polsz Szef Tesco: Kryzys dotarł do handlu 23.03.09, 13:54 i znów kolejny kretyn wieszczy odrodzenie polskiego rynku mieszkaniowego dzięki inwestorom z zachodu,. Ale po co im polskie mieszkania tańsze nawet o 1/3 skoro jeszcze taniej mogą kupić w USA czy w Hiszpanii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Kryzys doszedł do handlu IP: *.chello.pl 23.03.09, 14:13 ...niech was doinwestuje ten, ktoremu zanosicie zyski i opłacacie podatki. To tam proszę szukać pomocy. Za media /woda, ścieki, energia elektryczna, gaz, śmieci/ polscy właściciele też płacą w takich samych stawkach, ale podatek odprowadzają do polskiego Skarbu Państwa, a Wy?. Tam szukajcie pomocy lub zwijajcie interes. Nie płaczcie nad opłatami za czyn, dzierżawę itp. Każdy za to płaci. Co zwolnienie z tych opłat sie Wam marzy, niech się Wam marzy nadal. A poszoł WON. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Szef Tesco: Kryzys dotarł do handlu IP: *.gprs.plus.pl 23.03.09, 14:18 A może po prostu TESCO zastanowi nad zatowarowaniem a nie gadają o KRYSYSIE. Maja nie świezy towar a to co maja to nie nadaje sie do kupienia. Lepiej inne markety wszak konkurencja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesław Kryzys doszedł do handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 14:39 Tesco to najdroższy Maerket w Koninie 62-500.Niedawno wbudowali swój Market tuż koło Marketu Netto - w Netto dużo klientów w Tesco - pustki.Powód nie konkurencyjne ceny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownica Tesco Szef Tesco: Kryzys dotarł do handlu IP: *.chello.pl 23.03.09, 15:37 Takiej bezczelności z ust Prezesa można było się spodziewać !!!!!!!!! Wreszcie się przyznaje na forum publicznym jak wykorzystuje swoich pracowników karząc im pracować ponad siły jak niewolnikom i tak samo im płacąc. W Angli 10 euro a w Polsce 2,5 euro tyle tylko że zarabiamy niecałe 2 euro. Nareszcie sami się do tego przyznali a tak długo twierdzili że to nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Szef Tesco: Kryzys dotarł do handlu IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.09, 15:49 Mieszkam w Kielcach, do Tesco chodze bardzo rzadko, tu kryzysu nie widać, wręcz przeciwnie ludzie robią bardzo duze zakupy i to nie są najtańsze produkty, nie są to również najpotrzebniejsze. Mysle że ten artykuł to taka mała ściema Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Szef Tesco: Kryzys dotarł do handlu IP: *.skomur.pl 23.03.09, 16:38 Ty ciulu Tomaszewski, sam zapieprzaj za 4zł/h. Zobaczymy czy wtedy taki cwaniak będziesz?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Szef Tesco: Kryzys dotarł do handlu IP: *.security.pl 23.03.09, 17:38 Teraz powiedzcie mi, kto stoi za takim newsem jak ten? Zapewne ci, którzy opłacają nakręcanie "kryzysu", który mimo sporych wydatków na propagandę.. ciągle nie chce się rozkręcić. :> Póki co w centrach handlowych i hipermarketach mamy tłumy kupujących.. w firmach z mojej branży (IT) mamy prawie dwukrotnie więcej roboty niż w tym samym okresie rok wcześniej.. to gdzie ten "kryzys"? Dalej.. jaki "czynsz" skoro większość sklepów Tesco ma własne hale sklepowe? Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Szef Tesco: Kryzys dotarł do handlu 23.03.09, 21:17 Miejsce badziewia jest poza granicami miasta. Tesco, to samo badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Audytor Dyrektor bajdurzy, bo IP: 217.76.121.* 23.03.09, 22:16 kiedyś pracowałem jako audytor i wiem jak ten biznes wygląda. Sieci typu Tesco, Auchan nieźle koszą dostawców szczególnie tych małych i średnich. Biorą opłaty za wszystko, za przymusowe promocje, za gazetkę etc. etc. Szukają dziury w całym i wystarczy, że w dostawie znajdą cokolwiek (np. brak 1 szt. na milion) co jest nie tak, jest to podstawa do wstrzymania zapłaty za całą dostawę. Przykłady można mnożyć. Dlatego jeśli masz wybór kupuj w małych/ średnich sieciach lub zaufanych sklepach osiedlowych. Jak już masz kupować to wspieraj polski kapitał. Aaa i jeszcze jedno. Ja przy zakupach zwracam uwagę na producenta. Jeśli cena i jakość nie stanowią problemu to wolę kupić od polskiego producenta, później od europejskiego. Staram się ze wszelkich sił NIE kupować chińskich produktów, chociaż jest to trudne. KUPUJ POLSKIE ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Szef Tesco: Kryzys dotarł do handlu IP: *.waldex.3s.pl 23.03.09, 23:27 Gó... prawda trzeba zatrudnić więcej kasjerek.Człowiek czeka godzinami do kasy i w końcu ma w dupie wasze sklepy!!Obudzcie się wreszcie i ruszcie dupy zamiast stekać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość to zapraszam do pracy - proces rekrutacji trwa. IP: *.jmdi.pl 24.03.09, 00:09 obecnie Tesco poszukuje osób na stanowiska sprzedawca-kasjer oraz na stanowiska kierownicze średniego szczebla ---> www.tesco.pl/praca/ Wbrew pozorom bardzo cięzko jest znaleźć pracowników - sklepy Tesco oferują większe wynagrodzenie niż konkurencja [Auchan, Carrefour], chociaż więcej płacą w dyskontach - Biedronka, Lidl [więcej dlatego, że przy porównywalnej powierzchni hali sprzedazy, około tysiąca metrów, mają mniej pracowników]. Ludzie nie chcą pracować w marketach, uważają to za poniżające itd - oczywiście abstrachujac od zarobków. Wiele z zatrudnionych osób pracuje tylko do pierwszej wypłaty a potem znikają. Dlaczego inne sieci mają obsadę na kasach ? pracownicy firm zewnętrznych - Leader Service, GI Worker itd. dla sklepu koszt około 30 % większy niż własnego pracownika [per roboczogodzina]. Ma to wpływ na wynik ekonomiczny danej placówki. Odniosę się jeszcze do poprzednich postów: - kontrole instytucji państwowych - Sanepid, PIP, PIH - każdy sklep ma średnio dwie kontrole rocznie - w związku z przedłużeniem koncesji na alkohol. Nie podejrzewam żeby ktoś dawał łapówkę - chyba że w bonach Tesco lub z własnej kieszeni. Biorąc pod uwagę, że CBA działa łapówka musiała by iśc w tysiące złotych dla kontrolera. Nie wierzę, żeby w dużych placówkach ktoś dawał w łapę. Nie ma opcji. - Produkty "marki własnej" - zwłaszcza marki pan-europejskie [czyli sprzedawane we wszystkich krajach w których obecna jest sieć] - można spokojnie kupować, jakość porównywalna z najlepszym produktem w danym segmencie - polecam zacząć sprawdzanie od delicji - 1,62 PLN za opakowanie produktu Tesco i porównać sobie z Wedlem za około 3 złote. - towary przeterminowane - wszędzie się zdarzają, zapewniam, że w żadnej sieci nikt celowo nie trzyma na półce towaru po terminie - zabrania tego procedura wewnętrzna oraz prawo - nie dość że można stracić pracę, to jeszcze narazić się na wysoki mandat. Obecnośc takich towarów to błąd ludzki - i Tesco nie stanowi tu wyjątku. - sklepu ekologiczne - Tesco jako jedyna sieć posiada takie sklepy - np CHM [Compact Hiper Market] w Garwolinie albo w Zdzieszowicach. Budowa takiego sklepu to koszt wyższy o ponad 50 % - rekompensuje sie latami. www.tesco.pl/ekologia/zdzieszowice.php - warzywa i owoce - wszędzie zdarzają się warzywa kiepskiej jakości, nawet na bazarku czy też ryneczku - gdzie sprzedawca sam nie pozwala pomacać i wybrać produktu. Tylko proszę zwrócić uwagę na dwie rzeczy - pierwsza to obecna pora roku - naszych owoców i warzyw jeszcze nie ma, pozostaje import, druga rzecz - cena. Są oczywiście ludzie nie zwracający uwagi na cenę - jednaj jeśli porównać banany za 4 z kawałkiem w Tesco a 7,99 w Piotrze i Pawle to wybaczcie moi mili - mnie nie przekonacie. i mógłbym tak długo wymieniać. Rozwiewając Państwa wątpliwości i ewentualne zarzuty - jestem pracownikiem tej sieci. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek z Mielca Re: to zapraszam do pracy - proces rekrutacji trw IP: *.chello.pl 01.04.09, 20:13 > - Produkty "marki własnej" - zwłaszcza marki pan-europejskie [czyli > sprzedawane we wszystkich krajach w których obecna jest sieć] - > można spokojnie kupować, jakość porównywalna z najlepszym produktem > w danym segmencie - polecam zacząć sprawdzanie od delicji - 1,62 PLN > za opakowanie produktu Tesco i porównać sobie z Wedlem za około 3 > złote. Zgadzam się, te delicje za 1,62 są bardzo dobre. Ale są tam jeszcze inne tego typu ciasteczka w białym opakowaniu za 1,45, które już nie smakują tak rewelacyjnie, więc polecam kupować te zielone. W połowie też zgadzam się z twierdzeniem, że produkty TESCO niczym nie ustępują innym. Słodycze, Jogurty, Chipsy, Płyny do zmywania oraz żel pod prysznic (ten jest nawet lepszy od Palmolive) owszem, ale na napojach, majonezach, ketchupach to się mocno zawiodłem. Jednak masz racje, że „marka własna” potrafi niczym nie ustępować droższym produktom, o czym świadczą towary z Biedronki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drr Kryzys doszedł do handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.09, 01:09 Ponad 160 opinii i tyle samo mędrców. Pozazdrościć. Takiego kapitału intelektualnego nie ma nigdzie na świecie. Nie trzeba być prezesem Tesco, by w euro płacić za czynsz w centrum handlowym. Nie trzeba być Einsteinem, by wiedzieć, że dla właściciela małej firmy podwyżka o śmieszne 100 zł netto pensji dla 6/7 pracowników oznacza zysk netto mniejszy nawet o 30% (a nawet większy - jeśli miesiąc jest słaby). Jeśli duże sieci handlowe mają ogromne marże, co powiecie o niektórych handlarzach z bazarków, którzy kupują w hurtowniach na przykład chińskie rajstopy dla dzieci za 4 zł, a później sprzedają je za 12 zł (osobiste doświadczenie z ostatnich dni). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frajer Kryzys doszedł do handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.09, 01:35 a mnie pewnie nazwiecie frajerem bo 1. nie parkuje na miejscach dla niepełnosprawnych 2. odwożę koszyk, gdy wypakuję zakupy 3. parkuję tak, by zajmować jedno miejsce na parkingu, a nie dwa 4. prywatne rozmowy prowadzę z prywatnej komórki 5. i nie wydaje firmowych pieniędzy na własne potrzeby i jak tu budować z takimi frajerami jak jak, dumną POLSKĘ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipersuper Re: Kryzys doszedł do handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 03:05 a ja po wejściu do hipermarketu pędzę do WC tam załatwiam się, nie myję rąk a potem idę na zakupy dotykam owoców, warzyw smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena_AEAOO Kryzys doszedł do handlu IP: *.chello.pl 24.03.09, 07:39 Panie Rysiu! Ceny macie takie same jak w UK w Tesco, niektorych produktów nawet wyższe. Ludziom płacicie minimum (mowie o ludziach pracujacych nie o obibokach jak Ty), czyli min. 5 razy mniej niż tesco w UK. Koszt prądu w Polsce jest porównywalny do cen prądu w UK. A Ty ludziom bzdury wciskasz? Popatrz na Panie siedzące na kasach, na ich smutne twarze a później zastanów się, że atrakcyjność "2,5euro za 1h" to wyzysk i sciemnianie ludzi potrzebujacych pieniedzy. Ale po co Tobie o tym mowic. You just shop, You don't drop... you don't pick... środkowy paluszek dla takich jak Ty w różowych koszulach! i nie dlatego, że skonczyles studia i jestes mądry. Dlatego, że jestes cwany i pusty, wierzysz w bzdury centrali z UK. chcwd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Szef Tesco: Kryzys dotarł do handlu IP: *.wp.mil.pl 24.03.09, 08:16 Znajomy pracował w jednym z hipermarketów. Powiedział jak się robi promocje - wpisuje się nową cenę (czasem wyższą niż była) a tę poprzednią brali "z sufitu". Z dokumentów, które widział, wynikało, że marża jest tak ogromna, że jeśli coś sprzedają na wyprzedaży "za bezcen" to nie tracą, tylko trochę mniej zarabiają. A jeśli chodzi konkretnie o TESCO, to żona poszła tam z wózkiem na zakupy i wyszła z pustym, poszła tam, dokąd ja nigdy nie chodziłem bo uważałem, że jest drogo. Okazało się, że prawie wszystko kupiła taniej. Na początku TESCO było "przyjazne dla portfeli", teraz, po umocnieniu się na rynku liczy, ze ci co się przyzwyczaili nigdzie indziej nie pójdą i można ich doić ile wlezie. Porównajcie ceny z innym dużym sklepem i jeśli Wam zależy na pieniądzach to pewnie przestaniecie w Tesco kupować... Ja tam czasem jeszcze cjodzę "z przyzwyczajenia" ale na szczęście nie jest to nałóg i zdzrza się to już zdecydowanie rzadziej (tylko wtedy gdy nie mam innej możliwości). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwindel Tesco Kryzys doszedł do handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 14:04 Ja zakupiłem deskę do krojenia bambusową, była na promocji 75% na czytniku nie pokazywała ceny, natomiast przy kasie kasjerka mi mówi czy może ta deskę policzyć jako rybę za 6,95 bo nie ma kodu na tą deskę co to za szwindel. Było to w Tesco w Przemyślu na dzielnicy Kazanów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Hipokryta szefem hipermarketu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 15:47 Na ogromnej powierzchni Tesco jest stosunkowo mały asortyment towarów. Po co mi 5 mb wody Pitupituwianka kiedy wolałbym 5 razy po 1 mb różnych wód. Czy to jest drożej dla Tesco? To szansa, że cos jeszcze kupie! Ale to byłoby dla nich więcej pracy. A się nie chce. I tak jest z ogromna większością towarów w Tesco. Czy nie zarobiliby wiecej gdyby był większy asortyment towarów, nawet tylko tanich. Ale jak nie chce sie, lub nie umie zorganizowac dobrze pracy, to się zwala na innych winę, a najlepiej na kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plum Kryzys doszedł do handlu IP: *.tvk.torun.pl 24.03.09, 20:13 Oferta Tesco Towar jakościowo z dolnej półki - ceny z górnej półki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Kryzys doszedł do handlu IP: *.czarnet.pl 26.03.09, 00:52 mylisz sie wrd,że w małym sklepiku kupisz towar lepszej jakości,mogę podać przykład z własnego doświadczenia kiedy to idąc do sklepu widzę naklejkę PROMOCJA często trzeba sprawdzać datę ważności ponieważ zwykle towar jest przeterminowany,mało tego- w prywatnym sklepie bardzo często nieprzestrzegany jest kodeks pracy:kobiety pracują ponad normę,dźwigaja ciężary,w dużych sklepach kodeks jest przestrzegany....pracuję w dużej sieci i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się siedzieć w pampersie...i wiem też,że nigdy nie chciałabym pracować w prywatnym sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Kryzys doszedł do handlu IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 09:56 Zabudowac caly kraj wielkopowierzchniowym handlem,wprowadzic tam wszstkie marki swiatowe i poczekac co sie bedze dzialo!a nasz rodzimy przemysl ten sie konczy zlikwidowac zeby juz nigdy sie nie odrodzil ,to jest pomysl ostateczny rozbior Polski!!!chce mi sie wyc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wcisło Szef Tesco: Kryzys dotarł do handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 14:28 Rysiu ty chłopie nie znasz sie na ekonomii ! Euro osłabia się do złotówki i tak będzie przez nastepne lata - do nastepnego kryzysu ! Twoje sklepy wyglądają asortymentowo jak Biedronka - ale sa 10X większe ! Masz armie 24tys niewolników na sklepach płacąc im 6% obrotu w anglii jest 10 % . Koszty energii to pikuś w stosunku do ilości towaru które nie przyjechały z magazynu centralnego - rocznie to - 75 milonów rocznie ! A koszty energii 30 milionów w wzrosły chyba w twoim biurze na klime i kostkarke do lodów ! Odpowiedz Link Zgłoś
euro-pa opuscic galerie , wracamy do handlu ulicznego 10.03.10, 17:00 witamy w III swiecie wykreowanym przez mafiokapitaklizm. Odpowiedz Link Zgłoś