senmionka 27.01.09, 23:48 Witajcie, dziś USG potwierdziło u mnie endometriozę. Czy wiecie co może znaczyć opis badania "endometrium hiperechogenne"? Podobnie nie wiem, co oznacza płyn z zatoce Douglasa. Bardzo proszę o informację. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coldsong Re: Endo hiperechogenne 28.01.09, 10:21 Z tego co wiem badanie USG nie może potwierdzić endometriozy. Jedynie laparoskopia lub laparotomia oraz badanie hist-pat. Płyn w zatoce Douglasa świadczy najprawdopodobniej o tym, że jesteś po owulacji. Odpowiedz Link
senmionka Re: Endo hiperechogenne 28.01.09, 15:30 No ale w opisie USG jest napisane, że występuje endometrium hiperechogenne... to chyba potwierdza diagnozę? Odpowiedz Link
rewolka404 Re: Endo hiperechogenne 28.01.09, 17:43 tylko raz miałam taki opis i do dnia dzisiejszego nie wiem, co on oznaczał :) Odpowiedz Link
siedzibabanaulu Re: Endo hiperechogenne 28.01.09, 20:40 Endometrium - to wyściółka jamy macicy - w nim zagnieżdża się zarodek; od tego słowa pochodzi nazwa choroby endometrioza. Endometrium echogenne - znaczy to, że jest ono przygotowane do zagnieżdżenia, a hiper - to maksymalnie przygotowane? Odpowiedz Link
siedzibabanaulu Re: Endo hiperechogenne 28.01.09, 20:45 pl.wikipedia.org/wiki/Endometrium pl.wikipedia.org/wiki/Endometrioza Odpowiedz Link