24.12.09, 09:07
Mam jedno takie małe marzenie ... chciałabym nauczyć sie rać a gitarze ...
Tylko, że niewiem czy to takie trudne. Bardzo się nastawiłam i chciałabym ją sobie kupić !
Ale czy nauka będzie bardzo trudna ? Istnieje taka możliwość, że mogę uczyć się sama!
Lepiej kupić jakiś dobry poradnik?
Poleccie mi jakieś dobre gitary ...
Lepsza klastyczna czy akustyczna ?
Ile lat może trwać taka nauka (szybko się ucze)
Obserwuj wątek
    • zbuntowanaja Re: Gitara ? 24.12.09, 09:12
      Aa i gracie nagitarze ? Jakiej ?
      Podawajcie mi strony jakimis dobrymi gitarami akustycznymi nie drogimi
      • mycha13 Re: Gitara ? 25.12.09, 19:36
        Ja gram na gitarze od 2 lat . Kupiłam ją w lidlu . Na początku uczyłam się sama a potem
        zaczełam chodzić na kółko w szkole. Eh ... weź napisz do mnie na gg 13168167 to ci
        wszytko wytłumacze

;*
        Pozdro
      • esther77 Re: Gitara ? 26.12.09, 21:15
        Da radę się samemu nauczyc grac, bo ja samam sie ucze narazie... Bo mieszkam daleko od
        szkoly muzycznej... Ale w przyszlosci bd chodzic na lekcje ;D
    • duuumi Re: Gitara ? 24.12.09, 09:14
      Ja mam indywidualne lekcje.
      Gitare,mam nadzieje, dostane dzisiaj ; x .
      Gdybyś miała kupować, to raczej z nylonowymi strunami, hiszpańska, albo niemiecka ; x .
      i radziłabym Ci nie uczyć się samej. Ja np . nie weim, czy bym dała rade, chociaz moj
      kuzyn nauczyl sie sam i teraz sobie gra : p .
      Twój wybór. ; *
      • julii Re: Gitara ? 24.12.09, 09:23
        ja mam klasyczną i uczę się sama.
        • julii Re: Gitara ? 24.12.09, 09:24
          ale też zamierzam mieć lekcje indywidualne ; )
        • zbuntowanaja Re: Gitara ? 24.12.09, 09:25
          A od ilu się uczycie ?
          • duuumi Re: Gitara ? 24.12.09, 09:29
            krótko, praktycznie jakis 1,5 m temu zaczełam. xd
            No i co, daje rade. ; p
            Bardzo mi sie podoba. Naprawde.
            : *
            • martyniak Re: Gitara ? 24.12.09, 09:57
              Jeśli bardzo chcesz graćto może najpierw idź do kogoś znajomego niech da ci 1 lekcje taką
              rozpoznawczą . Jeśli ci sie spodoba poproś o własną gitare. Co do czasu to pewna bliska mi
              osoba uczy sie grać już 6 lat (chodzi do szloły muzycznej i normalnej obecnie gimnazjum).
              Pomimo braku czasu(Przemuśserce) nie poddał sie i uczęszcza dalej na lekcje. Wiem że to
              dzienie brzmi ale jeśli kochasz to co chcesz robić to warto sie poświęcać .

ps.Wesołych Świątchoinka
      • angela3545 Re: Gitara ? 24.12.09, 11:07
        Ja gram- dosyc łatwo tylko na początku bedzie nie wychodzic...

na twoim miejscu pozyczyłabym sobie od kogos bo jak kupisz i ci sie np. po 6 miesiącah znudzi to potem gitara bedzie niepotrzebna

a jesli chodzi o lekcje to nie kupuj rzadnych poradników....
    • shadowa Re: Gitara ? 24.12.09, 09:52
      Powiem ci, że to bardzo trudne. Nie ucz się sama, bo z takiego kursu wiele nie zrozumiesz.
      Najlepiej uczyć się u prywatnych nauczycieli, jakby twoi rodzice się zgodzili. A i gitarę
      najlepiej kupić najdroszą, wtedy wytrzymuje więcej czasu i wydaje lepsze dźwięki. Mam
      nadzieje, że pomogłamkiss
    • akira Re: Gitara ? 24.12.09, 10:02
      Szczerze? Nauczysz się grać jeśli ci na tym bardzo zależy.
      Chwyty nie są takie trudne, ale sama raczej sobie nie poradzisz. Musisz zapisać się na jakiś kurs.
      Sama chodziłam na lekcje gitary, ale zrezygnowała.
      Cóż... To nie dla mnie. Za dużo nauki ; )
      Życzę powodzenia ; *
    • diva_ Re: Gitara ? 24.12.09, 10:04
      gra na gitarze nie jest taka trudna , musisz sie dobrze skupic na tym co robisz .
      jesli chcesz uczyc sie sama sprawdz np. fukcje gry na gitarze na youtubie , albo
      w internecie.
      powodzenia ; )
    • olakra96 Re: Gitara ? 24.12.09, 10:04
      zbuntowanaja napisał(a):

> Mam jedno takie małe marzenie ... chciałabym nauczyć sie rać a gitarze ...
      > Tylko, że niewiem czy to takie trudne. Bardzo się nastawiłam i chciałabym ją so
      > bie kupić !
      > Ale czy nauka będzie bardzo trudna ? Istnieje taka możliwość, że mogę uczyć się
      > sama!
      > Lepiej kupić jakiś dobry poradnik?
      > Poleccie mi jakieś dobre gitary ...
      > Lepsza klastyczna czy akustyczna ?
      > Ile lat może trwać taka nauka (szybko się ucze)

Ja w kwietniu tego roku zaczełam miec coś w rodzaju "warsztatów" gitarowych. Uczył
      mnie i moje kumpele ,które też się zgłosiły, taki sympatyczny facet. On sam gra w
      zespole, a na samej gtarze zasuwa, uuu, ładnych "pare?" lat. Więkrzoś chwytówi i bic
      nauczyłam się w 3 miesiące, też mam skłonnośc do szybkiej nauki. Te warsztaty w
      czerwcu się skończyły. Ale to mi wystarczyło. Mogłam już spokojnie grac z "kartki "
      (chwytów) nie trudne utwory. Teraz mogę dumnie powiedziec, że umiem grac na gitarze.
      A więc podsumowując: Wystarczyły mi 3 miesiące, potem tylko sama sobie w wolnym
      czasie szlifowałam chwyty. Teraz potrafię grac już dobrze co tylko zechce wink.

Gra na gitarze nie jest taka trudna. Zgłoś się do jakiejś osoby która cię pokieruje. Tylko że
      taka nauka może trochę kosztowac.. A jeżeli masz dużo zapału i cierpliwości, to tak jak
      mówiłaś, kup sobie dobry samouczek, płytkę z nauką na kompa i zasuwaj wink.
      A co do gitary, to ja bym zrobiła tak: Kup sobie na początek jakiegoś klasyka, bo one są
      dla początkujących, tylko nie wydawaj na niego 3 stówek, kup na początek np. na allegro
      jakiegoś klasyka od 150zł do 200 złotych. A jak już się nauczysz grac to trochę więcej
      pięniedzy włóż w "akustyka". Taki dobry kosztuje w granicach od 350, do nawet kilku
      tysięcy złotych, ale wystarczy że będziesz miała 4 stówki wink. Możesz też od razu kupi sobie
      akustyka, tylko że on jest trudniejszy do nauki, bo ma metalowe struny i od nich na
      początku bolą palce.

Myślę że chociaż w pewnym stopniu przyda się to co napisałam wink dobrej i wytrwałej nauki
      życzę big_grin
    • justaga Re: Gitara ? 24.12.09, 10:11
      Też chciałabym umieć na niej grać .
      Ale niestety gitara jest za droga .
    • burza789 Re: Gitara ? 24.12.09, 10:13
      Mnie nauczyła tata tongue_out
      Bo grał w zespole rockowym xD
      W sumie to nie takie trudne :]

• burza789 Re: Gitara ? 24.12.09, 10:14
        *nauczył
    • czarnaplyta Re: Gitara ? 24.12.09, 10:47
      ja mam gitarę klasyczną od jakiś 3 miesięcy ..
      kosztowała jakieś 300 zł , bo jak wiadomo nie opłaca się kupować byle czego .. wink
      na początku miałam lekcje , były może ze 3 , bo później moja nauczycielka zaszła
      w ciążę no i już nas nie uczy ;P
      jednak , wiesz jeżeli szybko się uczysz to może i nauczyłabyś się sama . ;PP
      ja obecnie uczę się sama i nie idzie mi najgorzej wink
      to wymaga codziennego ćwiczenia po godzinę może nie raz dwie . wink

gitarę mam z firmy Jack & Danny ;P

na początku miałam struny metalowe oryginalnie założone ;P
      grało mi się świetnie wink
      jednak podczas strojenia pękła mi najcieńsza struna (e)
      później kupiłam struny nylonowe ..
      jednak jak dla mnie to wydawały takie dziwne dźwięki ( nie wiem jak je określić .)
      kupiłam znów nowe struny tym razem metalowe i dźwięki od razu były 'ciekawsze'
      może i palce na początku bolały bardziej niż na nylonowych , ale idzie się
      przyzwyczaić . wink

nie wiem czy przyda Ci się to , no ale napisałam to co na ten temat wiem wink
    • karola9811 Gitara ? 24.12.09, 10:58
      Ja mam akustyczną gitarę i powiem ci że właśnie najlepsze są akustyki ale też
      zaczynałam od klasyka mam książeczkę 192 chwyty gitarowe a na początek kup
      sobie klasyka a po 4 miesiącach akustyka i chodze na lekcje do mdk
      (Młodzieżowy dom kultury) i dobrze sie ucze i umie grać a na allegro są tanie
      i dobre zobacz se też na gitarownia.plsmilesmilewink
    • light Re: Gitara ? 24.12.09, 11:15
      Na gitarach się nie znam, także uczę się od niedawna - mam gitarę klasyczną.
      Myślę, że w każdym sklepie muzycznym, jeśli poprosisz o poradę pracownika, on Ci
      dobrze doradzi.
      Uczę się na stronach w internecie, ponieważ na razie nie mogę zapisać się na
      żadne kółko z powodu zbliżających się świąt [nie przyjmują zapisów].
    • sweet...ash Re: Gitara ? 24.12.09, 11:26
      ja mam gitarę akustyczna , gram na niej od ponad
      3 lat , nauczyłam sie grac w niecałe pół roku .
      moim zdaniem . nauka gry na gitarze
      jest łatwa . wystarczy książka typu samouczek .

• miss_mimi094 Re: Gitara ? 24.12.09, 11:42
      tez miałam takie hm marzenie jakis rok temu, przeszło mi... winknauka nie jest trudna, moja
      kolezanka sama sie nauczyla grac! tongue_outI pieknie jej to wychodzi smile

Wesołych Świąt kisschoinka
      • msthic Re: Gitara ? 25.12.09, 14:09
        jeśli naprawdę tego chcesz to nie ma przeszkód!
        Ale zastanów się żeby nie było, że wydajesz kase na marne xd
        niby możesz się sama nauczyć np. chwytów [bo są łatwiejsze]
        ale zawsze lepiej znać kogoś kto ci dobrze wytłumaczy.
        powodzenia ;**
    • czekoladowaa__ Re: Gitara ? 25.12.09, 14:18
      hmm...ja uczę się dopiero nie całe pół roku, ale powiem ci, że nie jest źle wink
      Tylko kupując gitarę zastanów się czy na pewno ci zależy, czy to zwykła
      zachcianka wink Ale naprawdę polecam ^^ Jak chcesz się zacząć uczyć to na gitarze
      klasycznej, bo na strunach nylonowych jest o wiele prościej i są lżejsze, więc
      nie bd cię boleć palce ;p Możesz się uczyć sama, ale wydaje mi się, że lepiej
      jest gdy ktoś cię uczy, bo więcej ci pokaże smile
    • charme Zajrzyj tu =3 25.12.09, 23:13
      Ja gram od września tego roku a gitarze ^^ Powiem Ci szczerze,że akustyczna jest owilele
      lepsza ;P Ja właśnie gram na akustycznej,a moja koleżanka na klasycznej .
      Wiesz samej nie łatwo jest się nauczyć...lepiej zapisz się na dodatkowe lekcję. Hm...z 2,lub
      3 lata praktyki dla takich mega szybko uczących się,a tak normalnie to 4 wink
      (jeśli chodzi o takie całkowiete opanowanie ;p)
      • nani oblukaj i tu XD 26.12.09, 21:19
        napoczątek najlepiej klasyczna ale akustyczna ma lepszy dzwięk smile powodzenia
    • tokio_hotel_483 Re: Gitara ? 26.12.09, 21:19
      Nauka nie wiem czy trudna ale możliwe,ale zawsze trzeba spróbować i sie nie poddawać
      bo 'trudne'.Zapisz się na kurs tam bd najlepiej
      • pamilly Re: Gitara ? 26.12.09, 22:45
        mam gitarkę i owszem xD
        mój troskliwy tatuś (czyt. wymagający cenzor) załatwił mi nauczyciela i powiedział, że mam
        ćwiczyć i za pare miesiecy mnie skontroluje xD
        tak więc ćwiczę xD
        ojczulek chce, żebym w końcu przestała płakać gdy jest mi źle xD
        nabija sie ze mnie codziennie mówiąc, że nic nie umiem xD
        ach... chamidło jak cholera, to po nim mam niewyparzoną jadaczkę xD
    • kamila_1355 Re: Gitara ? 26.12.09, 22:54
      Gitara gra. ;d
    • shibby Re: Gitara ? 26.12.09, 23:03
      ja gram na klasyku, tzn uczę się dopiero. nie chodzę na żadne lekcję ni nic ale
      troche uczy mnie kolega. ale lepiej zapisać się na jakieś lekcje
      • esmecullen Re: Gitara ? 26.12.09, 23:07
        Ja mam gitarę klasyczną od jakis 3 tygodni. Zaczełam się uczyć jak narazie
        samych chwytów no i nie idzie to mi najlepiejbig_grin, ale ja nie jestem szybka w naucebig_grin
    • broken_heart Re: Gitara ? 26.12.09, 23:19
      Patrz masz ten sam problem co ja tyle, że ja w niedługim czasie mam ją dostać.Chcę
      akustyka ponieważ jeśli uda mi sie na nim nauczyć to chcę przerzucić się na elektryczną wink
      Klasyk jest lepszy dla początkujacych ale akustyk ma dłuższy gryf i łatwiej bedzie mi się na
      elektyczną przyrzucić.
      Zamierzam chodzić na lekcje nauki gry jednak chciałabym tez sama sie pouczyc lub tez
      przez brata czy znajomych wink
      pozdrawiam ;*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka