Dodaj do ulubionych

samobójstwo .

23.10.10, 16:08
jak myślicie , odebranie sobie życia to odwaga , tchórzostwo a może głupota ? lub jeszcze
coś innego ?

ja szczerze mówiąc , nie jeden raz myślałam o samobójstwie . miałam do tego czasami
konkretne , ale częściej błahe powody . ale potem , gdy minęła mi złość i rozpacz ,
myślałam sobie , jaką głupotą byłoby zabicie się . zraniłabym wszystkie bliskie mi osoby .
pomyślałam też wtedy o moich planach na przyszłość , o tym , ile mnie jeszcze w życiu
czeka , o moich marzeniach . i wszystko mi minęło . dużo o samobójstwie mówią też u nas
w szkole , dużo mówiły nauczycielki , o tym , że dziewczyny , które zabijają się w tak
młodym wieku są albo głupie albo najpierw robią , potem myślą albo coś było z nimi nie tak
, bo z każdym problemem można sobie poradzić . i od tamtej pory w ogóle o tym nie
myślałam .

a Wy jakie macie zdanie na ten temat ? jak uważacie ?

było - kosz .
Obserwuj wątek
    • maniaczka. . 23.10.10, 16:16
      Dla mnie samobójstwo to idiotyzm. Owszem mamy problemy , ale właśnie z nich
      składa się życie . Samobójstwem zranilibyśmy wiele osób , nie spełnilibyśmy
      marzeń i wiele innych . Dzięki tym chwilom smutku jesteśmy właściwie dojrzalsi.
    • maraosbourne nie!!! 23.10.10, 16:18
      wydaje mis sie, ze ludzie ktorzy popelniaja samobojstwo z powodow rodziny,
      rodzice moga pic, brac narkotyki i wgl. nie pomagac dziecio w realizowaniu ich
      zyczen. caly czas sie tego boje, ze jak moj brat sie urodzi to mama sie ode mnie
      odwroci, dlatego rozmawialam juz z mama na ten temat i powiedziala ze to jest po
      proatu glupota, jestem z mama bardzo blisko, i uwazam ze samobojstwo w moim
      zyciu nigdy niestapi. Kociaczku nie rob sobie krzywdy, bo wszystkie kociaki to
      rodzinakiss
    • katsuumi_17 Re: samobójstwo . 23.10.10, 16:20
      Nigdy, nigdy, nigdy nie myślałam o czymś takim, życie jest zbyt piękne i mamy je
      tylko jedno.
    • trufla Re: samobójstwo . 23.10.10, 17:45
      Tchórzostwo. Pewnego rodzaju ucieczka przed życiowymi trudnościami, z którymi ludzie
      nie dają sobie rady. Mimo wszystko coraz częściej są to błahostki...
    • scarletrose Re: samobójstwo . 23.10.10, 17:52
      A według mnie istnieją sytuacje, w których samobójstwo będzie aktem odwagi.
    • mileymandy Oj,chyba nie wiesz co to prawdziwy ból... 23.10.10, 23:54
      Skoro tak sądziszuncertain
      Gdy wszystko traci sens to chyba lepiej celowo umrzeć niż żyć w bezcelowym
      smutkuuncertain.Ja wiele razy miałam takie myśli,ale jestem okropnym tchórzem.W żaden
      sposób nie potrafiłam się zabić,po prostu brak mi odwagi.I za moją decyzją nie
      przemawia: Chłopak mnie rzucił,mam pałę na semestr,przyjaciółka znalazła sobie
      nową,czy inne debilne powodyconfused.Odkąd niedawno najważniejsza osoba w moim
      życiu(z rodziny) odeszła nie widzę sensu życia.Jednak nie mam odwagi i
      zwyczajnie nie umiem się zabić.Dlatego podziwiam osoby,które potrafią tak po
      prostu odebrać sobie życie(oczywiście jeżeli jest ku temu poważny powód!)...
      • jb.0la @mileymandy 28.10.10, 17:00
        Nawet jesli wszystko traci sens i masz dosc wszystkiego,masz ciezko w zyciu nie
        warto umierac. Bo to kiedys minie. Np.Dorosniesz dojdziesz do czegos w zyciu i
        zrozumiesz ze nawewt lepiej zyc w smutku niz odbierac sobie zycie. Bo potem ty
        mozesz stworzyc bezpieczna szczesliwa rodzine. smile (Nie mowie tego do cb ale nie
        wiedzialam jakiej uzyc osoby xD)
        A co do samobojstwa to zwykle tchorzostwo. Ucieczka od problemow zamiast
        stawienia im czola.

To moje zdanie smile
        • mileymandy jb.0la 29.10.10, 19:46
          Hm,tak rodzinęuncertain.Wiesz,teraz mnie naprawdę zdołowałaś,ale ok...
    • pauu26 Re: samobójstwo . 24.10.10, 00:08
      moim zdaniem jest to zarazem odwaga, tchórzostwo i głupota.
      odwaga dlatego, że osoba taka nie zważa na ból, strach i odbiera sobie życie, a
      niektórzy mają ochotę, ale nie mają odwagi
      tchórzostwo dlatego, że w pewnym sensie osoby te boją się życia, konsekwencji
      dokonanych czynów, czy czegokolwiek innego
      a samobójstwo moim zdaniem samo w sobie jest głupotą więc...

ps. w końcu jakiś normalny wątek, który skłania do głębszych przemyśleń ^^
    • andzias Re: samobójstwo . 24.10.10, 10:15
      moim zdaniem to oznaka tchórzostwa . osoby , które chcą się zabić próbują uciec od
      problemów .
      • betty570 Re: samobójstwo . 04.11.10, 18:27
        skoro masz ochote na samobójstwo to idź do psychologa? santa
    • chocolatex Re: samobójstwo . 24.10.10, 11:05
      Tchórzostwo i głupota.
      Jeśli człowiek nie potrafi sobie poradzić z jakimiś problemami niech się zgłosi
      do bliskiej osoby, wtedy razem mogą coś na to poradzić. Jeśli owy człowiek nie
      ma przyjaciół to do rodziny, chyba, że wszyscy nie żyją [wydaje się wręcz
      nierealne] to wtedy do psychologa. Jego zadaniem jest pomóc człowiekowi z
      problemami. Nie można uciekać przed problemami tylko starać się je rozwiązywać.
      Nie można też myśleć tylko o sobie. Popełniając samobójstwo niektórzy nie
      dostrzegają, że ranią osoby.
      • kiciptak_ zabijają się wyłącznie ludzie słabi. 24.10.10, 11:10
        wiedziałam w życiu już naprawdę wiele. a nigdy przez myśl mi nie przeszło, żeby
        się zabić. bo można być słabym i głupim i nie dać sobie rady, a można być
        twardym i iść przez życie. poza tym, jest wiele ludzi, którzy są w stanie
        krytycznym, którzy nie mają szans na przeżycie a tak bardzo chcieliby żyć!
        samobójcy, mają to o czym ci ludzie marzą. mają to, za co ludzie cierpiący na
        raka za oddali by wszystko a bezsensownie to lekceważą. sciana
        • ravenhatred Re: zabijają się wyłącznie ludzie słabi. 26.10.10, 20:48
          Niekoniecznie jest tak, jak mówisz... choć oczywiście sporo w tym racji.
    • rock_i_rock .. 24.10.10, 11:16
      To strach przed konsekwencjami, albo przyszłością , której się boimy.
      • nicole155 Re: .. 24.10.10, 11:20
        Najlepiej skonsultuj się z psychologiem !

I pomyśl, że inni mają dużo gorzej od Ciebie....
    • zuoxd Re: samobójstwo . 24.10.10, 11:30
      mniej więcej codziennie o nim myślę.
      pewnego dnia...

...a, nieważne.
    • linda jaaaa.... 24.10.10, 12:30
      żyje tylko dla mamy. urodziła mnie dość młodo i nie oddała ( było kilka chętnych , z dobrych zamożnych rodzin ) a ona truziła się dla mnie ........z domu ją wyrzucili i kradła abym miała co jeść. wszystko mi oddawała i do tej pory tak zostało. dlatego też nie moge popełnić samobójstwa bo bym ją zraniła. sama też ma mnustwo problemów przez, które chciałaby to zrobić , ale kiedy ja mówiłam , że już nie daje rady itp. to uświadamiała mnie , że ona też żyje z przymusu i jedynie ja utrzymuję ją przy życiu. głupotą byłoby zostawić ją samą z tym wszystkim...........ale chciałabym popełnić samobójstwo. nie zrobię tego ze względu na mamę i Boga. bo nie chcę być w drugim życiu potępiona......

moim zdaniem samobójstwo jest desperacką ucieczką od problemów. a chęć odejścia z tego świata nie jest niczym złym ! przecież po drugiej stronie jest lepiej.....
    • soulik. Re: samobójstwo . 26.10.10, 20:45
      Głupota ,Odwaga ,I tchórzostwo w jednym.
      Głupota ,Bo zranilibyśmy wiele ludzi ,Którym na nas zależy. Stracilibyśmy szansę
      na wszystko. Nie wiedzielibyśmy ,Co nas czeka.. W ten sposób przekreślamy swoje
      życie ,Spisujemy je na straty.
      Odwaga ,Bo mimo bólu ,Cierpienia ,Ludzie jednak popełniają samobójstwo. Mają
      odwagę to zrobić.
      Tchórzostwo ,Bo to sposób na ucieczkę od codziennego życia ,Które nas przytłacza.
      Tego po prostu nie można tak o wytłumaczyć..

Szczerze ,To codziennie o tym myślę. Jednak czekam ,Aż coś się stanie ,I w końcu
      zacznę żyć normalnie.
    • ixxprincessxxi Głupota 26.10.10, 20:47
    • kiwi Re: samobójstwo . 26.10.10, 20:50
      i tchórzostwo, i głupota, i częściowo egoizm.
      • karmel_ Re: samobójstwo . 26.10.10, 20:52
        W niektórych sytuacjach myślę że to odwaga.
        a w pozostałych tchórzostwo.
    • seneka4 Re: samobójstwo . 26.10.10, 20:51
      samobójstwo dla mnie jest decyzją ludzi nieszczęśliwych ,którym praktycznie nic
      nie wychodzi w życiu mający problemy niemogący o nich porozmawiać z nikim. Jeśli
      jakaś osoba ma depresję może popełnić samobójstwo ponieważ jest to osoba
      wiecznie myśląca pesymistycznie czyli ,,nigdy mi się nie uda ,po co mam to
      ciągnąć ? po co mam dalej żyć?'' Jednak dużo osób zabija się z błahych powodów
      np; nieszczęśliwa miłość. l; nie ta osoba to kolejna. Życie nie kończy się na
      jednej nie zasługującej na nas osobie. W każdym wypadku warto jest żyć ,życie
      jest największą wartością i trzeba szanować to ,że Bóg nas stworzył.
      • virginkaa Re: samobójstwo . 26.10.10, 21:00
        Sama nie wiem co o tym sądzić, sama często chce się zabić. Uwierzcie mi- mam powody. Uważam, że życie jest bez sensu, bo i tak kiedyś umrzemy i co dalej? Tyle się staraliśmy, a potem to po prostu przepada.
    • coldprincess Re: samobójstwo . 26.10.10, 21:10
      samobójstwo to przede wszystkim tchórzostwo. ucieczka od świata, problemów.
      ale wiem, że ja bałabym się stchórzyć. i nie wiem jak jeszcze mi życie
      przypi.erdoli, (a na pewno przyj.ebie bo jeszcze sporo lat przede mną) w życiu
      nie popełnię samobójstwa. To jest ta jedna rzecz której jestem pewna na 100%.
    • kasztanoweludki Nie macie racji tą słabością ! 26.10.10, 21:10
      moim zdaniem samobójstwo, to nie słabość. trzeba naprawdę wielkiej odwagi, aby
      je popełnić. większość samobójstw , to próba zwrócenia na siebie uwagi,
      niestety w tak okrutny sposób. więc nie zgadzam się z osobami, które mówią, że
      samobójstwo to tchórzostwo. Na pewno jest to wyrazem potrzeby uwagi... nie
      słabości.
    • kasix_14 T-C-H-Ó-R-Z-O-S-T-W-O 26.10.10, 21:10
      • urszulka2691 T-C-H-Ó-R-Z-O-S-T-W-O 06.11.10, 17:28
        zgadzam się z Tobąwink
    • jestemkimchce MASZ RACJE! 26.10.10, 21:11
      Zgadzam sie z toba!! Biede sa te dziewczyny i chlopacy ktorzy chca sobie odebrac
      zycie sad(( Naprawde wspolczuje im, przeciez caaaale zycie przed Wami!!
    • ironia Re: samobójstwo . 26.10.10, 21:15
      odwaga? psia mać, jaka to odwaga, przedawkować prochy czy strzelić lufą w usta?
      tchórzostwo i pieprzona głupota. ten, kto ucieka przed życiem po pierwsze, musi
      być prawdziwym tchórzem, po drugie, niewątpliwie ma zrytą psychikę.
      i cholernie irytują mnie wszystkie nastolatki, które po każdym nieszczęśliwym
      zdarzeniu (często banalnym) mówią o samobójstwie. defekt mózgu. niech pomyślą
      sobie wtedy o wszystkich ludziach, którzy naprawdę w życiu mają ostro przesrane,
      a mimo to radzą sobie lepiej od tych wszystkich rozhisterowanych dzieciaków.
      i btw, na stwierdzenie "życie nie ma sensu" w ustach trzynastolatki leję ze śmiechu.
    • kararock Re: samobójstwo . 27.10.10, 20:29
      szczerze to raczej częściej myśle o śmierci niż o samobójstwie, wogóle nie mysle o
      sobójstwie natomist to, że jakiś samochód by mnie przejechał itp. itd. to chyba nawet nie
      była by wielka strata...
    • cariette Re: samobójstwo . 27.10.10, 20:35
      Dla mnie to tchórzostwo . Zabijasz się bo nie umiesz poradzić sobie z problemami
      , które prędzej czy później miną . Życie jest tylko jedno . Drugiej szansy nie
      będzie...
    • drama_queen Re: samobójstwo . 27.10.10, 20:36
      jakby ktoś naprawdę chciał się zabić, to by to zrobił.
      mimo, że moje życie nie jest idealne (no bo czyje jest?), to chcę żyć i
      sprawiać, żeby z każdym dniem było coraz lepsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka