Dodaj do ulubionych

80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem

• Gość: maria 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 17:11
      20% sprzedanych towarów generuje 80% marży.
      • Gość: mis Re: 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.07, 08:35
        Tak sie przygladam, co to sie dzieje z naszymi Rodakami (bo od wielu lat zyje
        na "amerykanskim skapitalizowanym" kontynencie) i tak mysle wrocic nie wrocic.
        Bo za tym, zeby wrocic przemawia tesknota za kultura, humanitaryzmem i innymi
        pieknymi naturalnymi zjawiskami, ktore czynia nas ludzmi - czescia natury, a tu
        widze wyscigi za pieprzonym "szmalem" i sukcesem. Ludzie oprzytomnijcie w pore
        zanim sie sprzedacie w pelni swojego jestestwa biznesowi, ktory jest jednym z
        najbardziej niewdziecznym zjawisk wykreowanych przez czlowieka, majacym na celu
        jego zaglade i doslownie i w przenosni. Jestescie ludzmi, a nie maszynami,
        badzcie aktywni, ale artystycznie, badzcie kreatywni, ale nie zatracajcie
        swoich humanistycznych cech, badzcie sympatyczni nie wyrachowani, piekni,
        madrzy, nie dajcie sie sprzedac, nie ulegajcie chorym wzorcom, badzcie
        konsekwentni w swoim dzialaniu, ale nie poswiecajcie swojego zycia dla biznesu,
        Hej Slowianskie Dusze macie tylko jedno zycie!!!!!!!!!
    • Gość: fom Pierwsza część "odkrycia" 20%ma_aż80%$ IP: *.chello.pl 23.01.07, 17:15
      może i wyszła z badań, ale ....
      To że 80%ma_jedynie20%$, no to po prostu wali z nóg!
      Co za umysł przenikliwy! Jaka analiza! Uhhh!
    • kokolot wierzyć czy nie? 23.01.07, 17:28
      Czy można w to wierzyć, wydaje się nieco nierealne?? :D
    • toja3003 Co za bzdura. Owszem zasada Pareto istnieje ale ni 23.01.07, 17:29
      Co za bzdura. Owszem zasada Pareto istnieje ale nie można jej tak uogólniać.
      Trzebaby np. uwzględnić rozkład normalny Gaussa według, którego zachodzi wiele
      procesów w rzeczywistości.

Po drugie pochodna Pareto czyli analiza ABC jest jedynie pewnym grupowaniem o
      różnych w praktyce rozkładach, np. 14% produktów robi 55% obrotów, dalsze 18%
      to kolejne 10% a reszta czyli 68% produktów to 35% obrotów. Gdzie tu 20/80?

Jeśli mam firmę robiącą śrubki M5 na jednakowo obciążonych 10 liniach
      produkcyjnych obsługiwanych przez 2 pracowników na zmianę każda, czyli netto 60
      ludzi, to chciałbym widzieć jak 12 z nich odwala pracę za 48(!) Niby jak? Każdy
      z nich na czterech liniach skacze jednocześnie? Nonsens.

Sprawdziłem dywany w mieszkaniu :) Stopień zabrudzenia jest bardzo różny, w
      zależności od ich położenia. A to co mam w szafie noszę równomiernie. Np.
      każdego dnia kolejne świeże skarpetki i naprawdę żadnych z nich nie obdarzam
      specjalnym wyróżnieniem. Czekam na dalsze pseudonaukowe rewelacje. Zdaje się,
      że 80% tego artykułu to knot a na pozostałe 20% też szkoda czasu.
    • Gość: gree Zasada 90/10 IP: *.adsl.co.ru 23.01.07, 17:48
      Zasada 90/10
      Zapraszam:
      tomaszbielecki.blox.pl/2007/01/Zasada-9010.html
    • tarura Zasada nie rządzi moim życiem 23.01.07, 18:00
      tylko kasa i fura
    • Gość: studentka namówiliście mnie... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.01.07, 18:14
      ide na wodke :) a sesja? kiedys zawsze znajdzie sie te 20% czasu. :)
    • Gość: baabcia Re: 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 18:26
      20% już kombinuje jak wykorzystać tę wiedzę, reszcie pozostaje obalanie tej
      statystyki co spowoduje wyłącznie potwierdzenie przedstawionych teorii.
    • mulla_komar Glupi poczatek. Po co wszedzie dorabiac ideologie? 23.01.07, 18:37
      'Powszechnie wiadomo, że bogactwo na kuli ziemskiej rozdzielone jest
      niesprawiedliwie.'
      Co za bzdura. Bogactwo hest rozdzielone tak jak sobie ludzie na nie zapracowali.
      Jesli ja pracuje a sasiad nie to sprawiedliwie jest ze ja mam wiecej od niego.
      Jak on bedzie mial wiecej bo np. odziedziczyl czy wygral na loterii a ja bede
      tyral i niegdy nie dorobie sie takiego majatku, to tez bedzie sprawiedliwie, bo
      sasiad zdobyl majatek legalnie. Po cholere wszedzie dorzucacie ideologie? Niby
      niewinnie a ludziom sie w glowach utrwala.
      • Gość: Polka Re: Glupi poczatek. Po co wszedzie dorabiac ideol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 20:04
        mulla_komar napisał:

> 'Powszechnie wiadomo, że bogactwo na kuli ziemskiej rozdzielone jest
        > niesprawiedliwie.'
        > Co za bzdura. Bogactwo hest rozdzielone tak jak sobie ludzie na nie
        zapracowali.
        > Jesli ja pracuje a sasiad nie to sprawiedliwie jest ze ja mam wiecej od niego.
        > Jak on bedzie mial wiecej bo np. odziedziczyl czy wygral na loterii a ja bede
        > tyral i niegdy nie dorobie sie takiego majatku, to tez bedzie sprawiedliwie,
        bo> sasiad zdobyl majatek legalnie. Po cholere wszedzie dorzucacie ideologie?
        Niby> niewinnie a ludziom sie w glowach utrwala.

Ja bym do tego sprawiedliwości nie mieszała...

Patrząc na majątki bandytów, i obecne nominacje polityczne 'zer'
        intelektualnych i zawodowych...

Nie ma sprawiedliwości, oj nie ma...

Często ty pracujesz, sąsiad nie, a ma więcej od ciebie... bo jego kuzyn
        podłożył świnię dyrektorowi, sam go zastąpił, i kuzynowi/twojemu sąsiadowi dał
        stołek...
        Idealisto...
      • Gość: weronika Re: Glupi poczatek. Po co wszedzie dorabiac ideol IP: *.chello.pl 24.01.07, 08:30
        Celna uwaga
    • Gość: center 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.szczecin.mm.pl 23.01.07, 18:47
      cze.
      uważam tą zasade za kompletną bzdure.absurd wyssany z palca.
      pozdro.
    • Gość: saad Bog to 22 IP: *.acn.waw.pl 23.01.07, 21:32
    • Gość: ryrzy 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 22:26
      Piotr Walkonik to geniusz KArpat, heh premie mu dac.
      • Gość: ryży Re: 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 22:31
        a ja mu wierze, żeczowy i ciekawy artykól. Kiedys slyszalem ze 20% kolesi dyma
        80% wszystkich wolnych panienek. A potem te 80% panienek wychodzi za maz za te
        pozostale 80% kolesi ktorzy nie dymali, czy jakos tak. Ale to naukowo
        potwierdzone, chyba nawet jakas nagroda lenina za to byla.
    • Gość: woj 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.vc-graz.ac.at 23.01.07, 22:47
      20 to ludzie cos wnoszacy, kształtujacy ten swiat, 80 to egzystujący. prosta
      prawda ale pamietajmy ze mozliwe są odstepstwa w obie strony(np30/70) postarajmy
      sie byc w tej pierwszej swiadomej grupie!
    • Gość: kami Kupując Gazety czytamy 20% reszta to w 80% lipa IP: 62.233.164.* 23.01.07, 23:47
      więc kupowanie gazet mija się z celem...internet daje 80% treści...:)

www.fototel.pl/
    • Gość: USA 20% prawdy 80% bzdur. IP: *.sttlwa.dsl-w.verizon.net 24.01.07, 04:28
      ......??
    • Gość: Katarzyba 80 na 20, zasada, w pływaniu synchronicznym? IP: *.gbw.com.pl 24.01.07, 08:27
      Ciekawe jaki to ma przekład na wyczynowe trenowanie sportów? W pływaniu
      synchornicznym gdzie liczy się precyzyjne wykonanie określonych figur zasada
      jest taka: powtórz 1000 razy a zrobisz to na zawodach prawidłowo. Zdjęcia
      pływaczek na synchro.pl
    • Gość: west Re: 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 08:29
      Taaa... 100% nakładów za cholerę nie może przynieść 100% rezultatu... :D
      Może i niekoniecznie każdy kto pisze o relacjach statystycznych w życiu musi
      wiedzieć cokolwiek o statystyce, ale na Boga, matma chyba nie jest aż tak
      trudna... 80% + 20% = 100% (a może autorowi artukułu nie wychodziło bo Excel
      pokazał że 80% + 20% = 1??)

Niniejszym postuluję, aby matematyka stałą się obowiązkowym przedmiotem
      namaturze. I żadnych amnestii...
    • Gość: Filip 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.chello.pl 24.01.07, 12:30
      Beznadziejny artykul w stylu Pani Domu. Merytoryka i inteligencja autora
      oscyluja wedlug mnie wlasnie w okolicach 20% przecietnej.
    • Gość: inż. Mruwnica 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 17:16
      "zauważysz, że np. 20 proc. pracowników w twojej firmie lub zakładzie pracy
      wykonuje 80 proc. pracy. "

To akurat oczywistość, pod warunkiem, że poziom zaangażowania nie jest zbyt
      wyrównany
    • Gość: golubisag 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.leed.cable.ntl.com 25.01.07, 13:27
      Jednak zawsze potrzebne jest to 80% wysiłku, żeby otrzymać 20% efektu. Jeśli
      będziemy chcieli analizować nasze działania tak żeby na 20% efektu poświęcić
      wybrane 20% działania, to wyjdzie na to, że 100% naszego wysiłku to 100%
      wszystkich efektów tego wysiłku, a to jest przecież niemożliwe. człowiek to nie
      maszyna.
      • Gość: qwer powiedzenie zdaje sie byc potwierdzone... IP: *.elpos.net 28.01.07, 22:16
        "możesz g*wno robić i nieźle żyć, ale żebyś nie wiem ile robił g*wno masz."
    • Gość: uczony 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.acn.waw.pl 29.01.07, 14:24
      Qurcze, tego uczą na każdych studiach, autor amerykę odkrył.
    • andiboz 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem 30.01.07, 10:39
      Zgadza się! Żona zajmuje 80% miejsca w szafach.
      • Gość: rywinek Re: 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:44
        ja dla pzykladu zauwazylem ze jak se kupie 10 Wojaków Mocnych, to 2 pierwsze
        wchodza mi jak miodzio, a od 3 zaczynam sie meczyc i tak do 10. Na koniec
        puszczam pawia i kleksa w gatki. Pozdro ziomale.
      • Gość: zrob_se_dobrze Re: 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.c29.msk.pl 15.02.07, 02:44
        andiboz napisał:

> Zgadza się! Żona zajmuje 80% miejsca w szafach.

a pozostale 20% zajmuja ubrania ?

albo masz ....spora zone ,albo mala szfe :-))
    • Gość: .. to 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.chello.pl 14.02.07, 22:37
      .. to ku.. wsp gurom jest o hiphopiue byśie pisali a nie o jakijeś
      pie..nej pracy chesz kasy to muszisz mieć pomysł a z tobą ziomuw wielu a nie
      ku.. a pracy nam pie..cie lepije piscie o tym ..ym pedale gertyhu on
      ku.. niech sobie mundurek na ryj zalozy może bendzie ładniejszy
      • Gość: kapitalizm1 Re: 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.oc.oc.cox.net 15.02.07, 05:30
        - mam smutna wiadomosc dla was wszystkich,

kazdy z nas rzadzi sam swoim zyciem,

sorry.
        • Gość: zrob_se_dobrze Re: 80 na 20, zasada, która rządzi naszym życiem IP: *.c29.msk.pl 15.02.07, 19:48
          Gość portalu: kapitalizm1 napisał(a):

> - mam smutna wiadomosc dla was wszystkich,
          >
          > kazdy z nas rzadzi sam swoim zyciem

od kiedy Ci sie tak .....wydaje ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka