Dodaj do ulubionych

studiowanie Ani

22.03.12, 19:02
Jak wyglądały studia w czasach Ani? W "Ani na uniwersytecie" o samym studiowaniu jest mało informacji, ale wiadomo, że studenci dużo czasu poświęcają na życie towarzyskie :) wiem że były egzaminy wiosenne - Ania szykuje się do nich w marcu, a już w następnym rozdziale jest czerwiec i Ania jest na Zielonym Wzgórzu. Na studia wyjeżdża jesienią. Ciekawi mnie, ile mogła trwać nauka, w jakich miesiącach?
Obserwuj wątek
    • sta-fraszka Re: studiowanie Ani 26.03.12, 03:20
      Jesli wygladala w Kanadzie wtedy tak, jak wyglada teraz to jesienny semestr trwal od wrzesnia (zaczyna sie w srode po swiecie pracy) do tuz-przed-bozym narodzeniem (z tym, ze ostatnie dwa tygodnie to sesja egzaminacyjna) a semestr zimowy zaczynal sie w srode pierwszego pelnego tygodnia stycznia i trwal do 20-25 kwietnia (w zaleznosci jak tygodnie wypadaly i gdzie sie zdarzyla wielkanoc).
      • bmsien Re: studiowanie Ani 28.03.12, 16:08
        Dziękuję za odpowiedź, całkiem z sensem mają rozłożone wolne w tej Kanadzie :) też bym czasem chciała, żeby zacząć zajęcia już we wrześniu ale za to na wiosnę skończyć dużo wcześniej. Gdy czytałam "Anię na uniwersytecie" wydawało mi się, że ta Ania ma strasznie dużo wolnego czasu, że nie zdąży się nacieszyć Zielonym Wzgórzem skoro ciągle gdzieś wyjeżdżała- a to do jednej koleżanki, a to do innej, a to do Chatki Ech...Albo jak to się stało, że zastępowała koleżankę w szkole z letnim nauczaniem, jeśli już jakąś część wakacji spędziła na Zielonym Wzgórzu.
        • filifionka-listopadowa Re: studiowanie Ani 02.04.12, 00:31
          Też odnosiłam wrażenie, że niezbyt wymagające to studiowanie było poza czasem egzaminów. Czytając Anię na Uniwersytecie bardzo czyhałam na wszelkie urywki o życiu studentek w tamtych czasach. Narzekania na pensjonaty, brzydki nawyk Stelli z rzucaniem na podłogę przepisanych notatek czy refleksje Ani czekającej na korytarzu o byciu pierwszoroczną. Dla mnie te fragmenty stanowiły cały smaczek tego tomu, nie nudnawa historia miłosna. Szkoda, że jest ich tak mało...
    • pontecorvo Re: studiowanie Ani 27.04.13, 13:24
      w górę!
    • pontecorvo Re: studiowanie Ani 27.04.13, 13:25
      w górę!!!!
      • lucy-lotta Re: studiowanie Ani 29.04.13, 22:18
        Sięgnęłam po ten tom Ani zaraz po zaliczeniu pierwszej sesji... I kilkakrotnie podczas czytania kiwałam głową z namaszczeniem "O tak, znam to, mam tak samo!". Ale faktycznie, Ania miała czasu a czasu. Chociaż szczerze, w tym semestrze mam tak porozkładane zajęcia, że rzeczywiście niemal tylko leniuchuję, dlatego życie towarzyskie Ani zupełnie mnie nie dziwi :) Jednak też bym wolała, żeby było więcej szczególików...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka