Gość: ogi IP: 213.76.146.* 05.10.10, 07:58 To są jakieś jaja. 60 mln dług nie powstaje w jeden dzień. Czy to nie jest przekręt zarządu firmy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sss Re: "DGP": Orbis ciągnie w dół wierzycieli IP: 195.42.249.* 05.10.10, 08:10 co ty wiesz o życiu... 60 mln długu to pikuś... Orbis też malutki nie był i miał milionowy majątek - kwestia tego, ile faktycznie jest wart i za ile się sprzeda przy likwidacji. Odpowiedz Link Zgłoś
imw Orbis Travel to nie Orbis 05.10.10, 09:13 nie mieszaj dwóch firm powiązanych dziś tylko nazwą i historią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: "DGP": Orbis ciągnie w dół wierzycieli IP: 195.42.249.* 05.10.10, 08:11 60 mln w jeden dzień jesteś w stanie stracić na transakcjach pochodnych albo akcjach, więc nie mów, że nie da rady w jeden dzień :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag "Operatorom hotelowym zalega nawet po 100 tys." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.10, 08:24 Normalnie szok! Sto tysięcy nawet, wow. Dziennikarzu, nie ośmieszaj się, takie wierzytelności to miewają kilkuosobowe firemki mydło-powidło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixi A jak tam "enterprajsi"? IP: *.cdma.centertel.pl 05.10.10, 10:02 Proponuję do ściągania zatrudnić Kruka. Ten sam właściciel, hihihi! Mistrzostwo świata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum autokar IP: *.szczecin.mm.pl 05.10.10, 10:34 "Jeden z przewoźników na wieść o upadku biura polecił kierowcy swego autokaru natychmiast wysadzić turystów." Ktora firma to konretnie ma takie fajne podejscie do klienta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: autokar IP: 94.254.213.* 05.10.10, 11:04 Gość portalu: brum napisał(a): > "Jeden z przewoźników na wieść o upadku biura polecił kierowcy swego autokaru n > atychmiast wysadzić turystów." > > Ktora firma to konretnie ma takie fajne podejscie do klienta? Klientem tej firmy był orbis, a nie turyści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan Re: autokar IP: 89.174.254.* 05.10.10, 11:50 > Klientem tej firmy był orbis, a nie turyści... właśnie... Ale to turystów chciał wpierniczyć na ulice a nie orbis.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan podajcie nazwę tej firmy, która kazała IP: 89.174.254.* 05.10.10, 10:51 ludziom z autobusu wypierdzielać mimo, że przeciez oni za darmo na ta wycieczke nie pojechali; każdy z nich musiał wczesniej za nia zapłacic i obciażanie ich teraz konsekwencjami własnej idiotycznej umowy jaka zawarł ten przewoźnik z orbisem jest po prostu zwyczajnym squ...syństwem .... Ten właściciel tych autokarów juz sie sprawdził w biznesie i jak widać nie daje sobie w nim rady więc z humanitarnych przesłanek nalezałoby mu pomóc upaść; niech sie chłopina juz nie męczy dłużej.. I dlatego uzupełnijcie ten artykuł o nazwę firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała 05.10.10, 10:58 pisać już umiesz a co z myśleniem? o logice już nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała IP: 89.174.254.* 05.10.10, 11:40 to ja tez cię pochwale; brawo za umiejętnosć czytania.... A za logike własnie idzisz do kąta.. Uważasz, że masz prawo wyciagac konsekwencje wobec innych z powodu własnego braku roztropnosci? Ludzie z autokaru nie pojechali na ta wycieczkę za darmo; oni za nia wczesniej zapłacili i jeśli właścicel autokarów zgodził sie na jakies opóźnione formy płatności to jest to jego problem a nie tych ludzi, których on przewoził na zlecenie swojego partnera w interesach... Dla ciebie nie ma nic dziwnego w tym, że kosztami własnych błędów obciażamy innych? A tak wogóle to ile ty masz lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cit Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.10, 12:30 taka forma płatności to norma w rozliczeniach pomiędzy firmami. Przewoźnik zwyczajnie spanikował i niestety troszkę przesadził. Ale jeśli to była wycieczka objazdowa i turyści nie zgadzali się na powrót to rzeczywiście należałoby ich zostawić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaz Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała IP: 217.153.77.* 05.10.10, 12:46 firma, która tak roztropnie chciała postąpić z turystami powinna dostać od prasy darmową reklamę, uzupełnioną o informację o listę operatorów, z którymi ma jeszcze podpisane umowy na świadczenie usługi "wysadzania w szczerym polu, 1000+ km od Polski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cit Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.10, 12:58 dokładnych okoliczności nie znamy po lekturze artykułu...mogła to być wycieczka objazdowa po województwie mazowieckim ;) No chyba że Ty masz jakieś dokładniejsze informacje;) Odpowiedz Link Zgłoś
zezowaty_cyklop Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała 05.10.10, 13:24 W województwie mazowieckim rozliczenia kartowe są robione w złotówkach nie dolarach więc to już odpada. Ale na pewno w artykule nie ma kompletu informacji. Zakładać należy, że propozycja wysadzenia pasażerów była spowodowana odrzuceniem propozycji natychmiastowego powrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała IP: 89.174.254.* 05.10.10, 14:52 Zakładać należy, że propozycja wysadzenia pasażerów była spowodowana odrzuceniem > propozycji natychmiastowego powrotu. załozyc to sobie możemy wszystko tyle, że powinniśmy miec jakies podstawy do czynienia jakichkolwiek założeń... Równie dobrze możemy założyć, że facet chciał wyrzucic z autobusu ludzi, którzy wracali do kraju i uważam, że takia wersja jest bardziej prawdopodobna od tej waszej.. Dlaczego? Kontynułowanie wycieczki to nie tylko sam przejazd ale i opłaty za hotele, muzea, wyżywienie po drodze itd. i tych opłat raczej nigdy nie ponosi firma przewozowa tylko touroperator... Dwanaście tysięcy zielonych to jest akurat taka kwota która wystarcza na przejechanie np. z Barcelony do Warszawy i jest w nią wliczona prowizja dla przewoźnika... Bardziej słuszne więc jest założenie, że facet po prostu nie chciał tych ludzi odwieźdź do kraju po zakończeniu wycieczki i jeśli jest to założenie słuszne to ludzie powinni poznać z twarzy takiego operatywnego "byznesmena" choćby po to by móc mu złożyc wyrazy szacunku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zezowaty_cyklop Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała 06.10.10, 08:20 >powinniśmy miec jakies podstawy do czynienia jakichkolwiek założeń... W naiwności swojej zakładam zawsze na początku dobrą wolę ludzi. Dopiero jak nie spotkają się ze zrozumieniem wyciągają coraz większe kalibry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cit Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 09:00 > W województwie mazowieckim rozliczenia kartowe są robione w złotówkach nie dola > rach więc to już odpada. Ale już obcokrajowiec zwiedzający naszą piękną krainę może i zapłaci w złotówkach ale transakcja zostanie rozliczona w walucie właściwej dla waluty jego rachunku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała 05.10.10, 15:22 ja mam tyle lat ile trzeba wiedzieć,że pasażerowie nie płacili właścicielowi busa,umowa była między firmami i jeżeli ktoś własnymi winami obciąża innych to w tym przypadku wyłącznie Orbis. jak chcesz prowadzić działalność charytatywną to zgłoś się do Ochojskiej a jak chcesz zarabiać na działalności charytatywnej do zgłoś się do Caritasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka2010 Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała IP: *.aster.pl 05.10.10, 13:41 nie no pewnie, właściciel w odruchu serca powinien ich zawieść dalej bo filantropia to podstawa dzisiejszego biznesu. Swoją drogą to mam nadzieję, że wkrótce skończy się era takich molochów jak Orbis, których działalność w dużej mierze opiera się na pośredniczeniu i wykorzystywaniu dominującej pozycji. Co za geniusz mając takie przewagi konkurencyjne doprowadzić firmę do upadłości?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała IP: 89.174.254.* 05.10.10, 14:42 nie no pewnie, właściciel w odruchu serca powinien ich zawieść dalej bo filantr > opia to podstawa dzisiejszego biznesu a gdzie tu jest miejsce na filantropię? Facet zobowiazał się, że przewiezie ludzi z punktu A do punktu B za co dostanie od organizatora jakąś kasę po wykonaniu zlecenia i jego zmartwieniem powinno byc zabezpieczenie swoich interesów a nie obciążanie brakiem takiego zabezpieczenia ludzi, którzy przeciez nic wspólnego z tą upadłościa nie mają... Następna osoba która uważa, że konsekwencje własnych błędów biznesowych można przerzucić na innych? Ja tez dostaje pieniadze po wykonaniu zlecenia (i to bardzo późna po jego wykonaniu bo często po 2 latach; branża medyczna) ale w życiu nie przyszło mi do łba by wstrzymac dostawy sprzętu do szpitali dlatego, że mi na bieżąco nie płacą... Co bys powiedziała gdbys była juz przygotowana do operacji i nagle dowiedziała się, że z operacji nic nie wyjdzie bo dostawca części zamiennych potrzebnych do twojej operacji odmówił ich dostawy z tytułu zatorów płatniczych ? A tak na marginesie; orientujesz się, że działalnośc gospodarcza i ewentualne straty z niej wynikające mozna ubezpieczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała 05.10.10, 15:25 czysta demagogia.a co dostawcę części obchodzi moja operacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka2010 Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała IP: *.aster.pl 05.10.10, 15:34 a Orbis zobowiązał się że zapłaci za przewóz tych ludzi lecz raczej tego nie zrobi... mimo iż wcześniej zgarnął kasę od klientów. I co mu zrobisz? nic. I właściciel firmy przewozowej zrobi dokładnie to samo, może jedynie czekać bez gwarancji że w ogóle swoje wynagrodzenie zobaczy. Nie wydaje mi się aby firma przewozowa popełniła jakikolwiek błąd w prowadzeniu biznesu, zwyczajnie zgodziła się na warunki narzucone przez kontrahenta z silniejszą pozycją rynkową. Takie są realia i wszyscy tak robią, ty też - godzisz się na terminy płatności dla siebie niekorzystne, narzucone przez szpitale bo jeśli nie od ciebie to wezmą od konkurenta. A ryzyko biznesowe, ewentualne straty? Rekompensujesz to sobie w cenie sprzętu. I błagam, nie próbuj udowadniać że godzisz się na długie terminy płatności tylko ze względu na pacjentów oczekujących na operację bo chyba nikt kto przeczyta w to nie uwierzy. Jeśli prowadzisz działalność biznesową to twoim nadrzędnym celem jest zarabianie, inaczej działasz na swoją niekorzyść. Owszem wiem, że można ubezpieczyć działalność. Wiem też jak działają firmy ubezpieczeniowe - one też mają na względzie w pierwszym rzędzie swój zysk więc nie jest tak łatwo z odszkodowaniami i kółko się zamyka. I na koniec, porównywanie branży turystycznej do ochrony zdrowia jest nieadekwatne - nikt jeszcze nie umarł od tego, że został zawrócony z wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cit Re: podajcie nazwę tej firmy, która kazała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 09:17 > Ja tez dostaje pieniadze po wykonaniu zlecenia (i to bardzo późna po jego wykon > aniu bo często po 2 latach; branża medyczna) Taaa branża medyczna ale chyba jako obsługa magazynu. Jestem ze zbliżonej branży i nikt się w filantropię nie bawi, to tylko prasa kreuje wizerunek że polska służba zdrowia jest skrajnie niewydolna. Pieniędzy jest w sam raz, tylko czasami ludzie nie potrafią nimi rozsądnie zarządzać, a z takim podejściem to każdą ilość gotówki można utopić. Zazwyczaj płatności są po wykonaniu zlecenia, 14 czy 21 dni to norma a od ryzyka jak żyję nie słyszałem żeby ktoś na rynku krajowym się ubezpieczał. Przy rozliczeniach walutowych i owszem ale słyszałem podzielone zdania na ten temat. Brak dokładnych informacji na temat tego zdarzenia ale uważam że przewoźnik nie jest tu potencjalnie bez racji, jestem w stanie wyobrazić sobie sytuację kiedy zachowałbym się dokładnie jak on. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GTPRESS "DGP": Orbis ciągnie w dół wierzycieli IP: *.cable.mindspring.com 05.10.10, 15:32 pomyslcie, ile trzeba teraz dac i kto kupi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtr 12k dolarów to sporo IP: *.acn.waw.pl 05.10.10, 18:29 Upadłość upadłością, ale 12k $ to całkiem sporo jak za przejazd samego autokaru. Dla porównania: 30 tonowego TIRa z Beneluksu sprowadzam do kraju za jakieś 1500 euro. Myślę, że spala on tyle samo (jak nie więcej) co autokar. Więc albo to był autokar na Kamczatkę, albo autora poniosło z walutą albo ktoś opłacił coś więcej niż samą jazdę autokaru. Swoją drogą jak ktoś ma taki kredyt na karcie (a to już pewnie jest jakaś platynowa albo czarna VISA) to wydawałoby się, że przeleci się raczej samolotem, możliwe że i nawet całkiem prywatnym ;). No, chyba że w jakiejś firmie kreatywny księgowy właśnie się głowi nad wystawieniem delegacji dla całej załogi fabryki że to jakoś rozliczyć z karty firmowej ;) Odpowiedz Link Zgłoś