26.05.11, 12:00
nie wiem czy to dobre forum, ale może ktoś będzie potrafił mi pomóc

czy ktoś z Was się może przez przypadek orientuje, gdzie jeszcze w aptece można dostać Diprophos?

dziękuję
Obserwuj wątek
    • cccykoria Re: diprophos 26.05.11, 20:40
      nie ma go znajoma szukała. Współczuje tym którzy muszą go brać, ja po " wybraniu" 2 zastrzyków w 4 litery wyglądałam jakbym zafundowała sobie implanty policzkowe.Z 3 następnych zrezygnowałam, odradziła mi alergolog a przepisała neurolog:)))
    • gamdan Re: diprophos 27.05.11, 18:22
      Diprophosu nie ma.
      Między innymi za ten przekręt, nadzór farmaceutyczny zamknął kilka hurtowni.
      • bubster Re: diprophos 28.05.11, 21:31
        przekręt?

to jest jakieś niebezpieczne lekarstwo?
        • young_doc Re: diprophos 29.05.11, 09:54
          nie chodzi o to ze jest niebezpieczne, ale jego cena w Polsce była niższa niż w innych krajach Unii, więc hurtownie zaczęły zamawiać go w Polsce i sprzedawać na Zachodzie. Firma zatem odcięła dostawy do rynku polskiego, a nadzór farmaceutyczny przerażony wizją sprzedaży tego i wielu innych leków w Polsce po cenach europejskich pozamykał dla odstraszenia naśladowców niektóre firmy.
          Żeby było śmieszniej to nie do końca wiadomo czy miał to prawo zrobić - szykuje się długa batalia sądowa i niewykluczone że budżet tak czy inaczej zapłaci za to. Najzabawniejsze jest jednak to że nie tak dawno nasz rząd popierał reeksport leków do Polski podczas debat brukselskich na ten temat, bo jednak ich ceny w Polsce i tak często były wyższe...
          • st.lucas Re: diprophos 30.05.11, 18:33
            young_doc napisał:

> nie chodzi o to ze jest niebezpieczne, ale jego cena w Polsce była niższa niż w
            > innych krajach Unii, więc hurtownie zaczęły zamawiać go w Polsce i sprzedawać
            > na Zachodzie. Firma zatem odcięła dostawy do rynku polskiego, a nadzór farmaceu
            > tyczny przerażony wizją sprzedaży tego i wielu innych leków w Polsce po cenach
            > europejskich pozamykał dla odstraszenia naśladowców niektóre firmy.
            > Żeby było śmieszniej to nie do końca wiadomo czy miał to prawo zrobić - szykuje
            > się długa batalia sądowa i niewykluczone że budżet tak czy inaczej zapłaci za
            > to. Najzabawniejsze jest jednak to że nie tak dawno nasz rząd popierał reekspor
            > t leków do Polski podczas debat brukselskich na ten temat, bo jednak ich ceny w
            > Polsce i tak często były wyższe...
            >

Niech zyje obowiazek ubezpieczeniowy w panstwowym, monopolistycznym NFZ!
            Niech zyje ministerstwo zdrowia, centralne sterowanie, planowanie itd.!
            Krotko mowiac: niech zyje socjalizm! ;-)
            • bubster Re: diprophos 31.05.11, 09:33
              lekarstwo już kupione
              ale zastanowiło mnie jedno
              w jednej aptece spytałam, czy jak zamówię, to pani mi sprowadzi z zagranicy
              i okazało się, że musiałabym mieć zgodę Ministerstwa...
              rozumiem lek nieznany, albo zabroniony, ale dopuszczony na rynak polski?
              • st.lucas Re: diprophos 31.05.11, 19:32
                bubster napisała:

> lekarstwo już kupione
                > ale zastanowiło mnie jedno
                > w jednej aptece spytałam, czy jak zamówię, to pani mi sprowadzi z zagranicy
                > i okazało się, że musiałabym mieć zgodę Ministerstwa...
                > rozumiem lek nieznany, albo zabroniony, ale dopuszczony na rynak polski?

Widze, ze nie zglebila jeszcze Pani tajnikow orwellowskiego dwojmyslenia...

Prosze zrozumiec: To wszystko jest bezprawiem.
                Ale bezprawiem legalnym...
                Bo coz niby ma jakies ministerstwo decydowac o P A N I leczeniu???

I po co w ogole komu takie ministerstwo???

Socjalizm objawia sie m.inn. niepojetym rozrostem biurokracji w sensie
                rozrostu personelu. Ale nie tylko. Socjalizm dazy ZE SWOJEJ NATURY
                do calkowitej kontroli wszystkich i wszystkiego.
                Socjalizm dazy do tyranii swiatowej. A wiec Orwell...
                • bubster Re: diprophos 01.06.11, 09:43
                  st.lucas napisał:

> Widze, ze nie zglebila jeszcze Pani tajnikow orwellowskiego dwojmyslenia...
                  >

ja generalnie mało rozumiem z decyzji dotyczących polskiej służby zdrowia
                  jestem przyzwyczajona, że robi się rzeczy racjonalne, które działaja jak najlepiej się da

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka