Dodaj do ulubionych

Cukrzycę można wyleczyć!

30.04.14, 14:07
Gdy jakieś 20 lat temu, gdy przebijała się koncepcja operacji bariatrycznych - tych takich odchudzających, to byłem co najmniej sceptyczny.

Ostatecznie w Auschwitz była dieta, była aktywność fizyczna, więc otyłych nie było.

Dzisiaj mój stosunek do operacji bariatrycznych jest diametrialnie odmienny.

Otyłość wiąże się z ryzykiem rozwoju cukrzycy typ 2 - tej tabletkowej.
A co z pacjentami, którzy mają cukrzycę a nie są otyli, lecz jedynie mają nadwagę?
BMI takie pomiędzy 25-30 kg/m2?

Australijczycy postanowili sprawdzić, czy założenie opaski na żołądek (czyli zmniejszenie tej przestrzeni, do której może być przyjmowane pożywienie) u pacjentów z właśnie tylko z nadwagą, ale i też z cukrzycą może być korzystne.

www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(14)70066-X/fulltext
Wyniki, powiedziałbym, spektakularne!

52% pacjentów doznało remisji cukrzycy definiowanej jako nieprawidłowe stężenie glukozy na czczo lub w teście obciążenia glukozą.

Badanie opublikował "tylko" The Lancet, więc jakaś skucha metodologiczna musi tam być...
Nie wziął tego New England...
Może mała grupa badanych?

Tym niemniej wyniki są więcej niż obiecujące.
Obserwuj wątek
    • pomruk Re: Cukrzycę można wyleczyć! 30.04.14, 14:39
      Za mała próba...
      Chyba zbyt ładne i proste by było prawdziwe. Mówię to ja, otyły cukrzyk.
      A może?
      Tylko nie róbmy nadziei chorym jednoznacznymi tytułami postu i to z wykrzyknikiem ;)
      • nikodem123 Re: Cukrzycę można wyleczyć! 01.05.14, 20:01
        pomruk!
        Skuteczność na poziomie 50% to jest bardzo dużo!

Ja pamiętam takie doniesienie kazuistyczzne: facetowi zrobiono plastykę żołądka "na otwarto".
        Klient zamiast schudnąć - przytył!
        Zafundował sobie dietę: piwo i czekolada! :-D

Laparoskopowe założenie opaski na żołądek to jest praktycznie "operacja jednego dnia:.Moim zdaniem skórka warta wyprawki
      • nikodem123 Re: Cukrzycę można wyleczyć! 01.05.14, 20:18
        Nie wiem, co się stało, że się opublikowało.

The Lancet to nie jest jednak osiedlową gazetką.
        Nie wziął tego New England Journal of Medicine, więc gdzieś musi tkwić naukowa skucha.

Może mała grupa badanych? Chociaż z abstraktu trudno jest się zorientować, czy rzeczywiście ta wielkość grupy była za mała. O poweryzacji badania z abstraktu nic nie wynika.

Dla mnie to badanie jest elektryzujące!
        Pacjenci ledwo otyli mogą pozbyć się cukrzycy, która do tej pory była wiązana jako choroba ludzi mocno otyłych.

Na podstawie tego papieru dałbym założyć sobie opaskę na żołądek.

Ciekawe, jak ten zabieg działa. Czy wiąże się ze zmniejszeniem masy ciała?
        A może działa ten zabieg, jak akarboza - zmniejsza tempo wchłaniania węglowodanów?
        • pomruk Re: Cukrzycę można wyleczyć! 01.05.14, 21:23
          Na pewno byłaby to wręcz rewolucja. Dlatego mówię: zbyt piękne by było prawdziwe... Choć gorąco pragnę by coś z tego stało się prawdą.
          Pacjenci, którym podwyższona glikemia spowodowała nieodwracalne już szkody w organizmie mieliby ogromny żal, że tak prosty sposób jej uniknięcia został odkryty tak późno...
          • nikodem123 Re: Cukrzycę można wyleczyć! 02.05.14, 11:38
            Myślę, pomruk, że o prawdziwości tego doniesienia przekonamy się wkrótce, albo jeszcze wcześniej.

Artykuł w The Lancet to jest jednak wystrzał z Grubej Berty.

Operacje bariatryczne to jest kasa, Drogi Misiu.
            Do tej pory operowano, gdy poradnictwo dietetyczne..., gdy BMI było dostatecznie wysokie.... itd.
            Teraz jest papier, który mówi: lekka nadwaga i cukrzyca... i wio koniku!

Ciekawa będzie reakcja płatników.
            Ciekawe, co powie na przykład polski "atom" (AOTM), czy brytyjski NICE.

Szkoda, że nie mogę artykułu przeczytać w całości. Może któryś z forumowiczów ma tę możliwość i podzieli się z nami szczegółami.
          • nikodem123 Trochę medycznej metafizyki 02.05.14, 11:59
            Koncern BMS do leczenia nadciśnienia tętniczego kaptopryl wprowadził na początku lat 80-tych. W sumie nikt nie wiedział po co komu ten lek jest potrzebny, bo nie wykazywał się on jakimiś nadzwyczajnymi właściwościami.

Po nastu latach Szwedzi przeprowadzili badanie CONSENSUS, które zrewolucjonizowało kardiologię. Jeden ze sławnych dziewiętnastowiecznych lekarzy powiedział, że nie wyobraża sobie bycia lekarzem, gdyby nie było digoksyny -naparstnicy. Dzisiaj każdy lekarz powie, że nie wyobraża sobie leczenia pacjentów z niewydolnością serca, gdyby była dostępna tylko naparstnica , a kaptoprylu i jego pochodnych by nie było.

Może założenie opaski na żołądek, aby WYLECZYĆ z cukrzycy będzie uważane za banalne odkrycie. Może wzbudzić żal, że tak późno.
            No taka jest medycyna...
            Kaptopryl czekal naście lat, aby stać cudem na niewydolność serca.

A hydralazyna?!
            Lek anty-nadciśnieniowy tak stary, że nawet najstarsi górale już o nim zapomnieli, a teraz to standard w leczeniu niewydolności serca, gdy kaptopryl i pochodne są przeciwwskazane.

Też można by zapytać: DLACZEGO?
            Dlaczego właściwości hydralazyny nikt nie odkrył przez 30, 40lat?
    • nikodem123 Re: Trochę medycznej metafizyki 15.05.14, 09:56
      Maximus!

Jeśli oczekujesz tu porad medycznych, to chyba nie to forum.

Na bazie publikacji naukowych mogę stwierdzić, że zmiana diety, redukcja masy ciała, wzrost aktywności fizycznej są integralną częścią, podstawowym etapem leczenia cukrzycy.

Oznaczenie stężenia hemoglobiny glikowanej (glycated haemoglobin) HbA1c prawdę Ci powie, czy Twoje działania są słuszne. Jest to badanie powszechnie dostępne.
      • pomruk Re: Trochę medycznej metafizyki 15.05.14, 13:47
        Maksimum! proszę, nie zamęczaj nas swoimi kolejnymi opowieściami o domniemanej chorobie lub jej domniemanym braku!!! Jeden taki tekst wystarczy, po co go powielać w nieskończoność?

nikodem123 napisał:
        >
        > Oznaczenie stężenia hemoglobiny glikowanej (glycated haemoglobin) HbA1c prawdę
        > Ci powie, czy Twoje działania są słuszne. Jest to badanie powszechnie dostępne.
        >
        Otóż to. Po co te niekończące się eksperymenty medyczno-farmaceutyczne na sobie, skoro wątpliwości rozstrzygnie jeden miarodajny pomiar, którego możesz sobie zresztą zażądać samemu jako dodatkowy pomiar przy analizie krwi? W Polsce taki dodatkowy pomiar HbA1c (nawet pani w recepcji wie doskonale co się kryje pod tym skrótem) kosztuje parę złotych ekstra.
        • nikodem123 HbA1c 15.05.14, 16:59
          Maximus!

Na stężenie HbA1c nie będzie miało wpływu objadanie się przed badaniem bananami, ani wypicie 2 litrów coca coli słodzonej cukrem. :-D
          Tygodniowa głodówka tylko na wodzie też niczego nie zmieni! :-D
          • maksimum Re: HbA1c 15.05.14, 20:16
            nikodem123 napisał:

> Maximus!
            >
            > Na stężenie HbA1c nie będzie miało wpływu objadanie się przed badaniem bananami
            > , ani wypicie 2 litrów coca coli słodzonej cukrem. :-D

A po co ja mialbym takie badanie robic???

www.mojacukrzyca.org/?a=text&id=641
            "Oznaczenia HbA1c należy wykonywać raz w roku u pacjentów ze stabilnym przebiegiem choroby, osiągających cele leczenia."

Ja nie mam zadnego stabilnego przebiegu choroby o czym wczesniej pisalem i to tu gdzies powinno byc.

> Tygodniowa głodówka tylko na wodzie też niczego nie zmieni! :-D

A polecilbys ja komus?
            • pomruk Re: HbA1c 15.05.14, 20:24
              Wybiórcze cytowanie fragmentu pewnego tekstu nie jest najmądrzejsze. Oznaczanie HbA1c jest przede wszystkim bardzo precyzyjnym wskaźnikiem średniej glikemii w dłuższym okresie czasu.
              • maksimum Re: HbA1c 15.05.14, 20:29
                Jest link do calego tekstu i jak chcesz madrzejsze fragmenty z tego linku zacytowac,to prosze bardzo.
                Za to nie ma sensu cytowanie calego linku.
                • pomruk Re: HbA1c 15.05.14, 20:47
                  Zasugerowałeś, że badanie poziomu HbA1c wykonuje się tylko dla pacjentów z wyrównanym przebiegu cukrzycy, co jest wprowadzaniem w błąd, świadomym, skoro pominąłeś fragment następujący zaraz po nim.
                  • nikodem123 cukrzyk maksimum 17.05.14, 12:56
                    Myślę, pomruk, że szkoda naszego zdrowia, aby droczyć się z maksimum.

Przecież to gołym okiem widać, że facet ma ochotę gimnastykować sobie tylko palce na klawiaturze. Nic ciekawego nie wniesie.

Trudno jest się pogodzić z tym, że walnęła w nas cukrzyca - jesteśmy w jakiś sposób napiętnowani, czy nawet upośledzeni w jakimś sensie, do końca życia.
                    Podaliśmy sposób, jak forumowicze mogą sprawdzić swój stan - hemoglobina glikowana HbA1c.

I tyle w tym temacie. Temat wyczerpał sens.
        • maksimum Re: Trochę medycznej metafizyki 27.05.14, 06:52
          pomruk napisał:

> Maksimum! proszę, nie zamęczaj nas swoimi kolejnymi opowieściami o domniemanej
          > chorobie lub jej domniemanym braku!!! Jeden taki tekst wystarczy, po co go pow
          > ielać w nieskończoność?

Gdyby dotarlo do was za pierwszym razem ze dieta i ruchem na swiezym powietrzu mozna sie wyleczyc z cukrzycy,to bym sie nie powtarzal.
          Nie to zebym byl tytanem sportu ale staram sie byc na rowerze czy grac w kosza lub ping-ponga
          co najmniej 2 godz dziennie.
    • nikodem123 Re: HbA1c 17.05.14, 12:35
      Znowu nic naukowego w Twojej wypowiedzi, maximus.
      Znowu osobista wycieczka w kierunku pomruka.

Więc znów: klik w kosz.
      • maksimum Re: HbA1c 17.05.14, 14:47
        "Oznaczenia HbA1c należy wykonywać raz w roku u pacjentów ze stabilnym przebiegiem choroby, osiągających cele leczenia. U pacjentów nieosiągających celów leczenia lub tych, u których dokonano zmiany sposobu leczenia, należy wykonywać oznaczenia HbA1c co najmniej raz na kwartał."
        ---------
        OK,to jest caly cytat.
        Oczywistym jest ,ze ja bede sobie robil badania cukru co jakis czas,jak rowniez jest ono obowiazkowe,gdy chodze do lekarza.
        Ja tego nie mam zamiaru w zaden sposob unikac.
    • al.1 Re: Cukrzycę można wyleczyć! 25.05.14, 19:57
      Też o słyszałem o takiej możliwości.
      • maksimum Re: Cukrzycę można wyleczyć! 26.05.14, 07:54
        Ja caly czas o tym pisze,ale problem lezy w tym,ze glupim ludziom nie mozesz pomoc,bo oni lubia sobie szkodzic.Niewazne czy jest stolarzem czy naukowcem,jak nie ma charakteru to bedzie zyl chory.
      • nikodem123 Re: Cukrzycę można wyleczyć! 26.05.14, 23:59
        al.1

Obejrzałem to wideo. I jaki jest sposób na WYLECZENIE z cukrzycy?
        • maksimum Re: Cukrzycę można wyleczyć! 27.05.14, 06:41
          To jestes mega slow jak nie zauwazyles.
          Przeciez autor opisuje to na swoim przykladzie ze dieta wyleczyl sie z cukrzycy,ale do tego trzeba miec charakter.Znalem takich co brali insuline i pili.
          • nikodem123 Re: Cukrzycę można wyleczyć! 31.05.14, 07:05
            Na "swoim przykładzie" to można każdą tezę udowodnić.

I zacząć kasować duże pieniądze od naiwnych.
            • maksimum Re: Cukrzycę można wyleczyć! 04.06.14, 19:54
              nikodem123 napisał:

> Na "swoim przykładzie" to można każdą tezę udowodnić.
              >
              > I zacząć kasować duże pieniądze od naiwnych.
              -------------
              A juz tragedia dla was jest to,ze ja to potrafie udowodnic na swoim przykladzie.
        • al.1 Re: Cukrzycę można wyleczyć! 05.06.14, 19:31
          nikodem123 napisał:

> Obejrzałem to wideo. I jaki jest sposób na WYLECZENIE z cukrzycy?

Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale musiałem ponownie obejrzeć film, żeby wynotować szczegóły:
          - Przede wszystkim Max Sidorov, autor książki "7 Steps to Health" poleca trzy najważniejsze składniki:
          1. Olej z konopi (hemp oil)
          2. Szpinak
          3. Cynamon (1/2 łyżki dziennie)
          Nie szczegółów, ale istotne informacje sa tam podane na stronach: 43, 44, 86, 119, 226, 227
          - Jakiekolwiek pytania należy kierować na: contact@theTruthAboutDiabetes.com
          lub dzwonić 1 (888) 777-8126
          - Szczegóły
          • maksimum Re: Cukrzycę można wyleczyć! 05.06.14, 21:53
            Oczywiscie ksiazki nie czytalem i nie mam zamiaru czytac,bo kazdy z gruba wie o co chodzi.
            1-trzeba koniecznie ograniczyc slodkosci.
            Zajelo mnie to miesiac by sie odzwyczaic od slodkich rzeczy,ktore jadlem cale zycie.Palenie dosc dawno rzucilem w 2 tyg.Z alkoholem nigdy nie mialem problemow poza latami mlodzienczymi gdy w wieku 17 lat zaczalem pic i palic.(Wiadomo Ozarow)
            2-Ruch-trzeba wiecej spalac niz sie je i utrzymywac wage z lat mlodosci.
            3-hemp oil,szpinak,cynamon-akurat mnie smakuja,wiec nie widze zadnego problemu
            4-Jablka,cebula,ryby,soja,pieczywo pelnoziarniste-tez mnie smakuja.

Jesli chodzi o cukier,to jest to taka sama trucizna jak kazdy inny nalog i do tego zeby leca jak cholera.Jakby sprawdzic prochnice u dzieciakow w Polsce-to tragedia.
          • nikodem123 Re: Cukrzycę można wyleczyć! 06.06.14, 02:44
            Autor zapomniał o najważniejszym składniku - kwiat paproci.

Jak widać z powyższego naiwność ludzka nie zna granic.
            • maksimum Re: Cukrzycę można wyleczyć! 08.06.14, 21:14
              www.nytimes.com/2007/08/20/health/20diabetes.html?pagewanted=2&_r=0
              Obesity does increase the risk of developing diabetes, but the disease involves more than being obese. Only 5 percent to 10 percent of obese people have diabetes, and many with diabetes are not obese. To a large extent, Type 2 diabetes is genetically determined — if one identical twin has it, the other has an 80 percent chance of having it too. In many cases, weight loss can help, but, as Mr. Smith has learned, most who lose weight are not cured of the disease. He lost 40 pounds but still has diabetes.

“Everybody in the act of losing weight will have a pretty dramatic improvement pretty quickly,” said Dr. C. Ronald Kahn, a diabetes researcher and professor of medicine at Harvard Medical School. Blood sugar levels drop precipitously and the disease seems to be under control. But that is because the metabolic process of weight loss lessens diabetes. Once weight is lost, he added, and people stabilize at a lower weight, their diabetes may remain.

"The statistics are grim: A quarter to a third of all heart attack patients have diabetes, even though diabetes patients constitute just 9.3 percent of the population. Another 25 percent of heart attack patients are verging on diabetes with abnormally high blood sugar levels."

Bardzo ciekawy artykul rzuca troche wiecej swiatla na obnizanie cholesterolu jesli ma sie sklonnosci do cukrzycy.
    • maksimum Re: Cukrzycę można wyleczyć! 08.06.14, 21:59
      nikodem123 napisał:

> 52% pacjentów doznało remisji cukrzycy definiowanej jako nieprawidłowe stężenie
      > glukozy na czczo lub w teście obciążenia glukozą.
      >
      > Badanie opublikował "tylko" The Lancet, więc jakaś skucha metodologiczna musi t
      > am być...
      -------------
      Skucha to jest taka,ze czlowieka nie da sie sprowadzic do wzorow matematycznych i kazdy jest INNY.
      Nie wiem czy ci to wiele wyjasni ,ale takie wlasnie jest zycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka