Dodaj do ulubionych

Rodzeństwo Diany

18.07.07, 10:34
Mam pewną niejasność co do rodzeństwa Diany - wiemy, że miała młodszą
siostrzyczkę Minię (Minnie?), którą Ania uratowała od krupu, tym samym
zjednując przychylność matki Diany. Czy jest gdzieś powiedziane, jak była
różnica wieku między siostrami? Czy oprócz Minii, Diana miała jeszcze jakieś
rodzeństwo?
Obserwuj wątek
    • mela54 Re: Rodzeństwo Diany 18.07.07, 10:48
      Gdzieś było wspomniane, że siostry Diany są jeszcze małe, więc musiało ich być
      więcej, ale o konkretnej różnicy wieku między nimi nie wspomniano nigdzie.
      • pontecorvo Re: Rodzeństwo Diany 18.07.07, 11:15
        No właśnie, również chodziło mi po głowie to nadmienienie o SIOSTRACH Diany.
        Ciekawe bardzo, że o przyjaciołce Ani, jaką niewątpliwie była Diana, wiemy
        stosunkowo niewiele, jeśli chodzi o kwestie rodzinne, prawda? Dodatkowo dziwi
        mnie nieco ten rozkład wieku: najpierw Diana, potem długo, długo nic, a potem
        małe siostrzyczki, trochę nietypowo, zwłaszcza na tamte czasy...
        Mam wrażenie, że gdy Ania ratowała mała Minię, miała jakieś 11-12 lat (?), zaś o
        Minii mówi się, zdaje się, jako trzyletniej dziewczynce, czyli różnica między
        siostrami wynosi ok. 8-9 lat, a pomiędzy nimi chyba nie było żadnej z sióstr?
        Czyli kolejna siostrzyczka byłaby po Minii dopiero?
        • mela54 Re: Rodzeństwo Diany 18.07.07, 21:03
          No właśnie tego nie wiem, a szkoda...Ale nie wydaje mi się, żeby o tym było
          gdzieś napisane, w końcu książki o Ani czytalam tyle razy!
          • pontecorvo Potomstwo Diany 21.07.07, 23:17
            Co do rodzeństwa, to pewnie nie rozwikłamy do końca problemu - zdaje się, że LMM
            pominęła bawienie się w szczegóły co do sióstr Diany. A co wiemy o jej
            dzieciach? Chyba w "Uniwersytecie" pojawia się fakt urodzenia chłopczyka (Alfred
            chyba?), kojarzę taką sielską, ale naprawdę piękną rozmowę zachwyconej Matki z
            Anią. Z kolei w Topolach, które teraz sobie odświeżyłam, jest jedynie wzmianka -
            gdy Ania wraz z Julianną przybywa na Boże Narodzenie na Zielone Wzgórze, i
            wśród stosu ploteczek z ust p. Linde pojawia się informacja o nowonarodzonej
            córeczce Diany. Potem krótka informacja o wizycie u Diany, ale w kontekście
            przeobrażenia się Julianny w bardziej ludzką postać i jej roztkliwienie i
            zachwyt nad małą istotką. Brak mi tu było jednak opisu więzi Ani z Dianą, tak
            jakby postać Julianny, jej przemiana była teraz na czołowym miejscu i przyćmiewa
            dawną przyjaźń Ani i Diany. Strasznie mi było szkoda....
            Kojarzę jeszcze kolejne dziecko Diany, ale nie pamiętam obecnie, zarówno płci,
            jak i czasu pojawienia się na świecie oraz w którym tomie będzie miało to miejsce???
            • feverish Re: Potomstwo Diany 21.07.07, 23:48
              kolejnym dzieckiem był Jack (prawdopodobnie zdrobnienie od Johna - tak miał na
              imię ojciec Diany, więc imię po dziadku). Na świecie się nie pojawia, ale na
              początku wojny zaciąga sie do wojska i przed tym Bożym Narodzeniem, kiedy Jims
              choruje, zostaje ciężko ranny. Rilla właśnie dlatego jest sama w domu, bo Ania
              i Gilbert pojechali po świętach do Avonlea odwiedzić Dianę.

I tutaj mamy kolejne pominięcie, tzn. a gdzie są Nan i Di? W końcu zaraz po
              świętach, więc jak na moją logikę to nie pojechały jeszcze przez ten cały
              sztorm do szkoły ;)
              • lucy-lotta Re: Potomstwo Diany 10.11.13, 12:31
                feverish napisała:

> kolejnym dzieckiem był Jack (prawdopodobnie zdrobnienie od Johna - tak miał na
                > imię ojciec Diany, więc imię po dziadku).

Ooo! Nigdy nie pomyślałam o imieniu Jack w ten sposób! Zawsze myślałam, że to osobne swobodnie funkcjonujące imię. Nie zastanawiałam się nad tym, że skoro Maud nadawała zwykle imienia "po kimś", ten Jack sam z siebie się nie wziął. Ach ;) Ale teraz mi się przypomina, jak pastor Meredith w "DT" myśli, że nikt w Glen nie uwierzyłby, że kiedyś nazywano go właśnie Jack.

W ogóle poczytałabym jakieś solidne f-f o rodzeństwie Diany. O dzieciach też. Marzenia...
            • rosynanta Re: Potomstwo Diany 08.11.13, 13:19
              pontecorvo napisała:
              > gdy Ania wraz z Julianną przybywa na Boże Narodzenie na Zielone Wzgórze, i
              > wśród stosu ploteczek z ust p. Linde pojawia się informacja o nowonarodzonej
              > córeczce Diany. Potem krótka informacja o wizycie u Diany, ale w kontekście
              > przeobrażenia się Julianny w bardziej ludzką postać i jej roztkliwienie i
              > zachwyt nad małą istotką.

Istotka miała na imię Ania Kordelia :-)
        • elwinga Re: Rodzeństwo Diany 19.08.07, 15:59
          > Dodatkowo dziwi
          > mnie nieco ten rozkład wieku: najpierw Diana, potem długo, długo nic, a potem
          > małe siostrzyczki, trochę nietypowo, zwłaszcza na tamte czasy...

Między Dianą a sporo młodszymi siostrami mogło być przecież kilkoro innych
          dzieci, które zmarły przy narodzinach, w niemowlęctwie itp. Śmiertelność małych
          dzieci była przecież dużo wyższa niż dzisiaj.
          • pontecorvo Re: Rodzeństwo Diany 30.08.07, 22:26
            Zatem szkoda, że nie wspomniano o tym. Wiem, to oczywista, że główne wątki nie
            krążą wokół rodziny Barrych, tak tylko snuję sobie refleksję.
    • sevilay Re: Rodzeństwo Diany 23.07.07, 20:45
      A tak, mnie też sprawa sióstr Diany męczyła. Bo ja już tak jestem,ze najlepiej mi się czyta jak wszystko rozumiem:kto ma ile dzieci, rodzństwa,kto jest czyim szwagrem, czy citka X jest ze strony ojca czy matki itd. No, jakos mi to odbiera przyjemnośc czytania jak tego nie wiem:)
      • spinka_84 Re: Rodzeństwo Diany 27.07.07, 15:13
        Nie jestem pewna na 100% ale czy Minnie nie chodziła przez przypadek do szkoły z
        Tadziem?
        • pontecorvo Re: Rodzeństwo Diany 30.07.07, 13:09
          Mam też takie wrażenie...
        • rosynanta Re: Rodzeństwo Diany 08.11.13, 13:21
          spinka_84 napisała:

> Nie jestem pewna na 100% ale czy Minnie nie chodziła przez przypadek do szkoły
          > z Tadziem?

Chyba tak - była Minnie Barry :-)
          I właściwie nawet pasuje wiekiem.

Kiedy Ania ratuje Minnie przed krupem, Minnie ma 3 lata, a Ania 11-12.
          Kiedy Ania zaczyna uczyć w szkole, ma 15 lat. Tadzio i Tola chyba 6, idą do szkoły rok później, czyli razem z siedmioletnią wówczas Minnie.
          • emusia Re: Rodzeństwo Diany 12.11.13, 09:20
            Swoją drogą dziś wydaje mi się to niesamowicie dziwne, że piętnastolatka uczyła w szkole :)
            • rosynanta Re: Rodzeństwo Diany 14.11.13, 14:26
              emusia napisała:

> Swoją drogą dziś wydaje mi się to niesamowicie dziwne, że piętnastolatka uczyła
              > w szkole :)

Mnie też :-) Ale strój dużo robi ;-)
      • chomiczkami Re: Rodzeństwo Diany 18.05.20, 21:00
        Ależ nigdzie nie jest powiedziane, że Diana ma więcej niż jedną siostrę!
        "There isn’t any other girl who lives near enough to play with, and I’ve no sisters big enough."
        Czyli Diana mówi coś w rodzaju: "żadna inna dziewczynka nie mieszka wystarczająco blisko, żeby można było się z nią bawić i nie mam sióstr w swoim wieku".
        • marutax Re: Rodzeństwo Diany 11.06.20, 10:56
          chomiczkami napisała:

> Ależ nigdzie nie jest powiedziane, że Diana ma więcej niż jedną siostrę!
          > "There isn’t any other girl who lives near enough to play with, and I’ve no sis
          > ters big enough."
          > Czyli Diana mówi coś w rodzaju: "żadna inna dziewczynka nie mieszka wystarczają
          > co blisko, żeby można było się z nią bawić i nie mam sióstr w swoim wieku".

W tłumaczeniu R. Bernsteinowej jest: "siostry moje są jeszcze zbyt maleńkie." Nie wiadomo, jak w szwedzkiej wersji, którą się podobno posiłkowała, tzn. kiedy powstał błąd.
          • aniadm Re: Rodzeństwo Diany 11.06.20, 12:28
            "No sisters big enough" sugeruje "mam siostry, ale są za małe".
            Gdyby nie miała sióstr, powiedziałaby "I have no sisters", a gdyby miała tylko jedną - "My sister is not big enough".
            • sayoasiel Re: Rodzeństwo Diany 17.06.20, 17:30
              aniadm napisała:

> "No sisters big enough" sugeruje "mam siostry, ale są za małe".
              > Gdyby nie miała sióstr, powiedziałaby "I have no sisters", a gdyby miała tylko
              > jedną - "My sister is not big enough".
              Wcale nie. Nie wszyscy kiedy mówią są aż tak precyzyjni. To może sugerować, że Diana myśli, że fajnie by było, gdyby było ich więcej.
              • marutax Re: Rodzeństwo Diany 17.06.20, 18:28
                Podsumowując - nie mamy jednoznacznych informacji na temat liczby sióstr Diany i tyle.
              • aniadm Re: Rodzeństwo Diany 17.06.20, 21:21
                Jak ludzie mówią, to rzadko są super precyzyjni. Natomiast jak piszą, zwłaszcza książki, to zazwyczaj wiedzą, co chcą napisać.

Tak czy inaczej powiedzenie "Nie mam sióstr w moim wieku" sugeruje posiadanie sióstr, tylko w innym wieku. Mało kto mówi o swojej jedynej siostrze per "siostry".

Na upartego można to jeszcze zinterpretować tak, że siostra jest jedna, ale rodzeństwa więcej.

A najprościej tak, że autorce odechciało się potem pisać dla Diany rodzeństwo, i po prostu pozostawiła sprawę zawieszoną, wywołując z tylko z tego niebytu Minnie May, kiedy była potrzebna do rozwiązania konfliktu. Reszta potencjalnych młodych Barrych pozostaje w stanie jednoczesnego istnienia i nieistnienia, jak kot Shroedingera, bo nigdy nie byli do niczego potrzebni.
                • sayoasiel Re: Rodzeństwo Diany 19.06.20, 10:48
                  aniadm napisała:

> Jak ludzie mówią, to rzadko są super precyzyjni. Natomiast jak piszą, zwłaszcza
                  > książki, to zazwyczaj wiedzą, co chcą napisać.
                  >
                  > Tak czy inaczej powiedzenie "Nie mam sióstr w moim wieku" sugeruje posiadanie s
                  > ióstr, tylko w innym wieku. Mało kto mówi o swojej jedynej siostrze per "siostr
                  > y".
                  >
                  > Na upartego można to jeszcze zinterpretować tak, że siostra jest jedna, ale rod
                  > zeństwa więcej.
                  >
                  > A najprościej tak, że autorce odechciało się potem pisać dla Diany rodzeństwo,
                  > i po prostu pozostawiła sprawę zawieszoną, wywołując z tylko z tego niebytu Min
                  > nie May, kiedy była potrzebna do rozwiązania konfliktu. Reszta potencjalnych mł
                  > odych Barrych pozostaje w stanie jednoczesnego istnienia i nieistnienia, jak ko
                  > t Shroedingera, bo nigdy nie byli do niczego potrzebni.

Może i tak,ale dlaczego też się upierać, że tu jest jakaś niekompetencja, czy zarzucać lenistwo, jeśli wcale nie musi tak być ? Ja sama często mówiłam, że nie mam psów, ani kotów. Nie miałam żadnego, ale marzyła mi się gromadka. Poza tym, sądzę ,że to też podkreślenie wyjątkowości tej sytuacji - w tamtych czasach rodziny były wielodzietne. Rzadko miało się tylko jedną siostrę. Bywało tych dzieciaków przecież po kilkanaście.
                  • marutax Re: Rodzeństwo Diany 19.06.20, 12:09
                    sayoasiel napisał(a):

Ja sama często mówiłam, że nie
                    > mam psów, ani kotów. Nie miałam żadnego, ale marzyła mi się gromadka.

Ale to nie jest analogiczna sytuacja. Byłaby, gdybyś mówiła, że nie masz psów-szczeniaków, co nie wykluczałoby posiadania dorosłych psów.
                    Diana po prostu NIE mówi, ile ma rodzeństwa. Może równie dobrze mieć trzech starszych braci i trzy młodsze siostry. W rozmowie z Anią tematem nie jest rodzeństwo, ale to, że Diana nie ma się z kim bawić, więc nic dziwnego, że nie wylicza przy tej okazji wszystkich krewnych i sąsiadów.
    • pontecorvo Re: Rodzeństwo Diany 08.05.13, 10:12
      w górę!
    • leandra12 Re: Rodzeństwo Diany 28.01.22, 19:00
      Wiem, że to już starożytny wątek, ale co szkodzi go odkopać?
      Według mnie Diana i Minnie May to były dwie córeczki państwa Barrych i więcej rodzeństwa nie było.
      Wyszło mi tak po przeczytaniu oryginału, kiedy Diana po wskoczeniu na ciotkę Józefinę mówi: "Musimy położyć się z Minnie, a ona okropnie we śnie kopie". Gdyby dzieci było więcej, powiedziałaby coś w rodzaju: "Położymy się z Sally, ma największe łóżko", albo "trudno. Ty idź spać do Sally, a ja położę się z Minnie...." i tak dalej.
      Swoją drogą to dziwne - państwa Barrych, którzy byli zamożni/dobrze sytuowani, nie stać było na osobne łóżko dla Diany i musiała spać z dużo młodszą siostrzyczką?
      Jest jeszcze jedna opcja - Diana i Minnie były najmłodsze, a starsze rodzeństwo pożeniło się lub powychodziło za mąż i wyjechało z Avonlea. Ale to tylko spekulacja, bo w tekście nic na ten temat nie ma. A np. o starszych siostrach Ruby Gillis wzmianki są.
      • mkw98 Re: Rodzeństwo Diany 06.02.22, 21:01
        Skoro już starożytny wątek został odkopany :) to dodam, że wydaje mi się, że Diana miała normalnie swoje łóżko, ale oprócz ciotki Józefiny nocowało u nich tej nocy więcej członków rodziny - przypuszczam, że kuzyni, którzy zawiezli dziewczyny na koncert zostali na noc i łóżko Diany zostało przeznaczone dla nich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka