • donkej Re: Osiedle Ruda 09.06.05, 09:13

Bo miejsce jest świetne - tzn. lokalizacja. Same budynki - yyh ykhm, tego...!
        Ale każdy wysoki dom ma tę zaletę, że dużo widać z ostatnich pięter. A że tu
        okolica miła...
        Boli tylko, kiedy się stare zdjęcia widzi.
        • Gość: Camille Re: Osiedle Ruda IP: 217.153.97.* 09.06.05, 09:25
          Ja jestem niesamowicie przywiązana do Rudy i cieżko mi pomyslec o definitywnej
          przeprowadzce. Staram sie namowic mojego mezusia na kupno mieszkanka tutaj, ale
          on kurcze upiera sie przy nowym budownictwie. A ja tylko tu czuje sie jak u
          siebie w domu!!
          Nigdzie indziej nie mozna sobie pojsc po pracy na taki fajny spacer, jak na
          Rudzie:) Dołączam do zauroczonych;)
        • z-o-s-i-a Re: Osiedle Ruda 09.06.05, 11:10
          donkej napisała:
          > Bo miejsce jest świetne - tzn. lokalizacja. Same budynki - yyh ykhm, tego...!
          > Ale każdy wysoki dom ma tę zaletę, że dużo widać z ostatnich pięter. A że tu
          > okolica miła...

Szczególnie jak widzisz ze swoich okien równie "piękny" budynek, który stoi na
          przeciwko.

> Boli tylko, kiedy się stare zdjęcia widzi.

Mówisz o tych, na których widać jak w miejscu dzisiejszego osiedla przechadzały
          się świniaki? :)))
          • donkej Re: Osiedle Ruda 09.06.05, 11:51
            Kocham świniaki!
        • Gość: pawel Re: Osiedle Ruda IP: *.kosson.com 09.06.05, 11:26
          > Boli tylko, kiedy się stare zdjęcia widzi.

Także jak się stoi na placu Lelewela

• kris01 Re: Osiedle Ruda 09.06.05, 11:00
      Mieszkam tutaj 4 lata i coraz bardziej mi się tutaj podoba.
      Fakt, może trochę za blisko trasa AK, ale za to lokalizacja osiedla wszystko
      rekompensuje: szybki dojazd do Centrum, blisko lasek no i trasy rowerowe - dla
      mnie bomba. Jak będę zmianiał mieszkanie, to na pewno na jakieś w tej okolicy.
      • mazurek25 Re: Osiedle Ruda 09.06.05, 13:06
        Ja mam podobne odczucia, a mieszkam tu 3 lata.
        Jak kupowałam mieszkanie,nie znałam tak dobrze okolicy, a teraz chwalę sobie
        kanałek ,Lasek Bielański- jest gdzie pochodzić, pojeździć na rowerze, dobry
        dojazd, na osiedlu jest wszystko, bloki, cóż.... zdecydowanie wolałabym
        mieszkać w domku, ale...kasa...
        Irytuje mnie tylko wysoki fundusz remontowy, jak dla mnie 130 zł/m-c to
        zdecydowanie za dużo... ale to pewnie temat na osobny watek.

Pozdrawiam wszystkich z Rudy i nie tylko !
        • Gość: tutor Re: Osiedle Ruda IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 03.07.05, 09:52
          Osiedle fajne, tylko, niestety, podupadające.Wysoki fundusz remontowy, niektóre
          budynki/zwłaszcza XV-piętrowe/ totalnie niedoinwestowane.Poza tym akurat to
          osiedle nie ma szczęścia do działaczy i zarządów. Wielka szkoda, ponieważ ma
          swoje plusy, mnóstwo zieleni, niezła komunikacja z centrum,infrastruktura
          oświatowa i handlowa.Potrzeba tu autentycznego gospodarza, który mógłby je za
          uszy wyciągnąć z marazmu.
    • Gość: Beata Re: Osiedle Ruda IP: *.marymont.pl / *.marymont.pl 09.06.05, 17:49
      Mieszkam tu już dość długo. Podoba mi się sporo rzeczy, ale na jedno nie mogę
      patrzeć: chodzi ruderę, której się wstydzę, gdy zapraszam znajomych i pytają,
      co to za koszmarek (obok parkingu społecznego, między Gwiaździstą 25 a Klaudyny
      >chyba< 16). W tym roku przynajmniej zniknęło ogrodzenie i nie ma śmietnika,
      ale przyznacie, że jest to coś przedziwnego. Środek osiedla i tego typu
      budowla.

B.

• Gość: ddr Re: Osiedle Ruda IP: *.man.busko.pl 09.06.05, 21:13
        akurat w zimie to nic tylko sie powiesic takie blokowisko ;) :P i ten piekny
        widok z okna na drugi blok :|
        ale jak przychodzi wiooosna :)) heh..
        no i nikt nie wspomnial ze ruda ma fajna i niedroga siec osiedlowa :PPPP
        TYLKO BRAKUJE CZERWONEJ LINII NA KRAKOWSKIE.. i juz :/
        • kris01 Re: Osiedle Ruda 10.06.05, 10:39
          Gość portalu: ddr napisał(a):

> no i nikt nie wspomnial ze ruda ma fajna i niedroga siec osiedlowa :PPPP

Tylko ta sieć nie jest dostępna we wszystkich blokach :(
      • Gość: tutor Re: Osiedle Ruda IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 03.07.05, 09:55
        Rudera, potocznie zwana ,,Ruinami Jana" ma nieuregulowanę sprawy własnościowe.
        SBM,,Ruda" nie ma na to wpływu,gmina zapewne również. I tak to trwa.Jakie tam
        mogą odchodzić sprawki, można się tylko domyślać.
      • raf1980 Re: Osiedle Ruda 10.07.05, 11:27
        Rudera(y) troche strasza, fakt, czy ktos jednak wie, ze sa to resztki starego
        Marymontu i jego ulic, ktore zostaly wchloniete przez osiedle? Jestem ciekaw
        ilu mieszkancom nasunela sie taka refleksja?

p.s.
        • roody102 Re: Osiedle Ruda 10.07.05, 11:42
          Jedne z ostatnich, dodajmy. W obrębie osiedla są jeszcze dwa domy starego
          Marymontu - administracja i ten przy klaudyny. Jeden jest juz po drugiej
          stronie Klaudyny i na Potoku jeszcze ze dwa (w jednym też jest administracja).
          A poza tym trochę w okolicy Marii Kazimiery.
      • Gość: esscort Re: Osiedle Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 12:09
        Gość portalu: Beata napisał(a):

> Mieszkam tu już dość długo. Podoba mi się sporo rzeczy, ale na jedno nie mogę
        > patrzeć: chodzi ruderę, której się wstydzę, gdy zapraszam znajomych i pytają,
        > co to za koszmarek (obok parkingu społecznego, między Gwiaździstą 25 a
        Klaudyny
        >
        > >chyba< 16).

Ja na twoim miejscu wstrydziłbym się tych obrzydliwych blokasów a nie
        jedynego "normalnego" w tej opkolicy domu
        • Gość: szalkowski Re: Osiedle Ruda IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 10.07.05, 13:11
          Jedni wola bloki (jak ja np.), inni rozwalajace sie zasikane 'kamienice'.
          Wolny rynek opinii.
        • roody102 Re: Osiedle Ruda 10.07.05, 16:00
          Daj spokój, to nie jest normalny budynek - to rudera, która w każdej chwili
          może się zawalić. Pewnie, że fajniej byłoby mieszkać w willowej dzielnicy, ale
          nie ma takiego przełożenia między tymi - jak widać nie takimi złymi - blokami a
          tymi ruderami.
    • Gość: szalkowski Re: Osiedle Ruda IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 13.06.05, 05:46
      Hmm...

Lubie takie watki. Nie pierwszy i nie ostatni raz wypowiadamy sie pozytywnie o
      tym osiedlu. Osiedle sprytnie i na przekor lamie wszystkie stereotypy o
      blokowiskach.
      Klimat niepowtarzalny. I nalezy pamietac, ze ludzie tworza taki klimat.

Zazdroszcze sobie, ze tu mieszkam;)

• Gość: kmn Re: Osiedle Ruda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 11:06
      Zastanawiam się jakie perspektywy stoją przed Rudą (przede wszystkim chodzi mi
      o dwudziestopiętrowce przy samej Trasie) w obliczu wpuszczenia autostrady A2 w
      AK...

Juz teraz lomot od Trasy jest nie do wytrzymania, zwlaszcza jak ktos ma okna na
      poludnie. Co bedzie jak dołączy do tego A2?
    • israel Blokowisko 13.06.05, 13:22
      Mieszkalem ok 10 lat na Kiwerskiej, w 6-pietrowych blokach, zadbanych, czystych,
      otoczonych parkanem i ze strzyzona trawka. Dla mnie bloki na Rudzie zawsze byly
      i sa pietnem komunizmu - wielka plyta i rama H, tysiace ludzi stloczonych w
      sciany, ludzie nie wiedza nawet kto jest ich sasiadem. Jedyne co rekompensuje
      mieszkanie na Rudzie to okolica, ktora jest niesamowita, ale TYLKo tam, gdzie
      nie ma blokow:) Czyli male uliczki z domkami jednorodzinnymi od Klaudyny po
      Gdanska i dalej, Lasek Bielanski, Kanalek, pola i sciezki nad Wisla. Ale tez w
      zwiazku z tym polecam zakup mieszkania gdzies poza blokowiskiem Ruda, nawet
      chociazby w 6-pietrowych blokach na Kiwerskiej, gdzie nie czuc blokowiska i jest
      ladniej i czysciej - mieszkanie ok. 80m chyba za 300tys.
      • Gość: Camille Re: Blokowisko IP: 217.153.97.* 13.06.05, 14:53
        Hmm, za tyle to mozna sie pokusic o budowe domu:)
      • roody102 Re: Blokowisko 13.06.05, 18:00
        Nie wiem jak jest w innych blokach, ale u mnie nie tak źle z tą anonimowością.
        Większość rodzin mieszka tu od początku i znają się z widzenia. Mimo iż w moim
        bloku jest 180 mieszkań, to większość twarzy jest mi znajoma. Co więcej, blok
        oddano w roku 1979 a w 1980 urodziła się kupa dzieciaków, które wychowywały się
        razem (a ich mamy się temu wespół przyglądały), razem łaziły do szkół, więc
        jakaś elementarna więź się tu zdążyła wytworzyć.

Oczywiście teraz jest większa rotacja, mieszkania są w rynkowym obiegu i to się
        zmienia - w skali osiedla czuję to bardziej, w skali bloku właściwie nie. W
        sumie najlepsze relacje na piętrze mamy z sąsiadami, którzy mieszkają tu
        krótko. Nie wiem jak jest na innych osiedlach, ale tu naprwdę nie czuję się
        wyalienowany.
        • israel Re: Blokowisko 13.06.05, 23:27
          Zawsze sie znajda osoby jak Ty, ktore mieszkaja lata i kojarze wiele osob, ale
          zaloze sie, ze wiekszosc mieszkancow Twojego bloku nie wie, kto jest ich
          sasiadem na tej samej klatce.
          • roody102 Re: Blokowisko 13.06.05, 23:33
            Nie czuję się wyjątkiem - kłaniam się im a oni mnie, więc chyba wszyscy się z
            widzenia znamy. Nie mówię, że jest jakaś wspólnota, bez popadania w euforię.
            Ale jednak nie ma anonimowości. Ba, na tej samej zasadzie kojarzę sporo ludzi z
            innych bloków, naprawdę. A nie jestem typem, który się integruje z sąsiadami w
            wieku własnych dziadków ;)
    • chaladia Re: Osiedle Ruda 13.06.05, 21:28
      Teściowie od lat paru mieszkają na Potoku. To po drugiej stronie Trasy AK. Blok
      należy do Spółdzielni Nauczycielskiej. Czysto, ładna roślinność przed wejściem,
      w środku kwiaty w hallu. Oby tak było we wszystkich nowych "apartamentowcach".
      No i wspaniały widok, choć "tylko" z IX piętra...
      • israel Re: Osiedle Ruda 13.06.05, 23:26
        Wasze opinie niestety sa swiadectwem pewnego zagubienia cywilizacyjnego. Ludzie
        ciesza sie, ze mieszkaja w ladnych blokach, choc bloki sa w europie zachodniej
        dla najbiedniejszych warstw spolecznych. mieszkajac w bloku cieszymy sie, ze
        jest w miare czsyto, ze nikt nam nie sra w windzie, ze zsypy nie smierdza. to
        wszystko jest wciaz jednak parodia normalnosci, wobec krajow, gdzie ludzie o
        naszym statusie spolecznym mieszkaja w apartamentowcach lub wlasnych domach.
        Warszawa jest w ogole przykladem paradoksu postsowieckiego. W lepszych
        dzielnicach, w kamienicach np na Starowce, Mariensztacie, Starym Mokotowie,
        mieszkaja menele, a inteligencja wciaz mieszka w blokach. MIeszkam teraz na
        Mokotowie, kilka kamienic obok w budynku wartym na wolnym rynku miedzy 6 a 9 mln
        zlotych w mieszkaniu 160m2!!!! mieszka rodzina meneli i pijakow, ktorzy nie
        placa rachunkow!!! Wielu z Was nie moze marzyc o takim mieszkaniu. To jest
        absurd tej rzeczywistosci.
        • roody102 Re: Osiedle Ruda 13.06.05, 23:35
          Chyba nie zrozumiałeś do końca tego, co się w tym wątku dzieje. Tu nikt nie
          wpada w bezkrytyczny entuzjazm dla bloków jako takich - wszyscy znamy ich wady,
          najczęściej z autopsji. Po prostu spostrzegliśmy że z setek fatalnych blokowisk
          to się wyróżnia stosunkowo sympatycznym klimatem, który doceniają zarówno
          starzy jak i nowi jego mieszkańcy.
          • kris01 Re: Osiedle Ruda 13.06.05, 23:43
            Dzine to, ale Polacy maja niesamowite zamiłowanie do krytykowania tego, co wokół
            nich. Fakt, że jest to blokowisko a nie osiedle pieknych apartamentowców nie
            oznacza braku walorów estetycznych.
            Poza tym luksusowa zabudowa nie stanowi o niesamowitych walorach okolicy.
        • donkej Re: Osiedle Ruda 14.06.05, 09:26
          >.....parodia normalnosci, wobec krajow, gdzie ludzie o
          > naszym statusie spolecznym mieszkaja w apartamentowcach lub wlasnych domach.

Naszym statusie?
          Jakim naszym? Moim, Twoim, współdyskutantów?
          Lepszym, gorszym?

Nawiasem mówiąc, jeślibym się poczuwała do wspólnoty statusu z jakąś grupą
          społeczną, to byłaby to grupa ludzi mieszkających w kamienicach, w ładnych
          mieszkaniach w starym budownictwie.

> Warszawa jest w ogole przykladem paradoksu postsowieckiego. W lepszych
          > dzielnicach, w kamienicach np na Starowce, Mariensztacie, Starym Mokotowie,
          > mieszkaja menele, a inteligencja wciaz mieszka w blokach.

Lepszych dzielnicach?
          No no - co prawda ja mieszkam 3 przystanki bliżej, ale i tak Ruda jest bardzo
          blisko Żoliborza ;-))))))
          • Gość: szalkowski Re: Osiedle Ruda IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 14.06.05, 09:48
            >No no - co prawda ja mieszkam 3 przystanki bliżej, ale i tak Ruda jest bardzo
            >blisko Żoliborza ;-))))))

Donka, chcesz znowu ze mna zaczynac? ;))
            • donkej Re: Osiedle Ruda 14.06.05, 09:55
              Łojezu, no przecież ja się właśnie ujęłam za Rudą, bo dla mnie to blisko
              Starego Żoliborza. A Tobie chodzi oczywiście o to, że to Żoliborz... :-)))
              • Gość: szalkowski Re: Osiedle Ruda IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 14.06.05, 10:31
                Prawdaż swięta :)
        • Gość: szalkowski Re: Osiedle Ruda IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 14.06.05, 09:46
          Nie mozesz zrozumiec jak grupa inteligentnych osob moze sie pozytywnie
          wypowiadac o blokowisku i wysnuwasz stad wniosek, ze w takim razie jest
          zagubiona/nieswiadoma itp. A to bardzo brzydka figurka panie Piotrze! No, no!
          <lobuziak>

Kiedy ja pisze o tym, ze Ruda jest fantastyczna, bo taki mam styl, to powinienes
          wziac sobie pewne rzeczy w nawias. Czytac troche miedzy wierszami. A Ty wyklad
          dajesz teoretyczny i prawie osobiste przytyki panie Kolego! :)

Ja rozumiem frustracje i brak poczucia przynaleznosci itp. ale zapamietaj sobie
          dobrze raz na zawsze: Ruda jest przyjemna enklawa z milym klimatem i pieknym
          otoczeniem. I o tym piszemy wlasnie. I tylko tyle. Jak cos lubisz, wybaczasz
          tego czemus niedociagniecia, braki i tak dalej. Wiesz, to bardziej o to chodzi.
          Mamy dobre humory, swieci slonce i jest git. I nie psuj tego.

A co by bylo gdyby bylo - gdyby tu stalo osiedle domkow jednorodzinnych, bla bla
          - oj, toz nie o tym mowimy.

Wiecej optymizmu!
          :)

• userid Re: Osiedle Ruda 14.06.05, 11:41
      Spędziłem na Gwiaździstej (daleko od Trasy :) prawie 20 wspaniałych lat.
      Ruda jest niepowtarzalna - niby blokowisko a nie czuje się tego.
      To zasługa mieszkańców i przepięknych okoliczności przyrody - Lasek, Kanałek,
      Kępa...
      Ech... łezka się kręci w oku.
      Pozdrawiam wszystkich Rudzielców.
      :)

• Gość: sami Re: Osiedle Ruda IP: *.acn.waw.pl 05.07.05, 14:30
        mieszkam na rudzie 2,5 roku, wcześniej zaliczyłam Pragę, Ursynów, Sady
        Żoliborskie... O kupnie mieszkania na Klaudyny zadecydowały atrakcje w postaci
        terenów zielonych i bardzo fajny układ mieszkania. To, co mnie ujęło później to
        wspaniali sąsiedzi- tutaj nie można być anonimowym :) Teraz tutaj jest mój
        domek, tutaj jest moje miejsce za ziemii... bardzo wyjątkowe miejsce...
        Przepiękne zachody słońca nad Lasem... Cudnie :)
    • Gość: Jacek Re: Osiedle Ruda IP: *.crowley.pl 07.07.05, 15:28
      Mieszkam w wieżowcu na Klaudyny nieco ponad półtora roku. Jak na blokowisko jest całkiem OK. Jest spokojnie i w miarę czysto. Nie ma zbyt wielu meneli, za to trochę trochę zbyt wielu psiarzy którzy jak dla mnie są plagą na blokowiskach. Generalnie jest sympatycznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka