Dodaj do ulubionych

Przepis na ciastka.

19.12.11, 17:55
Znacie jakieś przepisy na fajne ciastka? Chciałabym spróbować swoich sił i zabłysnąć na święta big_grin Chodzi mi o jakieś zrobione z nietypowych składników, a zarazem smaczne. Podzielcie się swoimi pomysłami. smile
Obserwuj wątek
    • monia12xd Re: Przepis na ciastka. 19.12.11, 19:05
      ja na święta muszę zrobić placek ;d bo kiedyś zrobiłam bo mi isę nudziło i wszystkim smakował więc teraz każdy się o niego upomina -,-
      • monik4 Re: Przepis na ciastka. 19.12.11, 20:16
        Sk3adniki:

2,5 szklanki mąki,
        20 dag masła,
        1 szklanka cukru - pudru,
        2 żółtka,
        1/2 szklanki śmietany,
        1 łyżeczka proszku do pieczenia,
        1/2 łyżeczki soli,
        cynamon, torebka cukru waniliowego.

Do ozdobienia ciasteczek przygotuj:

Czekoladowe lentylki w kolorowej polewie, kolorowe, lukrowane pisaki, lukier biały i czekoladowy.

Wykonanie:

Zagniatanie ciasta zacznij od wymieszania ze sobą (łatwiej za pomocą miksera) wszystkich płynnych składników z cukrem pudrem. Masło trzeba roztopić na wolnym ogniu i dodać do masy jajecznej. W osobnej misce wymieszaj składniki sypkie - mąkę, cukier waniliowy, cynamon, sól, proszek do pieczenia. Teraz trzeba połączyć ze sobą zawartości obu misek i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

Rozgrzej piekarnik do temp. Ok. 180 st. C. Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj za pomocą foremek dowolne kształty. Ciasteczka układaj na blasze do pieczenia. Dziecko łatwo sobie poradzi z ozdabianiem ciasteczek kolorowymi lentylkami zanim wstawisz blachę z ciastkami do piekarnika. Zapiekaj ciasteczka ok. 15 min.

Po wystygnięciu ciasteczek można zacząć dekorowanie!

Jak przygotować biały lukier?

Jedno lub dwa (w zależności od potrzeby) białko,
        szklanka (dwie) cukru-pudru,
        sok z cytryny.

Wymieszaj ze sobą białko i cukier - puder, ucieraj masę aż do uzyskania śnieżnobiałego koloru. Na koniec dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.

Jak zrobić bałwanki bez odpowiedniej wykrawaczki?

To bardzo proste! Potrzebne będą dwie szklanki o różnej średnicy. Dwa wycięte za ich pomocą kółka - mniejsze i większe ułóż bardzo blisko siebie na blasze, doklej czapeczkę (połówkę koła lub gwiazdki). Podczas pieczenia kółka skleją się ze sobą i bałwanek gotowy. Po wystygnięciu można go pokryć białym lukrem, dodać oczka i ozdobić według uznania.
        • spontaniczna Re: Przepis na ciastka. 19.12.11, 21:22
          a robilas je moze kiedys ? suspicious dzięki.
    • spontaniczna odswiezam 19.12.11, 20:04
      odswiezam
    • drabina Dołączę się.. 19.12.11, 22:08
      Też dołączę się do wątka,bo chciałabym coś upiec na święta.Konkretnie to jakieś dobre ciastka np.pierniczki..
    • pusia16 Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 15:51
      Gwiazdki;]

SKŁADNIKI:

* 90 dag mąki
      * 30 dag cukru pudru
      * 60 dag masła lub margaryny
      * 5 jaj
      * 10 dag cukru kryształu

WYKONANIE:

Z przesianej mąki, masła, cukru pudru i 3 żółtek zagnieść dobrze ciasto. Wynieść do chłodnego miejsca na 2 godziny. Następnie brać po kawałku ciasta na stolnicę, wałkować na grubość 1 cm i wycinać foremką gwiazdki. W środku gwiazdek wycinać okrągłe otwory (za pomocą kieliszka), smarować jajem, posypać kryształem i układać na blaszce.

Piec w umiarkowanym gorącym piekarniku od 20 do 30 minut (na złoty kolor).
      Można ozdobić według własnego pomysłu.
    • selenqqa Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 16:24
      Ja z kuzynką robiłam pierniki big_grin
      Wystarczy kupić jakiś proszek do pierników,mąkę i masło do sparowania tacy kiss
      Zrobić jest łatwo..tongue_out
      Jak się zrobi to kupić lukier i udekorować choinka
    • taylorka. Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 16:28
      hmm .. nie wiem .. ; //
    • ashley141 Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 16:52
      Nie znam żadnych przepisów ale zawsze dobre są mufinki z Dr. Oetkera big_grin
    • sar1812 Cokie monster:) 21.12.11, 17:18
      www.youtube.com/watch?v=jT7WS0Q1lOM
      Te ciastka sa super! Jeszcze ich nie robilam ale czytalam opinie ludzi i sa pyszne itp. smile Daj znac jesli je zrobisz jak ci wyszly big_grin
    • hillikinga Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 17:24
      nie znam smile

• cesautres Pieguski ;d 21.12.11, 17:29
      www.wielkiezarcie.com/recipe10366.html
      polecam ten przepis , kilka razy już je robiłam i wyszły pyszne ; )
    • wilkolak Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 17:50
      nie znam tongue_outtongue_outtongue_outtongue_outtongue_out
    • demetria0606 Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 18:50
      Tradycyjne pierniki smile
    • plotkaragirl Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 20:20
      Jabłczenik jest prosty, a przepis nawet w necie smile Albo sernik wink
      • kittykotek Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 23:26
        Ja skorzystałam z podanego tu przepisu i wyszły mi genialne!!!
        A muszę powiedzieć, że to był mój pierwszy wypiek w ogóle!
        Wydały mi się proste i fajne. Poza tym baaardzo świąteczne smile
        Oczywiście tych dekoracji nie przebiłam sciana
        Ale wszyscy się zajadali aż im się uszy trzęsły hehe, więc na Święta zrobię większą partię!
        lifeandanythingelse.blogspot.com/2011/12/swiateczne-ciasteczka-przysmak-i.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka