Dodaj do ulubionych

Nirvana czy Alice in Chains?

29.12.09, 01:11
Oba te zespoły grały w tym samym okresie, ich muzyka jest nazywana grung'em (chociaż
grali zupełnie inaczej), wokaliści już nie żyją. Alice in Chains zostało reaktywowane, Nirvana
nie. Który zespół waszym zdaniem wniósł więcej do muzyki? Który z wokalistów jest
lepszy? Dlaczego Nirvana odniosła taki sukces i stała się tak rozpoznawalna? Czekam na
wyczerpujące odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • violet_ Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 09:57
      zdecydowanie nirvana. lubię alice in chains, ale to nirvana do mnie bardziej przemawia. alice
      in chains, co prawda, zostali reaktywowani, ale to nie jest już grunge. nie to, co kiedyś.
      szkoda, że nie ma już ich ówczesnego wokalisty, wolałam jego od zastępcy. co do
      nirvany, to podobno w końcu lat osiemdziesiątych w olympii aż roiło się od równie
      dobrych zespołów, ale oni mieli w sobie magię. jakąś charyzmę i wiarygodność. kurde,
      chyba przeczytałam za dużo wywiadów z jonathanem ponemanem. c:
      • majli_ Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 10:05
        Nirvana serce
      • robin Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 10:13
        Nirvana ;*
    • ajamamlizaka Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 10:19
      Wiadomo, że Nirvana. Czemu ? Sama nie wiem, ale dla mnie to właśnie ten zespół jest
      najlepszy....
      Mieli świetnego wokalistę, mają nadal świetną muzykę !!
    • jane_ Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 10:44
      każdy tutaj wymieni Ci nirvanę, bo jest większą legendą, ikoną. czemu? bo takich ludzi się czci - niby prości, a 'geniusze', a odnoszę się tu do kurta. mam wrażenie, że gdybyś się tu dziewczyn spytała, kto to dave grohl, może powiedziałyby, że gra w foo fighters. zadna nie pokojarzyłaby go z nirvaną. bo tam był kurt. i to się liczy.

ja zdania nie mam. mało mam do czynienia z grunge'm szczerze mówiąc.
      • violet_ Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 19:46
        jane, według mnie nie "geniusze", a geniusze. dave grohla uwielbiam i wymieniłabym Ci
        kilka zespołów, w których wystąpił (nie nagrywał tylko z nirvaną i foo fighters). więc nie
        zakładaj, że wszyscy fani to tylko fani cobaina, bo uważam, że dave i krist odwalili kawał
        dobrej roboty. c:
        • jane_ Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 21:08
          nie zakładam, że wszyscy, a już napewno nie Ty. c:
          chodziło mi bardziej o całe to kotkowe społeczeństwo nasze drogie, czy pokroju kotka, które nirvanę czci. ;3
    • colaxdd Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 11:24
      Nigdy wcześniej nie słyszałam o Alice in Chains, ale właśnie słucham. Bardzo
      fajne, lecz chyba wiem czemu mamy większy sentyment do Nirvany. Chociaż sama
      poznał ją nie dawno to już uważam że są świetni. Nirvana stała się ikoną
      grunge'u bo Kurt [*] swym pięknym i tajemniczym głosem zachęcał do słuchania
      dalej, a teksty mają świetne. Nie jakieś płytkie jak Cytrusowa ma pisane przez
      tatuśka, tylko w nich jest to 2 dno. Choć jak teraz słucham Alice in Chains
      uważam że są świetni. Mają trochę mocniejsze uderzenie w gitary niż Nirvana ale
      oni również dają czadu big_grin
      • ewka15 Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 11:59
        To serdecznie polecam płyty "Facelift'' i ''Dirt'' Alice in Chains wink

Nirvanie bliżej jest swoją bardzo prostą muzyką do punka niż grunge'u.
        To nie jest typowy grunge. Odnieśli większy sukces komercyjny po prostu.
        Oni wnieśli właściwie tylko nowego wielkiego idola dla nastolatek i nastolatków.
        Natomiast AIC to zupełnie nowa muzyka, jedna jedyna w swoim rodzaju. Oni
        zapoczątkowali coś.
        A Nirvana ostrzejszym brzmieniem odgrzała się na punku.
        Jeśli chodzi o wokalistów to zarówno Staley jak i Cobain prezentowali się dobrze.
        Tyle, że głos Staleya był raczej nietypowy, a Cobain taki stworzony do darcia się.
        Moim skromnym zdaniem Alice In Chains biję o dekadę Nirvanę.
        • colaxdd Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 12:48
          Chyba znalazłaś powód czemu tak lubię Nirvane.
          Uwielbiam takie głosy do darcia się. I taką właśnie muzykę.
          A co myślisz o nowym wokaliście Alice In Chains?
          Według mnie ma świetny głos i jest godnym następcom.
          • ewka15 Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 18:18
            DuVall jest według mnie świetnym wokalistą i godnym zastępcą Staley'a. Nowa płyta jest
            bardzo dobra, co prawda nie taka jak poprzednie ze Staley'em ale trzyma poziom i
            słychać, że nadal jest to Alice in Chains. Oni nigdy nie ulegali modzie. wink
            • colaxdd Re: Nirvana czy Alice in Chains? 07.03.10, 20:16
              Tak, to widać, że nie ulegli modzi, ten sam styl. Teraz, dzięki tobie zagłębiłam
              się w twórczośc Alice In Chains. Dla mnie oby dwoje, Stayley i DuVall, mają tak
              samo świetne i mocne głosy. No i jak dla mnie to nie może być przypisane tylko
              pod grunge, jest to jedyny w swoim rodzaju taki styl, no i nikt go już nie
              powtórzy. Co do Nirvany, odnieśli oni bardzo duży sukces komercyjny, nie było
              kogoś kto by ich nie znał, dlatego to Kurt stał się tą ikoną nastolatków tamtych
              czasów.
    • timestealer Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 12:33
      Nirvana to patos i legenda. Nie można mówić o Nirvanie jako o zespole, bo teraz cała ich
      działalność, życie i zwłaszcza śmierć Kurta obrosły mitem. Społeczeństwo wykreowało
      jego na bohatera, geniusza tylko dlatego, że to wszystko miało w sobie tyle tragizmu i
      niepokorności. Teraz nie ma w tym żadnej magii, bo ludzie wynoszą Cobaina na piedestał
      nie za muzykę, tylko za to, że był wiecznie odrzucony.
      Moim zdaniem mało kto wskaże Alice In Chains właśnie dlatego, że w śmierci ich woklaisty
      czy w całej działalności grupy zabrakło tragizmu i czegoś, z czym mogło by się utożsamiać
      społeczeństwo.
      Ale gdyby odrzucuić ten mit, legendę i dopowiadania, zobaczymy rewolucję, jaką Nirvana
      dokonała na rynku muzycznym. Może i było wiele zespołów od nich lepszych, ale tylko oni
      stworzyli utwory niezapomniane, trafiające wprost do ówczesnego odbiorcy. I nie chodzi o
      wybicie się, bo w gruncie rzeczy tylko im to zaszkodziło. Po prostu Nirvana mówiła głosem
      amerykańskiego społeczeństwa, w którym połowa pochodziła z rozbitych rodzin, bez
      perspektyw na przyszłość. I nagle zjawia sie taki Cobain, o identycznym życiorysie, który
      ma odwagę wykrzyczeć to, co wszyscy inni tylko w sobie nosili. Na tym polegał ich
      fenomen.
      A Kurt głos miał, przynajmniej w moim odczuciu, niesamowity, bo prawdziwy i szczery i
      zupełnie inny. Gdy raz się go usłyszy, nie można pozbyć się jego wydźwięku. Może i darł
      się, ale robił to niesamowicie i jego wokal jest jednym z najlepszych jakie kiedykolwiek
      mieliśmy.
      Reasumując, jednak Nirvana. Po rzetelnym przeanalizowaniu dyskografii i osiągnięć obu
      zespołów. wink
    • cementry_drive Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 15:22
      ja nei bede wyczerpujaca ;x.
      moim zdaniem oba zespoly wniosly cos do swiata muzyki. ale faktem jest ze Alice in Chains
      jest mniej znanym zespolem od Nirvany . w sumie uwazam ze to chyba lepiej x> .
      uwielbiam muzyke obu zespolów. zarówno glos Kurta jak i Layne'a jest[byl] cudowny i
      jedyny w swoim rodzaju. nie jestesm w stanie wybrać o.O'
      zgadzam się co do ich gry. Alice in Chains mieli zdecydowanie mocniejsze brzmienie od
      Nirvany ; )
      a co sławy Nirvany, nie wiem czemu, ale wydaje mi sie że dużo wniosła śmierć Kurta, ot
      co . x>
    • kammi Re: Nirvana czy Alice in Chains? 29.12.09, 15:32
      nirvanę słucham, a alice in chains nie. więc wybór jest prosty. ; )
      • ewka15 Re: Nirvana czy Alice in Chains? 30.12.09, 15:53
        To posłuchaj, bo naprawdę warto wink
        • kammi Re: Nirvana czy Alice in Chains? 30.12.09, 22:08
          jakoś mnie nie ciągnie ; ) ale skoro mówisz, że warto to może się przełamię.
          • ewka15 Re: Nirvana czy Alice in Chains? 31.12.09, 02:05
            Warto warto wink mogę podać Ci kilka linków jeśli chcesz.
    • kararock Re: Nirvana czy Alice in Chains? 30.12.09, 22:04
      Nirvane znam, a tego drugiego zespołu nie
    • rock_lady Re: Nirvana czy Alice in Chains? 31.12.09, 20:41
      Nirvana jak dla mnie na zawsze pozostanie najlepszym grungowym zespołem ; ) Ale
      nowy album Alice In Chains musze przyznać, że jest ciekawy... ; )
      • ewka15 Re: Nirvana czy Alice in Chains? 31.12.09, 20:54
        Jest dobry, ale w porównaniu z poprzednimi dużo gorszy. W sumie nie ma się czemu
        dziwić- w końcu bez Staleya uncertain
    • musztarda Re: Nirvana czy Alice in Chains? 04.01.10, 16:36
      ja osobiście zdecydowanie wolę Nirvane. U nas w domu słucha się jej od zawsze. odkąd
      pamiętam moi rodzice zawsze słuchali Nirvany. Sympatię do tego zespołu mam we krwii
    • heyyeah Re: Nirvana czy Alice in Chains? 07.03.10, 21:38
      Nirvana jest lepsza.

• starlight_ Re: Nirvana czy Alice in Chains? 07.03.10, 21:44
        Kocham Nirvanę.serce

Kurt [*]
      • meerc Re: Nirvana czy Alice in Chains? 07.03.10, 21:47
        ee , nie słucham dużo takiej muzyki , ale wole chyba alice in chains . nirvana jak dla mnie
        ma w sumie tylko jedną czy dwie fajne piosenki . xd
      • ashley179 Re: Nirvana czy Alice in Chains? 08.03.10, 21:45
        Wolę Nirvane
    • czarnaplyta Re: Nirvana czy Alice in Chains? 07.03.10, 22:00
      Nirvana .
      • replaceable Re: Nirvana czy Alice in Chains? 08.03.10, 12:04
        Nie wie, dlaczego, ale ostatnio mam takie odczucie, że niektórzy starają się
        udawać fanów Nirvany w celu szpanu, czy coś takiego. może mi się zdaje.

a ogólnie znam parę kawałów Alice in Chains, nie jestem nałogową słuchaczką, ale
        dla mnie Nirvana jest lepsza i ma jednak bardziej grunge'owe brzmienie niż
        reaktywowane (obecne) Alice in Chains.
    • ola09 Re: Nirvana czy Alice in Chains? 08.03.10, 21:41
      Nirvanaserce
      Smells Like Teen Spiritserce-kocham tokiss
    • rozpuszczamsie Re: Nirvana czy Alice in Chains? 08.03.10, 21:44
      trudny wybór, oj, nie wiesz jak bardzo, ale wybieram Nirvanę c:
    • jamajka. Nirvana. 08.03.10, 21:45
    • marsjanka115 Re: Nirvana czy Alice in Chains? 28.07.10, 12:15
      lubię oba ale NIRVANA serce
    • rockville. Re: Nirvana czy Alice in Chains? 28.07.10, 12:21
      Nirvana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się