beznika667 10.10.11, 11:18 JAK TO DZIAŁA JAKIEŚ LINKI , VIDEO W NECIE NIC NIE MOGĘ ZNALEŹĆ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drzejms-buond Re: Radar biologiczny 10.10.11, 11:39 pierwsze słyszę..ma to coś ostrzegać przed bakterią e.coli czy spadającymi z nieba żabami? Odpowiedz Link Zgłoś
noveyy777 Ja mogę wyjaśnić. 10.10.11, 14:04 >pierwsze słyszę..ma to coś ostrzegać przed bakterią e.coli czy spadającymi z nieba żabami? Mam wrażenie, że chodzi o echolokację, jaką się posługują nietoperze, niektóre owady, czy ptaki. Albo o sonary, ktorymi się posługują waenie (delfiny i wieloryby). Jeżeli intuicje mnie nie zawodzą, to mogę mu wytłumaczyć, jak to dziala. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
beznika667 Re: Ja mogę wyjaśnić. 10.10.11, 14:16 "Mam wrażenie, że chodzi o echolokację, jaką się posługują nietoperze, niektóre > owady, czy ptaki. Albo o sonary, ktorymi się posługują waenie (delfiny i wielor > yby). Jeżeli intuicje mnie nie zawodzą, to mogę mu wytłumaczyć, jak to dziala" tlumaczyc pan nie musi _ ma ktos jakies linki ? Odpowiedz Link Zgłoś
noveyy777 Re: Ja mogę wyjaśnić. 10.10.11, 14:29 www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=&=&q=echolokacja+nietoperzy+sonar+wieloryby&btnG=Szukaj+w+Google Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Radar biologiczny 10.10.11, 14:45 beznika667: > JAK TO DZIAŁA JAKIEŚ LINKI , VIDEO W NECIE NIC NIE MOGĘ ZNALEŹĆ Zadaj pytanie pełnym zdaniem i doprecyzuj, o co Ci chodzi. Czy to jest pytanie z fizyki, czy z biologii, czy z kryminalistyki? Czy chodzi Ci o problem naukowy? I postaraj się pisać bardziej po polsku. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
beznika667 Re: Radar biologiczny 11.10.11, 02:13 kryminalistki :) umożliwia widzenie przez ściany lol _ chce zobaczyć jak to wygląda ( pokazuje kropki _ czy normalny obraz Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Radar biologiczny 11.10.11, 03:21 beznika667: > kryminalistki :) umożliwia widzenie przez ściany lol _ chce zobaczyć jak to > wygląda ( pokazuje kropki _ czy normalny obraz W takim razie Twój okrzyk rozpaczy: beznika667: > W NECIE NIC NIE MOGĘ ZNALEŹĆ nie ma sensu. Przecież ja nie wpadłem sam na to, że ,,radar biologiczny'' łączy się z kryminalistyką, tylko znalazłem jednym ruchem w Google'u. Nadal nie masz zamiaru pisać po polsku? Twoja sprawa, ale będziesz ciągle miała takie nieporozumienia jak z tą echolokacją. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
noveyy777 Może to cię zainteresuje. 11.10.11, 06:37 www.racjonalista.pl/index.php/s,38/d,4/t,39344 Echolokacja to najlepsze narzędzie nietoperza, które pomaga mu w nawigacji i polowaniu na ofiary. Odbijanie się fal dźwiękowych umożliwia nietoperzom wierne odwzorowywanie otoczenia w całkowitych ciemnościach. Duńsko-amerykański zespół naukowców rzuca nowe światło na to, dlaczego nietoperze posiadają właśnie takie możliwości. W artykule opublikowanym w czasopiśmie Science pokazują, że kluczem do tych umiejętności są "superszybkie" mięśnie. Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Danii i Uniwersytetu Pensylwanii w USA wykazali, że mięśnie te potrafią kurczyć się około 100 razy szybciej niż typowe mięśnie szkieletowe. Są również 20 razy szybsze od najszybszych mięśni człowieka - czyli tych, które sterują ruchem gałki ocznej. "Wcześniej wiadomo było jedynie, że superszybkie mięśnie są częścią wytwarzających dźwięk organów grzechotników, ptaków i kilku ryb" - wyjaśnia profesor Coen Elemans z Uniwersytetu Południowej Danii, naczelny autor badań. "Teraz po raz pierwszy odkryliśmy je u ssaków, co sugeruje, że mięśnie te - wcześniej uważane za wyjątkowe - są powszechniejsze niż dotychczas sądzono." Według naukowców echolokacja różni się od widzenia, ponieważ z każdym dźwiękiem i echem zapewnia nietoperzom jedynie wycinek obrazu otoczenia, podczas gdy widzenie jest stosunkowo ciągłym strumieniem informacji o otoczeniu. Echolokacja zmusza nietoperze do wydawania szybkich serii dźwięków. Podczas polowania na ofiarę nietoperze muszą szybko aktualizować położenie swojej ofiary - nie jest to łatwe, bowiem owady latające mogą poruszać się w każdym kierunku. W momencie krytycznym nietoperze generują "śmiertelny szum", wydając 190 dźwięków na sekundę. "Naukowcy prowadzący badania nad nietoperzami założyli, że mięśnie kontrolujące to zachowanie muszą być szybkie, niemniej nie było wiadomo, jak funkcjonują" - wyjaśnia Andrew Mead, absolwent Instytutu Biologii na Wydziale Sztuki i Nauki Uniwersytetu Pensylwanii. "Badania nad superszybkimi mięśniami są jeszcze daleko od stwierdzenia jak one funkcjonują. Ostatnie badania łączą wiele różnych światów: mięśnie, bioakustykę i echolokację oraz aspekt behawioralny nietoperzy." Zespół ocenił funkcjonowanie mięśni głosowych nietoperzy, podłączając jeden z nich między silniczek a czujnik siłowy i pobudzając go elektrycznie do napinania się. Kiedy silniczek był nieruchomy, pojedynczy impuls elektryczny umożliwił naukowcom obliczenie czasu potrzebnego mięśniom nietoperza do drgnięcia lub skurczenia się i rozluźnienia. "Drgnięcie daje nam pojęcie o czasie, jaki jest potrzebny komórce mięśniowej do przejścia wszystkich kroków, wszystkich reakcji chemicznych niezbędnych do wywarcia siły i ponownego rozluźnienia się" - podkreśla Mead. "Im szybszy mięsień, tym krótsze drgnięcie. Mięśnie te potrafią wykonać wszystkie ruchy w czasie krótszym niż jedna setna sekundy." Zespół zmodyfikował jednak długość mięśnia w czasie kurczenia się, aby ustalić, jak intensywnie pracują mięśnie nietoperza. Mięsień wydłużał się i skracał w kontrolowanym tempie w czasie pracy silniczka. Podczas gdy mięsień wydłużał się naukowcy pobudzali go do skurczu, aby sprawdzić, czy wywrze on większą siłę na silniczek niż silniczek na mięsień. W celu ustalenia, czy mięsień jest naprawdę typem superszybkim, zespół zwiększył prędkość silnika do ponad 100 drgnięć na sekundę. "Zawsze są ograniczenia, co do liczby możliwych drgań w danym przedziale czasu" - mówi Mead. "Zwiększanie częstotliwości, drgnięcie za drgnięciem, powoduje dojście do punktu, w którym drgania zaczynają nakładać się na siebie i mięsień nie rozluźnia się całkowicie ani na chwilę. Osiągnęliśmy najwyższą częstotliwość cykliczną, w której nadal mieliśmy dowód na włączanie i wyłączanie się mięśnia." Profesor Elemans zauważa: "Określiliśmy siłę jaką są w stanie zapewnić mięśnie, niemal tak jak się mierzy osiągi samochodu. Zaskoczyło nas, że nietoperze dysponują superszybkimi mięśniami i mogą wykonywać ruchy z częstotliwością do 190 razy na sekundę, ale także i to, że to same mięśnie ograniczają tak naprawdę maksymalne tempo wydawania dźwięków w czasie szumu." Mead dodaje: "Można to porównać do silnika samochodu. Silnik można wyregulować pod kątem wydajności albo mocy, w zależności od potrzeb. Okazuje się, że nietoperze zużywają dużo siły, aby uzyskać te szybkie oscylacje. W pewnym sensie to jak silnik, który został ustawiony na ekstremalnie wysokie obroty." Odpowiedz Link Zgłoś
noveyy777 Albo to: 11.10.11, 06:43 www.racjonalista.pl/index.php/s,38/d,4/t,39311 Nasze uzależnienie od technologii GPS (ang. global positioning system) stale rośnie. Wykorzystujemy ją do nawigacji, aby ułatwić sobie podróż. Jednak dla wielu zwierząt nawigacja jest niezbędna bardziej do przetrwania, niż do ułatwiania sobie podróży. Naukowcy z Izraela, Szwajcarii i Włoch badali nawigację nietoperzy, aby ustalić, jak ssaki żyjące na swobodzie odnajdują się w naturalnym środowisku. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Badacze założyli rudawkom nilowym (Rousettus aegyptiacus) niewielkie urządzenia GPS, aby dowiedzieć się, jak co noc lokalizują one poszczególne drzewa. Nietoperze te pokonują każdej nocy wiele kilometrów, aby posilić się na konkretnych drzewach owocowych i wrócić do swojego siedliska tej samej nocy. Zdaniem naukowców nietoperze dysponują wewnętrzną mapą kognitywną obszaru w swoim zasięgu, bazującą na wizualnych punktach orientacyjnych, takich jak wzgórza czy światła. Dodają jednak, że stworzenia te wyposażone są w dodatkowy, wielkoskalowy mechanizm nawigacyjny. W toku wcześniejszych badań wykazano zdolności nawigacyjne innych zwierząt, np. żółwi, homarów czy ptaków. Niemniej badania nad nawigacją ssaków były prowadzone wyłącznie w laboratorium, ponieważ w ramach tego typu testów nie było możliwości odtworzenia rozległych i złożonych krajobrazów, jakie zwierzę musi pokonywać w naturalnym środowisku. Zminiaturyzowane urządzenia GPS, opracowane przez naukowców z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, Instytutu im. Weizmanna w Izraelu, Ornis Italica we Włoszech i Szwajcarskiego Federalnego Instytutu Technologii (ETH) w Zurychu w Szwajcarii, składają się z bardzo małych odbiorników GPS, rejestratorów pamięci i baterii. Każde urządzenie waży około 10 gramów. Zespół wykorzystał urządzenia do śledzenia rudawek nilowych w ciągu kilku kolejnych nocy. Dane zbierano kiedy nietoperze wylatywały co noc z izraelskiej jaskini. Nietoperze leciały z prędkością 40 km na godzinę w linii prostej, wzbijając się na wysokość kilkuset metrów, w kierunku drzew znajdujących się w odległości od 12 km do 25 km od ich jaskini. Wszystkie nietoperze wracały co noc do tych samych drzew, omijając identyczne drzewa znajdujące się bliżej ich siedliska. Naukowcy twierdzą, że umiejętności nawigacyjne nietoperzy są porównywalne ze zdolnościami gołębi pocztowych. Zapach zdaniem naukowców nie jest pomocny w nawigacji, gdyż nietoperze omijały identyczne drzewa, a jak dodają, analiza danych sugeruje, iż nietoperze nie wykorzystują tak prostu jakichkolwiek wzrokowych czy innych pojedynczych wskazówek jako znaku nawigacyjnego. Kilka nietoperzy przeniesiono na nowy teren pustynny, 44 km na południe od obszaru ich normalnego zasięgu. Po wypuszczeniu pierwszej grupy nietoperze odnalazły drogę do swoich ulubionych drzew owocowych i wróciły bez problemu do jaskini. Nietoperze, które najpierw zostały nakarmione, wróciły do jaskini zaraz po wypuszczeniu. Na podstawie analizy modeli przestrzennych i rozmów z pilotami zespół stwierdził, iż wygląda na to, że nietoperze mogą wykorzystywać wizualne punkty orientacyjne, takie jak światła, aby ułatwić sobie nawigację. Nawet, kiedy naukowcy przenieśli nietoperze jeszcze dalej od ich normalnego obszaru, nadal wracały one do jaskini mimo dezorientacji i błądzenia przez jakiś czas. Naukowcy są przekonani, że nietoperze wykorzystują informacje wizualne z "lotu ptaka" do budowania mapy kognitywnej rozległego obszaru. Ich zdaniem nietoperze prawdopodobnie obliczają swoją lokalizację z użyciem pewnej formy triangulacji opartej na rozmaitych azymutach do znanych, odległych punktów orientacyjnych. Badania rzucają nowe światło na sposób, w jaki ssaki takie jak rudawki nilowe wykorzystują tego rodzaju mapy do nawigowania na obszarze w promieniu 100 km. Odpowiedz Link Zgłoś
noveyy777 A tutaj wszystko na temat sonaru. 11.10.11, 07:34 .usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943.html?group=pl.soc.religia&tid=1494380&MID=%3Cj70kbs%24732%241%40inews.gazeta.pl%3E Odpowiedz Link Zgłoś
beznika667 Re: A tutaj wszystko na temat sonaru. 11.10.11, 23:50 bardzo dziękuje wszystkie wasze linki wytłumaczenia są pomocne:)) ok temat zamknięty Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: A tutaj wszystko na temat sonaru. 12.10.11, 15:30 i teraz dziewczyna pójdzie łapać nietoperze...Koledzy, no jak tak można??? :-D))) takie urządzenie, o które pytasz pojawiło się , o ile dobrze pamiętam w Terminatorze II oraz w MSW na Rakowieckiej w Warszawie- ambasada Danii naprzeciwko monitowała swego czasu, że im się w fiszki zagląda! Odpowiedz Link Zgłoś