bubax1 13.05.08, 19:22 Ostatnio ktoś polecił mi lekarza ,który robi badanie aparatem Volla. Czytałam trochę na forum o aparacie Mora. Czy to to samo? Badanie kosztuje 200zł więc zastanawiam się czy warto je zrobić. Co tą metoda może wykryć? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
umpala Re: aparat Volla 15.05.08, 18:09 metoda Volla to... elektropunkturowa diagnostyka funkcjonalnego stanu meridianów ... Diagnostyka wg Volla polega na określeniu przewodnictwa elektrycznego poszczególnych odcinków meridianu i badaniu dynamiki kształtowania się prądu w poszczególnych punktach akupunktury. Przy czym Voll uważa, że prąd doprowadzony Ho punktów akupunktury zmienia się wzajemnie oddziałując z „bioelektrycznym prądem narządu" związanego z danym meridianem. Podczas badania meridianów jest wykorzystywany prąd stały, a przewodnictwo w punktach jest określane w jednostkach umownych. Do diagnostyki elektropunkturowej Voll wykorzystał specjalny przyrząd opracowany przez Wernera. Niestety w publikacjach Volla i jego uczniów brakuje szczegółowego opisu metody pomiaru i schematu przyrządu, a mierzone wielkości są podawane w jednostkach względnych. Dobrze wiadomo, że znaczenie elektrycznych parametrów skóry ściśle zależy od sposobu otrzymania informacji. Dlatego, aby otrzymać porównywalne dane diagnostyczne, trzeba mieć przyrządy pod względem technicznym analogiczne do przyrządu jakim posługiwał się Voll. W związku z tym metoda Volla nie rozpowszechniła się poza granicami RFN. Sama poddałam sie takiemu badaniu. Polega ona na tym, ze lekarz dotyka za pomocą wskaźnika-długopisu 3 punktów limfatyczne na kciuku - 3xjedna częstotliwość. Wszystko jest skomputeryzowane - "wbite" są kolejne częstotliwość grzybów, pasożytów, bakterii itd. Jak aparat zapiszczy tzn, ze dane paskudztwo sie wykryło. Badanie trwa kolo 15-20 minut. Odpowiedz Link
voyager.mario Re: aparat Volla 15.06.08, 08:39 z opisu co piszesz, wynika iz raczej to była zmodyfikowana metoda volla tzw. zajurwedyzowana lub po prostu Vega test Odpowiedz Link
bubax1 Re: aparat Volla 30.06.08, 16:22 Zdecydowałam się na badanie aparatem Volla. Lekarz stwierdził między innymi,że mam guzki na tarczycy. Zrobiłam USG czym prędzej i okazało się,że jest ok. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Pewnie odpowiecie mi,że zależy to od aparatu i od lekarza ale w takim razie to można sobie z fusów powróżyć i na jedno wyjdzie. Odpowiedz Link
kawka37 Re: aparat Volla 01.07.08, 10:03 Bubax Rozumiem twoje zniechęcenie. Sama je przerabiałam ze dwa trzy lata temu w odniesieniu do niesukcesywnie wydanej sporej kasy na aparat Mora i biorezonans. Powodzenia! pozdr K Odpowiedz Link