Dodaj do ulubionych

Charakterystyczne punkty bielan???

IP: *.acn.waw.pl 08.04.06, 19:00
Jakie są charakterystyczne punkty bielan, które można sfotogafować i żeby od
razu bylo wiadomo że chodzi o bielany a nie o jakąś inną dzielnicę???
Dzieki!!!
Obserwuj wątek
    • jota.40 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 08.04.06, 19:26
      AWF, Płatnicza, Huta....
      • Gość: Rafiq Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.chello.pl 08.04.06, 19:29
        platnicza jest tak ladna, ze az niereprezentatywna dla reszty bielan ;)
    • Gość: Rafiq Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.chello.pl 08.04.06, 19:28
      karuzele na bielanach ;)
      a jesli nie, to:
      kosciol kamedulow w lasku bielanskim
      hute
      ulice zeromskiego albo kasprowicza
    • Gość: ipod Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.acn.waw.pl 09.04.06, 09:48
      komisariat na Zeromskiego :)
      ale teraz malo fotogeniczny
    • Gość: szalkowski Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 13:24
      Lasek Bielanski.

Ale Bielany nie kojarza mi sie z dzielnica. Smiesznie to troche brzmi: dzielnica
      Bielany. Tak jak dzielnica Chomiczowka mniej wiecej. Z czasem Zoliborz powroci
      do swoich starych granic.
      • z-o-s-i-a Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 09.04.06, 14:10
        Gość portalu: szalkowski napisał(a):
        > Z czasem Zoliborz powroci do swoich starych granic.

Może i powróci, nie mam nic przeciwko temu, ale Lasek Bielański, Kościół
        Pokamedulski i AWF zawsze były, są i będą bielańskie, a nie żoliborskie :)
        Przez tyle lat, w trakcie których te tereny należały oficjalnie do Żoliborza,
        mówiło się o nich, że są na Bielanach (bez względu na to czy nazywać je
        dzielnicą, poddzielnicą czy rejonem). To są właśnie takie bielańskie symbole, o
        które pewnie autorowi wątku chodziło.
        Pozdrawiam!
        • Gość: szalkowski Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 21:54
          Pelna zgoda.
          Mamy przeciez Lasek Bielanski, ul. Bielanska, serek bielanski i AWF i pare innych.

Symboli Bielan jest sporo. Ale utworzenie dzielnicy Bielany uwazam za sztuczne i
          szkodliwe, co nie omieszkam przy wielu okazjach wypominac.

Za ten podzial administracyjny ktos powinien porzadnie odpowiedziec; Marymont
          okrakiem w dwoch dzielnicach, Bielany z jednostki rownej Chomiczowce czy
          Marymontowi staja sie gmina/dzielnica, Zoliborz zmniejsza sie do wielkosci pilki
          ping-pongowej, powstaja zabiedzone wielkie Bielany (moze Wolumen powinien byc
          centrum Bielan?), odwieczna Praga Polnoc i Praga Poludnie wielkosci wiekszego
          osiedla, dookola nich nowe nie-przypial-ni-wypial dzielnice jak Targowek, czy o,
          zgrozo, Bialoleka, ktora zastepuje tradycyjna Prage i powstaje na jej polnocnym
          krancu - jeszcze z przylaczenia nowych osiedli na polnocy.
          Na poludnie jeszcze gorzej: podmiejski Wawer nobilituje sie do rangi dzielnicy
          polykajac polowe Pragi Poludnie czytaj polowa mieszkancow w pewnym sensie
          zostaje przeniesiona na wies (w skojarzeniach).
          Lepiej sie ma sprawa z Bemowem i Ursynowem, ktore funkcjonowaly praktycznie jako
          odrebne dzielnice juz duzo wczesniej i naturalnie.

Pol roku temu przeprowadzilem sie za Pl. Inwalidow z Klaudyny, w tym tym
          tygodniu bede odbieral prawo jazdy: to bedzie bieganina miedzy urzedami
          komunikacji na Podczaszynskiego i Slowackiego, by te wzajemnie nie pogubily
          dokumentow, bo 2 tygodnie temu przemeldowalem sie na nowy adres. Jeden urzad
          patrzy krzywo na drugi, mnie szlag trafia, bo to nie pierwsza i nie ostatnia
          glupota wynikajaca z tego niemadrego ustroju.

Pozdrowienia dla Zosi!

• elomario Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 18:05
            spojrz na mape gdzie masz ulice bielanska tłuku
            • Gość: szalkowski Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 22:48
              Spojrz w lustro i zastanow sie czemu nie umiesz sprostowac w kulturalny sposob.
      • kazuyoshi78 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 13:24
        > Z czasem Zoliborz powroci do swoich starych granic.

To już wolę, żeby Żoliborz przyłączono do Bielan :)
        • ddb2 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 17:05
          Dzielnica zawsze byl Zoliborz. W jego sklad wchodzily Bielany, Marymont i wsie
          przylaczane na polnocy jako osiedla rozrastajacej sie Warszawy.
          Administracyjnie dzielnic Warszawy bylo chyba 7?
          Zawsze mowie, ze mieszkam na Marymoncie - Bielany przychodza mi z trudem.
          • roody102 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 17:12
            E tam, zawsze. Zawsze to byla Puszcza Kampinoska :)

To jest tkanka miejska - plynna sprawa, sie zmienia zaleznie od roznych
            czynnikow a nasze zdania na ten temat nie musi koniecznie byc w jakiejkolwiek
            relacji z urzedowa rzeczywistoscia.

Aczkolwiek dziwi mnie, ze niektorzy nie rozrozniaja Bielan od Zoliborza.
          • Gość: szalkowski Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 17:31
            Faktycznie 7.
            • ddb2 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 17:54
              A jak odroznic Bielany od Zoliborza na Marymoncie?
              Marymont administracyjnie i to jeszcze stosunkowo niedawno, nalezal do
              Zoliborza, a teraz wlasciwie go nie ma. Jedynie po ksztalcie latarni nad
              kanalkiem - bielanskie roznia sie od zoliborskich.
              • Gość: pucus Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.acn.waw.pl 10.04.06, 18:37
                no to widzę że kontrowersyjny temat co dla niektórych, ale czy mamy wplyw na to
                jak nam nazywaja dzielnicę no chyba nie. Ja osobiście tez wolałem Żoliborz a tu
                nagle sie bielany z niego zrobiły, ale cóż. Dzięki za odpowiedzi i jak byście
                mieli jakieś ciekawe pomysły co do tycgh fotografi to piszcie.

PZDR
                • roody102 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 21:02
                  Jesli mowisz, ze mieszkales na Zoliborzu a teraz mieszkasz na Bielanach, to
                  odnosisz sie tylko do oficjalnego podzialu - przeciez realnie nic sie nie
                  zmienilo - Bielany sa tam, gdzie byly, formalnie daja nazwe obszarowi, w ktorym
                  oprocz nich jest szereg innych dzielnic a Zoliborz jest z boku, tez jakby
                  wydzielony z tej calej polaci jako taki mniejszy obszar, ktory wczesniej nadawal
                  nazwe wiekszej calosci.

Pieknie to ujalem ;)
                  • Gość: Borys Bielany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 21:11
                    Ahoj!
                    Ja tam zawsze mieszkałem na Bielanach - kiedyś tylko senso stricto, a teraz i
                    senso largo.
                    Niezgodzę sie z Rudym co do "cezury" - w czasach gdy biegałem z koszuliną w
                    zębach lub niewiele później, to nie odczuwałem żadnego "przejścia" pomiedzy
                    Rudzką a Potocką, czy też Serkiem a Halą. Nie miałem wrażenia, że tereny
                    "postawowe" czy też Słodowiec cokolwiek oddzielały czy też stanowiły granicę.
                    Granicę w mojej "psychicznej geografii" stworzyła dopiero trasa AK.

Borys
              • roody102 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 20:58
                Zeby cos odroznic trzeba przyjac jakies kryterium - historyczna granica byl
                pewnie potok, ktory dal imie parkowi Kaskada, administracyjnym jest Trasa AK. I
                jest to niejako granica "naturalna", o ile tkanke miasta mozna okreslic tym
                przymiotnikiem.

A Marymont nigdy nie byl administracyjna dzielnica (choc nie, kiedys chyba byl
                osobnym komisariatem?), zawsze byla to glownie nazwa potoczna pewnej okolicy, z
                zasady nie jest to podzial scisly.
                • Gość: ddb2 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:01
                  Marymont to nie nazwa potoczna, tylko nazwa wsi Marymont, ktora slynela z
                  produkcji najlepszej maki. Marymont - z francuskiego - Gora Marii, wies nazwana
                  na czesc Marysienki Sobieskiej, ktora miala tu palacyk ( zdaje sie, ze w
                  miejscu, gdzie obecnie stoi kosciol przy Gdanskiej).
                  • roody102 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 11.04.06, 20:41
                    Potoczna w znaczniu nieoficjalna, mialem na mysli. Oficjalnie nie ma czegos
                    takiego, jak Marymont.
                    • Gość: szalkowski Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:56
                      Oficjalnie to jest. Jak spojrzysz np. na sciane swojego budynku, bedzie tam
                      tablica z napisem Gwiazdzista XX - Marymont Ruda. Miejski System Informacji jest
                      jak najbardziej oficjalny.

Inna rzecz, ze najmniejszą jednostka administracyjna jest gmina/dzielnica i
                      Marymont nie istnieje jako jednostka samorzadowa.

Na kazdej 'oficjalnej' mapie Warszawy jest umieszczony Marymont. Takze rozumiem
                      Twoja wypowiedz jako pewna niezrecznosc.

• roody102 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 11.04.06, 21:37
                        MSI jest wprawdzie oficjalnym systemem informacyjnym miasta, ale zastosowany w
                        nim podzial nie ma zadnego formalnego statusu i przeklada sie wylacznie na te
                        napisy na tabliczkach. Owszem, bylo z tego tytulu troche nieporozumien, bo
                        czasem autorzy niezbyt udanie dzielili miasto i niezbyt ciekawie dobierali nazwy
                        a innym razem dobierali je wprawdzie trafnie i dokladnie, za to odwolywali sie
                        do wiedzy nieznanej wiekszosci mieszkancow, ale poza tym niczym szczegolnym to
                        nie owocuje.

A na mapach sa wlasnie nazwy zwyczajowe, nieformalne, bez scislych granic - i
                        bardzo dobrze, ze sa, bo ratuje je to przed totalnym wymazaniem z pamieci
                        warszawiakow. Gdy jednak chcemy powiedziec czym sa Bielany, Zoliborz i Marymont,
                        to musimy najpierw okreslic do czego sie odnosimy: do tradycji, do zmieniajacych
                        sie w czasie nazw oficjalnych czy tez od nie majacego konkretnego punktu
                        zaczepienia MSI.

Koniec koncow to, jak nazywamy nasza okolice i tak zalezy od wlasnego wyboru i
                        humoru. Ja zwykle mowie, ze mieszkam na Marymoncie choc gdy ktos slabo zna
                        Warszawe wskazuje mu Zoliborz i zawsze zastrzegam, ze formalnie to sa Bielany,
                        ale na tyle blisko pl. Wilsona, ze wole nie odstraszac czyms, co sie wielu
                        ludziom kojarzy z Huta i Chomiczowka (zeby na ten przyklad nie wydawalo mu sie,
                        ze to koniec swiata). I to, jak nazywamy swoja okolice naprawde nie zmienia sie,
                        gdy zmieniaja sie podzialy oficjalne.
                        • ddb2 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 11.04.06, 21:39
                          Marymont to piekna nazwa i piekna okolica.
                          I z przyjemnoscia zauwazam, ze coraz wiecej ludzi wie, gdzie sie znajduje.
                          • roody102 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 11.04.06, 22:17
                            Mysle, ze to w czesci jest poklosie dyskusji o nazwach stacji metra :)
                            • Gość: ddb2 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 22:25
                              Nie odbieraj mi przyjemnosci myslenia, ze to zasluga uroku naszej okolicy.
          • remislanc Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 11.04.06, 13:03
            ddb2 napisała:

> Zawsze mowie, ze mieszkam na Marymoncie - Bielany przychodza mi z trudem.

No to jesteśmy bliskimi sąsiadami. Jak to miło, że jest szansa na pogawędkę na
            spacerku. Może o pieskach ????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka