lylika 07.06.06, 20:27 Od kilku dni ciągle się mówi o hymnie a ja mam pytanie: ktoś zna Hymn Żoliborza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donkej Re: Hymn Żoliborza 08.06.06, 20:00 Hymn Żoliborza, czy może Marsz Żoliborza? Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Hymn Żoliborza 08.06.06, 20:23 Czyli: "Rzucili przeciwko nam tysiąc sztukasów..." i tak dalej. W czasie Powstania ten marsz może był hymnem Żoliborza, ale dziś już chyba nie... Nie wiem, czy poszczególne dzielnice mają swoje hymny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza W WSM to chyba bylo: IP: *.bb.online.no 08.06.06, 20:29 My dieti wolnowo naroda.... itd na znana powszechnie melodie.Spiewalo sie juz od przedszkola.Pozdrowienia dla przedszkolanek. Odpowiedz Link Zgłoś
donkej hymn RTPD też chyba był... 08.06.06, 20:39 Tu jest pełny tekst: www.zhr.pl/powstanie/katalog.php?id_wpisu=16 Na www.zoliborz-bielany.pl nie znalazłam, nie pamiętam, było też? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Moj brat chodzil do RTPD IP: *.bb.online.no 08.06.06, 20:47 ale tam tego nie spiewali.Raczej cos takiego o Chinczykach ( tych dobrych oczywiscie ) i inne takie o ludach Afryki.Fajnie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: hymn RTPD też chyba był... 08.06.06, 20:48 Grisza, po wiosennej reaktywacji chyba zatraciłeś instynkt samozachowawczy - u nas teraz można pójść do paki za cytowanie takich pieśni, uważaj! Priorytetem naszych władz jest rozśpiewanie młodzieży w duchu patriotycznym, a zatem śpiewamy tylko po polsku!! ;>>> Pozdrowienia, a jakże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Zatesknilem za nozyczkami administratora IP: *.bb.online.no 08.06.06, 20:52 i znow mam troche wiecej czasu.W jezykach tez mozna teraz spiewac, ale to bedzie teraz " We shall overcome... ", jesli ktos lewituje, chcialem powiedziec lewicuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: hymn RTPD też chyba był... 08.06.06, 21:40 Zauważyliście, że w tekście Marszu napisano: "... że w butLach naszych pełno mamy dziur...". Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: Hymn Żoliborza 08.06.06, 21:21 Nie chodzi o Marsz Żoliborza, bardzo popularny wśród kolegów z mojej szkoły podstawowej /była klasa t.zw. przerośniętych t.zn chłopców 14-18 letnich i było wśród nich nawet 2 powstańców/. Chodzi o Hymn Żoliborza. Zaczynał się od słów: "Schowaj zegarek..." Ktoś zna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Re: Hymn Żoliborza IP: *.bb.online.no 08.06.06, 21:57 Dzis juz za pozno, ale jutro zadzwonie do mojej tesciowej, ktora powinna cos o takiej piesni slyszec.Napisz moze troche blizej, kiedy to sie spiewalo, kiedy przestalo, czy to byl marsz, czy piesn bojowa, moze jeszcze jakies inne slowa.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: Hymn Żoliborza 08.06.06, 22:23 Śpiewało się w latach 50-80, przeważnie na imprezach zwanych prywatkami a raczej po wyjściu z nich. Nie był to ani marsz, chociaż miała rytm marszowy, ani pieśń stricte bojowa. Miała jedną zwrotkę i coś w rodzaju refrenu. Słowa zwrotki były "ostrzegawcze" a refrenu niecenzuralne. Całość niewybredna w treści i formie. Temat był, jak na ówczesne lata, niebezpieczny. Nawiązywał do nacji korespondującej z imieniem Grisza. To był fason i odwaga taką pieśń zaśpiewać publicznie. Czy to się jeszcze śpiewa? Nie wiem, nie wracam późno pieszo z prywatek. U mnie, owszem, na każdej imprezie. U moich kolegów żoliborzan też. Drugi wers pieśni jest powtórką pierwszego: "schowaj zegarek". Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Re: Hymn Żoliborza IP: *.bb.online.no 08.06.06, 22:35 Nie, to nic dla mojej tesciowej.Chodzi Ci pewnie o piosenke "Hej sowieci.. ", ktorej tez nie znam, ale tam bylo i o kradzeniu zegarkow a jeden to nawet jechal na kradzionym koniu.Jesli, to ta piosenka, to byla ona spiewana w calym kraju i nie kojarze jej jakos z anatema Zoliborza, bo poza cytowanym wyzej Marszem Zoliborza, to chyba niczego takiego nie bylo.Zoliborz byl ( i jest ) strasznie zroznicowany pod wzgledem opcji politycznych, czego chociazby dowodem to, czego dzis ucza dziatwe panie przedszkolanki z WSM, ktore tu serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Hymn Żoliborza 09.06.06, 10:05 Ekhm, no cóż, czuj się zatem zróżnicowany, czemu nie. Nieustające pozdrowienia z zielonego i kwitnącego WSM-u. Lylika, czy dobrze zrozumiałam, że znasz słowa owego hymnu? I tylko sprawdzasz, czy my znamy?... Mam nieśmiałą prośbę - możesz przesłać mi słowa wspomnianej pieśni na priva ;))? jota.40@gazeta.pl Będę bardzo wdzięczna. Kolekcjonuję bowiem takie ulotne teksty ;). Co do kawałków, śpiewanych nocą, podczas powrotu z imprezy - to nastała wolna amerykanka. Są tacy, co nieodmiennie śpiewają "Maałgośka, mówią mi...", a inni znowu ryczą hymn Legii. Ostatnio uroniłam łzę, bowiem przetaczające się pod mym balkonem grupki zawodziły "Szła dzieweczka do laseczka". Duch w narodzie nie ginie. Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Hymn Żoliborza 09.06.06, 10:20 lylika, znalazlam cos takiego w internecie w wykonaniu kazika staszewskiego, www.staszewski.art.pl/teksty/index.php?id=sowieci dlaczego to ma byc hymn zoliborza??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Wlasnie te piosenke mialem na mysli, IP: *.mnhelse.net 09.06.06, 11:18 ale mysmy to spiewali na obozie wojskowym na studiach w latach 70-ch i nigdy nie przyszlo mi na mysl laczyc tej piesni z Zoliborzem.Zgloszony problem mamy wiec rozwiazany.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Wlasnie te piosenke mialem na mysli, 09.06.06, 18:43 Eee, no jasne, miałam podejrzenia, że to włąśnie to!... Ale to chyba pieśń ogólnonarodowa, bo w mojej rodzinie funkcjonuje na wszystkich imprezach :DDD, a rodzina nie tylko żoliborska. To prawie coś a la Hej, sokoły... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: Hymn Żoliborza 09.06.06, 23:14 Oczywiście, że chodzi tu o "pieśń" Sowieci, która na Żoliborzu funkcjonowała w nieco zmienionej wersji. Moje pierwsze wspomnienie z nowego mieszkania na "dużym jajku" to noc czerwcowa 1955r. kiedy obudził mnie śpiew sznapstenorów fałszują- cych niemiłosiernie właśnie ten utwór. Słyszałam ten śpiew średnio raz w tygodniu. Później, w latach sześćdziesiątych, kiedy już byłam podlotkiem i biegałam na prywatki właśnie ta piosnka stała się nieodłącznym elementem powrotów z każdej imprezy i ogólnie uznana przez całą młodzież za nasz, żolibor- ski hymn. Jakaż to była adrenalina zaśpiewć głośno taki wywrotowy tekst. Najlepiej na Niegolewskiego bo tam były dwie ambasady i zawsze kręcił się milicjant. Wszystkie "paczki" prześcigały się kto głośniej a kto bliżej ambasad. I nie miało to nic wspólnego z żadnymi opcjami politycznymi. W naszej paczce był syn kamieniarza, córka inspicjenta z teatru Komedia, córka ówczesnego prezydenta Warszawy /wtedy się nazywał Przewodniczący Stołecznej Rady Narodowej/, syn milicjanta, syn profesora biologii. Rodzice jednych byli w partii, czasami wysoko w partii a innych bezpartyjni a jeszcze innych w już wykluwającej się opozycji. Śpiewali to wszyscy niezależnie od koloru i wszyscy traktowali jako hymn. Dlaczego? Nie mam pojęcia. Z resztą kto może wiedzieć jakimi prawami rządzą się piosenki. Jedne stają się polularne inne wręcz kultowe a inne zapomniane. Ta przetrwała na Żoliborzu jako hymn wiele, wiele lat. Ty piszesz,że była znana w całym kraju. Nie wątpię, ale to już lata póżniejsze. Przedstawię na forum tekst w wersji żoliborskiej ale nie wiem czy nie zostanie zatrzymany bo jest w nim jedno słowo niecezuralne. Pozdrawiam wszystkich. Cieszę się, hymn wzbudził zainteresowanie. Fajnie by było gdyby się reaktywował lub gdyby pojawiła sie jakaś piosenka, którą wiara żoliborska uznałaby za swój hymn. Tylko czy teraz jest jeszcze coś takiego jak "wiara żoliborska"? Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Hymn Żoliborza 10.06.06, 01:55 Masz rację ;). Zawsze mi się wydawało, że to przedwojenny kawałek, ale to niemożliwe, zważywszy na Rokossowskiego... W sumie - byłby to świetny hymn żoliborski :) Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: Hymn Żoliborza 11.06.06, 10:05 jota.40 napisała: > Masz rację ;). Zawsze mi się wydawało, że to przedwojenny kawałek, ale to > niemożliwe, zważywszy na Rokossowskiego... > W sumie - byłby to świetny hymn żoliborski :) Dobrze Ci się wydawało. To jest przedwojenna piosenka. Kazik Staszewski śpiewał ją w zmienionej, powojennej wersji. Ta pierwotna to "Hej dziewczyno, hej niebogo" ze słowami Kornela Makuszyńskiego i muzyką Stanisława Niewiadomskiego Staszewski śpiewał ją ze zmienionymi słowami i starą melodią. Na bazie tej zmie nionej wersji powstał krótki Hymn Żoliborza ze zwrotką na melodię zbliżoną do melodii zwrotki oryginalnej i taką samą melodię refrenu. Czy przesłać teksty? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Hymn Żoliborza 11.06.06, 18:35 Tak, bardzo chętnie! I ja pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
helaraja Re: Hymn Żoliborza 09.06.06, 20:20 Ja, mieszkając już sto czternaście lat na Zoliborzu, poza wspomnianym marszem z Powstania, znam tylko: Na Zoliborzu są ulice takie śliczne... i bardziej współczesne: Pieprzony Żoliborz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoliborzanaka Re: Hymn Żoliborza IP: *.chello.pl 09.06.06, 20:51 Czy chodzi o to, zebysmy mieli hymn Żoliborza? Mozna napisać - tyle talentów w necie, a na Żoliborzu to juz w szcególności. Dodam, ze ziomale z Żoliborza napisali cos współczesnie na nute hip-hopową, ale nie wiem, czy szacownemu gronu tak prostacki rytm by odpowiadał? Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Hymn Żoliborza 09.06.06, 22:15 Wal, szacowne grono chętnie przeczyta ;P. Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: Hymn Żoliborza 09.06.06, 23:22 Gość portalu: zoliborzanaka napisał(a): > Czy chodzi o to, zebysmy mieli hymn Żoliborza? Mozna napisać - tyle talentów w > necie, a na Żoliborzu to juz w szcególności. Dodam, ze ziomale z Żoliborza > napisali cos współczesnie na nute hip-hopową, ale nie wiem, czy szacownemu > gronu tak prostacki rytm by odpowiadał? Nie ma prostackich rytmów, są tylko prostackie teksty. Ale ten nasz stary hymn wcale nie był żadną górnolotną poezją. Więc: "rżnij Walenty" jak mawiano na bielańskich potańcówkach "na dechach". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOOM Re: Hymn Żoliborza IP: 217.153.70.* 21.06.06, 13:45 Tylko Chuck Norris zna i może zagrać i zaśpiewać hymn Żoliborza. Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: Hymn Żoliborza 21.06.06, 14:12 gość DOOM napisał: Tylko Chuck Norris... Nie tylko. Blondynka też. Nawet ta tleniona. Znam to z autopsji. Odpowiedz Link Zgłoś