Gość: pucus IP: *.acn.waw.pl 08.04.06, 19:00 Jakie są charakterystyczne punkty bielan, które można sfotogafować i żeby od razu bylo wiadomo że chodzi o bielany a nie o jakąś inną dzielnicę??? Dzieki!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jota.40 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 08.04.06, 19:26 AWF, Płatnicza, Huta.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafiq Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.chello.pl 08.04.06, 19:29 platnicza jest tak ladna, ze az niereprezentatywna dla reszty bielan ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafiq Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.chello.pl 08.04.06, 19:28 karuzele na bielanach ;) a jesli nie, to: kosciol kamedulow w lasku bielanskim hute ulice zeromskiego albo kasprowicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ipod Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.acn.waw.pl 09.04.06, 09:48 komisariat na Zeromskiego :) ale teraz malo fotogeniczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szalkowski Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 13:24 Lasek Bielanski. Ale Bielany nie kojarza mi sie z dzielnica. Smiesznie to troche brzmi: dzielnica Bielany. Tak jak dzielnica Chomiczowka mniej wiecej. Z czasem Zoliborz powroci do swoich starych granic. Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 09.04.06, 14:10 Gość portalu: szalkowski napisał(a): > Z czasem Zoliborz powroci do swoich starych granic. Może i powróci, nie mam nic przeciwko temu, ale Lasek Bielański, Kościół Pokamedulski i AWF zawsze były, są i będą bielańskie, a nie żoliborskie :) Przez tyle lat, w trakcie których te tereny należały oficjalnie do Żoliborza, mówiło się o nich, że są na Bielanach (bez względu na to czy nazywać je dzielnicą, poddzielnicą czy rejonem). To są właśnie takie bielańskie symbole, o które pewnie autorowi wątku chodziło. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szalkowski Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 21:54 Pelna zgoda. Mamy przeciez Lasek Bielanski, ul. Bielanska, serek bielanski i AWF i pare innych. Symboli Bielan jest sporo. Ale utworzenie dzielnicy Bielany uwazam za sztuczne i szkodliwe, co nie omieszkam przy wielu okazjach wypominac. Za ten podzial administracyjny ktos powinien porzadnie odpowiedziec; Marymont okrakiem w dwoch dzielnicach, Bielany z jednostki rownej Chomiczowce czy Marymontowi staja sie gmina/dzielnica, Zoliborz zmniejsza sie do wielkosci pilki ping-pongowej, powstaja zabiedzone wielkie Bielany (moze Wolumen powinien byc centrum Bielan?), odwieczna Praga Polnoc i Praga Poludnie wielkosci wiekszego osiedla, dookola nich nowe nie-przypial-ni-wypial dzielnice jak Targowek, czy o, zgrozo, Bialoleka, ktora zastepuje tradycyjna Prage i powstaje na jej polnocnym krancu - jeszcze z przylaczenia nowych osiedli na polnocy. Na poludnie jeszcze gorzej: podmiejski Wawer nobilituje sie do rangi dzielnicy polykajac polowe Pragi Poludnie czytaj polowa mieszkancow w pewnym sensie zostaje przeniesiona na wies (w skojarzeniach). Lepiej sie ma sprawa z Bemowem i Ursynowem, ktore funkcjonowaly praktycznie jako odrebne dzielnice juz duzo wczesniej i naturalnie. Pol roku temu przeprowadzilem sie za Pl. Inwalidow z Klaudyny, w tym tym tygodniu bede odbieral prawo jazdy: to bedzie bieganina miedzy urzedami komunikacji na Podczaszynskiego i Slowackiego, by te wzajemnie nie pogubily dokumentow, bo 2 tygodnie temu przemeldowalem sie na nowy adres. Jeden urzad patrzy krzywo na drugi, mnie szlag trafia, bo to nie pierwsza i nie ostatnia glupota wynikajaca z tego niemadrego ustroju. Pozdrowienia dla Zosi! Odpowiedz Link Zgłoś
elomario Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 18:05 spojrz na mape gdzie masz ulice bielanska tłuku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szalkowski Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 22:48 Spojrz w lustro i zastanow sie czemu nie umiesz sprostowac w kulturalny sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 13:24 > Z czasem Zoliborz powroci do swoich starych granic. To już wolę, żeby Żoliborz przyłączono do Bielan :) Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 17:05 Dzielnica zawsze byl Zoliborz. W jego sklad wchodzily Bielany, Marymont i wsie przylaczane na polnocy jako osiedla rozrastajacej sie Warszawy. Administracyjnie dzielnic Warszawy bylo chyba 7? Zawsze mowie, ze mieszkam na Marymoncie - Bielany przychodza mi z trudem. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 17:12 E tam, zawsze. Zawsze to byla Puszcza Kampinoska :) To jest tkanka miejska - plynna sprawa, sie zmienia zaleznie od roznych czynnikow a nasze zdania na ten temat nie musi koniecznie byc w jakiejkolwiek relacji z urzedowa rzeczywistoscia. Aczkolwiek dziwi mnie, ze niektorzy nie rozrozniaja Bielan od Zoliborza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szalkowski Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 17:31 Faktycznie 7. Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 17:54 A jak odroznic Bielany od Zoliborza na Marymoncie? Marymont administracyjnie i to jeszcze stosunkowo niedawno, nalezal do Zoliborza, a teraz wlasciwie go nie ma. Jedynie po ksztalcie latarni nad kanalkiem - bielanskie roznia sie od zoliborskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pucus Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.acn.waw.pl 10.04.06, 18:37 no to widzę że kontrowersyjny temat co dla niektórych, ale czy mamy wplyw na to jak nam nazywaja dzielnicę no chyba nie. Ja osobiście tez wolałem Żoliborz a tu nagle sie bielany z niego zrobiły, ale cóż. Dzięki za odpowiedzi i jak byście mieli jakieś ciekawe pomysły co do tycgh fotografi to piszcie. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 21:02 Jesli mowisz, ze mieszkales na Zoliborzu a teraz mieszkasz na Bielanach, to odnosisz sie tylko do oficjalnego podzialu - przeciez realnie nic sie nie zmienilo - Bielany sa tam, gdzie byly, formalnie daja nazwe obszarowi, w ktorym oprocz nich jest szereg innych dzielnic a Zoliborz jest z boku, tez jakby wydzielony z tej calej polaci jako taki mniejszy obszar, ktory wczesniej nadawal nazwe wiekszej calosci. Pieknie to ujalem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Bielany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 21:11 Ahoj! Ja tam zawsze mieszkałem na Bielanach - kiedyś tylko senso stricto, a teraz i senso largo. Niezgodzę sie z Rudym co do "cezury" - w czasach gdy biegałem z koszuliną w zębach lub niewiele później, to nie odczuwałem żadnego "przejścia" pomiedzy Rudzką a Potocką, czy też Serkiem a Halą. Nie miałem wrażenia, że tereny "postawowe" czy też Słodowiec cokolwiek oddzielały czy też stanowiły granicę. Granicę w mojej "psychicznej geografii" stworzyła dopiero trasa AK. Borys Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 10.04.06, 20:58 Zeby cos odroznic trzeba przyjac jakies kryterium - historyczna granica byl pewnie potok, ktory dal imie parkowi Kaskada, administracyjnym jest Trasa AK. I jest to niejako granica "naturalna", o ile tkanke miasta mozna okreslic tym przymiotnikiem. A Marymont nigdy nie byl administracyjna dzielnica (choc nie, kiedys chyba byl osobnym komisariatem?), zawsze byla to glownie nazwa potoczna pewnej okolicy, z zasady nie jest to podzial scisly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddb2 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:01 Marymont to nie nazwa potoczna, tylko nazwa wsi Marymont, ktora slynela z produkcji najlepszej maki. Marymont - z francuskiego - Gora Marii, wies nazwana na czesc Marysienki Sobieskiej, ktora miala tu palacyk ( zdaje sie, ze w miejscu, gdzie obecnie stoi kosciol przy Gdanskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 11.04.06, 20:41 Potoczna w znaczniu nieoficjalna, mialem na mysli. Oficjalnie nie ma czegos takiego, jak Marymont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szalkowski Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:56 Oficjalnie to jest. Jak spojrzysz np. na sciane swojego budynku, bedzie tam tablica z napisem Gwiazdzista XX - Marymont Ruda. Miejski System Informacji jest jak najbardziej oficjalny. Inna rzecz, ze najmniejszą jednostka administracyjna jest gmina/dzielnica i Marymont nie istnieje jako jednostka samorzadowa. Na kazdej 'oficjalnej' mapie Warszawy jest umieszczony Marymont. Takze rozumiem Twoja wypowiedz jako pewna niezrecznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 11.04.06, 21:37 MSI jest wprawdzie oficjalnym systemem informacyjnym miasta, ale zastosowany w nim podzial nie ma zadnego formalnego statusu i przeklada sie wylacznie na te napisy na tabliczkach. Owszem, bylo z tego tytulu troche nieporozumien, bo czasem autorzy niezbyt udanie dzielili miasto i niezbyt ciekawie dobierali nazwy a innym razem dobierali je wprawdzie trafnie i dokladnie, za to odwolywali sie do wiedzy nieznanej wiekszosci mieszkancow, ale poza tym niczym szczegolnym to nie owocuje. A na mapach sa wlasnie nazwy zwyczajowe, nieformalne, bez scislych granic - i bardzo dobrze, ze sa, bo ratuje je to przed totalnym wymazaniem z pamieci warszawiakow. Gdy jednak chcemy powiedziec czym sa Bielany, Zoliborz i Marymont, to musimy najpierw okreslic do czego sie odnosimy: do tradycji, do zmieniajacych sie w czasie nazw oficjalnych czy tez od nie majacego konkretnego punktu zaczepienia MSI. Koniec koncow to, jak nazywamy nasza okolice i tak zalezy od wlasnego wyboru i humoru. Ja zwykle mowie, ze mieszkam na Marymoncie choc gdy ktos slabo zna Warszawe wskazuje mu Zoliborz i zawsze zastrzegam, ze formalnie to sa Bielany, ale na tyle blisko pl. Wilsona, ze wole nie odstraszac czyms, co sie wielu ludziom kojarzy z Huta i Chomiczowka (zeby na ten przyklad nie wydawalo mu sie, ze to koniec swiata). I to, jak nazywamy swoja okolice naprawde nie zmienia sie, gdy zmieniaja sie podzialy oficjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 11.04.06, 21:39 Marymont to piekna nazwa i piekna okolica. I z przyjemnoscia zauwazam, ze coraz wiecej ludzi wie, gdzie sie znajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 11.04.06, 22:17 Mysle, ze to w czesci jest poklosie dyskusji o nazwach stacji metra :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddb2 Re: Charakterystyczne punkty bielan??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 22:25 Nie odbieraj mi przyjemnosci myslenia, ze to zasluga uroku naszej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: Charakterystyczne punkty bielan??? 11.04.06, 13:03 ddb2 napisała: > Zawsze mowie, ze mieszkam na Marymoncie - Bielany przychodza mi z trudem. No to jesteśmy bliskimi sąsiadami. Jak to miło, że jest szansa na pogawędkę na spacerku. Może o pieskach ???? Odpowiedz Link Zgłoś