Dodaj do ulubionych

Gitara...:)

03.01.10, 13:55
No właśnie. Chciałabym sobie kupić i nauczyć się grać na gitarze.suspicious
I mam do was kilka pytań:
Czy w ogóle opłaca się kupować gitarę, skoro nie umiem na grać i mało się
znam? Może lepiej pożyczyć od kogoś, żeby zobaczyć o co chodzi?
Jaka gitara jest lepsza dla początkującego: klasyczna czy akustyczna? I która,
według was, lepiej brzmi?
Gdzie można kupić dobrą, w miarę tanią gitarę (w granicach 300zł).
I najważniejsze: Jak przekonać rodziców?! Jak na razie to tylko sie śmieją uncertain

Jak był taki wątek to sorry. Nie chciało mi się szukać.
Obserwuj wątek
    • ruby_ Re: Gitara...:) 03.01.10, 13:59
      jeśli chcesz, bo byłoby to twoją pasją to owszem, ale będziesz musiała zapisać sie na jakieś
      lekcje a to: zabiera czas kilka godzin w tygodniu + one też kosztują, sama gitara nie jest
      taniusia, a jeśli masz ją kupić tylko po to, żeby leżała resztę czasu na półce, to Ci
      odradzam. Albo będziesz grała i się uczyła albo tracisz tylko czas wink.
      • gitarzystka_ Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:06
        Ekhem, ośmielam się powiedzieć, ze ruby nie ma racji. Ja chodzę na lekcje w
        grupie na 1 godzinę w tygodniu i jakoś gram. Całkiem dobrze, zresztą. Poza tym w
        lekcjach w grupie jest i taniej i luźniej, nie musisz grać tak jak mój brat na
        prywatnych lekcjach, że mu palce odpadały.
      • martusia_16 Re: Gitara...:) 03.01.10, 20:23
        Ja też bardzo bym chciała grać na gitarze ale ja mam łatwiej ponieważ mój tata jest
        muzykiem ( akurat gitarzystą ) więc zawsze może mnie nauczyć i dać jakąś swoją gitarę
        chociaż ja bym chciała mieć białąserceserce .. A co do ciebie musisz się po prostu na jakieś
        lekcje zapisać i już kisskisskiss pzdr..
    • gitarzystka_ Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:04
      good_thing napisał(a):

> No właśnie. Chciałabym sobie kupić i nauczyć się grać na gitarze.suspicious
      > I mam do was kilka pytań:
      > Czy w ogóle opłaca się kupować gitarę, skoro nie umiem na grać i mało się
      > znam? Może lepiej pożyczyć od kogoś, żeby zobaczyć o co chodzi?
      > Jaka gitara jest lepsza dla początkującego: klasyczna czy akustyczna? I która,
      > według was, lepiej brzmi?
      > Gdzie można kupić dobrą, w miarę tanią gitarę (w granicach 300zł).
      > I najważniejsze: Jak przekonać rodziców?! Jak na razie to tylko sie śmieją uncertain
      >
      > Jak był taki wątek to sorry. Nie chciało mi się szukać.

Nie kupisz DOBREJ gitary za 300 zł. Dobra najtańsza to 600-700 zł. Do nauki?
      Według mnie nie ma takiego czegoś. Gitara klasyczna ma nieco miększe struny, ale
      palce i tak bolą. Poza tym ma szarszy próg i ciężej gra się akordy barowe
      wymagające przyciśnięcia wszystkich strun jednym palcem tak, żeby były dźwięczne.
      Jak mówi mój brat - gitara jest jak szczoteczka do zębów - musisz mieć swoją.
      Lepiej brzmi oczywiście akustyczna. Np. na ognisku NIE ZAGRASZ na klasycznej, bo
      będzie za cicho. Dla mnie klasyczne brzmią jakoś tak głucho, akustyczne rządzą!
      Najlepiej kupować gitarę z nauczycielem. Właściwie - tylko z nim, no albo z
      kimś, kto się zna.
      Nie mam pojęcia jak możesz przekonać rodziców. Może bardzo często mów o gitarze
      i utrzymuj ich w przekonaniu, że Ci się nie znudzi.

Ponadto polecam grę z chwytów - są o niebo łatwiejsze od nut.

Pozdrawiam, gitarzystka.
      • ewa12 Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:18
        ZUPEŁNIE NIE ZGADZAM SIĘZ GITARZYSTKĄ !!! mój wujek jest muzykiem od 9 lat i dobrze
        się na tym zna ,zdecydowanie stwierdził że gitary klasyczne są lepsze !!! na gitarze
        klasycznej można grać na ogniskach i wcale nie słychać jej źle !!!naprawdęuwierz mi , za
        300 zł kupisz dobrą gitarę klasyczną!!!!!!!! gitarzystka jest może bardzo doświadczona ,ale
        ja 2, roku temu startowałam i wiem jak to jest !!! a czy boląpalce czy nie ,zależy od strun ,
        nie kupuj gitary akustycznej , gdyż na niej zazwyczaj są strunu metalowe
        (OKROPNOŚĆ! ) smile
    • ewa12 Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:07
      No więc tak : bardziej radziłabym Ci kupić gitarę klasyczną ,będzie Ci łatwiej grać smile jest
      1000000 razy lepsza dla początkujących smile może gra na gitarze na początku wydaje się
      nudna (przynajmniej ja tak miałam ) ale zajęcia z gitary w większości przypadków są
      super!!! jak masz od kogo porzyczyćgitarę to możęsz to zrobić , jednak i tak nie będziesz
      wiedziała jak to jest do płóki nie pójdziesz na zajęcia smile z gitarą raczej radziłabym Ci
      poczekać do wakacji bo lekcje gry zaczynają sięod września , (chyba że bierzesz
      prywatnie ) smile gra na gitarze jest [b]super[b] . popracuj nad rodzicami !!! a co do sklepu
      musisz BARDZO uważać . Najlepiej by było żeby do sklepu poszedł z ttobą doświadczony
      muzyk , albo ktoś kto się na tym zna , gdyż w wielu sklepach sprzedawcy oszukują ,
      wpychają drogie ale beznadziejne gitary uncertain

Pozdrawiam

Ewka
      • agusiak01 Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:20
        Powiem tak sama gram na gitarze i kiedyś chodziłam na lekcje miałam je kilka razy w
        tygodniu nie dość, że zajomowały mi dużo czasu to jeszcze nie uczyły za wiele same w
        sobie bo bez cwiczeń możesz pożegnać sie z graniem.

Jak już mówiłam lekcje zajmują troche czasu i pieniędzy, a do tego trzeba jeszcze ćwiczyć
        w domu bo inaczej sie nie nauczysz, wiec pomyśl czy starczy ci na to czasu wink po za tym
        jeżeli uczeszczasz na lekcje prywatne to najczęściej uczy sie z nut co dla mnie jest
        okropnie nudne i nic nie daje. Dużo łatwiejsze są akordy, któych można nauczyć się
        samemu ale trzeba wiedzieć jak je odczytywać co na początku też nie jest proste. No i z
        akordów (czy jak kto woli chwytów - bardziej potoczne słowo) można zagrać wszystko i
        zawsze można samemu coś w łatwy sposów wymyślić znając trzy chwyty, wiem po sobie
        bo komponowałam sobie, a raczej tylko sie bawiłam w komponowanie znając trzy
        chwyty smile po za tym w internecie jest wiele stron gdzie podane są do piosenek akodry ;d

A jeżeli chodzi o gitare to ja zaczynałam na akustycznej bo taką sobie kupiłam nawet o
        tym nie wiedzać bo głupia zamówiłam sobie z netu i nie przeczytałam dokładnie opisu. W
        sumie to bardzo dobrze mi sie grało na akustycznej i cały czas na niej gram. Na lekcjach
        czasem grałam też na klasycznej, ale mi to po prostu nie pasowało wolałam grać na
        akustycznej bo tak sie nauczyłam i szczerze nie wiem co jest lepsze.

A przekonać rodziców możesz, powiedz im, że chcesz grać bo to będzie coś fajnego
        będziesz potrafiła zrobić coś co nie wszyscy potrafią ale musisz tego dotrzymać wink
      • amazinga Re: Gitara...:) 03.01.10, 15:05
        ja się nie znam za bardzo
        ale tata (gra od małego) mówi, że wg niego akustyczna jest lepsza
        a wybór należy do ciebie
        • koci97 WAŻNE!!! 03.01.10, 20:40
          Też mam taki sam problem już niedługo dostaje gitare akustyczną wszystko zależy jaki
          dźwięk ci odpowiada smile poszukaj na youtube.pl dźwięków i zdecydujesz się. Rodziców to
          bardzo łatwo przekonać porozmawiaj z nimi szczerze że granie na gitarce to twoje wielkie
          marzenie i że ci się kiedyś przyda to co się nauczysz. Możesz jeszcze dodać że nie będzie
          leżała w kącie czy coś takiego... A co z ceną to wybierz sobie na alleggro ja tak właśnie
          robie i mam gdzieś co ini myślą że nie da się tak itp. Twój wybór! Powodzenia! brawo
    • ewa12 Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:14
      w 50 % zgadzam się z ruby smile ,ale gitara nie zabiera wcale dużo czasu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      wystarczą 2 godziny tygodniowo (lekcje gitary ) no i codziennie trzeba ćwiczyć ale
      WYSTARCZY 5 min. (dziennie).Jeżeli będziesz tego przestrzegała ,ppo pół roku będziesz
      dobrze grać smile Lekcje gitary nie są drogie .Zależy jak się trafi smile ja płacę 55 zł. za pół roku
      (!!!) a chodze na baaardzo dobre zajęcia(świetnie uczą) , gram już 2,5 roku smileA dobrą
      gitarękupisz za ok . 300 - 350 zł . ,co prawda moja kosztowała 789 , ale jak dopiero
      zaczynasz ,taka za 300 zł napewno będzie dla Cb dobra !!!
    • koralowa Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:14
      Ja gitarę dostałam na 9 urodziny.Byłam no dość mała więć sądziłam, zę gitara to nudny
      prezent.No, ale mój wujek był kiedyś muzykiem i nauczył mnie na niej grać.Teraz co
      dziennie pogrywam jakieś piosenki.Nie wiem ile ksoztowała to w końcu był prezent, ale
      sądzę, że ok. 400 zł napewno.A i ja mam gitarę klasyczną smile.No akustycznej raczej bym
      nie przywykła.
      • ewa12 Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:19
        popieram "koralową " ona ma rację!!!
        • taylor.swift Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:27
          przed świętami były przeceny na allegro
          ja też chciałabym się nauczyć ponieważ w pobliskim domu kultury lekcje są za
          darmo tylko trzeba miec swój instrument smile ja zdecydowanie wolę akustyczną moim
          zdaniem lepiej brzmi :0 ale moja koleżanka mówi że jej lepiej było uczyć się na
          klasyku a teraz zbiera na akustyka nie wiem co jest lepsze
          życzę powodzenia w przekonywaniu rodziców i jedna rada jak sama nazbierasz na
          sprzęt to będą bardziej ulegli moim zdaniem :p
        • gitarzystka_ Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:35
          Ło raju, dla mnie najlepsze są akustyczne. Zgadzam się, że gitara klasyczna też
          jest dobra. Jednak zawsze będę bronić akustycznych. Zależy też jak chcesz grać.
          Mój nauczyciel zawsze powtarza, że gitary akustyczne są typowo do gry
          akordowej(czyli np. do piosenek rockowych). Najlepiej zdecyduj się na początku
          na jakiej gitarze chcesz grać, bo potem będzie jak najbardziej mozliwa zmiana,
          ale wielu znanych mi ludzi miało z tym problem ze względu na nawyki, bo, jak juz
          pisałam gitara akustyczna ma nieco węższy gryf.
          Zgadzam się z ewą12, że struny metalowe są okropne. Kiedy zaczną palce zaczną C,
          i się robić twarde, masz grać jak najwięcej, żeby tzw. 'skorupki' zrobiły sie
          jak najszybciej. Ja płakałam z bólu, ale tylko przez tydzień, potem było ok. W
          ogóle ja bardzo mało gram z powodu braku czasu, a te 'skorupki' zrobiły mi się o
          2 MIESIĄCE wczesniej niż mojej kumpeli, która gra po 2 godz. dziennie.

Nadal uważam, że gitary akustyczne są extra. Może dlatego, że ja mam gitarę
          akustyczno-elektryczną jumbo wybrana przez nauczyciela mojego brata.
          Uczyłam się na niej grać i jest super, ma naprawdę piękne brzmienie. Cenę też ma
          piękną. Wiele razy większą niż 300 zł.
          Moja kumpela uczyła się grać na akustycznej i grała najlepiej z grupy. Moze tez
          ze względu na to, że kiepsko się uczy i ma na to czas. Ja nawaliłam sobie setki
          zajęć dodatkowych i nie mogę tyle grać, ale też umiem bardzo dobrze.

O czymś zapomniałam? Chyba nie, pozdrawiam !
    • sylwwx33 Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:23
      ja mam giterkę.
      tania była 120 z przesyłką.. na allegro kupiłam.. jak narazie to leży w pokoju,
      bo nie mam czasu grać, ale musze się nią wreszcie zająć i pograć.. w szkole
      yamaha są tanie lekcje big_grin
      polecam ;p
    • ewa12 Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:24
      na dobrych zajęciach powinni Cię nauczyć grać i z nut,akordów,tabulatury,chwytów itp.
      wtedy gitara nie będzie miała dla Ciebie żadnych tajemnic, uwierz mi to wszystko jest
      łatwe !!! i owszem gitarzystka ma trochęracji z tym że gitarę profesjonalną kupisz za 600 -
      700 zł. , ale skoro jesteś początkująca , nie kupuj takiej , gdyżbędzie Ci na niej trudniej
      grać . Taka za 300 zł w zupełności Ci wystarczy, pozatym jakby PRZYPADKIEM gitara Ci
      sięznudziła zawsze lepiejj zttracić 300 zł niż 700 !!! smile
    • ewa12 Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:30
      ja na moich zajęciach uczyłam się nut przez 4 tygodnie ,następnie przeszłam do
      akordów ,nuty są fajne !!! ale to zależy co się gra , a mi lepiej gra się na gitarze
      klasycznej smile jest lepsza dla podstawowych, zazwyczaj na akustycznej gra się tymi takimi
      nom. jak to się nazywa...mam na końcu języka a na klasycznej łatwo gra się palcami !!!
    • ewa12 Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:31
      bez obrazy ale gitara za 120 zł... to chińszczyzna...uncertain trudno się na takiej gra,łatwo pęka
      no i struny łatwiej pęająsmile
      • ewa12 Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:31
        patrz także na przeceny moja przyjaciółka kupiła z 700 na 300 smile
    • stop_it Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:34
      ja zepsulam sobie tylko prezent na urodziny bo bardzo chcialam sie nauczyc grac na
      gitarze i rodzice kupili mi ja na urodziny. To gitara klasyczna, kupilam ja w sklepie Yamaha
      za troszke ponad 300 zl ale nieduzo i w sumie nie polecam. chyba ze sobie wynajmniesz
      lekcje bo ja sie mialam uczyc przez neta i tu jest taki kurs:
      www.gitaradlapoczatkujacych.pl/najprostsze-akordy.html ale w sumie jak masz
      taki zapal jak ja ze chcesz bardzo a jak juz przyjdzie co do czego to ci sie nie chce to nie
      polecam, bo teraz gitara lezy zakurzona rzucona w kat i wogole jej nie wyciagam, zrobilam
      tylko pare chwytow i na tym sie skonczylo. moglam miec fajniejszy prezent na urodzinycrying
    • jane_ Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:36
      kup. ja, co prawda, zaczynałam na niewiadomoczym za 40 zł z pchlego targu, ale jak nie masz takiej możliwości, to kupuj bez obaw.
      pożyczyć od kogoś gitarę? ja mojej bym nie pożyczyła. :p
      akustyk, zdecydowanie. klasyczna jest nudna. :d akustyczna jest głośna, ma inne struny i węższą szyjkę, jest bardziej 'elektryczna' niż klasyk. i jak chcesz występować, to bardziej się nada. poza tym są ładniejsze, bo mają większe pudełka, i w ogóle. <3.
      unikaj wszystkich sieciowych sklepów muzycznych, postaraj się znaleźć dobry, ale nie ten masowy, typu takie ragtime, gdzie moja gitara kosztowała 100 zł więcej. :q

co do rodziców, ja nie pamiętam, jak to zrobiłam. chyba coś marudziłam, to tata znalazł tą gitarę, ale wzięłam sprawy w swoje ręcę, zorganizowałam lekcje, oni się zgodzili na próbę, i były efekty. pokaż, że tego chcesz, zaangażuj się. :d

i powodzenia. ;3
      • jane_ Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:46
        aha, nie kupuj z internetu.
        palce wcale aż tak bardzo nie bolą, tam wyżej przesadzają.
        kupisz dobrą gitarę za 400 zł, ja kupiłam za tyle i uważam, że lepiej trafić nie mogłam, i do sklepu poszłam jedynie z rodzicem, któy jest niedoświadczony jeśli o takie rzeczy chodzi, i wybierałam sama, bo mam coś takiego, co zwie się ROZSĄDEK, dzięki czemu byle czego mi nie wcisną, bo jak widzę, że popękana czy źle 'złożona' czy nie brzmi, to chyba nie kupię, mam rację? :3
        i nie ucz się z nut, bo to nudy i nic Ci to nie da - chwyty. <3.
    • asiek_xd Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:44
      , heh... Gram od.... 2 miesięcy....
      , na początku moi rodzice tez się ze mnie smiali i nie chcieli mi kupic gitary , więc
      pozyczyłam od sąsiada....
      , Tak....
      , miałam klasyczną.... i wiesz... moim zdaniem akustyczne są lepsze...
      , , hmmm ... dlaczego ?
      , mają metalowe struny,... moze bolą palce , ale jak bd duzo cwiczyc to z czasem
      przestaną...
      , metalowe struny ... MOIM ZDANIEM : wydają lepsze dzwięki niz nylonowe czy jak to się
      tam pisze/wymawia .
      , i vgl. , cena ? 300 zł i masz gitare.... za 600 - 700 zł . to juz bd gitary elektryczne , lub dla
      profesjonalistów typu Carlos Santana ....
      , ja cwicze codziennie po , 1 - 2 godz . poniewaz .... poprostu lubie grac i vgl. chce duzo
      umiec.... , ale ile czasu się uczysz to jest twoja sprawa... np. moja kol. cwiczy godz
      tygodniowo i jak nie patrzy na struny , to nie potrai chwytu zmienic... a uczy się dłuzej....
      , więc.... wszystko zalezy od Cb ... jezeli jest ktos kto moze Ci na kilka tygodni pozyczyc
      gitare , nie pytaj rodziców , tylko pozyczaj i cwic , az wkoncu im udowodnisz ze zasługujesz
      na swoją gitare... mówie to , bo sama tak zrobiłam...
      , sięę rozpisałam.... LOL ^ ,^
      , Tyle.... zyczę szczęscia... ; - *
    • werkaa Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:49
      Na Twoim Miejscu Najpierw Bym Pożyczyła . ; pp Jak Ci Się Spodoba To Pokarz Rodzicom
      Jak Grasz Ale Najpierw Naucz Się Jakiejś Prostej Piosenki . ; pp Nie Wiem Gdziee Mieszkasz
      Ale Ja Swoją Kupiłam W Sklepie Muzycznym A Gram Na Klasycznej . A Ona Brzmi
      Świetnie . ; pp
    • daruu Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:56
      Hmmm . dokładnie taki sam problem miałam we wrześniu :]
      1.myśle że to fajny pomysł - ja gram od września,a familia była zachwycona jak
      zagrałam kolędy na święta < i własnie tego argumętu mozesz użyć>
      2.Dla początkującego oczywiście klasyczna ! ma łagodniejsze brzmienie , łatwiej
      się w niej połapać , ale z czasem mozesz zakupić akustyczną a nawed elektryczną tongue_out .
      ja kupiłam za 670 zł ... w YAMAHA ... ;d .ale mozesz znaleść napewno tańszą smile .

Nie ja tam zaczełam wrzeszczeć że nie dają mi się rozwijać , ale skoro to cię
      nie kręci ;d to musisz zacząć obiectnicy ze stracisz zapału za miesiąc ;d

Good Luck ;**
    • light Re: Gitara...:) 03.01.10, 14:58
      Jestem w podobnej sytuacji, jak Ty tyle, ze już mam gitarę i za niedługo
      wybieram się na lekcję. Zapewne grupowe, bo tańsze, a i tak się nauczę.
      W sklepie sprzedawca sam zaoferował pomoc. Powiedziałam, że dopiero zaczynam i
      poradził mi gitarę właśnie za około 300 zł, zapewnił, że na takiej dobrze się
      uczy. Klasyczna.
      Myślę, że sami w sklepie Ci polecą.
      • light Re: Gitara...:) 03.01.10, 15:02
        Ze mnie też się śmiali, ale przekonałam ich tak: Sami widzicie, że nie mam
        żadnych zainteresować, a gitara na pewno pomoże mi je rozwinąć! Będę miała
        przynajmniej jakieś hobby, a nie tylko nauka, koleżanki i komputer. I coś
        takiego: młodzi ludzie muszą się rozwijać!

To ich przekonało suspicious
        • good_thing Re: Gitara...:) 03.01.10, 15:54
          Dzięki za rady winkkiss
    • good_thing Re: Gitara...:) 03.01.10, 18:37
      A znacie jakieś dobre gitary klasyczne do 300zł? ( zdecydowałam, że droższej nie
      kupię, bo to tak na początek ).
      • gitarzystka_ Re: Gitara...:) 03.01.10, 20:00
        nadal zachęcam Cię do akustycznych, no ale ok, nie wiem, idź do sklepu i spytaj
        o gitarę w granicach 300 zł.
    • emm_ Re: Gitara...:) 03.01.10, 20:04
      Po pierwsze gitara klasyczna. Akstyczna jest dla zaawansowanych. Po drugie, powiedz
      rodzicom, że tak bardzo chciałabyś się nauczyć grać na jakimś instrumencie, a jak to nie
      pomoże, to gap się w ich obecności na zdj. gitary w necie i płacz smile ( no może przesada ).
      Zapisz się najlepiej na lekcje do jakiegoś domu kultury.
      • gitarzystka_ Re: Gitara...:) 03.01.10, 20:06
        emm_ napisał(a):

> Po pierwsze gitara klasyczna. Akstyczna jest dla zaawansowanych. Po
        drugie, pow
        > iedz
        > rodzicom, że tak bardzo chciałabyś się nauczyć grać na jakimś instrumencie, a j
        > ak to nie
        > pomoże, to gap się w ich obecności na zdj. gitary w necie i płacz smile ( no może
        > przesada ).
        > Zapisz się najlepiej na lekcje do jakiegoś domu kultury.

Że co? Ja i wszystkie moje kumpelki uczyłyśmy się grać na akustycznych.
      • zabax3 Re: Gitara...:) 03.01.10, 20:08
        zaczęłam gre na gitarze 2 lata temu jak nic nie umiałam , po 2 miesiącach
        umiałam już b.dobrze grać a teraz chodze do szkoły muzycznej tongue_out
        • zabax3 Re: Gitara...:) 03.01.10, 20:11
          a tanie gitary to na allegro np. :
          allegro.pl/item860974291_gitara_klasyczna_adelita_pokrowiec_struny_nylon.html
          allegro.pl/item868648335_gitara_klasyczna_adelita_pokrowiec_gratisy_import.html
          allegro.pl/item867742123_gitara_klasyczna_ever_play_gratis_e_music_lublin.html
          ;PP

ja na święta sobie zafundowałam śliczną czarną gitare za ok.1000 zł która jest
          świetna!
          którą kupisz w sklepie muzyczny w swoim mieście ;pp
      • colorful Re: Gitara...:) 03.01.10, 20:09
        kiedyś gitara moje marzenie big_grinbig_grinbig_grin
        dałam sobie spokój, bo wiem, że to bez sensu... Chwilowa zachcianka, a i tak z
        tego nic by konkretnego nie wyszło... Żeby umieć grać trzeba iść do szkoły
        muzycznej... Chyba, żeś cudowneś dziecko ;D
        Wybacz... moja opinia wink
    • aguskaa_ Gitara...: 03.01.10, 20:08
      jeżeli miałabym odpowiadać tylko na pytanie, czy kupić gitarę, czy pożyczyć od
      kogoś to ja kupiłam sobie niedawno, bo też się chcę nauczyć grać ;] a jaką?
      klasyczną wink
    • karolcia. Re: Gitara...:) 03.01.10, 20:08
      Gitara w granicach 300zł nie będzie dobra.
      Jeśli rodzice reagują śmiechem to raczej nie wróżę zgody.
      A lepiej wypróbować na czyjejś, bo kupisz i okaże się, że w ogóle się do tego nie nadajesz. :C
      • korni1996 Re: Gitara...:) 03.01.10, 20:23
        Ja gitarę kupiłam 360 zł w sklepie muzyczny, który przynależy do szkół YAMAHA.
        Na lekcje chodzę właśnie do tej szkoły. Za miesiąc płacę 100zł, lekcja jest
        jedna w tygodniu, trwa ona godzinę zegarową. Na lekcję można przynosić swoją
        gitarę lub grać na "państwowej"- jak to mawia mój nauczyciel xD. Kiedy przynoszę
        swoją gitarę mój nauczyciel od razu mi ją nastraja, bo ona mi się dość często
        rozstraja. Na lekcje trzeba mieć jeszcze książkę, która kosztuje 60zł. Moi
        rodzice na początku też nie chcieli mi wierzyć że będę grała i chodziła na
        lekcje, bo ja często coś zaczynam a później mi się to nudzi i to rzucam (tak
        było z tańcem). Ale później jakoś ich namówiłam i się zgodzili big_grin. Mam nadzieję
        że tobie też się uda, bo ja na zajęciach mam niezłą zabawę z muzyką xD.
        Powodzenia kiss
    • xoxoklaudynka Re: Gitara...:) 03.01.10, 20:26
      warto! ja dostałam gitarę 3 lata temu nic się nie znałam i się bardzo dobrze
      nauczyłam tongue_out teraz chcę akustyczno-elektryczną tongue_out big_grin
      • good_thing Re: Gitara...:) 04.01.10, 16:37
        A co sądzicie o klasyku firmy Yamaha lub Hohner? Podobno dobre gitary, kosztują
        ok. 350 zł, na forach widziałam same pochlebne komentarze.
        Jak ktoś się zna to proszę o pomoc wink
    • monique9528 Re: Gitara...:) 05.01.10, 18:43
      ściągnij sobie guitar pro smile można się z niego dużo nauczyć. i na początek kup
      lepiej gitarę klasyczną. a gitarę możesz kupić przez internet lub w sklepie
      muzycznym. swoją kupiłam u siebie za 300 smile
    • makabra Re: Gitara...:) 05.01.10, 19:52
      tylko 20 zł!!
      www.allegro.pl/item784246351_przecena_nowa_gitara_klasyczna_hohner_hc_03_3_4.html

+ piórko 2,50 lub 3,00

+ struny 12,00 lub nawet i 50,00 ( ja mam te za 12)

+ stroik ( nie mam ) nie kupuj za 100 są badziewiaste kup droższe lub znajdź na
      necie
      • good_thing Re: Gitara...:) 05.01.10, 20:34
        I mam pytanko, jakie wy macie gitary? Chodzi mi o różne firmy typu Yamaha,
        Hohner, Ever Play? smile
        • gitarzystka_ Re: Gitara...:) 05.01.10, 20:37
          ja mam jumbo
        • gitarzystka_ Re: Gitara...:) 05.01.10, 20:38
          * eh, czytać nie umiem, ja mam z Kirkland Guitars
          • makabra Re: Gitara...:) 06.01.10, 16:24
            kup sobie samouczek ja miałam darmowy dodatek do podręcznika muzyki
        • makabra Re: Gitara...:) 06.01.10, 16:30
          ja rosyjską nie wiem jaka firma bo nie doczytam nie umiem rosyjskiego
        • jane_ Re: Gitara...:) 06.01.10, 17:38
          epiphone. :d
    • xxfankajbxx Gitara...:) 06.01.10, 16:34
      Więc ja dostałam gitarę na gwiazdkę Klasyczną i umiem trochę Lulaj że Jezuniu
      i jedną piosenke pani mnie pochwala że jak na początkującą to mi dobrze idzie
      ;]big_grin
      • miss_chloe Re: Gitara...:) 06.01.10, 16:40
        moim marzeniem kiedyś było zostać gwiazdą roca... za cel postanowiłam się nauczyć gra na gitarze elektrycznej, lecz zaczęłam od klasycznej, zapisałam się na lekcje, na razie gitarkę to starą od mamy miałam potem dostałam nową - swoją. na lekcję chodziłam raz w tygodniu prze 3/4 roku. Była to kompletna męczarnia sciana Od tamtego czasu już nie chodze na lekcję. Do dzis żałuję straconych pieniędzy (za lekcję i sprzęt) oraz czasu scianascianascianaconfused
    • martynka13 Re: Gitara...:) 06.01.10, 16:36
      Ja dopiero od tego roku szkolnego chodzę do szkoły muzycznej na lekcje bo tez
      kupiłam gitare i oczywiscie najlepsze klasyczna dla początkujących ale powiem Ci
      ze efekty są bardzo zadawalające juz po 2 lekcjach umialam zagrac jedną melodię
      a teraz juz idzie gladko...wytlumacz jakos rodzicom ze to cos co chcialabys
      robic i ze obiecujesz ze gitara nie bedzie lezala w kącie tylko ze bedziesz z
      niej korzystala moze sie zgodzą. Pozdrawiamwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka