spontaniczna 19.12.11, 17:55 Znacie jakieś przepisy na fajne ciastka? Chciałabym spróbować swoich sił i zabłysnąć na święta Chodzi mi o jakieś zrobione z nietypowych składników, a zarazem smaczne. Podzielcie się swoimi pomysłami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia12xd Re: Przepis na ciastka. 19.12.11, 19:05 ja na święta muszę zrobić placek ;d bo kiedyś zrobiłam bo mi isę nudziło i wszystkim smakował więc teraz każdy się o niego upomina -,- Odpowiedz Link Zgłoś
monik4 Re: Przepis na ciastka. 19.12.11, 20:16 Sk3adniki: 2,5 szklanki mąki, 20 dag masła, 1 szklanka cukru - pudru, 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, cynamon, torebka cukru waniliowego. Do ozdobienia ciasteczek przygotuj: Czekoladowe lentylki w kolorowej polewie, kolorowe, lukrowane pisaki, lukier biały i czekoladowy. Wykonanie: Zagniatanie ciasta zacznij od wymieszania ze sobą (łatwiej za pomocą miksera) wszystkich płynnych składników z cukrem pudrem. Masło trzeba roztopić na wolnym ogniu i dodać do masy jajecznej. W osobnej misce wymieszaj składniki sypkie - mąkę, cukier waniliowy, cynamon, sól, proszek do pieczenia. Teraz trzeba połączyć ze sobą zawartości obu misek i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Rozgrzej piekarnik do temp. Ok. 180 st. C. Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj za pomocą foremek dowolne kształty. Ciasteczka układaj na blasze do pieczenia. Dziecko łatwo sobie poradzi z ozdabianiem ciasteczek kolorowymi lentylkami zanim wstawisz blachę z ciastkami do piekarnika. Zapiekaj ciasteczka ok. 15 min. Po wystygnięciu ciasteczek można zacząć dekorowanie! Jak przygotować biały lukier? Jedno lub dwa (w zależności od potrzeby) białko, szklanka (dwie) cukru-pudru, sok z cytryny. Wymieszaj ze sobą białko i cukier - puder, ucieraj masę aż do uzyskania śnieżnobiałego koloru. Na koniec dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj. Jak zrobić bałwanki bez odpowiedniej wykrawaczki? To bardzo proste! Potrzebne będą dwie szklanki o różnej średnicy. Dwa wycięte za ich pomocą kółka - mniejsze i większe ułóż bardzo blisko siebie na blasze, doklej czapeczkę (połówkę koła lub gwiazdki). Podczas pieczenia kółka skleją się ze sobą i bałwanek gotowy. Po wystygnięciu można go pokryć białym lukrem, dodać oczka i ozdobić według uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
spontaniczna Re: Przepis na ciastka. 19.12.11, 21:22 a robilas je moze kiedys ? dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
drabina Dołączę się.. 19.12.11, 22:08 Też dołączę się do wątka,bo chciałabym coś upiec na święta.Konkretnie to jakieś dobre ciastka np.pierniczki.. Odpowiedz Link Zgłoś
pusia16 Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 15:51 Gwiazdki;] SKŁADNIKI: * 90 dag mąki * 30 dag cukru pudru * 60 dag masła lub margaryny * 5 jaj * 10 dag cukru kryształu WYKONANIE: Z przesianej mąki, masła, cukru pudru i 3 żółtek zagnieść dobrze ciasto. Wynieść do chłodnego miejsca na 2 godziny. Następnie brać po kawałku ciasta na stolnicę, wałkować na grubość 1 cm i wycinać foremką gwiazdki. W środku gwiazdek wycinać okrągłe otwory (za pomocą kieliszka), smarować jajem, posypać kryształem i układać na blaszce. Piec w umiarkowanym gorącym piekarniku od 20 do 30 minut (na złoty kolor). Można ozdobić według własnego pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
selenqqa Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 16:24 Ja z kuzynką robiłam pierniki Wystarczy kupić jakiś proszek do pierników,mąkę i masło do sparowania tacy Zrobić jest łatwo.. Jak się zrobi to kupić lukier i udekorować Odpowiedz Link Zgłoś
ashley141 Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 16:52 Nie znam żadnych przepisów ale zawsze dobre są mufinki z Dr. Oetkera Odpowiedz Link Zgłoś
sar1812 Cokie monster:) 21.12.11, 17:18 www.youtube.com/watch?v=jT7WS0Q1lOM Te ciastka sa super! Jeszcze ich nie robilam ale czytalam opinie ludzi i sa pyszne itp. Daj znac jesli je zrobisz jak ci wyszly Odpowiedz Link Zgłoś
cesautres Pieguski ;d 21.12.11, 17:29 www.wielkiezarcie.com/recipe10366.html polecam ten przepis , kilka razy już je robiłam i wyszły pyszne ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
plotkaragirl Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 20:20 Jabłczenik jest prosty, a przepis nawet w necie Albo sernik Odpowiedz Link Zgłoś
kittykotek Re: Przepis na ciastka. 21.12.11, 23:26 Ja skorzystałam z podanego tu przepisu i wyszły mi genialne!!! A muszę powiedzieć, że to był mój pierwszy wypiek w ogóle! Wydały mi się proste i fajne. Poza tym baaardzo świąteczne Oczywiście tych dekoracji nie przebiłam Ale wszyscy się zajadali aż im się uszy trzęsły hehe, więc na Święta zrobię większą partię! lifeandanythingelse.blogspot.com/2011/12/swiateczne-ciasteczka-przysmak-i.html Odpowiedz Link Zgłoś