Dodaj do ulubionych

zagadka, szklanka i kostka lodu

29.06.05, 22:10
Już ta zagadka kiedyś była, ale nie uzyskałem odpowiedzi.

Do szklanki lodu wrzucono kostkę lodu. Poziom wody ustalił się na pewnym
poziomie. Czy po stopieniu lodu, poziom wody:
a) opadnie
b) podniesie się
c) pozostanie na tym samym poziomie
Obserwuj wątek
    • t0g Opadnie! 30.06.05, 00:23
      Bo ja zawsze wypije wode, zanim lod sie stopi.

(oczywiscie odpowiedz znam, bo juz nuie wiem ile razy to zadanie dawalem na
      roznych egzaminach i kolokwiach).

A jak w basenie plywa lodka, w ktorej jest w srodku ciezka zelazna kotwica, i te
      kotwice sie wrzuci do wody, to woda opadnie, podniesie sie, czy poziom sie nie
      zmieni?

A jak w basenie plywa drewniana lodz, ktora w pewnym momencie, za sprawa jakis
      czarow, dajmy na to, rozpada sie na male drzazgi i wszystkie te drzazgi plywaja
      po powierzchni - to poziom sie podniesie, opadnie, czy pozostanie bez zmian?

Inna wersja poprzednigo: w basenie plywa drewniana lodz z klapka w dnie. W
      pewnym momencie otwieramy klapke i lodz wypelnia sie woda, ale nadal nie tonie,
      bo jest z drewna. Co z poziomem wody w basenie?
      • Gość: Marcinlet Re: Opadnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 11:12
        t0g napisał:

> A jak w basenie plywa lodka, w ktorej jest w srodku ciezka zelazna kotwica, i
        t
        > e
        > kotwice sie wrzuci do wody, to woda opadnie, podniesie sie, czy poziom sie nie
        > zmieni?
        Chyba nie zmieni się, jest bez różnicy czy kotwica jest w łódce czy w wodzie.
        Tak czy inaczej określona ilość wody jest wypierana.

• t0g Re: Opadnie! 30.06.05, 21:02
          Gość portalu: Marcinlet napisał(a):

> Chyba nie zmieni się, jest bez różnicy czy kotwica jest w łódce czy w wodzie.
          > Tak czy inaczej określona ilość wody jest wypierana.
          >

Nie. Zmieni się właśnie. Kiedy kotwica jest w łódce, to (łódka + kowica) wypiera
          tyle wody, ile waży w sumie łodka i kotwica.

Po wyrzuceniu kowicy, łodka wypiera tyle wody, ile waży, a kotwica - leżąca
          teraz na dnie - tylko tyle wody, ile wynosi jej objetośc. To jest ok. siedmiu
          czy osmiu razy mniej, niż wynosi objętośc wody która ma wagę roówną wadze
          kotwicy (nie pamiętam dokładnie, jaka jest gęstość stali). Zatem poziom wody w
          basenie OPADNIE.
          • devegas Re: Opadnie! 30.06.05, 22:15
            Z kotwicą jest ok ale z lodem w wodzie wg Ciebie poziom też opadnie?
            IMO poziom wody się nie zmieni po rozpuszczeniu lodu (oczywiście nie uwzgędniamy rozszerzalności cieplnej wody).

• devegas Re: zagadka, szklanka i kostka lodu 30.06.05, 00:57
      Jak już chcemy być precycyjni to lód oziębi wodę a woda ma przecież też rozszerzalność cieplną i jeżeli przemiania dzieje się w temp. 4 - 0 st.C to poziom wody się podniesie a jak powyżej 4 to się obniży a i w między czasie trochę wyparuje :)
      • t0g Devegasie: 30.06.05, 21:14
        Tafnie zauważyłeś, że w tym starym zadaniu egzaminacyjnym trzeba dodatkowo
        sprecyzować warunki, bo inaczej nie ma jednoznacznej odpowiedzi!

Jesli sie powie: woda ma w chwili poczatkowej 0 stopni C, i nie zachodzi
        parowanie, to wtedy zadanie jest sformułowane poprawnie. Bez takiego
        sprecyzowania nie mozna podac krotkiej w pelni poprawnej odpowiedzi, trzeba by
        przedyskutowac wszystkie mozliwe scenariusze: woda ma w chwili wrzucenia lodu
        temperature pomiedzy 0 a 4 C, wyzsza niz 4 C, etc.

Niewykluczone, ze mi sie to kiedys przyda. Dziekuje za zwrocenie uwagi na te
        dodatkowa okolicznosc!

Pozdrawiam, t0g
    • devegas Re: zagadka, szklanka i kostka lodu 30.06.05, 01:10
      A, przypomniało mi się takie zadanie.
      Klocek drewniany o gładko wypoleronanych ściankach wpychamy na siłę do szklanego słoja z wodą na dno aż powierzchnia klocka będzie gładko dotykała dna słoja z wodą. Woda przykrywa klocek całkowicie.
      Co stanie się z klockiem gdy wyciągniemy rękę. Wypłynie natychmiast? Pozostanie na dnie?
      • Gość: Marcinlet Re: zagadka, szklanka i kostka lodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 11:07
        devegas napisał:

> A, przypomniało mi się takie zadanie.
        > Klocek drewniany o gładko wypoleronanych ściankach wpychamy na siłę do
        szklaneg
        > o słoja z wodą na dno aż powierzchnia klocka będzie gładko dotykała dna słoja
        > z wodą. Woda przykrywa klocek całkowicie.
        > Co stanie się z klockiem gdy wyciągniemy rękę. Wypłynie natychmiast?
        Pozostanie
        > na dnie?
        Nie wiem, ale to co opisałeś kojarzy mi się ze sceną gwałtu. ;)
    • Gość: jast Re: zagadka, szklanka i kostka lodu IP: *.arc.nasa.gov 30.06.05, 23:50
      poziom pozostanie dokladnie taki sam w 1-ym przyblizeniu (nie wdajac sie w zadne
      rozszerzalnosci wody). Wynik ten najszybciej sie uzyskuje rozwazajac cisnienie
      wody na dno szklanki i prawo zachowania energii ...
      • t0g Re: Można tez przy pomocy Archimedesa 01.07.05, 11:43
        Gość portalu: jast napisał(a):

> poziom pozostanie dokladnie taki sam w 1-ym przyblizeniu (nie wdajac sie w zadn
        > e
        > rozszerzalnosci wody). Wynik ten najszybciej sie uzyskuje rozwazajac cisnienie
        > wody na dno szklanki i prawo zachowania energii ...

Tego tłumaczenia nie znam - ale przy pomocy Prawa Archimedesa się tę zagadkę też
        rozwiązuje w try miga:

(1) lód wypiera tyle wody, ile sam waży;

(2) Po stopieniu lodu powstanie z niego woda o tej samej wadze, jaką on miał -
        czyli tyle samo wody, ile on wypierał będąc lodem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka