Dodaj do ulubionych

Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w tym...

02.02.06, 02:26
To rondo łączy elementy tzw. Obwodnicy Śródmieścia.
Tam powinny docelowo powstać estakady, jak na Rondzie Starzyńskiego.
Obserwuj wątek
    • mkm_101 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 02:35
      Światła? No dopiero wtedy będzie chaos...
      Jedynym rozwiązaniem jest oddzielenie ruchu pieszych od samochodów,
      czyli przejście podziemne.
      No ale byłoby jak zwykle "za drogo".

Przy okazji należałoby także "osłupkować" pozostałe ćwiartki ronda - nadal
      parkują tam samochody, nie tylko ograniczając widoczność przy przejściach dla
      pieszych ale także (przy parkowaniu) dodatkowo utrudniając ruch na rondzie.

mkm101
      tramwar.republika.pl
      • Gość: pieszy Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.acn.waw.pl 02.02.06, 09:33
        mkm_101 napisał:
        > Jedynym rozwiązaniem jest oddzielenie ruchu pieszych od samochodów,
        > czyli przejście podziemne.

Masz na myśli przejazd podziemny, nie przejście. Miasto nie jest dla samochodów,
        miasto jest dla ludzi. Jak chcesz, samochodziarzu, to poruszaj się jak szczur po
        kanałach tą swoją puszką, a ludzi zostaw w spokoju.
        • Gość: Zbyszio Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 10:15
          Ty - "pieszy"! Masz żal do posiadaczy samochodów, że Ty go nie masz?
          Aby było bezkolizyjnie to trzeba jednych pokierować górą a innych dołem.
          Aby pieszym nie było zimno, aby deszcz ich nie moczył a słońce nie prażyło
          lepiej zrobić przejście podziemne w dwu kierunkach od Arkadii.
          • Gość: pieszy Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.acn.waw.pl 02.02.06, 10:25
            Gość portalu: Zbyszio napisał(a):

> Aby pieszym nie było zimno, aby deszcz ich nie moczył a słońce nie prażyło
            > lepiej zrobić przejście podziemne w dwu kierunkach od Arkadii.

Aby ci lakierku na blachosmrodzie nie wypaliło słońce, a deszcz nie pordzewił,
            pełzaj w kanałach.
        • mkm_101 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 11:23
          > Masz na myśli przejazd podziemny, nie przejście.
          >Miasto nie jest dla samochodów,
          > miasto jest dla ludzi. Jak chcesz, samochodziarzu,
          > to poruszaj się jak szczur po
          > kanałach tą swoją puszką, a ludzi zostaw w spokoju.
          No trafił się "dyskutant"
          Nie dość że zamiast argumentów od razu "ad personam"
          to jeszcze trafia kulą w płot
          - do tego mojego lokalnego supermarketu
          chodzę na piechotę przejściami po Rondzie Babka
          i wiem osobiście jak to wygląda

mkm101
          tramwar.republika.pl
        • Gość: Tomcio Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.net.external.hp.com 02.02.06, 14:32
          > Masz na myśli przejazd podziemny, nie przejście. Miasto nie jest dla
          > samochodów miasto jest dla ludzi.

I wlasnie daltego powinny byc przejscia podziemne - zeby piesi mogli sprawnie
          przedostawac sie na druga strone.
          Atakow personalnych nie komentuje.
          • wilson05 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 14:45
            > I wlasnie daltego powinny byc przejscia podziemne - zeby piesi mogli sprawnie
            > przedostawac sie na druga strone.
            Ja sie bardzo sprawnie przedostaje przejsciem przez jezdnie (nie ma swiatel wiec
            mam pierwszenstwo) i zadne schody pod ziemie nie sa mi potrzebne - to kierowcy
            maja problem bo stoja w korku, wiec niech zjada sobie pod ziemie jesli w tym
            korku nie chca stac. Nie zrzucaj kosztow rozwiazania swoich problemow na innych
            uzytkownikow drogi
            • tarantula01 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 18:07
              wilson05 napisał:

> Ja sie bardzo sprawnie przedostaje przejsciem przez jezdnie (nie ma swiatel
              > wiec mam pierwszenstwo)

Mylisz się z pierwszeństwem - nie masz takiego przywileju w przypadku, gdy
              wchodzisz na jezdnię wprost pod nadjeżdżający samochód. Powiesz, że samochody
              stoją, bo inni są na przejściu, więc korzystasz z okazji i wchodzisz, czym
              powodujesz, że gdy jesteś na przejściu, to samochody musza się zatrzymać, więc
              z przeciwka na tej samej zasadzie co Ty wcześniej wchodzą inne osoby i tak w
              kółko.

Na upartego to można to nazwać blokowaniem ulicy. Przed otwarciem centrum
              Arkadia, ruch na rondzie regulowały przejeżdżające tramwaje, tamując na pewien
              czas poszczególne wjazdy - wprawdzie nieregularnie się to odbywało, ale od
              biedy działało. Było jednak mniej pieszych. Obecnie pieszych trzeba skierować w
              sposób bardziej uporządkowany, np. poprzez małą galeryjkę (taka jaka jest przy
              GM) prosto z Arkadii na północne przystanki tramwajowe i za al. Jana Pawła II
              (zejścia).
              W przypadku usprawnienia ruchu samochodowego, to montaż sygnalizacji na rondzie
              jest nie lada wyzwaniem - co innego skrzyżowanie z wyspą centralną (to
              większość "rond" ze światłami). Estakady w ciągu obwodnicy Śródmieścia nie do
              końca są dobre, bo zaburzą układ przestrzenny al. Jana Pawła II - zamkną
              perspektywę tej ulicy od Śródmieścia. Z kolei alternatywny tunel za drogi w
              stosunku do estakad.

> i zadne schody pod ziemie nie sa mi potrzebne - to kierowcy maja problem bo
              > stoja w korku, wiec niech zjada sobie pod ziemie jesli w tym korku nie chca
              > stac.

Ty też masz pośrednio problem - większa emisja spalin nie jest dla tej okolicy
              obojętna.

> Nie zrzucaj kosztow rozwiazania swoich problemow na innych uzytkownikow drogi.

Tu dla każdego powinno być coś miłego.
          • Gość: pieszy Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.acn.waw.pl 02.02.06, 23:15
            Gość portalu: Tomcio napisał(a):
            >I wlasnie daltego powinny byc przejscia podziemne - zeby piesi mogli sprawnie
            > przedostawac sie na druga strone.

Ja tam widzę, że to samochody mają problem ze sprawnym przejazdem na tym
            rondzie, a nie piesi z przejściem. I wlasnie daltego powinny byc przejazdy
            podziemne - zeby samochodziarze mogli sprawnie
            przedostawac sie na druga strone.
        • Gość: Rysiek Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:09
          Tak masz racje, szczurami nie jesteśmy. Metra też nam nie budujcie, to
          nieludzkie jeździć pod ziemią
      • Gość: =t= A dojazd do Tatarskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:56
        Początkowo pomiędzy mini-rondami POD wiaduktem w Stołecznej (tam na dole koło
        wjazdów na parkingi Arkadii) miał powstać łącznik od mini-ronda po zachodniej
        stronie, do skrzyżowania Powązkowska/Tatarska.
        Czemu z tego zrezygnowano? Teraz jedyny wyjazd w stronę Powązkowskiej prowadzi
        Burakowską... która kończy się przy i tak ruchliwym i zakorkowanym skrzyżowaniu
        Powązkowska/Okopowa.
    • Gość: Przyjezdny Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.chello.pl 02.02.06, 05:46
      A co to jest "dawne rondo babka"???To w Warszawie taki bałagan, że ronda nie
      mają nazw???? No wiadomo "stolyca" to wiocha...
      • Gość: Antonik Nie rozumiesz pewnych spraw. IP: 193.41.113.* 02.02.06, 08:41
        Panie Przyjezdny, Jezeli nie podoba ci sie Warszawa mozesz tutaj nie
        przyjeżdżać. Ja tu mieszkam od urodzenia i dla mnie nie jest to dawne rondo
        Babka, tylko po prostu Rondo Babka. Nazwa została zmieniona wbrew woli
        mieszkańców. Ja zawsze bedę popierać starą.
      • Gość: Jan Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: 195.136.112.* 02.02.06, 09:39
        To jest Rondo Babka, tylko urzędnicy wrew ludziom wymyślili sobie inaczej!
        • roody102 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 19:30
          Nie urzędnicy, nie urzędnicy. Pomysł wyszedł od ludzi, których koledzy ginęli w
          tym miejscu gdy byli w naszym - niektórych z nas w każdym razie - wieku i o
          ktorych nikt przez 60 lat nie pamiętał. Ja też byłem przeciwny tej zmianie, ale
          oddajmy jednak honor tym, którym na niej zależało.

Co do samego ronda, to prawda jest taka, że miasto przespało okazję - mogło od
          inwestora Arkadii (a jakby miało długofalowe plany to i od innych inwestorów
          budujących w okolicy aparatemntowce) wydębić kasę na estakady i przejścia. Nie
          wydębiło i teraz mamy to, co mamy.

A jeszcze inną jest kwestia tego, kto ma iść górą, a kto dołem - ja też uważam,
          że w centrach miast powinno się robić odwrotnie niż do tej pory - to samochody
          powinny się chować w tunelach i przejazdach a piesi powinni móc chodzić czymś
          na kształt kładek, ale położonych na poziomie gruntu. Byłoby wygodniej i
          bezpieczniej, bo wszelkie schody zachęcają do ich omijania. I byłoby ładniej.

I akurat na tym rondzie można to zrobić bez żadnego problemu.
          • Gość: oki to przemianujmy foksal na batalionu pancerfaust IP: *.chello.pl 02.02.06, 22:35
            a nowy świat na księdza pietruszki (to taki znany w całej polsce bohater)
      • Gość: Witek P. Radosławofobia Gazety Stołecznej IP: *.bzmw.gov.pl / *.um.warszawa.pl 02.02.06, 13:50
        To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo
        Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław".
        To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo
        Zgrupowania AK "Radosław".

Dziennikarze Stołecznej z uporem maniaka lekceważą tę nazwę. Od lat już żaden z
        nich nie użył ani razu obowiązującej nazwy. Moim zdaniem takie postępowanie
        redakcji "Gazety" jest dezinformacją i stawia pod znakiem zapytania ich
        rzetelność dziennikarską i chyba czas, żeby temu się przyjrzało jakieś
        stowarzyszenie zawodowe.

Nazwę przyjęto w sposób zgodny z prawem, nie decyzją urzędników (bo to nie
        urzędnicy zatwierdzają nazwy), tylko Rady Warszawy (bo należy to do kompetencji
        demokratycznie wybranych radnych). Jeśli komuś to nie pasuje, niech zgłosi
        stosowny wniosek do Rady Warszawy (Biuro Rady m. st. Warszawy, pl. Defilad 1, XV
        p.), do Przewodniczącego rady lub do radnego, do którego ma zaufanie.
        • Gość: Tomcio Re: Radosławofobia Gazety Stołecznej IP: *.net.external.hp.com 02.02.06, 14:34
          A co to przeszkadza - ludzie wiedza doskonale gdzie to jest i uzywaja starej
          nazy.
        • Gość: obserwator2 Re: Radosławofobia Gazety Stołecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 23:57
          Gość portalu: Witek P. napisał(a):

> To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo
          > Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania
          AK "Radosław".
          > To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo
          > Zgrupowania AK "Radosław".

Przez 40 lat mówiłem: ten plac nazywa się Plac Wilsona, ten plac nazywa się
          Plac Wilsona, ten plac nazywa się Plac Wilsona, ten plac nazywa się Plac
          Wilsona.
          Głupki takie jak Ty mówiły: to jest Plac Komuny Paryskiej,to jest Plac Komuny
          Paryskiej,to jest Plac Komuny Paryskiej,to jest Plac Komuny Paryskiej.

I wyszło na moje.

A teraz mówię: To jest Rondo Babka, To jest Rondo Babka, To jest Rondo
          Babka,....
          • Gość: Witek P. Radosławofobia Gazety Stołecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 00:33
            W życiu nie mówiłem plac Komuny Paryskiej. I bez chamskich epitetów mi tu.

A dziennikarze swoje, w kolejnych artykułach - rondo Babka. Czy macie coś do
            żołnierzy AK z "Radosława"? To między innymi dzięki takim jak oni wróciła nazwa
            placu Wilsona. Bez nich mielibyście nadal Komunę Paryską, Marchlewskiego,
            Dzierżyńskiego, Świerczewskiego, Leńskiego itp. Naprawdę jest co promować!

Co do Babki - jeśli traktujecie to jako zwyczajową nazwę miejscową tak bardzo
            wartą ochrony, to czemu nie zadbacie o ginące nazwy dzielnic/osiedli? Takie jak
            Słodowiec, Witolin, Dotrzyma, Lewinów, Michałów, Aleksandria i dziesiątki
            innych...
            • Gość: oki Re: Radosławofobia Gazety Stołecznej IP: *.chello.pl 03.02.06, 09:03
              powstaje dużo nowych ulic - tam można uczcić różne bataliony i zgrupowania

natomiast jeśli chodzi o najpopularniejsze ulice, place i ronda to zdrowy
              rozsądek nakazuje umiar w przemianowywaniu

rada miasta powinna sobie wymienić mieszkańców na takich, którzy bez oporu
              wbiją sobie do głowy, że np. marszałkowska od dziś to ulica batalionu brzoza
              czy inne tego typu... mieszkańcy widać nie pasują do rady
        • kazuyoshi78 Re: Radosławofobia Gazety Stołecznej 03.02.06, 00:32
          > Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania
          > AK "Radosław".
          > Zgrupowania AK "Radosław".

Co tamoj w Grójcu łu wasz słychać? Jabłka latoś dorodne?
        • Gość: k Re: Radosławofobia Gazety Stołecznej IP: *.aster.pl 05.02.06, 10:31
          Ja tam idę na kompromis i nazywam to rondo rondem Radosława Babki lub też Babki
          Radosława. Najfajniej jednak mają mieszkańcy położonego przy rondzie budynku
          "Zgrupowania AK Radosław Tower".

Tak trochę poważniej, nie wiem czy bym chciał (jesli miałbym oczywiscie okazję
          czymś się zasłużyć), żeby forma uczczenia mojej pamięci budziła opór i sprzeciw
          znacznej liczby osób. Zwracam uwagę, że mało kto protestował przeciwko nazwaniu
          ulicy, placu czy parku imieniem ks. Popiłuszki czy Zgrupowania AK "Radosław".
          Protestowano przeciwko likwidacji historycznej nazwy dużej arterii
          komunikacyjnej i jednego z głównych rond w mieście.

Odpowiednie uchwały uprawnionych oczywiście organów są czasem zaklinaniem
          rzeczywistości, jeżeli nie znajdują rzeczywistego oparcia w woli mieszkańców.
          Marchlewskiego i pl. Dzierżyńskiego wyszły z użycia błyskawicznie. Z pl. Komuny
          Paryskiej idzie nieco wolniej, bo co komu zawiniła akurat Komuna Paryska (chyba,
          że ktoś nie uważał na historii i Komuna zawsze mu się jednoznacznie kojarzy),
          ale jednak był to powrót do nazwy historycznej, którą popierała prynajmniej
          część mieszkańców w wieku emerytalnym.

Stołeczna i rondo Babka będą raczej funkcjonować dalej "w drugim obiegu", jak
          niegdyś plac Wilskona.
          • z-o-s-i-a Re: Radosławofobia Gazety Stołecznej 05.02.06, 12:44
            Gość portalu: k napisał(a):
            > Marchlewskiego i pl. Dzierżyńskiego wyszły z użycia błyskawicznie.

Przez pewien czas słyszało się też nazwę "Jana Pawła Marchlewskiego" :) Z
            Dzierżyńskim szybko poszło, bo wielu mieszkańców przez cały czas używało
            poprzedniej nazwy placu i nie musieli się przestawiać. Ja na przykład
            dowiedziałam się, że ten plac nosi imię Dzierżyńskiego, dopiero wtedy, gdy
            właśnie ją zmieniali na Bankowy.

> Z pl. Komuny Paryskiej idzie nieco wolniej, bo co komu zawiniła akurat Komuna
            > Paryska (chyba,
            > że ktoś nie uważał na historii i Komuna zawsze mu się jednoznacznie kojarzy),
            > ale jednak był to powrót do nazwy historycznej, którą popierała prynajmniej
            > część mieszkańców w wieku emerytalnym.

Idzie nieco wolniej? Oj, chyba nie! Nie pamiętam kiedy ostatni raz ktoś nazwał
            tak pl.Wilsona. Nie sądzę, żeby za zmianą była tylko część mieszkańców i to w
            wieku emerytalnym.

Co do Twojej wcześniejszej wypowiedzi. Też bym wolała, żeby nowe nazwy, które
            są nadawane dla uczczenia czyjejś pamięci, nie budziły tyle kontrowersji.
            Szkoda, że nie udało się rozwiązać tej sprawy w inny sposób...
      • jonasz666 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 18:05
        Gość portalu: Przyjezdny napisał(a):

> A co to jest "dawne rondo babka"???To w Warszawie taki bałagan, że ronda nie
        > mają nazw???? No wiadomo "stolyca" to wiocha...
        To niezupełnie tak. Prawdą jest, że Warszawiacy to w 80-90% "wiochmeni", nie
        znający historii i tradycji miasta, dla których historia Warszawy zaczyna się w
        1945 roku. To właśnie oni zmienili nazwy ulicy Stołecznej i ronda Babka i
        jeszcze paru innych. Jednak wciąż jest wiele osób, dla których te zmiany są
        równie mało znaczące, jak kiedyś plac Komuny, czy Dzierżyńskiego i właśnie oni
        używają określenia "dawne". Takich "dawnych" jest u nas więcej.
    • Gość: jacek Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: 81.210.102.* 02.02.06, 07:43
      Dziwnie jest to, że wydano pozowlenie na realizacje Arkadii nie wymagając
      rozwiązania problemów komunikacyjnych. W wielu krajach,i miastach - również w
      Polsce, podczas realizacji centrum handlowego Inwestor buduje dla swoich
      klientów system świateł,bezpiecznych i bezkolizyjnych dojść, dojazdów...
      W Polsce Gminy są za biedne na to, żeby robić prezenty bogatym Inwestorom,
      którzy realizujać centrum handlowe powinny uwzględnić również koszty
      bezpiecznej komunikacji w obrębie swoich inwestycji.
    • Gość: karas Kto za to powinien zapłacić ... IP: *.chello.pl 02.02.06, 08:30
      Wydając pozwolenie na taką inwestycję (Arkadia) w takim miejscu do inwestora
      powinno należeć również uregulowanie ruchu i przynajmniej zachowanie
      przepustowości skrzyżowań i drób z stanu wcześniejszego. Tym czasem buduje się
      kolejne kolosy, po czym, ludzie stoją w korkach a ostatecznie estakady i drogi
      dojazdowe muszą być budowane i modernizowane z naszych pieniążków przez władze
      lokalne ...
      • Gość: Krzysiek Re: Kto za to powinien zapłacić ... IP: 81.210.102.* 02.02.06, 09:08
        Podzielam Twoje zdanie, na etapie pozwolenia na budowę należało rozwiązać
        problemy komunikacyjne w tym rejonie i to właśnie Inwestor powinien zadbać o
        to, żeby po realizacji inwestycji był zachowany stan poprzedni - w zakresie
        m.in.przepustowości ronga. Starając się o pozowlenie Inwestor, któremu na nim
        zależy rozwiązuje problemy komuniacyjne w obrębie inwestycji. Teraz kiedy
        Arkadia już funkcjonuje to właśnie tak to wygląda, że miasto żebrze o to żeby
        dołożył do inwestycji realizowanej z naszych pieniędzy. Druga sprawa to plan
        zagospodarowania działki dla tej inwestycji. Jak to się stało, że został
        zatwierdzony niekompletny, bez rozwiązań komunikacyjnych...
        • Gość: 3wer Re: Kto za to powinien zapłacić ... IP: *.man.polbox.pl 02.02.06, 09:42
          Nalezy wystawic platna sygnalizacje swietlna.
          Standardowo dla samochodow zielone przez 15 minut,
          dla pieszych 30 sekund. Zamiast przyciskow dla pieszych
          na kazdych swiatlach powinny byc automaty przyjmujace po zlotowce. Wtedy
          swiatlo dla pieszych zmienialoby sie na zielone
          czesciej... Tym wczesniej im wiecej w sumie wrzucono...
          Oprocz tego staly patrol policji zeby nie lazili na czerwonym
          (zarobilby na siebie napewno).

Wtedy Arkadia by sie szybciutko dolozyla do przejsc podziemnych
          jakby tlumy podk... klientow by im wlazily do biura, albo spadly
          by przychody.
          Zreszta i tak im spadna jak rusza Zlote Tarasy...

> Starając się o pozowlenie Inwestor, któremu na nim
          > zależy rozwiązuje problemy komuniacyjne w obrębie inwestycji. Teraz kiedy
          > Arkadia już funkcjonuje to właśnie tak to wygląda, że miasto żebrze o to żeby
          > dołożył do inwestycji realizowanej z naszych pieniędzy.
        • katmoso Re: Kto za to powinien zapłacić ... 02.02.06, 10:08
          Arkadia zapewniła sobie:
          przeniesienie bliżej przystanku tramwajowego na linii Jana Pawła-Popiełuszki
          dodatkowy przystanek autobusowy na Słonimskiego przy basenach
          - na pewno nie obyło się bez burzliwych konsultacji z miastem. wtedy można było
          wymóc na inwestorze wspólpracę w sprawie ronda. ot co!
          • nascendi A partactwo ścieżki rowerowej ? 02.02.06, 10:41
            katmoso napisała:

> można było
            > wymóc na inwestorze wspólpracę w sprawie ronda. ot co!
            Owszem. I narzucić bezpieczny i wygodny przebieg ścieżki rowerowej - dalej od
            chodnika, a nie wtłaczać w nią przystanek i narażać wszystkich na wypadek.
            Przecież tymi zawijasami nie da się przejechać. A ruch tam spory.
            • katmoso Re: A partactwo ścieżki rowerowej ? 04.02.06, 21:38
              zgadzam się. z tą ścięzką to jakaś paranoja. czasem korzystam z oddziału banku
              PKO w budynku za Babka Tower. samochody parkują na chodniku przy Słomińskiego,
              a ludzie idą ścieżką. po drodze jest jeszcze wiata przystankowa, którą trudno
              minąć - ludzie na przystanku, samochody, rabatki. projektant chyba ocipiał. ale
              i parkujący tam nie popisują się zbytnio wyobraźnią.
    • Gość: Chory Portier Jakie tam DAWNE Rondo Babka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 08:35
      Dla nas, którym siłą odebrano bardzo lubianą i tak po prostu naszą nazwę zawsze
      będzie Rondem Babka. I basta.
      A Radosławem to zwą je właśnie buraki ale przyjezdne Kolego odważny, że pozwolę
      sobie w Twoim stylu.
      • sneaker Re: Jakie tam DAWNE Rondo Babka? 02.02.06, 08:47
        Gość portalu: Chory Portier napisał(a):

> Dla nas, którym siłą odebrano bardzo lubianą i tak po prostu naszą nazwę
        zawsze
        > będzie Rondem Babka. I basta.
        > A Radosławem to zwą je właśnie buraki ale przyjezdne Kolego odważny, że
        pozwolę
        > sobie w Twoim stylu.

Bardzo trafne spostrzeżenie.
        Nazwy zwyczajowe, które funkconowały przez wiele dziesiątek lat nie powinny być
        zmieniane od tak sobie, zwłaszcza, że jak Rondo Babka, nie raniły niczyich
        uczuć...
        • Gość: hubert estakady NIE, raczej tunel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 09:01
          Jestem zdecydowanym przeciwnikiem budowania estakad w centrum miasta - czy te
          obok Dworca Centralnego wyglądają wg was estetycznie i pasują do okolicy?
          Jeżeli już coś usprawniać, to raczej drogą budowy tuneli, które nie psują
          przestrzeni miejskiej i dodatkowo usuwają WIZUALNIE korki uliczne, które
          znikają pod ziemią.

PS. Jak najwięcej tuneli powinno też powstać przy okazji innych inwestycji
          drogowych w naszym mieście: przebudowa ronda Starzyńskiego, budowa i przebudowa
          Trasy Siekierkowskiej, łączniki autostradowe do Konotopy.
          • Gość: Rysiek To nie Szwajcaria, tylko jeden z najbiedniejszych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:18
            krajów w regionie. I dlatego będziemy mieli estakady, albo status quo
    • Gość: Darek Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.chello.pl 02.02.06, 09:15
      Tylko estakady!!!
      • sneaker Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 09:33
        Gość portalu: Darek napisał(a):

> Tylko estakady!!!

A w czym są praktyczniejsze, estetyczniejsz i lepsze od tuneli?
        Pomijając oczywiście ew. koszty budowy.
    • maremarmar Polecam Burakowską 02.02.06, 09:33
      Polecam wszystkim dojazd do Arkadii ulicą Burakowską (w prawo zaraz na początku
      Powązkowskiej). Można dojechać zarówno jadąc od Okopowej, jak i od JPII.
      • Gość: Rysiek Coś ty narobił IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:21
        Teraz to dobry objazd, ale jak więcej ludzi odkryje jego uroki to korek będzie
        nie tylko na rondzie, ale i na tej ulicy
    • Gość: Eljot Optymalny byłby wiadukt IP: 193.111.166.* 02.02.06, 09:34
      i to wystarczy na dwóch ulicach prostopadłych do Arkadii
    • Gość: Jan Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: 195.136.112.* 02.02.06, 09:37
      Znowu ma być "tanio i smacznie", a wyjdzie w konsekwencji drogo i niestrawnie.
      Takie pseudo oszczędności już są przy Pl.Wilsona (brak przejścia podziemnego
      pod ul.Krasińskiego (delikatesy) i Mickiewicza (kino Wisła), że o
      innych "oszczędnościach" i braku wyobraźni urzędników w miescie nie wspomnę...
    • Gość: obserwator Architekt IMBECYL, albo bezwład w kaczo-urzędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 09:48
      Coż za planista-architekt-BARAN pozwolił wybudować C.H.Arkadię w centrum
      Warszawy bez przejść? Jak ten IMBECYL przewidywał, że ludzie się tam dostaną?
      Będą się teleportować na trawnikach tuż przed C.H.? Przecież jak się stawia taki
      gmach to trzeba przewidzieć że ludziska będą przechodzić ulicę i MUSI być
      sygnalizacja świetlna conajmniej. A jak to jest centrum W-wy i tak wielki gmach
      to przejścia podziemne - przy takiej inwestycji. To nie budka z warzywami! Albo
      stawia się C.H. z infrastrukturą albo nie. Ale widocznie ktoś posmarował.
      Jak widać za rządów Kaczora brak było jakiegoś naczelnego architekta lub był to
      kompletny IMBECYL albo poprostu wziął łapówe i przymknął oko...
      A teraz zapłacimy za budowę (częściowo) my wszyscy z podatków...
      • sneaker Re: Architekt IMBECYL, albo bezwład w kaczo-urzęd 02.02.06, 09:53
        Zapomnieli o lądowisku dla helikopterów na dachu...
        • Gość: Grisza Sorry,kolego ale stosowne zezwolenia IP: *.mnhelse.net 02.02.06, 10:18
          na chachmecki projekt Arkadii bez rozwiazan komunikacyjnych to Twoj ukochany
          Piskorek, co widac i czuc.Wiec Kaczorow odloz sobie na bok.
          • sneaker Re: Sorry,kolego ale stosowne zezwolenia 02.02.06, 10:49
            Gość portalu: Grisza napisał(a):

> na chachmecki projekt Arkadii bez rozwiazan komunikacyjnych to Twoj ukochany
            > Piskorek, co widac i czuc.Wiec Kaczorow odloz sobie na bok.

Na jaki projekt???
            Po jakiemu to?
            Tylko nie mlaskaj przy odpowiedzi, jak sam wiesz kto...
            • Gość: Grisza IØ mozna sobie poniesc do potegi IP: *.mnhelse.net 02.02.06, 12:58
              przez zmniejszenie mianownika lub zwiekszenie licznika.Uprzejmie prosze sobie
              wybrac rozwiazanie.Poniewaz internet moze i powinien tez uczyc, to moze warto
              zapamietac,ze czasownik chachmecic oznacza zagarniecie czegos w drodze
              matactwa.Serdecznie zycze dalszych sukcesow na polu edukacyjnym.
              • sneaker Re: IØ mozna sobie poniesc do potegi 02.02.06, 18:15
                Gość portalu: Grisza napisał(a):

> przez zmniejszenie mianownika lub zwiekszenie licznika.Uprzejmie prosze sobie
                > wybrac rozwiazanie.Poniewaz internet moze i powinien tez uczyc, to moze warto
                > zapamietac,ze czasownik chachmecic oznacza zagarniecie czegos w drodze
                > matactwa.Serdecznie zycze dalszych sukcesow na polu edukacyjnym.

"Chachmęcić" i owszem zgadzam się, zgodnie z definicją... pot. «czynić coś
                niejasnym, niewyraźnym; gmatwać, motać»

Ale "chachmęcki"? Jeszcze takiego "neologizmo-gniota" nie słyszałem.
      • j666 Re: Architekt IMBECYL, albo bezwład w kaczo-urzęd 02.02.06, 14:44
        Ja Ci to wytłumaczę:
        Arkadia leży na terenie Żoliborza, dawnej gminy, a rondo i okolice na terenie
        Sródmieścia, dawnej gminy Centrum.
        To po co radni i urzędasy z Zoliborza mieliby cokolwiek chcieć, żeby tym z
        Centrum było lepiej?
        A gmina Centrum na inwestycję wpływu nie miała.
        JaC
        • wilson05 Re: Architekt IMBECYL, albo bezwład w kaczo-urzęd 02.02.06, 14:50
          > Arkadia leży na terenie Żoliborza, dawnej gminy, a rondo i okolice na terenie
          > Sródmieścia, dawnej gminy Centrum.
          Wbrew przyporzadkowaniu tego watku do forum Zoliborza i twierdzeniom wielu ludzi
          Arkadia NIE lezy na Zoliborzu - granica miedzy dzielnicami sa tory, Arkadia lezy
          w SRODMIESCIU
        • Gość: Lepus42 Re: Architekt IMBECYL, albo bezwład w kaczo-urzęd IP: *.chello.pl 02.02.06, 14:51
          Dobrze byłoby żeby zabierać głos znając fakty. Arkadia i rondo Babka w całości
          leżą na terenie Śródmieścia. Żoliborz kończy się na torach kolejowych.
          A co do ruchu na Babce to przejścia podziemne do przystanków są chyba jedynym
          rozsądnym rozwiązaniem.
          • Gość: obserwator Re: Architekt IMBECYL, albo bezwład w kaczo-urzęd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:46
            tak czy siak; gdybym miał sąsiada za płotem który chciałby sobie wybudować metr
            od płotu (4m trzeba zachować w prawie budowlanym) wielgachną stodołę bez mojej
            zgody, umieścić na niej olbrzymi gołębnik no to byłbym zainteresowany tą budową.
            Nie chciałbym żeby mi ptaki srały na posesję i zasłaniał wielki mur od stodoły
            widok - tak dla przykładu.
            Widać radni centrum nie byli zainteresowani w odpowiednim czasie. Coż każdy
            kręcił swoje interesy zapewne i pojawiał się po dietę w urzędzie. To było ich
            główne zainteresowanie. W końcu budowa C.H.Arkadia nie była taka mała - i
            szumnie o tym mówiono.
    • Gość: lars Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.crowley.pl 02.02.06, 11:36
      tylko przejście podziemne !!!!! A jak nie to zablokować cały ruch to zmieknie
      Arkadii rura !!!! I tak to oni koszą największą kasę i powinni to
      sfinansować !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Tomek Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 11:36
      Oh, jakie to strasznie skomplikowane postawić tam sygnalizację! A panią Nelken informuję, że nie znam skrzyżowania, na którym nie postawiono sygnalizatorów na wszystkich wlotach. Więc niech nie gada głupot! Policzmy - 4 wjazdy na rondo i 4 przejścia dla pieszych. Może sobie popatrzeć jak to zrobiono na innych - ONZ, Daszyńskiego, itp. itd.
    • Gość: rad Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.chello.pl 02.02.06, 12:04
      ale oprocz sygnalizacji dobrze by bylo jakby powstaly estakady i przejscia dla
      pieszych podziemią albo kladki. Swiatla moim zdaniem polowicznie rozwiaza
      problem, owszem ludziom latwiej bedzie przejsc przez pasy, ale korki wcale nie
      znikną, wrecz przeciwnie mogą być większe.....
      • Gość: rafamiga Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.sup.waw.pl / *.sup.waw.pl 02.02.06, 12:28
        Szybkim, tańszym i nieco lepszym rozwiązaniem tego problemu byłoby przesunięcie
        nieszczęsnego przejścia dla pieszych
        • Gość: hubert a moze zagospodarowac srodek ronda?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 13:36
          Hm, skoro chyba wszyscy sa przeciwko tunelowi drogowemu na linii Slonimskiego-
          Okopowa, to moze w takim razie moznaby zrobic jakies fajne, szerokie przejscie
          podziemne miedzy Arkadia a srodkiem ronda, gdzie mozna by zrobic jeden wielki
          terminal tramwajowy. Wymagaloby to pewnej przebudowy torowisk, ale dzieki temu
          stworzonoby calkiem praktyczny punkt przesiadkowy, bez koniecznosci biegania
          kilkudziesieciu metrow od przystanku do przystanku. Jako wzor takiego
          rozwiazania moge podac Katowice, gdzie na wielkim rondzie kolo Spodka w samym
          jego srodku urzadzono przystanki tramwajowe i wyglada to calkiem w porzadku!
          • j666 Re: a moze zagospodarowac srodek ronda?? 02.02.06, 14:52
            To bardzo dobry pomysł!
            Obecnie przesiadki przy rondzie to gehenna...
            JaC

> Hm, skoro chyba wszyscy sa przeciwko tunelowi drogowemu na linii Slonimskiego-
            Okopowa, to moze w takim razie moznaby zrobic jakies fajne, szerokie przejscie
            podziemne miedzy Arkadia a srodkiem ronda, gdzie mozna by zrobic jeden wielki
            terminal tramwajowy.
            > Wymagaloby to pewnej przebudowy torowisk, ale dzieki temu stworzonoby calkiem
            praktyczny punkt przesiadkowy, bez koniecznosci biegania kilkudziesieciu metrow
            od przystanku do przystanku.
            > Jako wzor takiego rozwiazania moge podac Katowice, gdzie na wielkim rondzie
            kolo Spodka w samym jego srodku urzadzono przystanki tramwajowe i wyglada to
            calkiem w porzadku!
            • Gość: oki Re: a moze zagospodarowac srodek ronda?? IP: *.chello.pl 03.02.06, 10:37
              rozwiązanie zbyt proste i błyskotliwe jak na warszawę, to nie w stylu
              tutejszych decydentów
    • juanrm Jak Rondo Babka będzie wyglądało za rok 02.02.06, 13:47
      Czy ktoś z ZDM zadał sobie to pytanie? Obecne potoki pieszych na północnych
      przystankach tramwajowych są momentami tak duże, że przyblokowanie ich
      czerwonym światłem doprowadzi do strasznego ścisku. Już obecnie w godzinach
      szczytu wysiadający i wsiadający pasażerowie tramwajów omal się nie tratują.
      Takie tłumy + czerwone światło dla pieszych = paraliż ruchu pieszego i
      tramwajowego, a to nie pozostanie bez wpływu na ruch samochodowy. Tylko
      przejścia podziemne mogą zakończyć tę prowizorkę!
      • rtomik Re: Jak Rondo Babka będzie wyglądało za rok 02.02.06, 14:20
        a ja tam nie mam problemu.

kiedy jade z zoliborza w kierunku Gdanskiego to skrecam przed rondem w prawo i
        jade sobie dolem przy arkadii i omijam rondo babka
        natomiast gdy wracam z Gdanskiego i jade w kierunku Zoliborza to skrecam przed
        arkadia w prawii jade tylami Arkadii i mam spokoj
    • Gość: Tomcio Sygnalizacja nic nie zlikwiduje - bedzie blokowac IP: *.net.external.hp.com 02.02.06, 14:26
      Problemow by nie bylo, gdyby miasto wymusilo na inwestorach Arkadii budowe
      przejsc podziemnych na tym rondzie. I w ta strone trzeba isc.
    • Gość: Lokalny Prawdziwy chaos dopiero nadejdzie... IP: *.netia.pl 02.02.06, 14:58
      Prawdziwy chaos zacznie się dopiero kiedy ruszą Złote Tarasy - bałagan przy
      Arkadii to dopiero przygrywka.
    • Gość: Rysiek Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:06
      "Światła trzeba postawić na wszystkich wlotach na rondzie. Dlatego takie
      rozwiązanie będzie kosztowne - przewiduje Urszula Nelken, rzecznik Zarządu Dróg
      Miejskich"
      A ile tam jest wlotów, przypadkiem nie cztery? Tak to rzeczywiście niezwykła
      sytuacja. 10 minut z Centralnego na Żoliborz w godzinach szczytu? Bez przesady.
      Nie zwalajmy całej winy na centrum handlowe, tam już wcześniej była tragedia.
      Koniec końców to wielkie, źle zorganizowane rondo w ważnym punkcie miasta.
      Niestety w naszym kraju jest rzeczą naturalną że wszystko robi się byle jak.
      Samo pomalowanie strzałek (prawy pas do zjazdu, środkowy do zjazdu i jazdy po
      rondzie a lewy tylko do poruszania się po rondzie) wiele by pomogło
    • Gość: maff1 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.chello.pl 02.02.06, 16:03
      z całą pewnoscią nie skończy sie chaos. Swiatła niczego nie rozwiązą.
    • Gość: Adam Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:05
      Szkoda. Rondo Babka jest chyba jednym z ostatnich rond bez świateł. Lubię
      jeździć przez to rondo. Wymusza myślenie, jest prawdziwą intelektualną
      rozrywką. Szkoda, że będą światła.
    • jonasz666 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 17:50
      A co do tego ma Arkadia? Organizacja ruchu to sprawa miasta i tylko miasta, bo
      miasto w tego rodzaju przypadku to nie równorzędny partner centrum handlowego,
      ale gospodarz ulic i chodników, działający z poruczenia mieszkańców. Jeżeli
      Arkadia się do projektu dorzuci, to chwała jej za to, ale to nie jej obowiązek
      organizować ruch uliczny w okolicy. Jeżeli płatnicy pensji zarządu Warszawy mają
      humor udawać się tłumnie w jakieś miejsce, to śmierdzącym obowiązkiem rzeczonego
      zarządu jest im to ułatwić, zarówno pieszym, jak i zmotoryzowanym.
    • Gość: F.Y.M ale usprawnienie. Arkadia trzepie tam taką kasę że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:05
      powinna postawić estakadę.
      • rosebud68 Re: ale usprawnienie. Arkadia trzepie tam taką ka 02.02.06, 18:32
        Tylko tunel
    • roody102 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 19:33
      Mnie ciekawi jeszcze jedno. Ile osób narzekających na ten bałagan jeździ na
      zakupy do Arkadii :)
      • Gość: sajer Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 00:01
        prawdopodobnie wiekszosc :)
    • Gość: darek To jakiś żart ??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 00:05
      Postawili centrum handlowe prawie w centrum miasta, i jeszcze negocjują kwotę
      na organizację ruchu to jakaś kpina, powinni wybudować wielopoziomowe
      skrzyżowanie za własne pieniądze i to bez żadnych targów, a jeśli nie to
      powinni zamknąć i drogi dojazdowe. ze względu na to że skrzyżowanie nie zostało
      przewidziane do tego typu ruchu. ZŁODZIEJE ZA ŁAPÓWKĘ MOŻNA W WARSZAWIE
      WSZYSTKO ZAŁATWIĆ ZA TO NIECH SIĘ WEŻMIE pan MINISTER ziobro .
    • kazuyoshi78 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 03.02.06, 00:28
      Optymalnym rozwiązaniem byłoby puszczenie samochodów w zagłębieniu na całym
      rondzie, a pieszych nad jezdnią na poziomie gruntu (tak to funkcjonuje np. na
      Trasie Łazienkowskiej między Waryńskiego i Al.Ujazdowskimi - trasa w
      zagłębieniu, piesi nad trasą na poziomie gruntu).

Tylko kto za to zapłaci? Bo przebudowa byłaby na gigantyczą skalę. Więc mój
      pomysł należy raczej potraktować jako piękną ideę i abstrakcję :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka