Dodaj do ulubionych

The Fourth Phase of Water

29.04.15, 20:20
www.youtube.com/watch?v=TPvYxDDpAgo
Czy ktoś ma jakieś przemyślenia?
Sprawa wydaje się nieprawdopodobna a ja nie jestem tak szalony, aby coś mniemać, albo też i nie mniemać
Obserwuj wątek
    • asteroida2 Re: The Fourth Phase of Water 30.04.15, 11:01
      Cóż, jeśli pod filmikiem jest 20 linków do sklepów, gdzie można kupić "cudowną wodę" za jedyne 399$, to wniosek może być tylko jeden.
      Woda którą odkrył Gerald Pollack ma rzeczywiście magiczne właściwości - powoduje że głupi ludzie mają mniej pieniędzy, a więc mniejszy wpływ na świat.

Tu są dyskusje na ten temat:
      www.skepticforum.com/viewtopic.php?f=16&t=23564
      en.wikipedia.org/wiki/Hexagonal_water
      • w11mil Re: The Fourth Phase of Water 30.04.15, 13:18
        Co mysleć więc o publikacjach autora? np. Langmuir ma IF > 4.
        Tez podchodzę do tego sceptycznie ale ograniczenie krytyki do powiązań z homeopatią to intelektualna łatwizna. Jestem ciekaw opinii eksperymentatorów. Moja uwagę zwróciło bardzo słaba część Eksperimental w pracach autora dotyczących pomiarów absorbancji i fluoroescencji. Część zaobserwowanych fenomenów może być artefaktem wynikającym z zastosowania konkretnej substancj hydrofilowej (Nafion).
        Wiem ze odkrycie tej rangi powinno byc w Nature czy Science ale dla mnie to niewystarczający argument dla zanegowania tych wyników. Czy nikt jeszcze nie wykazał błędów w eksperymentach?
        • asteroida2 Re: The Fourth Phase of Water 30.04.15, 13:59
          > Czy nikt jeszcze nie wykazał błędów w eksperymentach?

Ale o które dokładnie eksperymenty pytasz?

Od zaobserwowania jakiejś fluorescencji do stwierdzenia że coś ma pozytywny wpływ na ludzi, jest dosyć daleko. Taki przeskok może zrobić tylko ewidentny oszust.
          Według tego co piszą sceptycy, żadnych badań na ludziach nie przeprowadzono.

> Co mysleć więc o publikacjach autora? np. Langmuir ma IF > 4.

No cóż. Niektórym ludziom nie wystarcza samo bycie cenionym naukowcem i czasem próbują swoich sił na innym polu: na przykład na polu wzbogacania się kosztem naiwniaków.
          • nikodem321 Re: The Fourth Phase of Water 30.04.15, 15:29
            Pamiętam pewnego noblistę. Gdy mu demencja starcza zryła zwoje, to zaczął udowadniać, że HIV nie wywołuje AIDS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka