We wstępie przybliżę wam nieco fabułę książki, ale w wielkim skrucie.
18 letnia Blanka ma swoje marzenia, którymi są sława i pieniądze. Dąży do nich bez
przerwy, zapominając o podstawowych, najważniejszych wartościach, takich jak miłość i
przyjaźń. Przez swoje wygórowane ambicje traci swoją najlepszą przyjaciółkę. W między
czasie poznaje chłopkaka, włóczęgę - Marcina, ze smutną przeszłością, która zrobiła z
niego twardego, poważnego faceta o zupełnie innych poglądach niż Blanka. Jest
nieziemsko przystojny

Zaczynają często rozmawiać, on zrdadza jej w końcu kilka faktów
ze swojej przeszłości, a ona stwierdza, że chce być jego przyjaciółką.
W pewnym czasie, następuje przełom w jej życiu. Zdaje sobie sprawę z tego, że cele, go
których tak konsekfentnie dążyła są puste i niczego nie warte, że przez nie straciła jedyną
przyjaciółkę i tak wiele radosnych chwil... Do tego przełomu przyczynia się Iwo - pół Polak,
pół Hiszpan, w którym Blanka się zakochuje. Jednak wkrótce zdaje sobie sprawę z tego, że
będąc wpatrzoną w Iwa, nie zdawała sobie sprawy z tego, co zaczyna dziać się, między
nią, a Marcinem... Niestety dochodzi do tego za późno, bo kiedy dziewczyna chce
porozmawiać z Marcinem, zamiast jego, znalduje smutny list pożegnalny.
Wkrótce przekonuje się się, jak wielki błąd popełniła wiążąc się z Iwem. Okazuje się on być
nieobliczalną, niewierną świnią. Zrywa z nim (choć on przez długi czas nie daje jej odejść) i
zaczyna swoje życie na nowo.
Po 3 latach poznaje Artura i zaręcz się z nim. I choć wydaje jej się, że całkowicie zerwała z
przeszłością, pragnie jeszcze na chwilę do niej powrócić, aby jej narzeczony dowiedział się
o niej więcej. Kiedy jednak opowiada mu o swoim życiu, okazuje się, że Artur jest
młodszym bratem Marcina...
Posanawiają, a raczej on postanawią, że muszą znleźć Marcina. Udaje im się to, jednak
Blanka zaczyna mieć wątpliwości, co do swych uczuć.
I w tym miejscu napiszę wam zakończenie mojej powieści, dosłownie trzy ostatnie kartki w
zeszycie. Chciałabym wiedzieć, czy jest sens kontynuowania tego, czy po prostu zostawić
tak jak jest. Bądźcie całokowicie obiektywni
(...)
- Tak długo na to czekałem - powiedział Artur, rozciągnięty na łóżku. - Potrafisz wyobrazić
sobie co czułem? Po tylu latach poszukiwań... Ach Blanko, jestem taki szczęliwy!
- Też się cieszę, że go znalazłeś...
- Znaleźliśmy. Gdyby nie ty... Dziękuję kochanie.
Zamilkł na chwilę, po czym stwierdził:
- Rozmawialiście, prawda? A ja wam przerwałem. Rozumiem, że macie wspólną przeszłość i
musicie pare rzeczy sobie wyjaśnić, nie koniecznie z moim udziałem. Spotkajcie się.
- Nie byłbyś zazdrosny?
- Ufam ci Blanko i ufam naszej miłości. Nie zaręczyliśmy się przypadkowo. Jesteś moją
narzeczoną, po prostu wiem, że będziesz mi wierna.
Blanka nic nie odrzekła. Spotkanie z Marcinem obudziło w niejdawne wspomnienia,
uczucia, co do których kiedyś nie miała pewności ożyły i wszystko stało się jasne. Kochała
Marcina. Nie tak, jak Iwa, przedstawiającego się jako przystojny, gorący latynos - dawny
ideał Blanki. Nie tak, jak Artura - szalonego młodzieńca. Kochała Marcina- po prostu -
Marcina.
Miała nowe marzenie: dom z czerwonej cegły otoczony krzewem różanym i siedząca na
ganku para. Ona w objęciach... Marcina. Widziała Artura jako wesołego wujka swoich
dzieci.
A teraz on mówił o narzeczeństwie i wierności... Ufał jej na tyle, że sam zachęcał do
rozmowy z Marcinem, nie wiedząc, że wpycha narzeczoną w ramiona brata.
- Dlaczego jesteś smutna? - spytał. - Odkąd zaczęliśmy go szukać, nie jesteś sobą.
- Co masz na myśli? - zmieszała się Blanka.
- Straciłaś energię, radość życia, ciągle bujasz w obłokach i nie chcesz się śmiać... I...
- TAk?
- Nic. Po prostu martwię się o ciebie.
- Nie musisz. Jestem trochę zmęczona, te ostatnie wydarzenia mnie wyczerpały. To
wszystko - rzekła unikając jego spojrzenia.
- Wiesz, że nie pozwolę ci odejść?
- Nie zamierzam odejść.
Ostatnie słowa wypłynęły z jej ust z wielkim przekonaniem. Sama nie wiedziała do końca
dlaczego. Nie była nawet pewna, czy skłamała, czy poiwedziała prawdę. Spojrzała w jego
oczy szukając w nich odpowiedzi. Czy domyślał się jej uczuć? Ale on tylko uśmiechnął się i
czule objął Blankę. W jego silnych ramionach, tak jak zawsze, poczuła się błogo i
bezpiecznie.
Kochała go. Bardzo go kochała. To jednak było najsmutniejsze, bowiem pomimo tak
wielkiej miłości, nie potrafiła kochac go mocniej, niż Marcina.... Postanowiła się z nim
zobaczyć.
- Chcę wyjść na chwilę - poiwedziała, uwalniając się z uścisku Artura.
- Do mojego brata? - sptał.
- Chyba tak- odrzekła szybko, po krótkim zastanowieniu.
- Idź. Ufam ci.
- Dziękuję.
- To ja dziękuję.
- Za co? - zdziwiła się Blanka.
- Za to, ze mogę ci ufać.
Blanka wyszła natychmiast, zostawiając ostatnie zdanie Artura bez komentarza.
Jeszcze nigdy nie była w takiej rozterce. Serce nic jej nie pomagało, gdyż nie potrafiło
stwierdzić, z którym z bracichce być. Rozum natomiast brał górę. Mówił "Artur cię kocha i
ty go też. Z Marcinem nigdy nic nie wiadomo. Odpowiedź jest jedna: Artur". Ale rozum nie
mógł zwyciężyć, bo głupie serce ciągle ukazywało zalety w obu panach, wprowadzając
zakłopotaną Blankę w coraz większy wir.
Tylko mArcin mógł o wszystkim przesądzić. Już teraz wiedziała, ze jeśli wyzna jej miłość,
na pewno będą razem, ale jeżeli nie... Blance zrobiło się słabo. Usiadła na ławce i skryła
twarz w dłoniach. Podnosząc wzrok, ujrzała kobietę, mającą pełny kosz czerwonych róż.
- Kupi pani kwiat? - sptała.
- Tak... - odrzekła cicho Blanka.
Trzymała w dłoniachpiękną, krwistą, dojrzałą różę. Zaczęła deloktować się jej zpachem,
gładzić palcami płatki, liście i kolce... Wstała. Przez chwilę szła wolno, ale stopniowo zaczęła
przyspieszać. Wreszcie biegła. Coraz prędzej i prędzej. Niczym burza weszła po schodzach
prowadzących do domu Marcina. Nacisnęła dwonek, drzwi się otworzyły i ujrzała go.
Wyciągnęła ku niemu rękę, której trzymała kwiat.
- Blanko... Blanko co ty robisz?- spytał nieco zaniepokojony.
- Przyszłam ci powedziec...
- Co powedziec?
- Że cię kocham - wyszeptała.
Przez moment patrzyli sobie prosto w oczy, aż nagle on spuścił wzrok i odwrócił sie.
Położył ręce na biodrach i rzekł: