dcloud 17.11.05, 15:10 Czy jezeli USG wykazało endometrium to znaczy ze ma sie endometrioze???Co oznacza niejednorodne??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaku Re: Endometrium 18.11.05, 10:22 Endometrium to tkanka wyściełajaca każdą zdrową macice. Endometrioza jest wówczas gdy ta tkanka umiejscowi się gdzieś poza macicą. Endometrium w macicy zmienia swoją strukturę w zależności od fazy cyklu, więc niejednorodne nie oznacza niczego złego. Nie przejmuj sie na zapas chorobami, o których coś gdzieś usłyzałaś:)) Odpowiedz Link
dcloud Re: Endometrium 18.11.05, 13:55 Asiaku.....martwi mnie to niejednorodne bo słyszałąm ze tak nie powinno być???/tylko jednorodne Odpowiedz Link
spczolka Re: Endometrium 18.11.05, 17:21 Niejednorodne może świadczyć o różnych niejednorodnościach ;) To znaczyć może wszystko. Mogą być skrzepy, moga być inne hostorie, a może nie być nic. Ja się na tym nie znam, musisz do lekarza. Znaczenie w stawianiu diagnozy mogą mieć dodatkowe objawy jak ewentualne plamienia, bóle, temperatura... To wszysto się do siebie składa i idzie z tym do lekarza. Nie martw się na zapas bo pewnie to nic wielkiego. Gdyby tak było to by ci to lekarz robiący USG zakomunikował. Pzynajmniej powinien. Ja mam endometriozę i moje endometium jest regularne, ale jak mi się skrzepy porobiły w macicy po niewłaściwym braniu hormonów to miałam nieregularene, z tym ,że lekarz od razu wykrył te skrzepy. Odpowiedz Link