agalla 13.09.07, 19:54 Może znacie innych autorow piszacych w podobnym klimacie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annag1 Re: inni autorzy 14.09.07, 09:51 Może spodobają Ci się książki Eleanor H. Porter? Np. "Pollyanna', "Pollyanna dorasta", "Panna Billy" i inne. Polecam i pozdrawiam. Odpowiedz Link
wielorybka Re: inni autorzy 14.09.07, 12:35 i jeszcze J. Webster, ta od "Tajemniczego opiekuna" - choć to inny klimat to podobny okres opisuje; a pani F.Burnett od "Małej Księżniczki" Odpowiedz Link
nchyb Re: inni autorzy 13.06.10, 18:55 Jak Webster to nie tylko o Pajączku długonóżku trzeba czytać, jeszcze warta uwagi jest Patty (przed wojną w Polsce wydana jako Inka). Cud dziewczyna z werwą z pensji dla panien... Odpowiedz Link
icegirl Re: inni autorzy 17.09.07, 09:38 Kiedyś czytałam Pollyannę, zachęcona przez innych, którzy polecali jako książkę podobną. I nawet jak na owe czasy - a byłam przecież 13-14latką, Pollyanna wydawała mi się strasznie naiwna. Odpowiedz Link
ab7777 Re: inni autorzy 19.09.07, 01:05 Polyanna byla dla mnie koszmarem ,wstretna ,przeslodzona dziewczynka ..jakaos tak ja odbieralam: ojejku urwalo mi raczke ,ale moglo dwie...taka troche chora filozofia.. Odpowiedz Link
wielorybka Re: inni autorzy 19.09.07, 09:07 a moim zdaniem filozofia pollyanny była i jest genialna Odpowiedz Link
herbarium Re: inni autorzy 19.09.07, 12:51 Czy ktoś z Was czytał "Anię z Lechickich Pól" Dunin-Kozickiej? Ewidentnie nawiązuje do pierwowzoru, choć czas i miejce akcji zdecydowanie odmienne. Książka jest chwilami nieznośnie patetyczna i naiwna, ale bardzo przyjemna. W podobnym klimacie - hm. W okresie, kiedy miałam fazę na lektury "dla panienek", czytałam Luisę May Alcott ("Małe kobietki", "Mali mężczyźni"), Jean Webster ("To właśnie Patty", "Tajemniczy opiekun", "Kochany wrogu"), Angelę Brazil ("Przyjaciółki", "Złote szkolne czasy"), Emmę von Rhoden ("Przekora"), Irenę Zarzycką ("Dzikuska", "Panna Irka"), Irenę Szczepańską ("Uskrzydlona przygoda", "Zielono w głowie"), Marię Kruger ("Szkoła narzeczonych") Z nowszej literatury młodzieżowej - Musierowicz i Siesicka. Z "anglosaskich" klimatów, nie "dla panienek", ale dziewiętnastowiecznych: czy czytałaś Jane Austen albo Charlotte Bronte? Jeśli znajdziesz w jakiejś bibliotece Marii Pruszkowskiej "Przyślę panu list i klucz", to też polecam:) Odpowiedz Link
icegirl Re: inni autorzy 19.09.07, 17:13 Sama bym poleciła Jane Austen ;) I Dziwne losy Jane Eyre. PS. Sama piszę czasami na forum JA i róóóóżne fajne rzeczy wychodzą. Podobnie jak tu ;) Odpowiedz Link
moleslaw Re: inni autorzy 04.01.08, 09:07 Polecam:"Dola" Eugenii Żmijewskiej z serii"Romanse prababki":"Prolog miłości"Marty Ostenso,"Ewelinę"Elinor Glyn oraz "Tajemnicę"Marii S.Gummins.Wszystkie te książki stoją u mnie na jednej półce z książkami Lucy Maud Montgomery."Ania z Lechickich Pól"równiez tam stoi,lubię ją,jak i pozostałe książki. Odpowiedz Link
pontecorvo Re: inni autorzy 18.12.08, 13:30 No właśnie ja przeczytałam niedawno cykl powieści Jan Karon "W moim Mitford", bo gdzieś (nie pamiętam już gdzie, chyba w blogu) wyczytałam, że to taki współczesny, klimatem podobny cykl jak Zielone wzgórze. Założyłam nawet wątek, aby wymienić się refleksjami, ale chyba nikt nie czytał:(( Odpowiedz Link
supervixen Re: inni autorzy 22.12.08, 13:47 Pontecorvo, zachęć nas jakoś, to może przeczytamy:) Od siebie dorzucę dwie książki: L.T. Meade - Zwycięstwo Polly Kate Douglas Wiggin - Rebeka ze Słonecznego Potoku (była też wydana pod innym tytułem, coś z różową parasolką bodajże) Z tą Rebeką to w ogóle ciekawa sprawa, bo książka w zarysach mocno przypomina Emilkę - warto przeczytać w celach porównawczych. Aż chciałoby się czasem oskarżyć panią Wiggin o plagiat, tyle że książka była wydana jeszcze nawet przed Anią, a co tu dopiero o Emilce mówić:) W ogóle, teraz jak ktoś zna angielski na tyle, żeby czytać w oryginale, to się może takimi dziewczyńskimi książkami 'obczytać' do woli, bo całe ich mnóstwo należy już do domeny publicznej i nie ma problemu z dostępem do nich. Ja czasem lubię takie sielskie anielskie klimaty, to korzystam z tej okazji:) Odpowiedz Link
jadwiga1350 Ania z Lechickich Pól 10.06.09, 17:34 Zaciekawił mnie ten tytuł.Czy akcja dzieje się w Posce? W jakich latach? Odpowiedz Link
k_linka Re: Ania z Lechickich Pól 10.06.09, 21:43 Czytalam bardzo dawno ale mgliscie mi sie przypomina ze chyba w miedzywojniu? Odpowiedz Link
sofijufka Re: Ania z Lechickich Pól 11.06.09, 08:49 Marię Buyno-Arctową polecam. 1905 : Kocia mama i jej przygody 1906 : Na wakacjach w Zalesiu 1919 : Kazia "Duża" 1920 : Słoneczko 1922 : Ojczyzna 1922 : Rycerz złotego serduszka 1923 : Koledzy 1924 : Wilczysko (antydat. 1923) 1925 : Perły księżniczki Maji 1927 : Fifinka, czyli awantura arabska 1927 : Cudowne dziecko 1929 : Wieś Szczęśliwa (antydat. 1928) 1929-1930 : Wyspa mędrców 1931 : Serca i serduszka 1933 : Nasza maleńka 1934 : Na wakacjach w Zalesiu 1935 : Muzykanci podwórzowi 1936 : Zielony szaleniec (antydat. 1935) 1937 : Dziecko morza (antydat. 1936) 1938 : Złota nić (antydat. 1936) 1939 : Figa 1947 : Kotek w bocianim gnieździe (pod pseud. Jagmin) Odpowiedz Link
ciotka_paszczaka Re: Ania z Lechickich Pól 11.06.09, 21:02 jadwiga1350 napisała: > Zaciekawił mnie ten tytuł.Czy akcja dzieje się w Posce? W jakich > latach? W Polsce -miedzywojennej, ale i na kresach wschodnich. Zaczyna sie wczesniej (watek niespelnionej milosci matki Ani z Lechickich pol). Zeby nie zdradzac calosci: czesc akcji zasadzona jest na realistycznych (i chyba prawdziwych) opisach zycia na Kresach i hm...chlopow ktorzy w bolszewicki sposob radzili sobie z "ciemiezcami" (w/g propagandy sowietow). Wlasciwie ten poboczny watek zrobil na mnie najwieksze wrazenie. Zapewne dla tego tez, nie wznawiano tej powiesci w PRL. Sama powiesc chyba taka sobie-ciekawe realia; mniej sam watek powiesciowy. Ale bedac Anna -musialam ja przeczytac! -- Pozdrawiam, Anna Odpowiedz Link