Dodaj do ulubionych

Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "tak" ?

10.01.10, 20:56
Jeżeli podobny wątek znalazł się już na portalu to bez bulwersu, ok ?
No więc słowo "kurde" .. dla mnie jest już słowem codziennego użytku ..
jednakże moja pani od polaka uważa iż to słowo jest "wulgarne" lub conajmniej
"nieodpowiednie" .. każe nam za taki "wulgaryzm" przepisywać z książki dość
długi wiersz który sama wybierze ..
A wy co o tym sądzicie ??
Czy "kurde" to dla was wulgaryzm ??
Obserwuj wątek
    • emm_ Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 20:58
      Ja mówię tak przy nauczycielach ;]
      • twilight_6 haha xd 11.04.10, 16:11
        współczucie..
        u mnie to na codzień nawet gorsze słowa niż kurde ;p
        i nauczyciele nic nie mówia, zwykle tego nie słyszą chociaż czasem przpadkowo.
        często to mówiĘ krew zalała ;p
    • kokocham Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 20:59
      Dla mnie słowo kurde nie jest wulgaryzmem ,ponieważ używam go na co dzień.smilesmile
      • sonia321 Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:00
        ja tak mówię przy mojej babce od polaka i się nie czepia
        • tosia2233 Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:01
          Czyli moja babka od polaka jest chyba uczulona na wszystko co jest na k x-D
        • levender Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 17.01.10, 19:33
          Moim zdaniem to nie jest żadne przekleństwo. Wiele osób mówi tak po prostu z
          przyzwyczajenia, a chyba lepiej powiedzieć ,,kurde'' niż ,,kur..''. Ja się
          czasem zapominam i mówię to drugie, znacznie gorsze.smirk
      • karmel_ Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:01
        kurde to przynajmniej dla mnie nie przekleństwo. ;3
        • michaelmontana Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 11.01.10, 10:34
          nie
      • martynath Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:02
        ale debilka z tej twojej nauczycielki
        dla mnie to zwykłe słowo
        chyba nawet codziennie mówie "kurde"smile
        • esme1 Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 11.01.10, 08:48
          zależy dla kogo.
          dla mnie, zwykłe słowo.
          a ile twoja polonistka ma lat ?
          może jak ona była w twoim wieku, to ją rodzice, czy nauczyciele nauczyli, że
          kurde to przekleństwo i teraz stosuje to samo wobec was. wink
          • tosia2233 Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 11.01.10, 14:05
            Ona ma jakieś 30 lat .. około ..
      • pola16 Kurde-przekleństwo czy zwykłe słowo??? 10.01.10, 21:03
        kurrrde... Wyraz jak każde inne xD. Ja mówię tak przy polonistce i jakoś
        nie zwróciła mi nigdy uwagiishock
      • kasa Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 11.01.10, 14:48
        dla mnie nawet ku... nie jest przekleństwem
    • oliiviia Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:01
      Haha...przypomniało mi się coś.
      Kiedyś w przedszkolu powiedziałam "kurde" i taka jedna do mnie "Ej. Nie bluźnij" A ja "Ta
      co. Pff" xD
      "Kurde" to nie przekleństwo. U mnie w szkole na lekcjach słyszymy lepsze wyrazy, nawet
      sobie nie wyobrażacie jakie xD
    • gitarzystka_ tak 10.01.10, 21:02
      Tak, to jest przeklństwo. Tylko że tak popularne, że aż uważane za niewinne słówko.
    • zapamietaj_mnie Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:03
      dla mnie? niee

https://avril-images.net/albums/Photo%20Shoots/Abbey%20Dawn%202009/abbeydawnshoot69.jpg
      Lubisz Avril Lavigne? ;] big_grin
      Chcesz wiedzieć co u niej nowego?
      wejdź na:
      http//www.x-avril-lavigne-x.blog.onet.pl
      codziennie nowe informacje!
      zapraszam! wink!
    • nonamed Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:05
      dla mnie to nie przekleństwo, raczej łagodna wersja wyrażenia moich negatywnych uczuć.
    • kammi Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:13
      gorsze od `kurczę`{ ;p }, ale nie przekleństwo. ;x
    • mandy_jonas Zwyczajne;P Najzwyczajniejsze! 10.01.10, 21:14
      Ależ oczywiście ze 'kurde' to zwykłe słowo. Ale ci ludzie starej daty to już tak
      mają, ze czasem słysząc zupełnie normalne słowo, uznają je za wulgaryzm...
      • tosia2233 Re: Zwyczajne;P Najzwyczajniejsze! 11.01.10, 14:13
        mandy_jonas napisał(a):

> Ależ oczywiście ze 'kurde' to zwykłe słowo. Ale ci ludzie starej daty to już ta
        > k
        > mają, ze czasem słysząc zupełnie normalne słowo, uznają je za wulgaryzm...
        Ona za wulgaryzm uważa słowo "tyłek" więc czy ona normalna x-D
    • blender Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:19
      to nie przekleństwo. Proste jak powiedzenie "ojeju".
    • andrusia13 Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:19
      Kurde nie jest wulgarnym słowem ja tak cochile mówie i mi nauczyciele niezwracają uwagi
      • mweezy Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:21
        o kurde, to nie przekleństwo : O

tongue_out
        • lisaxx Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:26
          nawet zajebiscie to nie przeklensto ..
          chociaz niektorzy tak mysla
    • madziusia94 Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:26
      u mnie pani od polaka sama gada kurde. xDD
    • cebulka14 Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:27
      wiesz jak ja przy pani od polaka powiedziałam "no jasne złotko" to dostałam
      uwage wiec wiesz .?
      • cebulka14 Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:27
        tzn. do niej powiedziałam
      • tosia2233 Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 11.01.10, 14:10
        Ja dostałam uwagę za to iż powiedziałam do matematyczki "tak no i co z tego"
        więc dupa x-D
        Do wcześniejszej polonistki gadałam "kurde" i "tsa słonko" i nic .. tylko się
        lała jak renifer w okresie godowym x-D
    • stop_it looknij tu;p 10.01.10, 21:27
      nie! jakas dziwna ta twoja polonistka bo u nas w sql nawet ksiadz jak sie powie "kurde,
      kurcze, spadaj, zamknij sie" itp nie reaguje dla mnie to sa zwykle slowa potocznie uzywane
      ale nie sa jezykiem literackim. tyle! smile
      • kasiekk2 Re: looknij tu;p 10.01.10, 21:35
        Nie , to nie przekleństwo .xd
        Dziwna twoja pani jest xd
        Ja nawet czesto uzywam słowa ,,kurde" : D
      • ylang Re: looknij tu;p 10.01.10, 21:44
        www.sjp.pl/co/kurde <- choć wg mnie to jest takie słowo, które się przyjęło nie
        jako przekleństwo, ale jako żartobliwe słowo, które mówimy, gdy się wkurzymy.
        W ogóle to twoja polonistka ma za ''słowo'' kurde ma prawo dawać wam coś do pisania?
        Jakś ''krejzi'' jak Mariolka xD
        • tosia2233 Re: looknij tu;p 11.01.10, 14:08
          Szczerze ... nie ma .. poszliśmy z tym do dyrektorki , a ta "pani Sanderska nie
          ma żadnego prawa zadawać wam zadania domowe za wymawianie słowa kurde , lecz
          może dawać wam podobne kary mogące na celu uwzględniać zły język nastolatek " ..
          takie pitolenie o Chopinie przez 15 minut ..
    • billie_jeanxd ta twoja pani... xd 10.01.10, 21:34
      jest jakas... yyy... dziwna xd
      ;p
      • stokroteczka11 Re: ta twoja pani... xd 10.01.10, 21:35
        nie.
    • martusia_16 yyyyy ?? 10.01.10, 21:35
      od kiedy kurde to przekleństwo jak u mnie to słowo jest w codziennym użytku ???
      • voolgarna _. 10.01.10, 21:41
        mnie to już nic nie zdziwi od kiedy powiedziałam na lekcji wf-u "szcz... mi się chcę" big_grin
        • voolgarna _. 10.01.10, 21:42
          o patrzcie kotek też uważa, że s z c z a ć to przekleństwo! ; D
    • sweet...ash Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:41
      hmm .
      nie powiem o sb , że jestem osoba często używającą wulgaryzmów ,
      ale i tak bardzo często używam tego słowa tongue_out
      • jonas1139 Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 10.01.10, 21:49
        ja uzywam tego słowa so chwilke jak mi cos nie wychodzi albo co sciana
        haaha
    • independent_ nie. 10.01.10, 21:53
      dla mnie słowo kurde przekleństwem nie jest. cholera też nie,
      aczkolwiek oba wyrazy to raczej łacina podwórkowa. ;x
    • razzo u mnie jest gorzej. 11.01.10, 08:37
      kobieta od infy uważa, że 'kurczę' to straszne przekleństwo.
      poza tym wymyśliła, że za każde 'brzydkie słowo' (zaczynając od wyżej wspomnianego
      'kurcze' do 'kur*y') mamy płacić. -,-

'kurde' nie jest według mnie przekleństwem.
      używam tego słowa od kiedy umiem mówić, więc... ^^
    • light Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 11.01.10, 09:00
      Jeśli wg. Waszej pani "kurde", to przekleństwo, to chyba jej jeszcze nie było w
      naszym gimnazjum... Tam "ku*wy" lecą na dzień dobry, nie pochwalam tego, ale cóż.
    • satini Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 11.01.10, 09:59
      Chyba jej się pomyliło z "ku*wa" oO'.
      • szejkii Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 11.01.10, 10:45
        wg. mnie to nie jest przekleństwo, aczkolwiek na lekcjach, a szczególnie języka powinnaś na
        nie uważać . może zastąp go słowem kurcze c:
        • sylwek11 Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 11.01.10, 11:28
          dla mnie to nie bluźnierstwo. Cały czas coś mówie kurde i nikt mi nic nie mowi.
          Współczuje z tą panią.
          • sw33t_girl xDee 11.01.10, 11:45
            No ba że nietongue_out
            Przecież to słowo jest normalnetongue_out
        • mikemulder j.w. 11.01.10, 11:46
          wszystko chyba zależy też od tego, jak Ty do tego podchodzisz i po co go
          używasz big_grin z językowego punktu widzenia to słowo tak naprawdę nic nie znaczy
          big_grin czy znaczy?

swoją droga, jak macie chwile czasu, obejrzyjcie sobie stronę z wirtualnym
          zoo: bardzo ładne zdjęcia zwierzaków i ciekawa rozrywka w ciągu dnia na 15
          minut przy zarządzaniu ogrodem zoologicznym big_grin Mulder.mondozoo.com
    • oliviajonas Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 11.01.10, 12:21
      chyba tak, ale jest bardzo często używane, kurde no. x DD
    • gwiazdka_14 Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 11.01.10, 13:40
      Kurde to nie wulgaryzm! JAk ja zaczęłam się kłócić z kolęgą z klasy to powiedziałam do
      niego że spie...ł a nasza pani się z nas śmiała.....a więc jest różnica między tymi słowami!
      xD
    • tokio_hotel_483 hahahaha,nieeee 11.01.10, 13:44
      sciana
      • pamilly Re: hahahaha,nieeee 11.01.10, 13:53
        "kurde" ?
        dawno nie używałam tego słowa xD
        zwykle jedę czymś mocnejszym, jak kur*a xD
        hehehe... "kurde" jakoś teraz tak dziwnie brzmi suspicious
    • anja_ Re: Kurde .. przekleństwo czy słowo zwykłe jak "t 11.01.10, 13:58
      Według mnie to nie jest słowo wulgarne, aczkolwiek u mnie w szkole także nauczyciele się czepiają jak ktoś powie ,,kurde" .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka