Dodaj do ulubionych

endometrioza

18.03.07, 14:33
witam
prosze powiedzcie, czy jeśli nie rodziłam jeszcze dzieci to mogę mieć
endometriozę. Mój gienkolog podejrzewa endometriozę.Dodam że usg dopochwowe
jest ok.
prosze o odpoweiedź.
Obserwuj wątek
    • 1985anastazja Re: endometrioza 18.03.07, 15:25
      jesli nie rodzilas to rowniez mozesz miec endometrioze. ta choroba moze sie pojkawic od momentu pierwszej miesiaczki.

USG nie zawsze wszystko wychwyci (chyba) to zalezy od wielkosci guzka/ów. a dlaczego jest podejrzenie endometriozy?

pozdrawiam
      • wl23 Re: endometrioza 18.03.07, 18:18
        moje miesiączki stały się bardziej bolesne niż zwykle.I do tego wymioty wysokie
        ciśnienie,bóle mięśni,głowy,wysoka temperatura,nawet dochodzi do drgawek.Bóle
        jamy brzusznej. na początku nie kojarzyłam że to od okresu i byłam na
        gastroskopii,bo lekarz podejrzewał wrzody. Ale usg jamy brzusznej i
        gastroskopia nic nie wykazały. Do tamtego momentu zawsze był ciężki tylko
        pierwszy dzień i tylko silne bóle macicy. A teraz to przez trzy dni jestem na
        zastrzykach przeciwbólowych ketonal.To jest taki ból że nie mogę chodzić,ani
        normalnie załatwić, bo nie mogę napiąć mięśni.A najlepsze z tego wszystkiego to
        jest to,że jestem chora na trombofilie(choroba zakrzepowo-zatorowa)i nie mogę
        brać leków hormonalnych. w w ieku 17 lat miałam zator w prawej ręce.
    • jula1232 Re: endometrioza 19.03.07, 08:01
      Ja tez nie rodziałam i mam endometrioze. Tez miałam baaardzo bolesne miesiączki.
      Na usg nic mi nie wychodziło. Dopiero po 2 latach nieudanych starań, lekarz
      zlecił laparoskopię. Okazało sie ze mam endo.... Ja nie miałam żadnych torbieli.
      Tylko zrosty.
    • gosiaczek557 Re: endometrioza 20.03.07, 09:00
      Cześć,
      U mnie choroba rozwijała się w podobny sposób jak u Ciebie. Też jeszcze nie mam
      dziecka. Pierwsze objawy, to koszmarne bóle całego brzucha na kilka dni przed
      miesiączką aż mniej więcej 2-3 jej dnia. Miałam wrażenie, że mam w brzuchu kilo
      szpilek. Nie byłam w stanie się wyprostować z bólu. Ból obejmował cały brzuch
      od żeber w dół, nie tylko samo podbrzusze. Kilka razy wylądowałam u lekarza, a
      potem na zwolnieniu lekarskim. Co prawda lekarz nigdy nic nie stwierdził, ale
      na wszelki wypadek ("może to tylko zatrucie") dawał mi 2-3 dni zwolnienia.
      Potem zaczęłam kojarzyć ten ból z miesiączką. Rozmawiałam o tym z moją gin.
      Stwierdziła, że nic niepokojącego nie widzi... i widocznie "ten typ tak ma". I
      że raczej jest to sprawa dla gastrologa. POszłam do gastrologa i na USG jamy
      brzusznej. Gastrolog potraktował mnie jak wariatkę - akurat byłam przed okresem
      i ledwo chodziłam, a on nic nie stwierdził, poza tym, że "chyba troszkę
      symulujemy..." Napisałam na niego skargę... chyba tylko dla własnej
      satysfakcji. Stopniowo nauczyłam się żyć z tym bólem - duże dawki Nospy i leków
      przeciwbólowych. Jednak dla spokoju sumienia zrobiłam sobie jeszcze USG
      ginekologiczne (moja gin. jakoś na to nie wpadała) i... torbiel o średnicy ok.
      6,5 cm. Stwierdziłam, że do mojej gin. już nie pójdę, bo uznałam że... nie mam
      z nią o czym gadać. Znalazłam lekarza, z którego jestem bardzo zadowolona.
      Leczę się u niego od 2 lat. W czasie pierwszego badania stwierdził, że
      podejrzewa endometriozę, bo macicę miałam w dużym stopniu unieruchomioną przez
      zrosty. I dodatkowo ta torbiel. W ciągu tych 2 lat miałam dwie laparoskopie i
      przeszłam leczenie Zoladexem. Jestem pod stałą kontrolą. Jest OK. Najważniejsze
      to nie zlekceważyć i nie zaniedbać leczenia tej choroby. Szczególnie jeśli
      planuje się dziecko.
      Jeśli chciałabyś dowiedzieć się czegoś więcej, to pisz na minister1970@tlen.pl
      Pozdrawiam,
      Gosia
      • wl23 Re: endometrioza 20.03.07, 11:12
        cześć
        ja też nie mogę się wyprostować z bólu,w ogóle wydaje mi się że
        umieram.Dochodzi nawet do omdleń.Ostatnio zauważyłam,że po wypiciu niewielkiej
        ilości alkoholu(np tylko jeden drink)powraca krwawienie.
        np. tydzień po skończeniu okresu.No iwszystkie inne dolegliwości też powracają
        tylko nie tak bardzo nasilone jak przy tym właściwym terminie okresu.
        Mam pytanie jaki wpływ na krwawienie ma alkohol?
        • gosiaczek557 Re: endometrioza 20.03.07, 13:14
          Takie bóle miałam przed leczeniem. Teraz zapomniałam co to jest ból w czasie
          miesiączki. Tak jak wspominałam jestem po dwóch laparoskopiach (w czasie
          pierwszej usunięte 2 torbiele a w czasie drugiej zrosty), między jedną a drugą
          laparoskopią miałam 6 miesięcy leczenia Zoladexem, a potem brałam Lutenym,
          teraz Mercilon jako antykoncepcja. Zoladex całkiem zatrzymuje miesiączkowanie,
          więc problem z głowy (mimo innych skutków ubocznych), ale po drugiej laparo,
          gdy brałam już tylko Lutenyl też było już dobrze... żadnego bólu i innych
          dolegliwości.
          Gosia
          • wl23 Re: endometrioza 20.03.07, 15:00
            ale powiedz mi czy można takie leki brać przy chorobie zakrzepowo-zatorowej
            • gosiaczek557 Re: endometrioza 20.03.07, 16:17
              Cześć,
              Nie odpowiem Ci na to pytanie, bo nie jestem lekarzem. Musisz porozmawiać z
              lekarzem i on dobierze Ci najlepszy dla Ciebie lek, więc nie zwlekaj i
              porozmawiaj ze swoim gin.
              Pozdrawiam,
              Gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka