marta19841 29.07.07, 20:14 czy któraś z was była tym leczona?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta19841 Re: diphereline 31.07.07, 12:26 A mogłabyś mi napisać czy to rzeczywiście pomaga? bo te zastrzyki kosztują fortune... mialas jakies skutki uboczne? Odpowiedz Link
mariola19761 Re: diphereline 31.07.07, 13:46 Witaj Marto ! Diphereline podobnie jak zoladex są to leki z grupy analogów ,mają swietne działanie na endometrioze . Myslę że warto w nie zainwestowac ,zwłaszcza że skutków ubocznych praktycznie sie nie odczuwa .Ja byłam 4 miesiące na zoladexie miałam tylko uderzenia gorąca . Odpowiedz Link
leila78 Re: diphereline 31.07.07, 14:27 i dipherelina i zoladex wywołują sztuczną menopauzę. ja brałam dipherelinę 3,75 - 3 dawki. początkowo nie czuje się skutków ubocznych. później stopniowo pojawiają się uderzenia gorąca, zmiany nastrojów - czyli objawy typowe dla menopauzy. jak dla mnie nie były zbyt uciążliwe, acz do przyjemnych na pewno nie należały. jeśli natomiast chodzi o działanie lecznicze, cóż, zdania są podzielone. u mnie po laparotomii i kuracji diphereliną nie doszło do nawrotu choroby. jedno jest pewne. jeśli lekarz zaleca taką terapię - nie ma co dyskutowac. acha, jest sposób na tańszy zakup diphereliny. trzeba miec tylko kogoś znajomego z chorą prostatą i równie znajomego urologa. dipherelina jako lek na raka prostaty jest refundowana. Odpowiedz Link
beata9655 Re: diphereline 31.07.07, 15:25 Nie nie miałam zadnych skutkow ubocznych a wlasciwie nie mam ich poniewaz jeszcze czas trwania ostatniego zastrzyku jest do konca wrzesnia Ja mialam podawana diphereline w dawce jeden zastrzyk na 3 miesiace 11,25 Takich zastrzykow mialam podane 2 i jeszce na poczatku leczenia w lutym mialam podany w dawce 3,75 Pozdrawiam Odpowiedz Link
marta19841 Re: diphereline 01.08.07, 12:42 Dziewczyny a który stopien endometriozy macie? ja mam III..... boje sie o moje przyszle zycie.. o to czy bede mogla zajsc w ciąze.. a wy? macie dzieci? ja wzielam dopiero pierwszy zastrzyk... narazie skutków ubocznych brak:) planowalam slub za 2 lata teraz nie wiem czy to nie za późno... Odpowiedz Link
jula1232 Re: diphereline 01.08.07, 12:48 II stopien, bezskuteczne starania prawie 3 lata. Odpowiedz Link
marta19841 Re: diphereline 01.08.07, 12:49 :( przykro mi.. Boze jaka to straszna choroba... ile na nią chorujesz? Odpowiedz Link
malenkima Re: diphereline 07.08.07, 15:09 marto, ja jestem już po koniec drugiej kuracji diphereline. przed pierwszą kuracją miałam 2 cysty i w brzuchu tyle zrostów, że lakarz jak to zobaczył chciał wyciąć od razu wszystko, ale wiedział, że nie rodziłam i zostawił. potem wzięłam 3 dawki diphereline. potem ciąża bez problemu w 5 cylku od zabiegu. po 10 miesiącach od porodu (CC- wskazania okulistyczne) znów mi urosła cysta 7 cm i znów diphereline biore od kwietnia, w maju miałam zabieg teraz wziełam 4 dawki i na tym koniec. efekty były widoczne juz po 1 dawce podczas zabiegu. wczoraj byłam na usg i wszystko w porzadku. z działan ubocznych miłam uderzenia goraca, a zmienne nastroje mój maz tlumaczy moim wrednym charakterkiem. zycze powodzenia w leczeniu i dzidziusia:) Odpowiedz Link
buszujaca-w-sloncu Re: diphereline 07.08.07, 20:22 brałam 3 dawki, zle sie czulam, uderzenia goraca slabo zemdlalam, dostalam wielkich krawawien i wyhodowala mi 7Cm torbiel!!!! mowilam lekarzowi, ze zle sie czuje i boli jajnik ,ale on nic nie widzial i mowil ze to taki lek, jak trafilam do innego zlapal sie za glowe kto mi przy takich objawach ubocznych nie odstawil diphraaliny. Uwazajce, na leki i przede wszystkom n alekarzy. Odpowiedz Link
marta19841 Re: diphereline do buszujaca-w-sloncu 07.08.07, 20:59 Ja jestem narazie po I zastrzyku.. mam nadzieje ze będzie dobrze.. mam zamiar robic sobie co miesiąc USG zeby miec całkowitą pewność ze nic mi nie rośnie... choc nie wiem czy to takie zdrowe sie naświetlać co miesiąc... masz dzieci? który stopien endo masz? Odpowiedz Link
beata9655 Re: diphereline do buszujaca-w-sloncu 08.08.07, 11:26 witaj Marta ja mam IIstopien endo juz jestem praktycznie po kuracji bo w styczniu mialam laparo w lutum dostalam Danazol ,w marcu Diphereline w dawce 3,75 potem w kwietniuDiphereline w dawce11,25 i caly czas nie mogli zatrzymac mi tej cholernej @,w lipcu i Danazol i diphereline i w koncu zatrzymala sie @ CHociaz m sierpniu przez 3 dni mialam niewielkie plamieniei bardzo sie wysrtraszylam ze to @ Bylam taka nerwowoa ze dobrze t ze ten moj maz ma tyle cierpliwosci Zeby zaleczyc endo musisz byc co najmniej 3 miesiace bez@ ja pod konie wrzesnia mam miec HSG i pewnie inseminacje i do roboty Boze mam taka nadziej a jesli chodzi o skutki uboczne to nie mam ich prawie wcale po tak dlugim czasie Uderzen goraca nie mama tylko nie wiem czy te rozne nastroje to nie sa spowodowane branie tego leku moj lekarz caly czas sie pytal czy nie dretwieja mi palce i chyba dopiero teraz to odczuwam Tak od 3 dni po nocy musze je rozruszac Ale mysle ze jestesmy w stanie wytrzymac wiele dla tak szcytnego celu jakim jest BABY pozdrawim i glowa do gory Odpowiedz Link
marta19841 Re: diphereline do malenkima 07.08.07, 20:57 Hej! troszke mnie pocieszyłas a powiedz który stopien endomeriozy masz? i co to są te zrosty? bo mi o zadnych zrostach nic nie powiedzieli.. tylko torbiele usunęli.. pozrawiam i prosze o odp:) Odpowiedz Link