01.06.11, 21:14
Hej. Pewnie pomyślicie - idiotka, co za pytanie! Jak sobie tak pomyślisz, to nie odpisuj i nie dołuj mnie bardziej, ok? crying
Otóż mam 12 lat. Ale maluję się. Znaczy nie mocno, na co dzień biorę tylko podkład, tusz do rzęs i odrobinę pudru. I błyszczyk. Cień itd. tylko na jakieś okazje. Ale rodzice mi mówią, że jestem za młoda na makijaż i powinnam z tym skończyć. Powiedzieli że za kilka lat będę wyglądać jak upiór nawet w make-up ie! Trochę się boję. Ale teraz nie podobam się sobie bez makijażu, w nim jestem sto razy ładniejsza! Zrezygnować czy nie? ;{ Naprawdę mogę wyglądać jak upiór za kilka lat? Czy rodzice chcieli mnie tylko wystraszyć?
Obserwuj wątek
    • cikicikita Re: Makijaż. 01.06.11, 21:22
      szczerze, to będziesz wyglądała jak stara babcia. skóra się zmarszczy bedziesz miała wory itp.
      nie malowałabym się na Twoim miejscu tym bardziej że masz dopiero 12 lat.
      nie wiem po co masz niszczyć skórę w tak młodym wieku. twoi rodzice jak najbardziej mają racje. pzdr
      • dacey Re: Makijaż. 01.06.11, 21:28
        Podkłady , pudry , fluidy ... To nie niszczy cery -,-. głupi mit !
        gdyby tak było , moja mama nie miałaby już twarzy , a ma śliczną cerę ;/.
    • dacey Re: Makijaż. 01.06.11, 21:27
      Najważniejsze , żebyś się podobała sobie smile. Nie maluj się tak mocno ... Nie wiem jaką masz cerę i z jakiego powodu używasz fluidu i pudru... Ja mam cerę mieszaną , powinnam tego używać , żeby nos i czoło (strefa T czy jakoś tak) mi się nie świeciły , ale najzwyczajniej w świecie nie chce mi się wstawać np. o 6 żeby zdążyć ze wszystkim.
      Moim zdaniem na co dzień - mascara , eyeliner/ kredka do oczu w zupełności Ci wystarczą. Błyszczyk jakiś naturalny też.
      Oczywiście kredka czy eyeliner nie jest wskazany ... Chyba , że Ci się spodoba : ).
      Pozdro ; *
    • katsuumi_17 Re: Makijaż. 01.06.11, 21:44
      Rodzice mają rację- w twoim wieku malowanie się jest i niezdrowe i nie pasuje do tak młodej dziewczynki. Śmiesznie to wygląda. Za parę lat na serio będziesz mieć kiepską cerę. Lepiej się nie maluj teraz.
      • szalona12345 Re: Makijaż. 01.06.11, 21:50
        Twoi rodzice mają rację . Za parę lat będziesz miała skórę zniszczoną . Za młoda jesteś na malowanie. Powinnaś zrezygnować i ograniczyć się do pomadki ochronnej albo lekkiego błyszczyku i nic więcej no chyba , że chcesz zniszczyć sobie cerę to wtedy dalej się tak maluj ... Twój wybór tongue_out
      • sims Re: Makijaż. 04.06.11, 17:39
        katsuumi_17 ma rację . zgadzam się w 100 %
    • justynap1995 Re: Makijaż. 01.06.11, 21:49
      ee tamsmile nie jesteś za młoda, nieraz widuje 11 letnie dziewczyny w mojej szkole które tyle makijażu nakładają, że wyglądają jak zombie XD ale uważam że jak ktos ma ładną cerę to naprawdę nie potrzebny jest puder ani podkład... szkoda psuć skóry, moja koleżanka np żałuje że zaczęła tak wcześnie (w wieku 13 lat) się pudrować, bo teraz ma taką szorstką skórę twarzyuncertain no a tusz to czemu niesmile nie będziesz od niego wyglądać jak stara baba, on rozjaśnia rzęsy i te tańsze tusze powodują wypadanie rzęs. i tylewink ale nie polecam cieni, jak na taki wiek to nawet to trochę dziwnie wygląda... może poczekaj z tym jakieś 4 latasmile A rodzice po prostu nie rozumieją 21 wieku i nowej technologi kosmetykówwink no ale napewno mówią to z troski o ciebiesmirk
    • marsjanka115 x__x 01.06.11, 21:56
      żałuję że w wieku 13 lat zaczełam się malować teraz mam zmarszczkę pod okiem nie radzę ci gdyż przez puder zapchasz sobie pory i nabawisz trądziku i innego cholerstwa. a od tuszu zaczną wypadać rzęsy
    • flower19 Re: Makijaż. 01.06.11, 22:03
      Ja na przykład teraz muszę mieć pomalowane rzęsy. Uważam że tuszem możesz mieć lekko pomalowane a co do pudru bym się wstrzymałam, możesz używać kremów tonujących. Bo jednak twarz malowana pudrem szybko się starzeje.
    • lovelaas Re: Makijaż. 01.06.11, 22:05
      Mają racje puder ci zaszkodzi jak będziesz miała 14 będziesz miała buzie jak 17 latka a jak będziesz miałą 20 będziesz wyglądała na 30 a jak będziesz się mocno malować to kurde jak zmyjesz będziesz wyglądała koszmarnie lekko to tak ale nie mocno .
      • bad_alex ehm.. 01.06.11, 23:10
        nie maluj się tak mocno w wieku 12 lat bo to wygląda po prostu komicznie na takich dziewuszkach. wierz mi, tobie, twoim rówieśniczkom i młodszym koleżankom wydaje się to być piękne, ... ale w oczach dziewczyn 2, 3, 4 lata starszych jesteś po prostu śmieszna. ja w twoim wieku miałam inne rzeczy w głowie a nie malowanie. jesteś młoda więc korzystaj póki jeszcze masz ładną, młodą cerę i dziewczęcy wygląd. bo serio, tobie w tym wieku malowanie nie pasuje. niszczy to cerę i pobrzydza chociaż ty myślisz, że jesteś piękna. ogranicz malowanie się, szczególnie pudrem i fluidem.. z tuszem czy cieniami też. gdy skończysz 14, 15 lat to wtedy się maluj, będziesz starsza, będziesz miała wygląd już dziewczyny, prawie kobiety a nie dziecka.
        takie moje zdanie..
    • kiwi Re: Makijaż. 01.06.11, 22:17
      jak to mówią: nie pomoże puder róż, kiedy baba stara już.

odpuść sobie podkład i puder. w twoim wieku bardziej wskazane są kosmetyki pielęgnujące, a nie upiększające. ale tuszu możesz jeszcze jakoś używać...i pomadek. na pełny makijaż przyjdzie czas.
    • blizniaczkii Re: Makijaż. 02.06.11, 14:23
      naturalny wygląd jest bardzo ważny, ja mam 16 lat i jeszcze nigdy się nie malowałam big_grin
      i jest OK, mam jeszcze czas. Zgadzam się z twoimi rodzicami, nie które kosmetyki mogą mieć zły wpływ na urodę i zdrowie. Szczegółowych porad udzieli ci dermatolog.
      Powodzenia kiss
    • mrs.devil Re: Makijaż. 02.06.11, 14:40
      Odstaw ten podkład i puder. Zastąp to dobrym korektorem i używaj go tylko wtedy, kiedy będzie Ci potrzebny. Tusz do rzęs i błyszczyk wystarczą w Twoim wieku w zupełności! smile
    • by_moonlight Re: Makijaż. 02.06.11, 15:01
      Po przeczytaniu zdania "Znaczy nie mocno, na co dzień biorę tylko podkład, tusz do rzęs i odrobinę pudru. I błyszczyk." nie wiedziałam czy śmiać się, czy płakać. Dziewczyno, jestem starsza, a nie maluję się do tego stopnia (nie maluję się praktycznie w ogóle), bo wiem, że to naprawdę niszczy cerę - rodzice nie chcieli cię tylko postraszyć. Może za kilka lat jak upiór wyglądać nie będziesz, ale za kilkanaście... Moje zdanie w tej sprawie jest takie - zrezygnuj z tak "pełnego" makijażu i postaw na błyszczyk.
      • looveangel Re: Makijaż. 02.06.11, 15:06
        ja mam 14 lat, czasami używam tylko tuszu i błyszczyka. podkładu używam bardzo rzadko. tylko na jakieś wesela i rzeczy tego typu. uważam, że mam na tyle dobrą cerę, że nie muszę używać pudru, fluidu czy korektora. a rodzice mieli rację. moja koleżanka ma 16 lat, zaczęła się malować w 5 kl. podstawówki i cerę ma straszną. a malowała się tak jak Ty.
      • kingella24 Re: Makijaż. 02.06.11, 15:29
        by_moonlight napisał(a):

> Po przeczytaniu zdania "Znaczy nie mocno, na co dzień biorę tylko podkład, tusz
        > do rzęs i odrobinę pudru. I błyszczyk." nie wiedziałam czy śmiać się, czy płak
        > ać. Dziewczyno, jestem starsza, a nie maluję się do tego stopnia (nie maluję si
        > ę praktycznie w ogóle), bo wiem, że to naprawdę niszczy cerę - rodzice nie chci
        > eli cię tylko postraszyć. Może za kilka lat jak upiór wyglądać nie będziesz, al
        > e za kilkanaście... Moje zdanie w tej sprawie jest takie - zrezygnuj z tak "peł
        > nego" makijażu i postaw na błyszczyk.

popieram w 100% wink
    • roxana09 Re: Makijaż. 02.06.11, 15:06
      twoi rodzice maja jak najbardziej racje .
      ja mam koleżankę , która maluje sie od 1 gim . sciana
      a teraz ma 16 lat , a wygląda jakby miala 40 . ; OO scianasciana
      lepiej przestań się malować .
    • super.dambomam Re: Makijaż. 02.06.11, 15:09
      Bądź WYJĄTKOWA i zgarniaj wszystko ZA DARMO!!! Wpisz w wyszukiwarkę: aukcje dam bo mam smile
    • luuluu Tutaj ! 02.06.11, 15:17
      Hej .
      Twoi rodzice mają racje . Taka prawda , nie da się tego ukryć . Masz dopiero 12 lat i widzę , że jesteś tego świadoma . Nie masz po co malować się teraz , nawet jeśli nie podobasz się sobie bez makijażu . Po co się malować w podstawówce ? Pomyśl , jak fajnie się będzie malować pod koniec gimnazjum , gdzie MASZ PO CO SIĘ MALOWAĆ. A teraz? Bez sensu. Liceum , koniec gimnazjum - bezpiecznie możesz się malować. Jeżeli naprawdę nie podobasz się sobie , masz kilka wyjść :
      1) zaakceptuj siebie taką jaką jesteś . spróbuj . musisz do tego dorosnąć , bo z wiekiem łatwiej . ja jako 12 nastolatka miałam mnóstwo kompleksów . teraz mam prawie 15 i serio polubiłam siebie <3
      2) zmniejsz dawkę make-up'u . odłóż podkład i tusz . lekki , jasny puder dla nastolatek - odrobina nie zaszkodzi . plus fajny błyszyk . a na rzęsy zamiast tony czarnej maskary polecam ODŻYWKĘ DO RZĘS - np. z firmy Miss Sporty . gorąco polecam . jest bez koloru , ale odżywia , wydłuża rzęsy dając efekt mascary , ale takiej NATURALNEJ.
      popatrz . jest wiele plusów nie malowania się . po pierwsze : zaoszczędzisz . po drugie : uspokoisz rodziców i polepszysz sobie z nimi kontakty . po trzecie : naturalność jest spoko smile . po czwarte : za kilka lat rzeczywiście będziesz wyglądać gorzej . po piąte : skóra się starzeje od makijażu i niszczy . i wiele , wiele innych powodów .
      zaakceptuj siebie taką jaka jesteś . wraz z wiekiem przestaniesz mieć kompleksy .
      PAMIĘTAJ ! to co , że podobasz sie sobie pod toną makijażu ?! to tylko TAPETA . prawdziwa ty , ta bez makijażu , jest na pewno lepsza ! pomyśl . spodobasz się chłopakowi umalowana . jak dłuuugo się będziesz męczyć i ile więcej dasz tapety na twarz , kiedy się z nim umówisz ? bo na pewno nie będziesz chciała żeby poznał cię bez makijażu ... jeżeli oczywiście tak twierdzisz - że makijaż cię wyładnia . pozdrawiam i powodzenia. smile
      • myszqa13 Re: Tutaj ! 02.06.11, 15:42
        luuluu ma rację...ja mam 15 lat i do skzoły używam czasami korektora ale to tylko wtedy kiedy mi coś wyskoczy...a maluje się tylko na jakieś uroczystości lub do teatru jak idę...malowanie w tak młodym wieku może ci zniszczyć cerę...nie będziesz miała gładkiej tylko będziesz miała brzydką i zniszczoną...odradzałabym ci makijaż ale rób jak chce...twoja cera nie moja
    • coldprincess Re: Makijaż. 02.06.11, 15:28
      ktoś napisał, że pudry, podkłady nie niszczą cery, ktoś jest głupi, lub nieźle się bawi.
      12 lat.
      Odłóż kredki, pudry i te inne gówna na poważniejszy wiek, bo teraz jest Ci to NIEPOTRZEBNE. I jak widzę umalowane 11 latki, 12 latki to mnie strzela coś.
      Boże, przecież macie teraz taką ładną cerę, moja koleżanka się maluję od 13 roku życia i już ma zmarszczki dosłownie dziury jej się robią bo tyle tego świnstwa nakłada.
      Jeżeli nie możesz przeżyć bez makijażu, to Twój problem, jednak ze względu na siebie mogłabyś to odłożyć. Bo za niedługo nie będziesz się sobie podobała i w makijażu i będziesz waliła tego więcej. Zostań przy samym tuszu ok? Nie nakładaj pudru, podkładów, zamiast tego pomaluj tylko lekko rzęsy.
    • abbey_girl Re: Makijaż. 02.06.11, 15:50
      Zgadzam się, rodzice mają rację. Ja mam 13 lat i nie mam tuszu do rzęs, pudru itp., no i jakoś żyję. Używam korektora, czasami fluidu. Błyszczyki lubię, ale lekkie i w naturalnych oddcieniach.
    • sammy Re: Makijaż. 02.06.11, 16:05
      Żal mi cię. Za niedługo kończę 17 lat i jeszcze się nie maluje tzn tylko błyszczyk i trochę pudru jak mi coś wyskoczy na twarzy. A ty mając 12 lat nakładasz puder, podkład, błyszczyk, tusz do rzęs i cienie. Nawet nie chcę sobie myśleć jak wyglądasz. Zastanów się co chcesz ze sobą zrobić!
    • crazzygirl123 Re: Makijaż. 02.06.11, 16:08
      ja mam 13 i tez się maluje do szkoły tylko puder ...czasem troche tuszu to normalne myśle że co do tego wiek nie daje ograniczeń ....mysle ze nie bd wygladać jak upiór !!! xD POodzenia ;*
    • laleczka. Re: Makijaż. 05.06.11, 15:29
      Jak byłam w twoim wieku to się nie malowałam.
      Moim zdaniem twoi rodzice mają rację - jesteś jeszcze za młoda !
      A to, że się sobie nie podobasz to dlatego, że dojrzewasz zaczyna Ci siętrądzik itp.
      Nie nie maluj się, później w wieku 20 lat będziesz wyglądała na 32 przez zmarszczki smile

Pzdrawiam laleczka. kiss
      • lena_ Re: Makijaż. 05.06.11, 16:26
        "tylko podkład, tusz do rzęs i odrobinę pudru. I błyszczyk." ałć. nie podobasz się sobie czy co? jestem od Ciebie rok starsza, a malowałam się jedynie na piżamowych imprezach -_-.
    • kim817 Re: Makijaż. 05.06.11, 16:39
      Twoi rodzice mają rację. skończ z tym jak najszybciej. a tak swoją drogą, ja jak widzę dwunastolatkę z tapetą na twarzy to ją wyśmiewam.
    • kolejnezmiany makijaż. 05.06.11, 16:48
      odpuść sobie.jesteś za młoda.poza tym zniszczysz sobie cerę i już w wieku 14 lat nie będziesz w stanie wyjść nawet do sklepu bez makijażu.jesteś jeszcze dzieckiem masz świeża twarz, po co to sobie niszczyć?
      głupota.
    • neversurrender Re: Makijaż. 05.06.11, 16:53
      Rodzice Cię ostrzegają, a nie straszą. Nadmierny makijaż i to jeszcze w tak młodym wieku szkodzi i niszczy cerę. Albo go ogranicz, albo na jakiś czas w ogóle przestań się malować. Ja mam 16 lat i się nie maluję. Wiem, że gdybym nakładała makijaż wyglądałabym lepiej, ale wolę sobie nie zaszkodzić, dużo moich koleżanek maluje się mocno i teraz bez makijażu się nie obejdzie, bo wyglądają strasznie, do tego stanu się doprowadziły...
      • roxy11 Re: Makijaż. 05.06.11, 17:20
        to jest według ciebie lekki makijaż?! dziewczyno, co ty robisz. twoi rodzice mają całkowitą rację, nie niszcz sobie cery przez zachcianki.

jestem starsza dwa lata i używam wyłącznie tuszu (trochę wysuszony, ale co tam :d) i ewentualnie, jak mam pod ręką, pomadkę z nivei.
    • meggi_13 Re: Makijaż. 05.06.11, 21:26
      Hm, wiesz co, twoja mama ma racje w pewnym stopniu. Tez chcialam sie malowac w Twoim wieku i teraz widze jak bylam cholernie glupia. Jestes mlodziutka, nie musisz nosic makijazu. Jesli juz naprawde bardzo chcesz to nakladaj tylko troche. Tzn uzywaj tylko tusz i pomadke ochronna/blyszczyk, a jesli masz swiecaca cere to naloz lekki puder. wedlug mnie jesli bedziesz nosic roz, cienie itd, bedziesz wygladac poprostu smiesznie. I pamietaj, jesli kupujesz kosmetyki, nie kupuj tanich, tylko wybieraj takie z zaufanych marek, dobrej jakosci.
    • lovelena Re: Makijaż. 05.06.11, 21:30
      12- latka i makijaż? Tak młode dziewczę wygląda w make-upie po prostu śmiesznie. Zrezygnuj z niego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka