maksimum 09.08.05, 07:50 Tylko Nowy Meksyk,tam nigdy nie pada. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matt35 jak bedzie lądować... czyli o rozsądku NASA 09.08.05, 09:36 qrca fux!!! czytałem właśnie artykuły w aktualnym nowym "przekroju" Najsztuba - nie głupio tam napisali. Swoją drogą nadymany balon, kurka, ta NASA. To chyba akurat najgorszy z możliwych, przykład amerykańskiej mitomanii bez odpowiedzialności za to, co się stanie (piszę to ja, Jeżyk Zdzisław, wybitnie "odpowiedzialny", tylko ja nie decyduję o zyciu ludzi, cholera!). Przez 2,5 roku wydać prawie 1,5 miliarda dolarów i i tak sknocić. Wysłać w próbny lot po tych "ulepszeniach" od razu 7 ludzi, zamiast - jak standardowo - 3. Narazić ich życie. Oby wrócili, obym nie musiał potem kupować albumu ze zdjęciami sprzed startu i zdjęciami katastrofy oraz ze szczegółowym, sekunda po sekundzie, a właściwie tysiączna sekundy po tysiącznej - zapisu katastrofy. I tych zdjęć... I analizy ...PO fakcie. Już zlekceważono "małe żuczki" w "firmie" - specjalistów, i inny tzw. "personel średniego szczebla" - oby to zadufanie, lekceważenie i zadęcie nie kosztowało znów życia aż SIEDMIU (dlaczego, dlaczego, do cholery - skoro już musieli koniecznie wypchnąć ten techniczny wrak na orbitę - nie posłali tam 3 ludzi??!). Wiecie, że niewielki odłupany kawałek płytki izolacyjnej na spodzie wahadłowca znajduje się dokładnie na pokrywie przedniego podwozia? Podczas wejścia w atmosferę to miejsce nagrzewa się do 1500 st. C - jeśli wedrze się tam rozgrzana do białości plazma, koniec Discovery będzie jeszcze szybszy niż Columbii... Ja wiem, wszystkiego nie da się przewidzieć, a (podobno) zrobiono wszystko, żeby pianka odpadająca w trakcie startu z głównego zbiornika tym razem nie odpadała. Jakoś się nie udało. Mimo 1,5 miliarda dolarów. OK. Powiedzmy, że tego jednak - mimo najlepszych chęci nie dało się do końca przewidzieć (?). Dlaczego w takim razie - powtórzę maniakalnie - dlaczego wysłano 7 a nie 3 ludzi??! A teraz pitolą o pogodzie uniemożliwiającej lądowanie. Hehe. he. he. Bullshit. Widziałem zdjęcia w relacji TV. To może da się wcisnąć komuś, kto nie myśli. Bo nawet nie trzeba się bardzo mocno znać, żeby wiedzieć, że przy takich chmureczkach, jakie widziałem nad Florydą w TV, wyląduje nawet ślepy, bez najprostszych przyrządów nawigacyjnych, a nie wahadłowiec z nowoczesnymi systemami naprowadzania, umożliwiającymi lądowanie nawet w warunkach prawie całkowitego braku widoczności... Nie za późno trochę na taką "zapobiegliwość"??? No chyba, że jest to celowe mydlenie oczu - żeby potem się nazywało, że "kierownictwo lotu uczyniło wszystko, co było w ludzkiej mocy, były jednak pewne czynniki, na które nie miano wpływu". Mam bardzo dziwne wrażenie, że, niestety będziemy jutro lub pojutrze świadkami kolejnej spektakularnej tragedii. To tłumaczenie się pogodą jest tak śmieszne w kontekście tych paru chmurek, które widziałem w TV, że aż mi się nasuwa (spiskowa teoria dziejów) nieodparty wniosek - teraz, poniewczasie, Ci, którzy muszą podjąć decyzję o dopuszczeniu Discovery do lądowania, zaczęli się bać tak, że odwlekają moment jej podjęcia jak się tylko da, żeby zyskać na czasie. Ten czas jest potrzebny na zrobienie odpowiedniej propagandowej zasłony dymnej i zwalenie wszystkiego na "okoliczności". I tak na koniec. Taka ciekawostka historyczno-polityczna: zauważcie jak "śmiesznie" się akurat składa: dopiero co Rosja z dumą narodową jej rządu i chmurnoczołym Putinem stanęła przed dylematem - poprosić o zachodnią pomoc, aby uratować - jak śmiesznie - bodaj 7 marynarzy z zatopionej łodzi podwodnej. Rosjanie chyba wyciągnęli wnioski z katastrofy Kurska. I teraz niemal równolegle przed takim Dylematem o narodową dumę stanęli Amerykanie... Bardzo ciekawa jest historia z takiej perspektywy... Nie zmienia to faktu, że życzę tym 7miorgu ludziom z Discovery, żeby mieli szansę się nad tym zastanawiać ze swoimi rodzinami na Ziemi... Trzymajmy za nich kciuki. Mocno. To im jest naprawdę potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: jak bedzie lądować... czyli o rozsądku NASA 09.08.05, 11:17 Matt, czy nie uważasz, że Amerylanie są b. podobni do Sowietów, tylko bogatsi... Życzę szczęścia tym na orbicie Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Amerykanie to też ludzie 09.08.05, 15:39 > Matt, czy nie uważasz, że Amerylanie są b. podobni do Sowietów, tylko bogatsi.. Jasne, że są tacy sami. Ostatecznie są tylko ludźmi, a nie półbogami. Ludżmi z ich wszystkimi zaletami i wadami. Cała róznica polega na tym TYLKO bogatsi - jednak mimo wszystko to tylko robi dużą różnicę w bezpieczeństwie lotów. O rosyjskich wypadkach kosmicznych dowiadywano się zawsze po wielu latach i to nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głupi_tytuł_GW Re: Udało się? A co, miało się nie udac? IP: *.ri.ri.cox.net 09.08.05, 22:45 Odpowiedz Link Zgłoś
mandragora73 Re: jak bedzie lądować... czyli o rozsądku NASA 09.08.05, 11:29 Cały czas myślę o nich, tych 7 astronautach,czy dane im będzie poczuć zapach Matki Ziemi.Nawet nie chcę zastanawiać się nad tym, co oni teraz czują i myślą.Wiem ,że to osoby o szczególnych predyspozycjach psychicznych i fizycznych, ale życie dano nam jedno.Z całego serca życzę im bezpiecznego powrotu,może NASA zrozumie cokolwiek słuchając tego, co oni będą mieli do powiedzenia- ALE JUŻ NA ZIEMI. Odpowiedz Link Zgłoś
amrra Re: jak bedzie lądować... czyli o rozsądku NASA 09.08.05, 11:51 matt35 napisał:] > Przez 2,5 roku wydać prawie 1,5 miliarda dolarów i i tak sknocić. Wysłać w > próbny lot po tych "ulepszeniach" od razu 7 ludzi, zamiast - jak standardowo - > 3. Narazić ich życie. Koszt NSA są faktycznie niebotyczne, to dość specyficzna kadra inżynierowie, specjaliści - hmm.. to nie agencja PR, w tych środowiskach mała wiedzą o asertywości.. moze stąd to grożne odczucie "lekceważenia" i jeszcze w kwestii tych aż 7, nie 3 ludzi jeśli nie wierzysz w to co stworzyłeś, w swój projekt, to nie wolno ci wysyłać nawet,"aż" 1 człowieka - twoja wyliczanka jest dla mnie nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
matt35 Re: jak bedzie lądować... czyli o rozsądku NASA 09.08.05, 12:29 amrra napisała: > jeśli nie wierzysz w to co stworzyłeś, > w swój projekt, to nie wolno ci wysyłać > nawet,"aż" 1 człowieka - twoja wyliczanka > jest dla mnie nie do przyjęcia. Ależ to nie jest moja wyliczanka, to wyliczanka NASA, z której - prawdę powiedziawszy - też się nie wywiązała. Dla mnie osobiście też jest trudna do przyjęcia i tu jestem bliższy twojemu zdaniu niż temu, co zrobiła NASA - to o to mi właśnie chodziło. Skoro nie było pewności - nie trzeba, ba - nie wolno było w ogole dopuścić do startu promu. Ale - jeżeli, z - nam przecież nie znanych szczegółowo - powodów wysokie rangą "ktosie" w NASA zadecydowały, że ryzyko jest (uwaga na cudzysłów!) "akceptowalne", to mimo wszystko należało posłać 3, a nie od razu 7 ludzi! (Czyli próbować mimo wszystko obniżyć ryzyko najbardziej jak to tylko możliwe). No a teraz przesuwają termin lądowania po raz kolejny. Teraz ma to być niby po 15ej. A może znów ktoś się nie potrafi przyznać do tego, że ryzyko związane z powrotem jest jednak zbyt wysokie i należy Discovery z powrotem przycumować do ISS i ewakuować ludzi z pomocą Rosjan i ich tak diablo przestarzałych (ale przynajmniej wypróbowanych przez lata, i bezawaryjnych) statków. Tylko, że - jeśli wierzyć doniesieniom - to i tak jest to niemożliwe, bo w tak krótkim czasie, na jaki wystarczy rezerw na ISS dla tak dużej załogi, Rosjanie nie są w stanie zorganizować wystarczającej ilości Sojuzów (kapsuła lądownicza każdego zabiera tylko 3 osoby wraz z pilotem - czyli de facto tylko 2 pasażerów), a wysłanie kolejnego promu to takie samo ryzyko jak teraz. Dlaczego - tak naprawdę nikt nie zadbał o tę stronę medalu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuku Re: jak bedzie lądować... czyli o rozsądku NASA IP: 151.157.129.* 09.08.05, 13:00 Przypomina mi sia stary dowcip.. slyszales kurde, ruscy na ksiezyc polecieli? Wszyscy? Nie, jeden. To po co mi kurde glowe zawracasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnitek Re: jak bedzie lądować... czyli o rozsądku NASA IP: *.softax.com.pl / *.softax.pl 09.08.05, 15:37 Boszsz co za bzdury... Przejscie przez ulice tez jest ryzykowne i 100% pewnosci nigdy nie bedziesz mial. Pewnosci nie ma i *nie bedzie* nigdy. A akurat ten lot był najbezpieczniejszy ze wszystkich które do tej pory były. Odpowiedz Link Zgłoś
onioni Re: jak bedzie lądować... - ale zawsze 09.08.05, 12:37 Ale zawsze coś odpadało! Po prostu po ostatniej katastrofie robi sie z tego wielkie hallo (i moze słusznie) ale fakt faktem, że wracali z uszczerbkami. Po prostu wtedy mieli pecha, bo odpadło wiecej i w newralgicznych punktach... pozdro www.skocz.pl/szok/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDeR Re: jak bedzie lądować... czyli o rozsądku NASA IP: *.ima.pl 09.08.05, 15:06 Antyamerykańskie brendie są równie ucieszne jak proamerykańskie brendie autorstwa meerkata... jak dla mnie ta misja może się stać jendą z najbezpieczniejszych w historii lotów kosmicnzych właśnie z powodu wsyztskich środków ostrożności, ale media i wielu debilków bez śladun mózgu będa bredzić swoje - i nie am złudzeń, że przestaną po zakończonym sukcesem lądowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajw Re: jak bedzie lądować... czyli o rozsądku NASA IP: *.207.181.156.charter-stl.com 09.08.05, 15:16 polski owczarek nizinny przeczytal Przekroj i komentuje polityke NASA...Ameryka wstrzymala oddech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr No [...] IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.05, 15:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziggy Do matt35 .Jestem pewien, ze umiesz wbic gwozdzia IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.05, 18:06 Tacy najwiecej maja do powiedzenia o technice xxi wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP Do matt35 IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.08.05, 20:24 Jestes zalosnym idiota sterowanym przez polska propagande komunistyczna (niestety ona ciagle istnieje). A to co ty czytasz to sa wypociny ludzi nienawidzacych USA i wszystko co Amerykanskie. Zazdrosc i nienawisc Polakow do innych bogatych i cywilizowanych krajow jest przeogromna. Boli cie to ze USA wydaje miliardy dolarow na badanie kosmosu i ziemi. Nie domyslajac sie nawet, ze sam posrednio korzystasz z tych badan i wiedzy jaka ona przynosi. Promy kosmiczne zostaly zbudowane tylko i wylacznie na uzytek budowy i utrzymania miedzynarodowej stacji orbitalnej. Bez nich ona istniec nie moze. W tym eksperymencie ma tez swoj maly udzial Polska. Czlowieczku maly! Ty nie widzisz tych wszystkich korzysci tylko szukasz w tym wad. W historii lotow Amerykanskich promow to jest lot nr 113 czyli juz wczesniej odbylo sie 112 lotow tych promow. To jest bardzo duzy bagaz doswiadczen. To potwierdza ze promy sa bezpieczne, ze konstrukcja promow, ich budowa jest dobra. Wypadki jednak sie zdarzaja. Wypadki zawsze beda sie zdarzac gdyz te urzadzenia buduje czlowiek. Czlowiek jak wszyscy wiedza nie jest doskonaly. Czytajac twoje wypociny odnosi sie wrazenie ze najlepiej byloby nie wydawac wogole pieniedzy na badania bo to przynosi ryzyko. Zal mi ciebie i wspolczuje swiatopogladu na swiat. Jestes malostkowym, zasciankowym tchorzem. Po wyladowaniu discovery zaloga poszla ogladac poszycie promu. Byli zachwyceni. "She noted that the crew had been anxious to inspect Discovery for damage and was pleased that it was in such good shape. "It looks fantastic," she said." To wyglada fantastycznie. Powiedziala komander promu Collins. Odpowiedz Link Zgłoś
lechu1 [...] 09.08.05, 09:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
r_kris Re: Discovery wyląduje, pogoda nad Florydą jest d 09.08.05, 10:34 "...ostatnia, środowa naprawa zapobiegła potencjalnej dezintegracji promu podczas wejścia w atmosferę ziemską." Jak to się ładnie nazywa "potencjalna dezintegracja promu". Powodzenia, będzie potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
amrra Re: Discovery wyląduje -NO JASNE , że wyląduje, 09.08.05, 11:22 ładnie i bez większej różnicy gdzie.. (o ile, na pewno jest cały- myślę,że tak) Na Florydzie piloci pewnie bedą musieli bardziej uważać( pogoda), ale bez przesady Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Discovery wyląduje, pogoda nad Florydą jest d 09.08.05, 12:41 Wydaje sie, ze jedynym celem misji jest utrzymanie zalogi przy zyciu. To oczywiscie bardzo wazne. Na pewno najwazniejsze ale latwiej to osiagnac nie wysylylajac wogle ludzi skoro konstrukcja tego latadla jest az tak niedojrzyla. Narazie niech sobie lataja na ksiezyc. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Discovery wyląduje, pogoda nad Florydą jest d 09.08.05, 13:27 Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haggsi Wylądował! IP: *.dur.ac.uk / *.dur.ac.uk 09.08.05, 14:12 Udało się. Wylądował! Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Kiedy następny lot? 09.08.05, 14:13 Bo przecież o to chodzi w wahadłowcach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miet.b Re: Wylądował! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 14:14 wielkie brawa dla techniki Odpowiedz Link Zgłoś
el_che udalo sie! 09.08.05, 14:12 wyladowali! www.nasa.gov/returntoflight/launch/landing-vlcc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bene Re: Discovery wyląduje, pogoda nad Florydą jest d IP: *.speed / 217.153.237.* 09.08.05, 14:13 wylądował ;-) caly bezpieczny jest w domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semper Fi Re: Discovery wyląduje, pogoda nad Florydą jest d IP: *.ctftmy01.fl.comcast.net 09.08.05, 14:14 Discovery is home!!! Punktualnie o 5:12 PT skonczyl dobieg... Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychusa Re: Discovery wyląduje, pogoda nad Florydą jest d IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 09.08.05, 14:15 8.12 AM czasu wschodniego...wlasnie wyladowali.Wszystko przebieglo prawidlowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plomba Re: Discovery wyląduje, pogoda nad Florydą jest d IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 09.08.05, 14:18 Uff... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin TO AZ TAKIE MIALES ZATWARDZENIE? IP: 158.59.26.* 09.08.05, 20:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yesss WELCOME HOME! MARVELOUS VIEW ON NASA TV !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 14:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwka Re: Discovery wyląduje, pogoda nad Florydą jest d IP: 217.11.140.* 09.08.05, 14:27 udało się!!!!! dzielna załoga już w domu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Discovery wyląduje, pogoda nad Florydą jest d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 15:19 ile ludzi jest teraz w kosmosie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Discovery wyląduje, pogoda nad Florydą jest d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 15:22 Można tylko pogratulować. Wspaniali ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Amerykanie wysyłaja wahadłowce-inni umierają z... IP: 81.210.25.* 09.08.05, 16:33 ...umierają zgłodu. Ten tak bogaty kraj łoży rocznie mniej pieniędzy na jakakolwiek pomoc humanitarną niż wiele innych, czasami dużo biedniejszych państw. I jeszcze maja czelność się dziwić, jak na świecie można ich nie lubić (bynajmniej nie chodzi mi o państwa islamskie). Tak bardzo sa zadufani w swoją "doskonałosc", że o żadnej nawet najbardziej konstruktywnej krytyce słyszeć nie chcą. A już broń Boże że są hegemonem- ależ skąd!..wszystko w imię pseudo-demokracji. Banda śliskich hipokrytów! Ile kosztują badania kosmiczne, czemu pozytywnemu one służą? Ile kosztuje wysłanie choćby jednego takiego wahadłowca? A ICH wojna w której mamy nieszczęście uczestniczyć? No comments... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Amerykanie wysyłaja wahadłowce-inni umierają IP: 81.210.25.* 09.08.05, 16:39 Wielka tragedia po ostatniej katastrofie "Columbi", kilka osób zginęło- cały cywilizowany swiat rozpacza. A jak wielu niwinnych ludzi umarło w wyniku sankcji gospodarczych(o wojnie nie wspominam-to inna bajka) nakładanych przez USA na inne biedniejsze kraje? Czy wtedy też sa ogólnomedialne rozpaczania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globalissues Re: Amerykanie wysyłaja wahadłowce-inni umierają IP: *.atlsfl.adelphia.net 09.08.05, 17:22 Gość portalu: kamil napisał(a): >Ten tak bogaty kraj łoży rocznie mniej pieniędzy na > jakakolwiek pomoc humanitarną niż wiele innych, czasami dużo biedniejszych > państw. I jeszcze maja czelność się dziwić, jak na świecie można ich nie lubić > (bynajmniej nie chodzi mi o państwa islamskie). Bzdury wypisujesz koles. Jak mecza ciebie frustracje to idz do lekarza a nie na forum. De facto rzad amerykanski przeznacza dla na pomoc krajom trzeciego swiata najwiecej pieniedzy ze wszystkich krajow wysoko rozwinietych. Poza tym system podatkow w USA sklania ludzi do lozenia na organizacje pomocy humanitarnej. Corocznie na te cele Amerykanie zbieraja ponad $200mld. i jest to wiecej niz uzbiera kazdego roku na te cele pozostalych ponad 6 mld. ludzi na swiecie. www.globalissues.org/images/NetODA2003.jpg NetODA2003.jpg (JPEG Image, 599x752 pixels) - Scaled (76%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Amerykanie wysyłaja wahadłowce-inni umierają IP: 81.210.25.* 09.08.05, 17:45 A kto ci to powiedział? No właśnie rząd amerykański. Kolejny miałki umysł zachwycony polityką USA. Masz ich flagę na pościeli, ciasny człowieczku? Bo ja na papierze toaletowym.www.freestylerpl.republika.pl/-polecam stronę Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Amerykanie wysyłaja wahadłowce-inni umierają 09.08.05, 17:52 > A kto ci to powiedział? No właśnie rząd amerykański. A kto ci powiedział, że tak nie jest? Duch Święty? Wiecznie Żywy Lenin? Wielki człowiek z flagą amerykańską na papierze toaletowym... Cóż lewicowość to ostra choroba umysłowa w dodatku zaraźliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Amerykanie wysyłaja wahadłowce-inni umierają IP: 81.210.25.* 09.08.05, 18:02 i tu twój błąd-nie jestem lewicowy, poprostu trzeżwo patrzę na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globalissues Re: Amerykanie wysyłaja wahadłowce-inni umierają IP: *.atlsfl.adelphia.net 09.08.05, 18:02 Gość portalu: kamil napisał(a): > A kto ci to powiedział? No właśnie rząd amerykański... Poczytaj np. raporty ONZ lub OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development). Pisal tez o tym wiele m.in. "The Economist". Internetowe szmatlawce jakie wrzucasz w linku. pozostaw dla dzieci w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globalissues Re: Amerykanie wysyłaja wahadłowce-inni umierają IP: *.atlsfl.adelphia.net 09.08.05, 18:18 A jak juz tak "trzezwo" patrzysz to apeluj do rzadu polskiego, zeby nie odbieral pomocy krajom ubogim. To wstyd, zeby Polska zgarniala najwieksza ilosc pieniedzy potrzebna dla glodujacych. Musisz byc z tego bardzo dumny... www.oecd.org/dataoecd/61/24/1875307.gif 1875307.gif (GIF Image, 619x588 pixels) - Scaled (86%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fpitt Re: Amerykanie wysyłaja wahadłowce-inni umierają IP: *.devs.futuro.pl 09.08.05, 22:39 Stary, pie..sie. Czy myslisz, ze postep mozna zamienic na wspieranie glodnych???? To jest zupelnie inna bajka, inne pieniadze, inne organizacje. Nie mozna zatrzymac postepu cywilizacyjnego cofaJAC SIE DO EPOKI KAMIENIA LUPANEGO (NOWA ZELANDIA CZY AMAZONIA - TAM SA TAKIE MIEJSCA)czy to ma byc wezwanie do "cofki cywilizacyjnej?" - wyluzuj - to demagogia. Kosmiczne loty - Tak ; walka z glodem- TAK. Gdzie tu widzisz czesc wspolna?? jedno drugiemu nie przeszkadza. Nie ma WSPOLNEGO BUDZETU GLOBALNEGO - zeby jedno ograniczalo drugie. Zacznij myslec logicznie.PoZdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... A CO TY ZROBILES DLA GLODNEGO... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 09.08.05, 18:39 ...tyle pieniedzy wydajesz na zbedne rzeczy na uzywki...ile wysilku i pieniedzy wkladasz zeby ci sasiad zazdroscil...zacznij wspomagac glodujacych i nie ogladaj sie na innych...ZACZNIJ OD SIEBIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin TO IM PODESLIJ TROCHE DUNSKIEJ SZYNKI IP: 158.59.26.* 09.08.05, 20:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDeR Re: Amerykanie wysyłaja wahadłowce-inni umierają IP: *.ima.pl 10.08.05, 08:09 Sprzedaj komputer i rozdaj zarobione pieniądze głodującym, hipokryto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go.go Re: BRAWO Eileen Marie Collins!! IP: *.lodz.msk.pl 09.08.05, 16:49 usp przepraszam Brawo Pani Pułkownik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Discovery wylądował choć pogoda kiepska IP: *.getinbank.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 16:59 Ja bym chętnie poleciał na kilka dni w kosmos nawewt z ryzykiem, że wrócę jako pył po spaleniu. Tylko do lotów przyjmują samych amerykanów. A swoją drogą jest spora grupa ludzi których wysłał bym na słońce. Nie ma tyle pieniędzy ale parę złotych na ten cel z przyjemnością dam. Tylko żeby już nigdy nie wrócili. Są to: ... Za mało miejsca na wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nurrek Re: Discovery wyląduje, pogoda nad Florydą jest d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 17:21 Tak tak, za to w sierpniu, wrześniu, listopadzie i grudniu na Pustyni Majave i leją deszcze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... NASTEPNY KROK LUDZKOSCI W KOSMOSIE... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 09.08.05, 18:17 ...tym razem testowano ...spawanie...pozatym nasuwa mee sie takie spostrzezenie...,ze i prasa niezle zarobila na tym ...spawaniu...wykryto uszkodzenie promu...rosjanie pomoga amerykanom w powrocie na ziemie...a ziemianie lykali te newsy z otwartymi otworami gebowymi ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin "Udało się!" to jak Zydek podp .li kasę i ... IP: 158.59.26.* 09.08.05, 20:26 ... go nie zlapia. A to GW-niarze jest TECHNOLOGIA! Odpowiedz Link Zgłoś