Dodaj do ulubionych

kolektory słoneczne

21.07.11, 15:52
wciąż za mało ludzi interesuje ten temat. Otóż za pomocą kolektorów słonecznych można dostarczyć do gospodarstwa domowego darmową energię. Zwykle trzeba mieć jakieś dodatkowe źródło ogrzewania, ale przy nawet 60% energii dostarczonej za darmo z energii słonecznej i tak bardzo dużo się oszczędza. Cena instalacji może nie jest bardzo niska, bowiem trzeba zainwestować od kilku do kilkunastu tysięcy www.makroterm.pl/images/pdf/cennik.pdf natomiast korzyści są później olbrzymie. Dodatkowo można zyskać nawet 45% dotacji (o czym też dokładniej czytałam na stronie makroterm.pl). Warto się samodzielne z tym zapoznać, bo można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy
Obserwuj wątek
    • icki_1 Re: kolektory słoneczne 26.07.11, 15:54
      60% darmowej energii to naprawdę opłacalna sprawa!!
      • woynowski1 kolektory słoneczne nie za darmo!!! 27.07.11, 10:36
        To takie sobie bajeczki! Po pierwsze instalacja dostarcza dużo ciepła w okresie gdy go najmniej potrzebujemy. Po drugie instalacja ma określona trwałość i jej amortyzacja poważnie rzutuje na koszt eksploatacji. Po trzecie instalacja wymaga obsługi, bo płyny się starzeją, zwłaszcza gdy ulegną przegrzaniu itp. Ja obliczałem w oparciu o dane uzyskane od użytkowników. Nawet przy dopłacie 60%, która oferuje mi moja gmina, jej celowość budowy w eksploatowanym domu jest mocno wątpliwa. Mnie wyszedł bilans = 0, więc zrezygnowałem!
        • lobotomia-d Re: kolektory słoneczne nie za darmo!!! 27.07.11, 14:40
          Ja mam i na razie się cieszę, choć przeglądy gwarancyjne też trochę kosztują. Ponoć to cudo ma służyć 20 lat, o ile coś nie zepsuje się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka