Gość: warea IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 16.04.05, 18:02 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: warea OTO TE ZADANIA IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 16.04.05, 18:10 zad.1 Napisz wzory sumaryczne podanych soli i podaj ich nazwy: Na3O9Al H8N2O3S P2O8Ca3 S3O12Fe2 Zad.2 Napisz, uzgodnij i opisz równania reakcji dysocjaci soli: (NH4)2SO4 Jeśli ktoś potrafi rozwiązać te zadania to bardzo proszę o pomoc. Bardzo dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smalec z okna Re: OTO TE ZADANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 19:05 potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warea proszę o rozwiązania IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 16.04.05, 19:20 pisząc "proszę o pomoc" miałam na myśli "naprowadzenie lub podanie rozwiązania" !! Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Próba pomocy: 16.04.05, 21:46 Gość portalu: warea napisał(a): > zad.1 > Napisz wzory sumaryczne podanych soli i podaj ich nazwy: > > Na3O9Al ??? - czy na pewno powyższy wzór jest poprawny? > > H8N2O3S (NH4)2SO3 chyba to jest siarczyn amonu > P2O8Ca3 Ca3(PO4)2 fosforan wapniowy > > S3O12Fe2 Fe2(SO4)3 siarczan zelazowy Tyle potrafię powiedzieć na temat Zadania 1, ale dysocjacje to już totalnie zapomniałem. Zaraz poszukam w Google,moze coś jest. OK, znalazłem równanie dysocjacji siarczanu sodu: > Write the dissociation equation. Na2SO4(s) ----> 2Na+(aq) + SO42-(aq) ... Oraz fosforanu glinu: Here is the dissociation equation:. AlPO4 <===> Al3+ (aq) + PO43¯ (aq) ... No to w takim razie równanie dysocjacji siarczanu amonu, októry chodzi w zadaniu, będzie chyba: (NH4)2SO4 <===> 2(NH4)+ (aq) + SO4- (aq) > Zad.2 > Napisz, uzgodnij i opisz równania reakcji dysocjaci soli: (NH4)2SO4 > > > Jeśli ktoś potrafi rozwiązać te zadania to bardzo proszę o pomoc. Bardzo > dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Czy to znów Ty, Ara? 16.04.05, 21:49 Jeśli tak, to zajrzyj do poczty - odpisałem na list sprzed paru dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warea Tak to ja :) IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 17.04.05, 15:14 dzękuję za pomoc. nie wiem jednak co oznacza w tych równaniach dysocjacji "(aq)" Na2SO4(s) ----> 2Na+(aq) + SO42-(aq) Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: Tak to ja :) 17.04.05, 19:40 Gość portalu: warea napisał(a): > dzękuję za pomoc. nie wiem jednak co oznacza w tych równaniach dysocjacji "(aq) > " > > Na2SO4(s) ----> 2Na+(aq) + SO42-(aq) To oznacza, ze dany jon nie moze istniec "samotnie", a moze tylko w roztworze wodnym. (aq) jest od slowa "aqua", czyli woda po lacinie. 2Na+(aq) nie oznaczxa "dwa sody PLUS woda". Znak plus odnosi sie w tym wypadku do ladunku jonu. Powinien byc napisany mniejsza czcionka powyzej poziomu linni, ale, niestety, na Forum nie da sie tak napisac. Ja, niestety, Aro, juz nie pamietam zbyt dobrze szkolnej chemii, wiec ktos powinien dodatkowo sprawdzic to, co ja napisalem. Jak bylem w szkole, to chemia byla moja pasja i chcialem koniecznie isc na studia chemiczne. Ale w koncu z lenistwa poszedlem na fizyke. No i z chemia mialem juz pozniej bardzo malo do czynienia. Czy ptaszki oregonskie, ktore Ci poslalem, podobaly sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: Tak to ja :) IP: 80.48.190.* 17.04.05, 19:59 Niestety nazwy związków ,które podałeś to też już prehistoria ,ja uczyłem sie tych samych i teraz też mam trudności. Nazwy są teraz takie same np dla siarczynu i siarczanu, a podaje sie wartościowość: siarczan amonu /IV/ i siarczan amonu /VI/. Przy dysocjacji nie trzeba zaznaczać przy każdym jonie /aq/. Dysocjacja zachodzi zwykle w środowisku wodnym /rzadziej w rozp. polarnych/ i taki dopisek jest niepotrzebny. a napewno na tym etapie nauczania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elafan Re: Tak to ja :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 20:07 Tak tylko w kwestii formalnej: siarczan(IV) i siarczan(VI) amonu a nie siarczan amonu(IV). Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: Tak to ja :) 18.04.05, 10:19 Gość portalu: pytacz napisał(a): > Niestety nazwy związków ,które podałeś to też już prehistoria ,ja uczyłem sie > tych samych i teraz też mam trudności. Nazwy są teraz takie same np dla > siarczynu i siarczanu, a podaje sie wartościowość: siarczan amonu /IV/ i > siarczan amonu /VI/. > Przy dysocjacji nie trzeba zaznaczać przy każdym jonie /aq/. Dysocjacja > zachodzi zwykle w środowisku wodnym /rzadziej w rozp. polarnych/ i taki dopisek > > jest niepotrzebny. > a napewno na tym etapie nauczania Sorry, wbiłem po prostu w Google "dissociation equation" i podałem to, co znalazłem w podanych linkach. Wyraźnie widać, ze nie powinienem sie mieszać do chemii, a juz w żadnym wypadku nic nie pisać po polsku, bo istotnie terminologię pamiętam z moich czasów licealnych, a więc sprzed lat ponad 40-tu. W fizyce jakos nie było takiej "nomenklaturowej rewolucji". Odpowiedz Link Zgłoś