Gość: Gość portalu: Kris IP: *.ksk.net.pl / 192.168.2.* 08.05.03, 17:48 Hej Wisła gol, lalalalalalalalalalalala Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rodrig von Falkenstein no nie, znowu ten ćwok IP: *.it-net.pl 08.05.03, 18:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jedna prośba do autora.. IP: *.Princeton.EDU 08.05.03, 18:30 Bardzo ciekawy artykuł i ciekawie napisany. Proszę tylko autora o wyraźny rozdział między mocą a energią. Nie można zamiennie stosować dżuli i watów. Mam potem takich studentów, którzy powołują się na GW... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzys1231 Re: Jedna prośba do autora.. 09.05.03, 00:08 > Nie można zamiennie stosować dżuli i watów. Mam potem takich > studentów, którzy powołują się na GW... ;) W Princeton????? No, no, no, GW to potega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIUTEK Re: Jedna prośba do autora.. IP: *.netcom.ca 09.05.03, 01:31 A DOKLADNIEJ TO POWINNO BYC 20MLN VOLT A NIE 20MLN AMP PROSZE POMYSLEC 20MLN AMPER PRZY NAPIECIU np. 1VOLTA JEST OGROMNO MOCA JAK AUTOR WYOBRAZA SOBIE POLACZENIE DRUCIKOW GRUBOSCI WLOSA PRZEWODEM O PRZEKROJU OKOLO 1METRA CZESTO MYLONE SA AMPERY Z VOLTAMI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Jedna prośba do autora.. IP: *.stacje.agora.pl 09.05.03, 12:15 > A DOKLADNIEJ TO POWINNO BYC > 20MLN VOLT A NIE 20MLN AMP > CZESTO MYLONE SA AMPERY Z VOLTAMI Dokładnie powinno być tak jak napisałem. Nie ma pomyłki. Chodzi o natężenie prądu, a nie napięcie. pozdrawiam Piotr Cieśliński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.Kracz Re: Jedna prośba do autora.. IP: *.nsm.pl 09.05.03, 15:13 To mile, ze Pan reaguje na krytyke czytelnikow i odpowiada lub wyjasnia. Niech Pan jeszcze podpowie koledze Arturowi Wlodarskiemu z Pana dzialu zeby nie nosil dupy wyzej niz sra i tez od czasu do czasu odpowiedzial na krytyke jaka aplikuja mu czytelnicy, np po przeczytaniu jego rozmowy z prof. Juszczykiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++### Re: Jedna prośba do autora.. IP: *.nsm.pl 09.05.03, 15:15 o K.., znowu ten antysemita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziutek Re: Jedna prośba do autora.. IP: *.netcom.ca 10.05.03, 05:22 Dziekuje za reakcje na moja opinie JA jednak pozostane przy swoich VOLTACH tym bardziej ze w artykule jako porownania uzyto przyklad wyladowania atmosferycznego. Nie podlega dyskusji ze wyladowanie to charakteryzuje sie b.wysokim napieciem w porownaniu z nim znikomym amperazem. Nie mniej jednak czy mam racje czy nie sukcesem jest to ze przekonalem sie ze outorzy artykulow w GAZECIE interesuja sie opinia czytelnikow. To swiadczy b.dobrze o samej Gazecie Pozdrawienie dla PIOTRA Ziutek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Jedna prośba do autora.. IP: *.stacje.agora.pl 11.05.03, 13:35 > Nie podlega dyskusji ze wyladowanie to > charakteryzuje sie b.wysokim napieciem > w porownaniu z nim znikomym amperazem. Ja znam inne dane. W przypadku mniej więcej połowy piorunów natężenie prądu wynosi blisko 20 kA, a były też mierzone prądy ponad 400 kA. pozdr. P.C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziutek Re: Jedna prośba do autora.. IP: *.netcom.ca 11.05.03, 20:17 Gość portalu: pioc napisał(a): > > Nie podlega dyskusji ze wyladowanie to > > charakteryzuje sie b.wysokim napieciem > > w porownaniu z nim znikomym amperazem. > > Ja znam inne dane. W przypadku mniej więcej połowy piorunów natężenie prądu > wynosi blisko 20 kA, a były też mierzone prądy ponad 400 kA. > pozdr. > P.C. Uwierz mi nie pisze aby czepiac. Na koniec jezeli mozesz podac przy jakim napieciu wystepuje tak duzy amperarz. pozd. Ziutek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulus Re: Jedna prośba do autora.. IP: 80.252.0.* 19.05.03, 21:10 Gość portalu: pioc napisał(a): > > A DOKLADNIEJ TO POWINNO BYC > > 20MLN VOLT A NIE 20MLN AMP > > CZESTO MYLONE SA AMPERY Z VOLTAMI > > Dokładnie powinno być tak jak napisałem. Nie ma pomyłki. Chodzi o natężenie > prądu, a nie napięcie. pioc ty to musisz miec cierpliwość z tymi komentarzami ,no ale w Polsce to już tak jest , każdy Plak to najlepszy lekarz, matematyk i filozof. . . w końcu ruszyło coś konkretnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Jedna prośba do autora.. IP: *.stacje.agora.pl 09.05.03, 12:13 > Proszę tylko autora o wyraźny rozdział między mocą a energią. > Nie można zamiennie stosować dżuli i watów. Mam potem takich > studentów, którzy powołują się na GW... ;) Wydaje mi się, że w tym artykule nigdzie nie mylę dżuli z watami. pozdrawiam Piotr Cieśliński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczyłem się w Polsce Re: Jedna prośba do autora.. IP: 80.68.224.* 09.05.03, 13:39 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Bardzo ciekawy artykuł i ciekawie napisany. > Proszę tylko autora o wyraźny rozdział między mocą a energią. > Nie można zamiennie stosować dżuli i watów. Mam potem takich > studentów, którzy powołują się na GW... ;) Nie wiem czego uczą w Princeton, ale we Wrocławiu uczą że kilowatogodzina i milidżul to jednostki ENERGII a żadna z nich nie jest jednostką MOCY. pozdrawiam Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Juz blisko? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 18:42 "[...] energia termojądrowa jest już w zasięgu ręki" - pisze autor. A ja slysze ta spiewke od 20 lat :) Jezeli bedziemy mieli (na swiecie) elektrownie termojadrowa przed 2050 rokiem to bedzie dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishcanadian Re: Juz blisko? IP: proxy / 10.96.52.* 08.05.03, 18:55 Gość portalu: Radek napisał(a): > "[...] energia termojądrowa jest już w zasięgu ręki" - pisze > autor. A ja slysze ta spiewke od 20 lat :) > Jezeli bedziemy mieli (na swiecie) elektrownie termojadrowa > przed 2050 rokiem to bedzie dobrze... Wlasnie to samo chcialem powiedziec, tylko od 25 lat (moze jestem nieco starszy od Pana Radka). Kto pamieta Sylwestra Kaliskiego, Tokamaki, "cold fusion", etc.? I gdzie to wszystko? COLD FUSION -> CONFUSION -> ILUSION! Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Juz blisko? 08.05.03, 21:11 Gość portalu: polishcanadian napisał(a): > Gość portalu: Radek napisał(a): > > > "[...] energia termojądrowa jest już w zasięgu ręki" - pisze > > autor. A ja slysze ta spiewke od 20 lat :) > > Jezeli bedziemy mieli (na swiecie) elektrownie termojadrowa > > przed 2050 rokiem to bedzie dobrze... > > Wlasnie to samo chcialem powiedziec, tylko od 25 lat (moze > jestem nieco starszy od Pana Radka). Kto pamieta Sylwestra > Kaliskiego, Tokamaki, "cold fusion", etc.? I gdzie to wszystko? > > COLD FUSION -> CONFUSION -> ILUSION! To ja dodam jeszcze 20 nastepnych lat. Kiedy mialem lat 11 (co bylo, niestety, juz 45 lat temu!) stalem sie zagorzalym czytelnikiem miesiecznika "Mlody Technik" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: Juz blisko? IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.05.03, 21:56 cs137 napisała: > To ja dodam jeszcze 20 nastepnych lat. Kiedy mialem lat > 11 (co bylo, niestety, juz 45 lat temu!) stalem sie > zagorzalym czytelnikiem miesiecznika "Mlody Technik" Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey I do tego czasu tradycyjnych zrodel energii 09.05.03, 00:14 powinnom swiatu wystarczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sikorski Re: BUSHOWI i jego kolegom!!!!!!!!!! IP: *.bb.online.no 12.05.03, 05:42 gabrielacasey napisała: > powinnom swiatu wystarczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sikorski Re: BUSHOWI i jego kolegom!!!!!!!!!! IP: *.bb.online.no 12.05.03, 05:45 Gość portalu: Sikorski napisał(a): > gabrielacasey napisała: > > > powinnom swiatu wystarczyc. Sikorski: TYLKO CO SIE WTWDY STANIE Z GOSPODARKA SWIATA jak USA nie bedzie wydawac dolcow na rope i inne paliwa BBBBBBBBBBBBBBBB RRRRRRRRRRRRRRRRR Jakoz to jak zwykle Bod wie co robi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: *.t8.ds.pwr.wroc.pl 08.05.03, 19:33 Jeżeli tak reakcja wymknie sie komuś z pod kontroli to ziemia zamieni się w takie sztuczne słońce. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro 08.05.03, 21:02 Gość portalu: pl napisał(a): > Jeżeli tak reakcja wymknie sie komuś z pod kontroli to ziemia > zamieni się w takie sztuczne słońce. Stanowczo polecam, bys Waszmosc sie jeszcze troszeczke poduczyl fizyki. Fizyki jadrowej w szczegolnosci. To bardzo ciekawa dziedzina! I umozliwia czlowiekowi zrozumienie wielu rzeczy. Na przyklad, dlaczego nie ma zadnych gwiazd o masie tak malej jak nasza Ziemia. Dlaczego Jowisz jest tylko planeta, a nie gwiazda, choc ma, wydaje sie, wzelkie niezbedne paliwo gwiazdowe? I wiele innych ciekawych kwestii. Pzdr., cs137 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meteor Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: *.cern.ch 09.05.03, 09:42 A smutne jest to, ze post byl napisany z akademika Politechniki Wroclawskiej... Ostatnio zaobserwowalem, ze studenci techniczni i znajomosc podstaw fizyki nie chodza ze soba w parze... (z nielicznymi wyjatkami) A nawiasem mowiac - czy autor artykulu to niejaki pioc znany z innych podobnych "niescislosci" w innych doniesieniach oraz nieustajacej dysputy w obronie bledow redakcji Ligi Naukowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student jii Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: 147.54.20.* 10.05.03, 20:15 Nie zagadzam sie, ze to smutne, ze post byl z Politechniki Wroclawskiej. Po pierwsze mogl to byc np. ktos z administracji, czy wogole nie student i nie pracownik naukowy. Po drugie Politechnika Wroclawska posiada np, takie wydzialy jak Architektura, Ochrona Srodowiska itd. W koncu nie wszyscy musza znac sie na wszystkim. Pewnie dla niektorych z panswa to jest oczywisty fakt, ale jestem absolutnie przekonany, ze wiekszosc osob z tego forum nie ma pojecia o podstawowych faktach z dziedzin, ktorymi zajmuja sie pozostali jego uczestnicy. Prawda? student Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mita Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 20:19 Bzdury. Jak to nie zabraknie surowca? Przeciez woda tez kiedys sie skonczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejN Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: *.oi.amu.edu.pl 08.05.03, 21:19 Pewnie że się skończy, tylko że w oceanach jest około 8x10*16 t wodoru oraz ok. 70x10*16 t tlenu, a więc zdecydowanie większym problemem byłoby co zrobić z produktem ubocznym rozkładu wody tj. tlenem, bo jesteśmy przyzwyczajeni do 21% tego gazu a tego w naszej atmosferze jest ok 10*15 t a więc ok 100 razy mniej niż w wodach oceanów. Oceń sobie ile byłoby z tego wodoru energii. Wystarczy czasu aby przenieść się na sąsiednią mgławicę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Nowy sposób PODGRZWANIA MASZYNY PAROWEJ IP: 162.108.22.* 08.05.03, 21:09 CIAGLE TO SAMO!!!!!! MASZYNA PAROWA Z WODA PODGRZEWANA ENERGIA NUKLEARNA. SUUUUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: Nowy sposób PODGRZWANIA MASZYNY PAROWEJ IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 21:13 Tak jest Czytelniku !!! Najbardziej uniwersalne i niezniszczalne narzędzie jak zwykły MŁOTEK będzie w powszechnym użytku do końca świata, i nawet jeden dzień dłużej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Nowy sposób PODGRZWANIA MASZYNY PAROWEJ 08.05.03, 21:15 Gość portalu: Czytelnik napisał(a): > CIAGLE TO SAMO!!!!!! > MASZYNA PAROWA Z WODA PODGRZEWANA ENERGIA NUKLEARNA. > SUUUUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A maszyna jeszcze obraca wiatrak, wiatrak dmucha w zagle i w ten sposob okret plynie! Czy to by nie bylo naprawde wzruszajace? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: Nowy sposób PODGRZWANIA MASZYNY PAROWEJ IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.05.03, 22:17 A po co maszyna i wiatrak? Nie wystarczy, że marynarze będą dmuchać??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrzeM Re: Nowy sposób PODGRZWANIA MASZYNY PAROWEJ IP: *.chello.pl 09.05.03, 01:07 Gość portalu: next napisał(a): > A po co maszyna i wiatrak? Nie wystarczy, że marynarze będą dmuchać??? Trzeba dać im tylko dużo grochu lub fasoli... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++Ignorant Re: Nowy sposób PODGRZWANIA MASZYNY PAROWEJ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.03, 15:08 cs137 napisała: > Gość portalu: Czytelnik napisał(a): > > > CIAGLE TO SAMO!!!!!! > > MASZYNA PAROWA Z WODA PODGRZEWANA ENERGIA NUKLEARNA. > > SUUUUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > > > > A maszyna jeszcze obraca wiatrak, wiatrak dmucha w zagle > i w ten sposob okret plynie! Czy to by nie bylo naprawde > wzruszajace? Sława! Pod warunkiem, że wiatrak umiescisz poza okretem... Bo inaczej siły sie zrównoważą i okret pozostanie w miejscu. Pozdrawiam! Ignorant +++ PS A swoja droga to warto przypomniec sobie iż najnowocześniejsze samoloty działają na podobnej zasadzie co żaglowce... Więc może..? Odpowiedz Link Zgłoś
krzys1231 Re: Nowy sposób PODGRZWANIA MASZYNY PAROWEJ 09.05.03, 00:11 Gość portalu: Czytelnik napisał(a): > CIAGLE TO SAMO!!!!!! > MASZYNA PAROWA Z WODA PODGRZEWANA ENERGIA NUKLEARNA. > SUUUUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I tak bedzie jeszcze wiele, wiele lat. K2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadziwiony i tak nie rozumiem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 21:56 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wysz Re: i tak nie rozumiem IP: *.markom.krakow.pl 08.05.03, 23:08 bo w ZSZ o tym nie mowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs137 Re: i tak nie rozumiem IP: *.physics.orst.edu 09.05.03, 00:27 Gość portalu: zadziwiony napisał(a): > :) Zaraz zabezpieczymy pelne zrozumienie, Kolego. Proste jak drut. Z jednnej strony wkladasz energie, z drugiej odbierasz, milion razy mniej. Tak jak bylo kiedys z Bezpieczna Kasa Oszczednosci Grobelnego. Wkladales milion, jakl miales fart, to odzyskiwales zlotowke. Albo jak system podatkowy. Placisz podatki, panstwo Ci je oddaje w formie opieki zdrowotnej, drog, szkol i Bog wi czeo jeszcze .Milion razy mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Chcialbym zrozumiec IP: 168.143.123.* 09.05.03, 04:31 Nie jestem ani fizykiem ani tez chemikiem. Wlasciwie to zrozumialem wywod zawarty w artykule. W tym wszystkim chodzi o ujarzmienie energii tkwiacej w roznego rodzaju pierwiastkach chemicznych , poprzez zaprzegniecie jej do wykonywania pracy - np napedzania turbiny i wytwarzanie energii elektrycznej. Moje watpliwosi budzi fakt, ze od dziesiecioleci sa uzywane okrety o napedzie atomowym. Sa to niewielkie jednostki ktore samodzielnie za pomoca kontrolowanych reakcji wytwarzaja energie i sile do napedu okretu. Dlaczego wiec do tej pory nie ma takich niewielkich zakladzikow energetycznych, ktore dzialaly by na podobnej zasadzie. Mysle oczywiscie o malenkich elektrowniach atomowych, ktore mozna by uruchamiac na potrzeby niewielkich miejscowosci. Wielkie elektrownie sa grozne , niebezpieczne (Czernobyl). Sam bym chetnie wzial taka elektrownie w ajencje (oczywiscie zartuje). Moje pytanie brzmi - dlaczego swiat nie poszedl w tym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: Chcialbym zrozumiec IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.05.03, 07:22 Może dlatego, że dopuki są to nieliczne duże zaklady, pracuje w nich i przy nich sztab naukowców, żeby to wszystko kontrolować. Jakby było ich dużo i zaczęły funkcjonować jako np. zakłady komunalne, to szefem takiej elektrowni zostałby Ziutek - szwagier burmisztrza i wtedy byłoby wesoło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kot Behemot Re: Chcialbym zrozumiec IP: *.client.attbi.com 09.05.03, 09:07 Gość portalu: Mirek napisał(a): > dlaczego swiat nie poszedl w tym > kierunku? Pewnie głównie z powodu kosztów. Energia jądrowa jest nadal droższa, niż z węgla (a szkoda). Poza tym, mały reaktor musiałby pracowac na silniej wzbogaconym uranie, co a. dodatkowo podniosłoby koszt; b. takiego uranu trzebaby znacznie lepiej pilnować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xray Re: Chcialbym zrozumiec IP: 62.233.201.* 09.05.03, 10:26 Z przyczyn ekonomicznych, wiedza z zakresu chemii i fizyki nie jest potrzebna do roztrzygnięcia tej kwestii. Te małe elektrownie są bardzo, bardzo drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelstrz Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro 09.05.03, 08:26 Ten artykul wydaje mi sie pod wieloma wzgledami niescisly. Pracuje w Instytucie naukowym, ktory mikrofuzja lekkich izotopow wodoru zajmuje sie juz od wielu lat (zalozycielem jest prof. Kaliski) - www.ifpilm.waw.pl. Badania prowadzone u nas i w innych osrodkach naukowych skupialy sie na wytworzeniu energii powstalej w wyniku reakcji syntezy. Juz od lat 60tych mowi sie, ze bliskie sa chwile, gdy bedziemy produkowac w ten sposob energie elektryczna. Taka energie owszem produkuje sie, ale problem tkwi w ujemnym bilansie energetycznym, co wydaje sie byc tez nie do przeskoczenia dla Amerykanow z Sandii: "Bilans jest mocno ujemny. Uzyskiwana energia jest około miliard razy mniejsza niż zużyta na doprowadzenie do reakcji syntezy deuteru (izotop wodoru) w hel. " Dlatego nie wierze zbytnio w szybkie powodzenie tego typu badan. Obecnie naukowcy zamiast dazyc do polepszenia bilansu energii, staraja sie raczej wykorzystywac inne produkty procesu syntezy: wysoki poziom neutronow i promieniowania X. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: *.stacje.agora.pl 09.05.03, 12:12 > Ten artykul wydaje mi sie pod wieloma wzgledami niescisly. Czy może Pan napisać coś konkretniej o nieścisłościach? Żebym miał szansę sprostować. pozdrawiam Piotr Cieśliński Odpowiedz Link Zgłoś
pawelstrz Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro 09.05.03, 14:42 Moze troche sie zle wyrazilem - nie jest moze niescisly, ale bardzo nieprawdopodobny. Po pierwszym przeczytaniu odnioslem wrazenie, ze jest to bajka. Nie mam teraz czasu zeby napisac cos wiecej, ale pozniej sprobuje to skomentowac. Mam jeszcze prosbe: przypuszczam, ze Panski artykul jest tlumaczeniem. Czy moglbym zdobyc tekst zrodlowy? Bede bardzo wdzieczny. Chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej. M.in. czy plazma powstaje w urzadzeniu o nazwie Plasma Focus i czy nazwa "Maszyna-Z" (takie tlumaczenie podal autor) wziala sie od zjawiska "Z-pinch"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: *.stacje.agora.pl 09.05.03, 15:02 > Mam jeszcze prosbe: przypuszczam, ze Panski artykul jest tlumaczeniem. Czy > moglbym zdobyc tekst zrodlowy? Bede bardzo wdzieczny. Chcialbym sie dowiedziec > czegos wiecej. M.in. czy plazma powstaje w urzadzeniu o nazwie Plasma Focus i > czy nazwa "Maszyna-Z" (takie tlumaczenie podal autor) wziala sie od > zjawiska "Z-pinch"? Tak, o to chodzi (Amerykanie używają też określeń Z-Machine, lub Z accelerator) Żródłem są internetowe strony www.sandia.gov/, gdzie jest zarówno krótka informacja dla prasy, jak i opis wszystkich urządzeń. Ciekawy komentarz znajduje się też na stronie: www.aip.org/enews/physnews/2003/split/632-1.html pozdrawiam P.C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JestemZa Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: 146.21.1.* 09.05.03, 19:35 > > Mam jeszcze prosbe: przypuszczam, ze Panski artykul jest tlumaczeniem. Czy > Tak, o to chodzi (Amerykanie używają też określeń Z-Machine, lub Z > Żródłem są internetowe strony www.sandia.gov/, gdzie jest > www.aip.org/enews/physnews/2003/split/632-1.html Krotka notka znajduje sie tez w w NewScientist Vol 178, No 2391 (19 April 2003) p21. POdaje tam tez link do wczesniejszego artykulu w tym samym czasopismie z 1 June 2002, page13. Nawiasem mowiac czy autorzy GW nie moglaby referencji publikowac przy artykule... Nie trudno przeciesz dolozyc sekcje pt: " przeczytaj takze"... Szczegolnie ze autor spolszczajc nazwe uproscil tytul z Z-pinch machine do Z- maszyny... Zapewne zeby jej nie nazwac "Z-Szczypawka" albo "Zsciskacz" ;-) Jesli znac slowo kluczowe to szybki search na internecie natychmiast daje rezultaty, znacznie przekraczajace zakres noty prasowej.np: fusion.ps.uci.edu/staged/ www.sandia.gov/pulspowr/facilities/zaccelerator.html (ten link dzial w odroznieniu od podanego rpzez autora) plasma-gate.weizmann.ac.il/ZP/ ... ze wymienie tylko piwerwsze trzy z 4130 hitow na Yahoo.com. Reasumujac: 1) byloby wspaniale gdyby GW cytowala zrodla informacji i jeszcze lepiej podawala linki internetowe (wtedy latwiej lapac kaczki dziennikarskie) 2) nie spolszczala na sile obcojezycznych terminow utrudniajac tym samym ich niezalezna weryfikacje. Poza tym jest wspaniale. Pozdrawiam i dziekuje za bardzo dobry serwis informacyjny. (Ach, moze troche ponarzekam jeszcze na reklamy na cla strone... no ale kazdy musi z czegos zyc...) JestemZa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: *.stacje.agora.pl 09.05.03, 20:17 > 1) byloby wspaniale gdyby GW cytowala zrodla informacji i jeszcze lepiej > podawala linki internetowe (wtedy latwiej lapac kaczki dziennikarskie) Zawsze staramy się to robić. Jeśli nie ma źródła - to nasz błąd. > 2) nie spolszczala na sile obcojezycznych terminow utrudniajac tym samym ich > niezalezna weryfikacje. Racja. Ale czasem tu trudno o złoty środek. Brzydko jest zbytnio szafować terminami anglojęzycznymi. P.C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Wawelski Swoja drogą warto było poprosić IP: *.chem.usu.edu 09.05.03, 20:57 ... o komentarz do artykułu ludzi z zespołu stworzonego przez dawno już nieżyjącego profesora Kaliskiego. Oni się tym tematem (również pinch effect) zajmują od chyba 30 lat, i to z sukcesami. Mnie się, jako nie specjaliście w dziedzienie, zdaje, że artykuł jest szukaniem sensacji. Syntezę termojądrową na małą skalę osiągano na różne sposoby: w akceleratorach, przez laserową kompresję mikroładunków D+T, przez kompresję falami uderzeniowymi generowanymi przez klasyczny materiał wybuchowy, w tokamakach. I to od dawna. Tradycyjnie jednak bilans energii jest mocno ujemny, ciekawi mnie więc, co nadzwyczajnego osiągnęli naukowcy, o których mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Swoja drogą warto było poprosić IP: *.stacje.agora.pl 11.05.03, 13:01 > Syntezę termojądrową na małą > skalę osiągano na różne sposoby > Tradycyjnie jednak bilans energii jest mocno ujemny, ciekawi mnie więc, > co nadz > wyczajnego osiągnęli naukowcy, o > których mowa. Artykuł opisuje też inne sposoby, jakie są wykorzystywane do osiągnięcia syntezy (tokamaki i lasery). W porównaniu z nimi Maszyna-Z ma dużo prostszą konstrukcję i jest tańsza, co również jest zaznaczone w tekście. Ale czy będzie z tego chleb? Dyskusja na tym wątku, z którą się zgadzam, wskazuje, że już wielokrotnie były wzbudzane nadzieje, które okazywały się złudne. Ale pisać warto. pozdr. P.C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sikorski Re: Prosze sie tak nie podniecac IP: *.bb.online.no 12.05.03, 05:56 BO TO NOWY WAWAELSKI SMOK Ten wykonczy ekonomie siawtowa w krotkim czasie. Mocarstwo posiadajace to zrodlo zrobi z karjow takich jak nasz nowo republike bananowa..... Mysle ze nareszcie wyszlo na jaw kim byli tzw "bananowcy" dla mlodziezy dodam ze tak nazwano demonstracyjna czolowke z wiosny 68` ja bylem zamkniety w szkole z cala klasa tak poprostu aby nie zostac "babanowcem" Wedlug mnie to Pan Michnik tez sie moze tu pokapowac co sie stalo jak przestanie kojarzyc babany z gruba forsa. On walczyn (jak pamietam) przeciwko forsie co mnie zawsze "wzruszalo" bo Ameryka w tamtych czasach miala nam dac tylko wolnosc a nie dlugi. ...dlugi nie dlugi ten sie czubi kto sie lubi Pozdrowienia od Wojciecha Placheckiego sa tu na miejscu Kuzyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DZIECKO Re: Swoja drogą warto IP: *.bb.online.no 12.05.03, 06:08 Gość portalu: Smok Wawelski napisał(a): > ... o komentarz do artykułu ludzi z zespołu stworzonego przez dawno już nieżyją > cego profesora Kaliskiego. Oni się > tym tematem (również pinch effect) zajmują od chyba 30 lat, i to z sukcesami. > Mnie się, jako nie specjaliście w dziedzienie, zdaje, że artykuł jest szukaniem > sensacji. Syntezę termojądrową na małą > skalę osiągano na różne sposoby: w akceleratorach, przez laserową kompresję mik > roładunków D+T, przez > kompresję falami uderzeniowymi generowanymi przez klasyczny materiał wybuchowy, > w tokamakach. I to od dawna. > Tradycyjnie jednak bilans energii jest mocno ujemny, ciekawi mnie więc, co nadz > wyczajnego osiągnęli naukowcy, o > których mowa. Towarzysz LENIN zawsze mowil , zeby nie bluznic (Gomulka) zawsze mowili azeby zrobic krok duzy krok naprzod nalezy zrobic jeden sredni do tylu ale w tym przypadku chodzi znowu o pogon za Power Ekonomia swiata (i USA) popadnie w ruine gdy USA nie bedzie wydawac za rope . Wezcie tylko Taka NORWEGIA Ekonomia jako nauka zabrania im wdrazac ogrona forse do systemu we wlasnym kraju Srawdzilem ich "rakt genom" wlacznie z samym dyrektorem banku centralnego i ropy. Nadmiar zyskow robi z nich HARPAGONA taka to filozofia sukcesu oslepiajacego bogactwa.. W dodatku osly nie chca sie sluchac dobrych rad tak sie boja swego USA SMOKA. Ten z tym sokiem tu sie udal (dygresja koszlka opalka) Sikorski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bol.chro Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: *.chelmnet.pl 10.05.03, 18:24 I znowu masz racje, jak to sie dzieje, ze mysle tak samo jak TY :)))))))) B.CH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nord Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: *.015-47-6d6c6d11.cust.bredbandsbolaget.se 09.05.03, 09:27 Gdyby sie naukowcy pospieszyli to swiat uniknalby wielu wojen,takich jak ostatnia w Iraku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rutek Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.03, 10:27 o naiwny!! ty chyba sam w to do konca nie wierzysz. gdyby tam nie bylo ropy to buszmen i tak znalazlby 10e^6 powodow zeby saddamka najechac. PS. wiesz kto to jest "dziecko"? - to przyszly eks-idealista!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kameleon Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: 195.187.73.* 09.05.03, 10:16 Moim zdaniem kontrolowane mikrowybuchy to bezpieczniejsza technologia niż działająca non-stop synteza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troint Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: 217.8.190.* 09.05.03, 10:59 I tak Balcerowicz musi odejsc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azort_the_dog Re: Nowy sposób na wykorzystania energii IP: 212.244.77.* 12.05.03, 09:37 Myślę, że i milszym tańszym rozwiązaniem byłoby gromadzenie i użytkowanie energii wyzwalanej w czasie sexu. Tyle jej się marnuje. A jaka byłaby ekologiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Nowy sposób na wykorzystania energii IP: *.stacje.agora.pl 12.05.03, 10:02 Najwięcej energii to marnują dzieci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDeR Re: Nowy sposób na wykorzystania energii IP: *.ima.pl 12.05.03, 12:54 > Najwięcej energii to marnują dzieci ;) Przypomina się Lem z jego maszyną (znaczy się nie Lema ale Tarantogi), co zużywała dziecięcą energię na użyteczną pracę? A propo, tenże Tarnatoga wynalazł banknot z położoną ósemką, obrazującą banknot o nieskonczonym nominale. Zabawa w sam raz dla Sikorskiego i jednego czy dwóch innych kretynków tutaj w tym wątku, a całej kupy poza nim. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AREK Re: Nowy sposób na ujarzmienie energii termojądro IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.05.03, 14:00 CZY KTOŚ POMYŚLAŁ JAKIE BĘDĄ SKUTKI GOSPODARCZE I POLITYCZNE UDANYEJ KONTOLOWANEJ SYNTEZY TERMOJĄDROWEJ? CO ZRBI PRZEMYSŁ NAFTOY I GÓRNICZY?? CO BĘDZIE Z ROZWIJAJĄCYM SIĘ PRZEMYSŁEM ODNAWILANEJ ENERGII. WSZYSTKO PADNIE!!! PAŃSTWO KTÓRE JAKO PIERWSZE OPANUJE TĘ TECHNOLOGIĘ STANIE SIĘ ZAGROŻENIEM DLA RESZTY. ŹRÓDŁA ENERGII TO PODSTAWA POLITYKI. TO BARDZO WAŻKI PROBLEM WIĘC MOŻE I LEPIEJ, ŻE ZA MOJEGO ŻYCIA NIKT NIE OPANUJE TEJ TECHNOLOGII. A MAM DOPIERO 35 LAT. MYŚLĘ ŻE POLITYCY DŁUGO JESZCZE NIE DOPUSZCZĄ DO ZASTOSOWANIA TEGO ŹRÓDŁA ENERGII. POZDRAWIAM!!! ( NIE JESTEM LOBBYSTĄ ANI WIELBŁĄDEM, ŻYDEM TEŻ NIE) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okularnik co za dretwe banialuki, IP: *.if.pwr.wroc.pl 13.05.03, 19:09 autor ma rajce, inni czepiają sie o niewiadomo co... wymyślają i brylują aroganckim prostackim znawstewm tematu. jak ktoś jarzy coś w fizyce to zrozumie bez problemu o co autorowi chodzi. PS to tyle więcej pokopry mniej pychy Odpowiedz Link Zgłoś