Dodaj do ulubionych

dziewiąta część Ani

23.06.06, 20:19
witam wszystkich. Znalazłam informacje, że LMM pracowała nad dziewiątą
częścią Ani, ale że nie zdołała i nie zdążyła jej skończyć. Czy ktoś z Was ma
jakieś dodatkowe informacje na ten temat? czy sam szkic był kiedyś
publikowany?
Dla uściślenia - informacje znalazłam na portalu pinezka.
Obserwuj wątek
    • ab7777 Re: dziewiąta część Ani 24.06.06, 21:32
      o niczym takim nie slyszałam....,sa co prawda jeszcze jakies zbiory
      opoiwadań:"Powrot do Avonlea " ale to chyba nie o te chodzi
      • emdziejka Re: dziewiąta część Ani 26.06.06, 12:20
        Ok, czekając na odpowiedź Forumowiczek sama zaczęłam szukać. I znalazłam
        informacje, że rzeczywiście jest to zbiór opowiadań "Road to Yesterday", gdzie
        dalsze losy Blythe'ów są ukazane przez pryzmat opowieści innych mieszkańców
        Glen. Dodam jeszcze, że w opiniach osób, które przeczytały te opowiadania
        powtarzały się głosy, że cieszą się, że przeczytały, ale nie chciałyby wracać
        do tej książki. brzmi to intrygująco... a ja i tak chciałabym to przeczytać, z
        tym ,że w Polsce chyba nie ma. a zakupy przez Amazon i spółka - aż tak
        zdesperowana jeszcze nie jstem, ale kto wie, może w chwili szleństwa :)))
        • supervixen Re: dziewiąta część Ani 26.06.06, 13:07
          a ja i tak chciałabym to przeczytać, z
          > tym ,że w Polsce chyba nie ma. a zakupy przez Amazon i spółka - aż tak
          > zdesperowana jeszcze nie jstem, ale kto wie, może w chwili szleństwa :)))

Też myślałam, że tej książki nie ma w Polsce, dopóki jej nie wygrzebałam w
          antykwariacie:D Wydana w 1995 roku przez Novus Orbis, tytuł: Opowieści ze
          Złotego Brzegu. Na temat treści się nie wypowiadam, bo jeszcze nie miałam czasu
          przeczytać, ale ponieważ zaczęły się wakacje, postaram się nadrobić ten brak i
          podzielić się wrażeniami;)

A propos Amazonu. Road to Yesterday i wiele innych książek Maud, w tych samach
          wydaniach co na Amazonie, można teraz zamawiać na stronie empiku. Kosztują koło
          18zł, a nie trzeba doliczać horrendalnych kosztów przesyłki. A zestaw 8 części
          Ani kosztuje chyba 125zł...
          • emdziejka Re: dziewiąta część Ani 26.06.06, 13:29
            Supervixen - superdzięki :), dostarczyłaś mi całej masy superważnych
            informacji. Naprawdę - zaraz zaczynam poszukiwania (póki co internetowe, bo
            siedzę w pracy).
            • supervixen Re: dziewiąta część Ani 26.06.06, 20:48
              Miło mi, że mogłam pomóc:)

Zastanawiam się czy wszystkie opowiadania Maud zostały wydane w Polsce... No, w
              każdym razie te, które są obecnie dostępne na anglojęzycznym rynku.
              • aniazsk Re: dziewiąta część Ani 28.06.06, 16:55
                W mojej bibliotece są "Opowieści ze Złotego Brzegu". Czytałam je ale to już nie
                to samo, co poprzednie części, choć ciekawsze od "Opowieści z Avonlea" i
                "Pożegnania z Avonlea"...
                • biljana Re: dziewiąta część Ani 28.06.06, 17:48
                  a byly opisane dalsze losy mieszkancow zlotego brzegu?
                  • bluejanet Re: dziewiąta część Ani 29.06.06, 11:17
                    tez sie przylaczam do pytania?

moze byly dalsze losy dzieci Blythe'ow? tzn. moze doczekali sie wnukow??
                    szanse na przeczytanie tej ksiazki sa u mnie male, wiec moze rzuc jakimis
                    informacjami :D
                    • ab7777 Re: dziewiąta część Ani 30.06.06, 00:47
                      o ja tez jestem ciekawa? co to za ksiazka ,że wszyscy tak sie oględnie o niej
                      wyrażają?;D
                      • supervixen Re: dziewiąta część Ani 02.07.06, 22:34
                        Hm, czy oględnie? Ja bym się w sumie mogła w podobny sposób wypowiedzieć o
                        większości opowiadań LMM (przy czym nie czytałam jeszcze zachwalanej tu Białej
                        Magii, ale już też czeka na swoją kolejkę;)) Przyznam, że nie poruszają mnie
                        specjalnie opowiadania Maud. Są zbyt słodkie, zbyt banalne, zbyt przewidywalne,
                        zbyt moralizatorskie. Chciałabym mieć wszystkie zbiory, które się ukazały w
                        Polsce, ale chyba tylko ze względów zbieracko-sentymentalnych. Z tych co mam,
                        najbardziej lubię Święta z Anią, bożonarodzeniowy klimat jakoś usprawiedliwia
                        nadmierną cukierkowośc tych opowiadań;)
                        • ab7777 Re: dziewiąta część Ani 03.07.06, 00:46
                          szczerze mowiąc nie mam zbyt wielu opowiadań Maud ,najbardziej chyba podobał mi
                          się zbiór "Panna Młoda czeka",opowiadania są trochę przeslodzone to fakt ,cóz
                          taka stylistyka ja do nich raczej nie wracam siegam po książki,co do Bialej
                          Magii czytalam parę lat temu podobało mi sie kilka opowiadań,zwlaszcza
                          ostatnie ,takie troche w stylu Agathy Christie.Utkwiło mi też w pamięci
                          opowiadanie o Christinie i jej opiekunce Agacie ,choć zlościło mnie troche jej
                          postępowanie .
                          • aniazsk Re: dziewiąta część Ani 06.07.06, 14:27
                            "Opowieści ze Złotego Brzegu" nie opowiadają dalszych losów dzieci Ani. To są po
                            prostu opowiadania, których akcja toczy się gdy Ania mieszka w Złotym Brzegu i
                            dotyczą raczej innych osób a nie Blytheów. Tyle tylko z tej książki pamiętam;)
                            • madzialena16 Re: dziewiąta część Ani 07.07.06, 19:42
                              zdecydowanie zgadzam się z opinią że opowiadania maud są zbyt przesłodzone. moim
                              zdaniem zupełnie nie dorównują jej powieścią. są one dla mnie jakimś marginesem
                              jej twórczości. nawet tak zachwalana tu "biała magia" mnie nie powaliła.ot,
                              takie króciutkie utworki nie ukazujące prawdziwych możliwości autorki.
                              • madzialena16 Re: dziewiąta część Ani 07.07.06, 19:43
                                przepraszam, powinno być powieściom
                                • ab7777 Re: dziewiąta część Ani 08.07.06, 23:04
                                  mnie sie niektore opowiadania podobały np.to o Agacie i Christine ,czy o
                                  Gertrudzie ,Antonio i pewnym stradivariusie ,niektore wcale nie są
                                  sztampowe ,jednak do książek wiadomo chetniej sie wraca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka