Dodaj do ulubionych

Wegetarianizm

06.06.09, 18:13
Dla niektórych moda, dla innych chwilowy kaprys. Dużo osób jednak traktuje to jak dietę idealną.

Jak myślicie? Po co ludzie zmieniają swój tryb życja na wegetarianizm? Może dlatego, że nie chcą zabijać niewinnych zwierząt, a może dla tego, że teraz to jest ,,modne"? Ja na przykład bardzo szanuję ludzi, którzy mają w sobie tyle samozaparcia. Trudno przez całe życie nie jeść mięsa. Nie zapominajmy też o innych odmianach wegetarianizmu takich jak:
Weganizm - odżywianie produktami tylko roślinnymi. Nie wolno jeść mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, jak np. sery, jajka, mleko
Frutarianizm - odżywianie się tylko i wyłącznie surowymi owocami
Owowegetarianizm - można jeść produkty roślinne i jajka.

Nie wymieniłam oczywiście wszystkich odmian. Takie tryby życia wymagają wielu poświęceń. Pytanie: Czy warto? Rozważmy wszystkie za i przeciw:

ZA:

- zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia

- dobre samopoczucie, zgrabna sylwetka

- zmniejszenie ryzyka nowotworu jelita grubego

-pomoc zwierzętom

PRZECIW:

-niedobór żelaza i kwasu foliowego

- zwiększone ryzyko anemii
Obserwuj wątek
    • ewellinkaa Re: Wegetarianizm 06.06.09, 18:22
      surprised moja przyjaciółka jest wegetarianką ; ) nie je mięsa.... nie wiem....
      ja jem tylko czasami....no ale wegetarianie przecież wyglądają tak samo jak inni
      ludzie którzy jedzą mięso....wiec to tak jakby jedli ja tego nie rozumiem....confused
      moja sis mowi ze ona nie może jeść mięsa boo nie może jeść niewinnych
      zwierzątscared confused
      • pink_cekoladka. Re: Wegetarianizm 06.06.09, 18:43
        Wegetarianizm ...
        Moim zdaniem u niektórych osób to zdecydownie kaprys. #
        ` Znam kilka takich dziewczyn.
        Ale ogromna ilość ludzi jest takich którzy nie chcą jeść mięsa bo ich to obrzydza. ; X

Więc w sumie to się pokrywa. ; /
        Nie popieram bycia Wegatarianką/em dla mody.
        • ewellinkaa Re: Wegetarianizm 06.06.09, 18:47
          noom masz racje w zupełności...
          no bo po jakiegoo dlaa pokazuuU...?? -confused
          • hayley_ Wegetarianizm 06.06.09, 18:55
            Ja jestem wegetarianką ale nie dla pokazu . Nie chcę jeść zwierząt .

Zabić zwierzę aby ktoś się najadł . - to głupie . ; (
            • Gość: rose Re: Wegetarianizm IP: 195.116.98.* 07.06.09, 19:39
              Ja też jestem wegetarianką i jeszce żyję... nie jem mięsa już jakieś 8-9 lat i nie narzekam,
              kumpele mówią ze to głupota-bo jak można żyć bez mięsa? ale mnie to nie
              przeszkadza... wink dlaczego nie jem? nie chcę jeść niewinnych zwierząt i przyzwyczaiłam się
              do takiego trybhu życia smile pozdrawiam
              • Gość: kala Re: Wegetarianizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 17:28
                ja tez jetsem wegetarianinka z milionu powodow oto kilka z nich :
                - nie lubei poprostu miesa kjak bylam mala to rodzice wypychali je we mnei na sile
                - kocham zwierzeta tak strasznie ze jak widze jak widze miesa w sklepie to lzy mi sie z
                oczu leja odrazu widze male kurczaczki ktore sie rodza ciekawe swiata
                -moj tata jest mysliwym. sad ;/;/;/;/ co ja mam zrobic nieraz musialam patrzec jak
                przywozi zabitego dzika a potem cos z nim robi gotuje go itp... to okropne sadsad;/;/;/
                • dolce89 Re: Wegetarianizm 01.07.09, 15:06
                  Nie polecam. Moja kuzynka - wieloletnia wegetarianka rok temu trafiła do szpitala z ostrymi
                  bólami brzucha. W szpitalu okazało się ze ma wyjałowione jelito, które było twarde.
                  Lekarka powiedziała jej ze w życiu nie widziała czegoś takiego. Kuzynka studiuje dietetykę,
                  więc o błędach żywieniowych nie ma mowy. Niedawno się okazało ze tylko mięsie jest
                  obecny tłuszcz odpowiadający za nawilżanie układu pokarmowego. Co do smukłej
                  sylwetki, z tym się nie zgodzę. Chodziłam na jogę z wegetariankami szczupłe nie były, na
                  początku było to dla mnie wielkie zaskoczenie, myślałam ze mięsożercy są tylko grubi.
                  Teraz wiem, jak można być szczupłym (nie mówię tu o wszystkich) jedząc same
                  węglowodany.
                  Co do raka, jeżeli ktoś w twojej rodzinie chorował na jakiś nowotwór (nie konieczne w
                  prostej linii )też masz w sobie skłonności to tej choroby.
    • punkprincess Re: Wegetarianizm 02.07.09, 23:54
      A więc ja byłam wegetarianką ,ale niestety rodzice mi każą jeść mieso ,prawie
      codziennie jest na obiad. -.-'' a ja nie jestem wege z powodu mody ,ale dlatego
      ,ze kocham zwierzęta i nienawidzę mięsa!
      • nikt. Re: Wegetarianizm 03.07.09, 09:14
        ja chciałabym być wegetarianką, ale nie jestem taka silna, łatwo się łamię . Jak np. postanowię sobie że jestem wegetarianką od jutra, do już za 2 dni nie mogę się oprzeć i jem mięso. Bez sensu..
        • josie120 Re: Wegetarianizm 03.07.09, 11:17
          Ja jestem wege od miesiąca. Ale u mnie w 100% to nie jest kaprys! Zacznijmy od
          początku...
          Od dziecka kochałam zwierzęta chyba od czasu ,gdy zobaczyłam (NA ŻYWO!) jak
          zabito świnkę. To nie było miłe uczucie. Czułam się winna ,że to prze zemnie
          straciła swój żywot. Od tamtego czasu mama nazywa mnie "chodzące GreenePeace".
          Zero ubrań ze skóry, zamszu, futra itp. W marcu lub kwietniu dowiedziałam się o
          testach na zwierzętach. Ściągnęłam listę z tymi produktami i przestałam je
          kupować. Namówiłam moje koleżanki na to ,ale żadna nie wytrzymała i niektóre
          nawet jakiś czas się ze mnie śmiały.Jakoś przeżyłam. W maju, zaraz po moich
          urodzinach postanowiłam zostać wegetarianką. Miałam już dość być mięsożercą,
          mieć w ciele tyle martwych zwierząt, przyczyniać się do rozwoju przemysłu
          mięsnego i cierpienia zwierząt.
          Co do tego czy warto, powiem: OCZYWIŚCIE! Będąc wege czuję się cudownie. Nie
          denerwuję się tak i jak koleżanka mi powiedziała, częściej się uśmiecham.
          Powiedzieano mi ,że się zmieniłam, na lepsze.
          Pozdrawiam!kiss
          • miqusia Re: Wegetarianizm 03.07.09, 12:24
            tss . mnie boli jak słyszę, że np. świnie
            są wrzucane do wrzątku alebo coś .
            ale ja bym się złamała szybko . ; . teraz,
            kiedy dorastam wolę mieć przeciętną dietę
            a za parę lat coś z niej chcę wykluczyć .
            ale nie byłabym do tego stopnia radykalna, jak:
            Frutarianizm (lub fruktarianizm, fruitarianizm, fruktorianizm) - odmiana
            wegetarianizmu dopuszczająca spożywanie wyłącznie owoców i warzyw, których
            zerwanie nie powoduje śmierci rośliny. Nie akceptują spożywania np. marchwi czy
            sałaty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka