siskom.waw.pl 02.02.06, 02:26 To rondo łączy elementy tzw. Obwodnicy Śródmieścia. Tam powinny docelowo powstać estakady, jak na Rondzie Starzyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mkm_101 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 02:35 Światła? No dopiero wtedy będzie chaos... Jedynym rozwiązaniem jest oddzielenie ruchu pieszych od samochodów, czyli przejście podziemne. No ale byłoby jak zwykle "za drogo". Przy okazji należałoby także "osłupkować" pozostałe ćwiartki ronda - nadal parkują tam samochody, nie tylko ograniczając widoczność przy przejściach dla pieszych ale także (przy parkowaniu) dodatkowo utrudniając ruch na rondzie. mkm101 tramwar.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.acn.waw.pl 02.02.06, 09:33 mkm_101 napisał: > Jedynym rozwiązaniem jest oddzielenie ruchu pieszych od samochodów, > czyli przejście podziemne. Masz na myśli przejazd podziemny, nie przejście. Miasto nie jest dla samochodów, miasto jest dla ludzi. Jak chcesz, samochodziarzu, to poruszaj się jak szczur po kanałach tą swoją puszką, a ludzi zostaw w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszio Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 10:15 Ty - "pieszy"! Masz żal do posiadaczy samochodów, że Ty go nie masz? Aby było bezkolizyjnie to trzeba jednych pokierować górą a innych dołem. Aby pieszym nie było zimno, aby deszcz ich nie moczył a słońce nie prażyło lepiej zrobić przejście podziemne w dwu kierunkach od Arkadii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.acn.waw.pl 02.02.06, 10:25 Gość portalu: Zbyszio napisał(a): > Aby pieszym nie było zimno, aby deszcz ich nie moczył a słońce nie prażyło > lepiej zrobić przejście podziemne w dwu kierunkach od Arkadii. Aby ci lakierku na blachosmrodzie nie wypaliło słońce, a deszcz nie pordzewił, pełzaj w kanałach. Odpowiedz Link Zgłoś
mkm_101 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 11:23 > Masz na myśli przejazd podziemny, nie przejście. >Miasto nie jest dla samochodów, > miasto jest dla ludzi. Jak chcesz, samochodziarzu, > to poruszaj się jak szczur po > kanałach tą swoją puszką, a ludzi zostaw w spokoju. No trafił się "dyskutant" Nie dość że zamiast argumentów od razu "ad personam" to jeszcze trafia kulą w płot - do tego mojego lokalnego supermarketu chodzę na piechotę przejściami po Rondzie Babka i wiem osobiście jak to wygląda mkm101 tramwar.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcio Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.net.external.hp.com 02.02.06, 14:32 > Masz na myśli przejazd podziemny, nie przejście. Miasto nie jest dla > samochodów miasto jest dla ludzi. I wlasnie daltego powinny byc przejscia podziemne - zeby piesi mogli sprawnie przedostawac sie na druga strone. Atakow personalnych nie komentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wilson05 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 14:45 > I wlasnie daltego powinny byc przejscia podziemne - zeby piesi mogli sprawnie > przedostawac sie na druga strone. Ja sie bardzo sprawnie przedostaje przejsciem przez jezdnie (nie ma swiatel wiec mam pierwszenstwo) i zadne schody pod ziemie nie sa mi potrzebne - to kierowcy maja problem bo stoja w korku, wiec niech zjada sobie pod ziemie jesli w tym korku nie chca stac. Nie zrzucaj kosztow rozwiazania swoich problemow na innych uzytkownikow drogi Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 18:07 wilson05 napisał: > Ja sie bardzo sprawnie przedostaje przejsciem przez jezdnie (nie ma swiatel > wiec mam pierwszenstwo) Mylisz się z pierwszeństwem - nie masz takiego przywileju w przypadku, gdy wchodzisz na jezdnię wprost pod nadjeżdżający samochód. Powiesz, że samochody stoją, bo inni są na przejściu, więc korzystasz z okazji i wchodzisz, czym powodujesz, że gdy jesteś na przejściu, to samochody musza się zatrzymać, więc z przeciwka na tej samej zasadzie co Ty wcześniej wchodzą inne osoby i tak w kółko. Na upartego to można to nazwać blokowaniem ulicy. Przed otwarciem centrum Arkadia, ruch na rondzie regulowały przejeżdżające tramwaje, tamując na pewien czas poszczególne wjazdy - wprawdzie nieregularnie się to odbywało, ale od biedy działało. Było jednak mniej pieszych. Obecnie pieszych trzeba skierować w sposób bardziej uporządkowany, np. poprzez małą galeryjkę (taka jaka jest przy GM) prosto z Arkadii na północne przystanki tramwajowe i za al. Jana Pawła II (zejścia). W przypadku usprawnienia ruchu samochodowego, to montaż sygnalizacji na rondzie jest nie lada wyzwaniem - co innego skrzyżowanie z wyspą centralną (to większość "rond" ze światłami). Estakady w ciągu obwodnicy Śródmieścia nie do końca są dobre, bo zaburzą układ przestrzenny al. Jana Pawła II - zamkną perspektywę tej ulicy od Śródmieścia. Z kolei alternatywny tunel za drogi w stosunku do estakad. > i zadne schody pod ziemie nie sa mi potrzebne - to kierowcy maja problem bo > stoja w korku, wiec niech zjada sobie pod ziemie jesli w tym korku nie chca > stac. Ty też masz pośrednio problem - większa emisja spalin nie jest dla tej okolicy obojętna. > Nie zrzucaj kosztow rozwiazania swoich problemow na innych uzytkownikow drogi. Tu dla każdego powinno być coś miłego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.acn.waw.pl 02.02.06, 23:15 Gość portalu: Tomcio napisał(a): >I wlasnie daltego powinny byc przejscia podziemne - zeby piesi mogli sprawnie > przedostawac sie na druga strone. Ja tam widzę, że to samochody mają problem ze sprawnym przejazdem na tym rondzie, a nie piesi z przejściem. I wlasnie daltego powinny byc przejazdy podziemne - zeby samochodziarze mogli sprawnie przedostawac sie na druga strone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:09 Tak masz racje, szczurami nie jesteśmy. Metra też nam nie budujcie, to nieludzkie jeździć pod ziemią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =t= A dojazd do Tatarskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:56 Początkowo pomiędzy mini-rondami POD wiaduktem w Stołecznej (tam na dole koło wjazdów na parkingi Arkadii) miał powstać łącznik od mini-ronda po zachodniej stronie, do skrzyżowania Powązkowska/Tatarska. Czemu z tego zrezygnowano? Teraz jedyny wyjazd w stronę Powązkowskiej prowadzi Burakowską... która kończy się przy i tak ruchliwym i zakorkowanym skrzyżowaniu Powązkowska/Okopowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przyjezdny Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.chello.pl 02.02.06, 05:46 A co to jest "dawne rondo babka"???To w Warszawie taki bałagan, że ronda nie mają nazw???? No wiadomo "stolyca" to wiocha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antonik Nie rozumiesz pewnych spraw. IP: 193.41.113.* 02.02.06, 08:41 Panie Przyjezdny, Jezeli nie podoba ci sie Warszawa mozesz tutaj nie przyjeżdżać. Ja tu mieszkam od urodzenia i dla mnie nie jest to dawne rondo Babka, tylko po prostu Rondo Babka. Nazwa została zmieniona wbrew woli mieszkańców. Ja zawsze bedę popierać starą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: 195.136.112.* 02.02.06, 09:39 To jest Rondo Babka, tylko urzędnicy wrew ludziom wymyślili sobie inaczej! Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 19:30 Nie urzędnicy, nie urzędnicy. Pomysł wyszedł od ludzi, których koledzy ginęli w tym miejscu gdy byli w naszym - niektórych z nas w każdym razie - wieku i o ktorych nikt przez 60 lat nie pamiętał. Ja też byłem przeciwny tej zmianie, ale oddajmy jednak honor tym, którym na niej zależało. Co do samego ronda, to prawda jest taka, że miasto przespało okazję - mogło od inwestora Arkadii (a jakby miało długofalowe plany to i od innych inwestorów budujących w okolicy aparatemntowce) wydębić kasę na estakady i przejścia. Nie wydębiło i teraz mamy to, co mamy. A jeszcze inną jest kwestia tego, kto ma iść górą, a kto dołem - ja też uważam, że w centrach miast powinno się robić odwrotnie niż do tej pory - to samochody powinny się chować w tunelach i przejazdach a piesi powinni móc chodzić czymś na kształt kładek, ale położonych na poziomie gruntu. Byłoby wygodniej i bezpieczniej, bo wszelkie schody zachęcają do ich omijania. I byłoby ładniej. I akurat na tym rondzie można to zrobić bez żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki to przemianujmy foksal na batalionu pancerfaust IP: *.chello.pl 02.02.06, 22:35 a nowy świat na księdza pietruszki (to taki znany w całej polsce bohater) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek P. Radosławofobia Gazety Stołecznej IP: *.bzmw.gov.pl / *.um.warszawa.pl 02.02.06, 13:50 To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". Dziennikarze Stołecznej z uporem maniaka lekceważą tę nazwę. Od lat już żaden z nich nie użył ani razu obowiązującej nazwy. Moim zdaniem takie postępowanie redakcji "Gazety" jest dezinformacją i stawia pod znakiem zapytania ich rzetelność dziennikarską i chyba czas, żeby temu się przyjrzało jakieś stowarzyszenie zawodowe. Nazwę przyjęto w sposób zgodny z prawem, nie decyzją urzędników (bo to nie urzędnicy zatwierdzają nazwy), tylko Rady Warszawy (bo należy to do kompetencji demokratycznie wybranych radnych). Jeśli komuś to nie pasuje, niech zgłosi stosowny wniosek do Rady Warszawy (Biuro Rady m. st. Warszawy, pl. Defilad 1, XV p.), do Przewodniczącego rady lub do radnego, do którego ma zaufanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcio Re: Radosławofobia Gazety Stołecznej IP: *.net.external.hp.com 02.02.06, 14:34 A co to przeszkadza - ludzie wiedza doskonale gdzie to jest i uzywaja starej nazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Radosławofobia Gazety Stołecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 23:57 Gość portalu: Witek P. napisał(a): > To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo > Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". > To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo > Zgrupowania AK "Radosław". Przez 40 lat mówiłem: ten plac nazywa się Plac Wilsona, ten plac nazywa się Plac Wilsona, ten plac nazywa się Plac Wilsona, ten plac nazywa się Plac Wilsona. Głupki takie jak Ty mówiły: to jest Plac Komuny Paryskiej,to jest Plac Komuny Paryskiej,to jest Plac Komuny Paryskiej,to jest Plac Komuny Paryskiej. I wyszło na moje. A teraz mówię: To jest Rondo Babka, To jest Rondo Babka, To jest Rondo Babka,.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek P. Radosławofobia Gazety Stołecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 00:33 W życiu nie mówiłem plac Komuny Paryskiej. I bez chamskich epitetów mi tu. A dziennikarze swoje, w kolejnych artykułach - rondo Babka. Czy macie coś do żołnierzy AK z "Radosława"? To między innymi dzięki takim jak oni wróciła nazwa placu Wilsona. Bez nich mielibyście nadal Komunę Paryską, Marchlewskiego, Dzierżyńskiego, Świerczewskiego, Leńskiego itp. Naprawdę jest co promować! Co do Babki - jeśli traktujecie to jako zwyczajową nazwę miejscową tak bardzo wartą ochrony, to czemu nie zadbacie o ginące nazwy dzielnic/osiedli? Takie jak Słodowiec, Witolin, Dotrzyma, Lewinów, Michałów, Aleksandria i dziesiątki innych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: Radosławofobia Gazety Stołecznej IP: *.chello.pl 03.02.06, 09:03 powstaje dużo nowych ulic - tam można uczcić różne bataliony i zgrupowania natomiast jeśli chodzi o najpopularniejsze ulice, place i ronda to zdrowy rozsądek nakazuje umiar w przemianowywaniu rada miasta powinna sobie wymienić mieszkańców na takich, którzy bez oporu wbiją sobie do głowy, że np. marszałkowska od dziś to ulica batalionu brzoza czy inne tego typu... mieszkańcy widać nie pasują do rady Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Radosławofobia Gazety Stołecznej 03.02.06, 00:32 > To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo > Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania > AK "Radosław". > To rondo nazywa się Rondo Zgrupowania AK "Radosław". To rondo nazywa się Rondo > Zgrupowania AK "Radosław". Co tamoj w Grójcu łu wasz słychać? Jabłka latoś dorodne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Radosławofobia Gazety Stołecznej IP: *.aster.pl 05.02.06, 10:31 Ja tam idę na kompromis i nazywam to rondo rondem Radosława Babki lub też Babki Radosława. Najfajniej jednak mają mieszkańcy położonego przy rondzie budynku "Zgrupowania AK Radosław Tower". Tak trochę poważniej, nie wiem czy bym chciał (jesli miałbym oczywiscie okazję czymś się zasłużyć), żeby forma uczczenia mojej pamięci budziła opór i sprzeciw znacznej liczby osób. Zwracam uwagę, że mało kto protestował przeciwko nazwaniu ulicy, placu czy parku imieniem ks. Popiłuszki czy Zgrupowania AK "Radosław". Protestowano przeciwko likwidacji historycznej nazwy dużej arterii komunikacyjnej i jednego z głównych rond w mieście. Odpowiednie uchwały uprawnionych oczywiście organów są czasem zaklinaniem rzeczywistości, jeżeli nie znajdują rzeczywistego oparcia w woli mieszkańców. Marchlewskiego i pl. Dzierżyńskiego wyszły z użycia błyskawicznie. Z pl. Komuny Paryskiej idzie nieco wolniej, bo co komu zawiniła akurat Komuna Paryska (chyba, że ktoś nie uważał na historii i Komuna zawsze mu się jednoznacznie kojarzy), ale jednak był to powrót do nazwy historycznej, którą popierała prynajmniej część mieszkańców w wieku emerytalnym. Stołeczna i rondo Babka będą raczej funkcjonować dalej "w drugim obiegu", jak niegdyś plac Wilskona. Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: Radosławofobia Gazety Stołecznej 05.02.06, 12:44 Gość portalu: k napisał(a): > Marchlewskiego i pl. Dzierżyńskiego wyszły z użycia błyskawicznie. Przez pewien czas słyszało się też nazwę "Jana Pawła Marchlewskiego" :) Z Dzierżyńskim szybko poszło, bo wielu mieszkańców przez cały czas używało poprzedniej nazwy placu i nie musieli się przestawiać. Ja na przykład dowiedziałam się, że ten plac nosi imię Dzierżyńskiego, dopiero wtedy, gdy właśnie ją zmieniali na Bankowy. > Z pl. Komuny Paryskiej idzie nieco wolniej, bo co komu zawiniła akurat Komuna > Paryska (chyba, > że ktoś nie uważał na historii i Komuna zawsze mu się jednoznacznie kojarzy), > ale jednak był to powrót do nazwy historycznej, którą popierała prynajmniej > część mieszkańców w wieku emerytalnym. Idzie nieco wolniej? Oj, chyba nie! Nie pamiętam kiedy ostatni raz ktoś nazwał tak pl.Wilsona. Nie sądzę, żeby za zmianą była tylko część mieszkańców i to w wieku emerytalnym. Co do Twojej wcześniejszej wypowiedzi. Też bym wolała, żeby nowe nazwy, które są nadawane dla uczczenia czyjejś pamięci, nie budziły tyle kontrowersji. Szkoda, że nie udało się rozwiązać tej sprawy w inny sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
jonasz666 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 18:05 Gość portalu: Przyjezdny napisał(a): > A co to jest "dawne rondo babka"???To w Warszawie taki bałagan, że ronda nie > mają nazw???? No wiadomo "stolyca" to wiocha... To niezupełnie tak. Prawdą jest, że Warszawiacy to w 80-90% "wiochmeni", nie znający historii i tradycji miasta, dla których historia Warszawy zaczyna się w 1945 roku. To właśnie oni zmienili nazwy ulicy Stołecznej i ronda Babka i jeszcze paru innych. Jednak wciąż jest wiele osób, dla których te zmiany są równie mało znaczące, jak kiedyś plac Komuny, czy Dzierżyńskiego i właśnie oni używają określenia "dawne". Takich "dawnych" jest u nas więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: 81.210.102.* 02.02.06, 07:43 Dziwnie jest to, że wydano pozowlenie na realizacje Arkadii nie wymagając rozwiązania problemów komunikacyjnych. W wielu krajach,i miastach - również w Polsce, podczas realizacji centrum handlowego Inwestor buduje dla swoich klientów system świateł,bezpiecznych i bezkolizyjnych dojść, dojazdów... W Polsce Gminy są za biedne na to, żeby robić prezenty bogatym Inwestorom, którzy realizujać centrum handlowe powinny uwzględnić również koszty bezpiecznej komunikacji w obrębie swoich inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karas Kto za to powinien zapłacić ... IP: *.chello.pl 02.02.06, 08:30 Wydając pozwolenie na taką inwestycję (Arkadia) w takim miejscu do inwestora powinno należeć również uregulowanie ruchu i przynajmniej zachowanie przepustowości skrzyżowań i drób z stanu wcześniejszego. Tym czasem buduje się kolejne kolosy, po czym, ludzie stoją w korkach a ostatecznie estakady i drogi dojazdowe muszą być budowane i modernizowane z naszych pieniążków przez władze lokalne ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Kto za to powinien zapłacić ... IP: 81.210.102.* 02.02.06, 09:08 Podzielam Twoje zdanie, na etapie pozwolenia na budowę należało rozwiązać problemy komunikacyjne w tym rejonie i to właśnie Inwestor powinien zadbać o to, żeby po realizacji inwestycji był zachowany stan poprzedni - w zakresie m.in.przepustowości ronga. Starając się o pozowlenie Inwestor, któremu na nim zależy rozwiązuje problemy komuniacyjne w obrębie inwestycji. Teraz kiedy Arkadia już funkcjonuje to właśnie tak to wygląda, że miasto żebrze o to żeby dołożył do inwestycji realizowanej z naszych pieniędzy. Druga sprawa to plan zagospodarowania działki dla tej inwestycji. Jak to się stało, że został zatwierdzony niekompletny, bez rozwiązań komunikacyjnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3wer Re: Kto za to powinien zapłacić ... IP: *.man.polbox.pl 02.02.06, 09:42 Nalezy wystawic platna sygnalizacje swietlna. Standardowo dla samochodow zielone przez 15 minut, dla pieszych 30 sekund. Zamiast przyciskow dla pieszych na kazdych swiatlach powinny byc automaty przyjmujace po zlotowce. Wtedy swiatlo dla pieszych zmienialoby sie na zielone czesciej... Tym wczesniej im wiecej w sumie wrzucono... Oprocz tego staly patrol policji zeby nie lazili na czerwonym (zarobilby na siebie napewno). Wtedy Arkadia by sie szybciutko dolozyla do przejsc podziemnych jakby tlumy podk... klientow by im wlazily do biura, albo spadly by przychody. Zreszta i tak im spadna jak rusza Zlote Tarasy... > Starając się o pozowlenie Inwestor, któremu na nim > zależy rozwiązuje problemy komuniacyjne w obrębie inwestycji. Teraz kiedy > Arkadia już funkcjonuje to właśnie tak to wygląda, że miasto żebrze o to żeby > dołożył do inwestycji realizowanej z naszych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Kto za to powinien zapłacić ... 02.02.06, 10:08 Arkadia zapewniła sobie: przeniesienie bliżej przystanku tramwajowego na linii Jana Pawła-Popiełuszki dodatkowy przystanek autobusowy na Słonimskiego przy basenach - na pewno nie obyło się bez burzliwych konsultacji z miastem. wtedy można było wymóc na inwestorze wspólpracę w sprawie ronda. ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi A partactwo ścieżki rowerowej ? 02.02.06, 10:41 katmoso napisała: > można było > wymóc na inwestorze wspólpracę w sprawie ronda. ot co! Owszem. I narzucić bezpieczny i wygodny przebieg ścieżki rowerowej - dalej od chodnika, a nie wtłaczać w nią przystanek i narażać wszystkich na wypadek. Przecież tymi zawijasami nie da się przejechać. A ruch tam spory. Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: A partactwo ścieżki rowerowej ? 04.02.06, 21:38 zgadzam się. z tą ścięzką to jakaś paranoja. czasem korzystam z oddziału banku PKO w budynku za Babka Tower. samochody parkują na chodniku przy Słomińskiego, a ludzie idą ścieżką. po drodze jest jeszcze wiata przystankowa, którą trudno minąć - ludzie na przystanku, samochody, rabatki. projektant chyba ocipiał. ale i parkujący tam nie popisują się zbytnio wyobraźnią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chory Portier Jakie tam DAWNE Rondo Babka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 08:35 Dla nas, którym siłą odebrano bardzo lubianą i tak po prostu naszą nazwę zawsze będzie Rondem Babka. I basta. A Radosławem to zwą je właśnie buraki ale przyjezdne Kolego odważny, że pozwolę sobie w Twoim stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Jakie tam DAWNE Rondo Babka? 02.02.06, 08:47 Gość portalu: Chory Portier napisał(a): > Dla nas, którym siłą odebrano bardzo lubianą i tak po prostu naszą nazwę zawsze > będzie Rondem Babka. I basta. > A Radosławem to zwą je właśnie buraki ale przyjezdne Kolego odważny, że pozwolę > sobie w Twoim stylu. Bardzo trafne spostrzeżenie. Nazwy zwyczajowe, które funkconowały przez wiele dziesiątek lat nie powinny być zmieniane od tak sobie, zwłaszcza, że jak Rondo Babka, nie raniły niczyich uczuć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert estakady NIE, raczej tunel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 09:01 Jestem zdecydowanym przeciwnikiem budowania estakad w centrum miasta - czy te obok Dworca Centralnego wyglądają wg was estetycznie i pasują do okolicy? Jeżeli już coś usprawniać, to raczej drogą budowy tuneli, które nie psują przestrzeni miejskiej i dodatkowo usuwają WIZUALNIE korki uliczne, które znikają pod ziemią. PS. Jak najwięcej tuneli powinno też powstać przy okazji innych inwestycji drogowych w naszym mieście: przebudowa ronda Starzyńskiego, budowa i przebudowa Trasy Siekierkowskiej, łączniki autostradowe do Konotopy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek To nie Szwajcaria, tylko jeden z najbiedniejszych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:18 krajów w regionie. I dlatego będziemy mieli estakady, albo status quo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.chello.pl 02.02.06, 09:15 Tylko estakady!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 09:33 Gość portalu: Darek napisał(a): > Tylko estakady!!! A w czym są praktyczniejsze, estetyczniejsz i lepsze od tuneli? Pomijając oczywiście ew. koszty budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
maremarmar Polecam Burakowską 02.02.06, 09:33 Polecam wszystkim dojazd do Arkadii ulicą Burakowską (w prawo zaraz na początku Powązkowskiej). Można dojechać zarówno jadąc od Okopowej, jak i od JPII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Coś ty narobił IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:21 Teraz to dobry objazd, ale jak więcej ludzi odkryje jego uroki to korek będzie nie tylko na rondzie, ale i na tej ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eljot Optymalny byłby wiadukt IP: 193.111.166.* 02.02.06, 09:34 i to wystarczy na dwóch ulicach prostopadłych do Arkadii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: 195.136.112.* 02.02.06, 09:37 Znowu ma być "tanio i smacznie", a wyjdzie w konsekwencji drogo i niestrawnie. Takie pseudo oszczędności już są przy Pl.Wilsona (brak przejścia podziemnego pod ul.Krasińskiego (delikatesy) i Mickiewicza (kino Wisła), że o innych "oszczędnościach" i braku wyobraźni urzędników w miescie nie wspomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Architekt IMBECYL, albo bezwład w kaczo-urzędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 09:48 Coż za planista-architekt-BARAN pozwolił wybudować C.H.Arkadię w centrum Warszawy bez przejść? Jak ten IMBECYL przewidywał, że ludzie się tam dostaną? Będą się teleportować na trawnikach tuż przed C.H.? Przecież jak się stawia taki gmach to trzeba przewidzieć że ludziska będą przechodzić ulicę i MUSI być sygnalizacja świetlna conajmniej. A jak to jest centrum W-wy i tak wielki gmach to przejścia podziemne - przy takiej inwestycji. To nie budka z warzywami! Albo stawia się C.H. z infrastrukturą albo nie. Ale widocznie ktoś posmarował. Jak widać za rządów Kaczora brak było jakiegoś naczelnego architekta lub był to kompletny IMBECYL albo poprostu wziął łapówe i przymknął oko... A teraz zapłacimy za budowę (częściowo) my wszyscy z podatków... Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Architekt IMBECYL, albo bezwład w kaczo-urzęd 02.02.06, 09:53 Zapomnieli o lądowisku dla helikopterów na dachu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Sorry,kolego ale stosowne zezwolenia IP: *.mnhelse.net 02.02.06, 10:18 na chachmecki projekt Arkadii bez rozwiazan komunikacyjnych to Twoj ukochany Piskorek, co widac i czuc.Wiec Kaczorow odloz sobie na bok. Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Sorry,kolego ale stosowne zezwolenia 02.02.06, 10:49 Gość portalu: Grisza napisał(a): > na chachmecki projekt Arkadii bez rozwiazan komunikacyjnych to Twoj ukochany > Piskorek, co widac i czuc.Wiec Kaczorow odloz sobie na bok. Na jaki projekt??? Po jakiemu to? Tylko nie mlaskaj przy odpowiedzi, jak sam wiesz kto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza IØ mozna sobie poniesc do potegi IP: *.mnhelse.net 02.02.06, 12:58 przez zmniejszenie mianownika lub zwiekszenie licznika.Uprzejmie prosze sobie wybrac rozwiazanie.Poniewaz internet moze i powinien tez uczyc, to moze warto zapamietac,ze czasownik chachmecic oznacza zagarniecie czegos w drodze matactwa.Serdecznie zycze dalszych sukcesow na polu edukacyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: IØ mozna sobie poniesc do potegi 02.02.06, 18:15 Gość portalu: Grisza napisał(a): > przez zmniejszenie mianownika lub zwiekszenie licznika.Uprzejmie prosze sobie > wybrac rozwiazanie.Poniewaz internet moze i powinien tez uczyc, to moze warto > zapamietac,ze czasownik chachmecic oznacza zagarniecie czegos w drodze > matactwa.Serdecznie zycze dalszych sukcesow na polu edukacyjnym. "Chachmęcić" i owszem zgadzam się, zgodnie z definicją... pot. «czynić coś niejasnym, niewyraźnym; gmatwać, motać» Ale "chachmęcki"? Jeszcze takiego "neologizmo-gniota" nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: Architekt IMBECYL, albo bezwład w kaczo-urzęd 02.02.06, 14:44 Ja Ci to wytłumaczę: Arkadia leży na terenie Żoliborza, dawnej gminy, a rondo i okolice na terenie Sródmieścia, dawnej gminy Centrum. To po co radni i urzędasy z Zoliborza mieliby cokolwiek chcieć, żeby tym z Centrum było lepiej? A gmina Centrum na inwestycję wpływu nie miała. JaC Odpowiedz Link Zgłoś
wilson05 Re: Architekt IMBECYL, albo bezwład w kaczo-urzęd 02.02.06, 14:50 > Arkadia leży na terenie Żoliborza, dawnej gminy, a rondo i okolice na terenie > Sródmieścia, dawnej gminy Centrum. Wbrew przyporzadkowaniu tego watku do forum Zoliborza i twierdzeniom wielu ludzi Arkadia NIE lezy na Zoliborzu - granica miedzy dzielnicami sa tory, Arkadia lezy w SRODMIESCIU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lepus42 Re: Architekt IMBECYL, albo bezwład w kaczo-urzęd IP: *.chello.pl 02.02.06, 14:51 Dobrze byłoby żeby zabierać głos znając fakty. Arkadia i rondo Babka w całości leżą na terenie Śródmieścia. Żoliborz kończy się na torach kolejowych. A co do ruchu na Babce to przejścia podziemne do przystanków są chyba jedynym rozsądnym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Architekt IMBECYL, albo bezwład w kaczo-urzęd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:46 tak czy siak; gdybym miał sąsiada za płotem który chciałby sobie wybudować metr od płotu (4m trzeba zachować w prawie budowlanym) wielgachną stodołę bez mojej zgody, umieścić na niej olbrzymi gołębnik no to byłbym zainteresowany tą budową. Nie chciałbym żeby mi ptaki srały na posesję i zasłaniał wielki mur od stodoły widok - tak dla przykładu. Widać radni centrum nie byli zainteresowani w odpowiednim czasie. Coż każdy kręcił swoje interesy zapewne i pojawiał się po dietę w urzędzie. To było ich główne zainteresowanie. W końcu budowa C.H.Arkadia nie była taka mała - i szumnie o tym mówiono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lars Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.crowley.pl 02.02.06, 11:36 tylko przejście podziemne !!!!! A jak nie to zablokować cały ruch to zmieknie Arkadii rura !!!! I tak to oni koszą największą kasę i powinni to sfinansować !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 11:36 Oh, jakie to strasznie skomplikowane postawić tam sygnalizację! A panią Nelken informuję, że nie znam skrzyżowania, na którym nie postawiono sygnalizatorów na wszystkich wlotach. Więc niech nie gada głupot! Policzmy - 4 wjazdy na rondo i 4 przejścia dla pieszych. Może sobie popatrzeć jak to zrobiono na innych - ONZ, Daszyńskiego, itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.chello.pl 02.02.06, 12:04 ale oprocz sygnalizacji dobrze by bylo jakby powstaly estakady i przejscia dla pieszych podziemią albo kladki. Swiatla moim zdaniem polowicznie rozwiaza problem, owszem ludziom latwiej bedzie przejsc przez pasy, ale korki wcale nie znikną, wrecz przeciwnie mogą być większe..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafamiga Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.sup.waw.pl / *.sup.waw.pl 02.02.06, 12:28 Szybkim, tańszym i nieco lepszym rozwiązaniem tego problemu byłoby przesunięcie nieszczęsnego przejścia dla pieszych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert a moze zagospodarowac srodek ronda?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 13:36 Hm, skoro chyba wszyscy sa przeciwko tunelowi drogowemu na linii Slonimskiego- Okopowa, to moze w takim razie moznaby zrobic jakies fajne, szerokie przejscie podziemne miedzy Arkadia a srodkiem ronda, gdzie mozna by zrobic jeden wielki terminal tramwajowy. Wymagaloby to pewnej przebudowy torowisk, ale dzieki temu stworzonoby calkiem praktyczny punkt przesiadkowy, bez koniecznosci biegania kilkudziesieciu metrow od przystanku do przystanku. Jako wzor takiego rozwiazania moge podac Katowice, gdzie na wielkim rondzie kolo Spodka w samym jego srodku urzadzono przystanki tramwajowe i wyglada to calkiem w porzadku! Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: a moze zagospodarowac srodek ronda?? 02.02.06, 14:52 To bardzo dobry pomysł! Obecnie przesiadki przy rondzie to gehenna... JaC > Hm, skoro chyba wszyscy sa przeciwko tunelowi drogowemu na linii Slonimskiego- Okopowa, to moze w takim razie moznaby zrobic jakies fajne, szerokie przejscie podziemne miedzy Arkadia a srodkiem ronda, gdzie mozna by zrobic jeden wielki terminal tramwajowy. > Wymagaloby to pewnej przebudowy torowisk, ale dzieki temu stworzonoby calkiem praktyczny punkt przesiadkowy, bez koniecznosci biegania kilkudziesieciu metrow od przystanku do przystanku. > Jako wzor takiego rozwiazania moge podac Katowice, gdzie na wielkim rondzie kolo Spodka w samym jego srodku urzadzono przystanki tramwajowe i wyglada to calkiem w porzadku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: a moze zagospodarowac srodek ronda?? IP: *.chello.pl 03.02.06, 10:37 rozwiązanie zbyt proste i błyskotliwe jak na warszawę, to nie w stylu tutejszych decydentów Odpowiedz Link Zgłoś
juanrm Jak Rondo Babka będzie wyglądało za rok 02.02.06, 13:47 Czy ktoś z ZDM zadał sobie to pytanie? Obecne potoki pieszych na północnych przystankach tramwajowych są momentami tak duże, że przyblokowanie ich czerwonym światłem doprowadzi do strasznego ścisku. Już obecnie w godzinach szczytu wysiadający i wsiadający pasażerowie tramwajów omal się nie tratują. Takie tłumy + czerwone światło dla pieszych = paraliż ruchu pieszego i tramwajowego, a to nie pozostanie bez wpływu na ruch samochodowy. Tylko przejścia podziemne mogą zakończyć tę prowizorkę! Odpowiedz Link Zgłoś
rtomik Re: Jak Rondo Babka będzie wyglądało za rok 02.02.06, 14:20 a ja tam nie mam problemu. kiedy jade z zoliborza w kierunku Gdanskiego to skrecam przed rondem w prawo i jade sobie dolem przy arkadii i omijam rondo babka natomiast gdy wracam z Gdanskiego i jade w kierunku Zoliborza to skrecam przed arkadia w prawii jade tylami Arkadii i mam spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcio Sygnalizacja nic nie zlikwiduje - bedzie blokowac IP: *.net.external.hp.com 02.02.06, 14:26 Problemow by nie bylo, gdyby miasto wymusilo na inwestorach Arkadii budowe przejsc podziemnych na tym rondzie. I w ta strone trzeba isc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokalny Prawdziwy chaos dopiero nadejdzie... IP: *.netia.pl 02.02.06, 14:58 Prawdziwy chaos zacznie się dopiero kiedy ruszą Złote Tarasy - bałagan przy Arkadii to dopiero przygrywka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:06 "Światła trzeba postawić na wszystkich wlotach na rondzie. Dlatego takie rozwiązanie będzie kosztowne - przewiduje Urszula Nelken, rzecznik Zarządu Dróg Miejskich" A ile tam jest wlotów, przypadkiem nie cztery? Tak to rzeczywiście niezwykła sytuacja. 10 minut z Centralnego na Żoliborz w godzinach szczytu? Bez przesady. Nie zwalajmy całej winy na centrum handlowe, tam już wcześniej była tragedia. Koniec końców to wielkie, źle zorganizowane rondo w ważnym punkcie miasta. Niestety w naszym kraju jest rzeczą naturalną że wszystko robi się byle jak. Samo pomalowanie strzałek (prawy pas do zjazdu, środkowy do zjazdu i jazdy po rondzie a lewy tylko do poruszania się po rondzie) wiele by pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.chello.pl 02.02.06, 16:03 z całą pewnoscią nie skończy sie chaos. Swiatła niczego nie rozwiązą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:05 Szkoda. Rondo Babka jest chyba jednym z ostatnich rond bez świateł. Lubię jeździć przez to rondo. Wymusza myślenie, jest prawdziwą intelektualną rozrywką. Szkoda, że będą światła. Odpowiedz Link Zgłoś
jonasz666 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 17:50 A co do tego ma Arkadia? Organizacja ruchu to sprawa miasta i tylko miasta, bo miasto w tego rodzaju przypadku to nie równorzędny partner centrum handlowego, ale gospodarz ulic i chodników, działający z poruczenia mieszkańców. Jeżeli Arkadia się do projektu dorzuci, to chwała jej za to, ale to nie jej obowiązek organizować ruch uliczny w okolicy. Jeżeli płatnicy pensji zarządu Warszawy mają humor udawać się tłumnie w jakieś miejsce, to śmierdzącym obowiązkiem rzeczonego zarządu jest im to ułatwić, zarówno pieszym, jak i zmotoryzowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M ale usprawnienie. Arkadia trzepie tam taką kasę że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:05 powinna postawić estakadę. Odpowiedz Link Zgłoś
rosebud68 Re: ale usprawnienie. Arkadia trzepie tam taką ka 02.02.06, 18:32 Tylko tunel Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 02.02.06, 19:33 Mnie ciekawi jeszcze jedno. Ile osób narzekających na ten bałagan jeździ na zakupy do Arkadii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sajer Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 00:01 prawdopodobnie wiekszosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek To jakiś żart ??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 00:05 Postawili centrum handlowe prawie w centrum miasta, i jeszcze negocjują kwotę na organizację ruchu to jakaś kpina, powinni wybudować wielopoziomowe skrzyżowanie za własne pieniądze i to bez żadnych targów, a jeśli nie to powinni zamknąć i drogi dojazdowe. ze względu na to że skrzyżowanie nie zostało przewidziane do tego typu ruchu. ZŁODZIEJE ZA ŁAPÓWKĘ MOŻNA W WARSZAWIE WSZYSTKO ZAŁATWIĆ ZA TO NIECH SIĘ WEŻMIE pan MINISTER ziobro . Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Chaos na dawnym rondzie Babka skończy się w t 03.02.06, 00:28 Optymalnym rozwiązaniem byłoby puszczenie samochodów w zagłębieniu na całym rondzie, a pieszych nad jezdnią na poziomie gruntu (tak to funkcjonuje np. na Trasie Łazienkowskiej między Waryńskiego i Al.Ujazdowskimi - trasa w zagłębieniu, piesi nad trasą na poziomie gruntu). Tylko kto za to zapłaci? Bo przebudowa byłaby na gigantyczą skalę. Więc mój pomysł należy raczej potraktować jako piękną ideę i abstrakcję :( Odpowiedz Link Zgłoś