cytrynka_5 11.03.09, 22:22 Mam problem z niepękającymi pęcherzykami(endo IV st). Nie pękają nawet po podwójnych dawkach pregnylu. W jaki sposób leczy się taką przypadłość? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olalaa82 Re: problem z pęcherzykami 12.03.09, 13:31 niestety nie potrafię odp na to pytanie..ale ja też mam problem z pęcherzykami trochę inny u mnie nie rosną :( mino stymulacji którą zaryzykowałam.. też mam endo:( mnie lekarz wysyła na laparoskopię ale ja się boje !!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie operacji ..tylko tego że nic mi to nie pomoże ta operacja :( Odpowiedz Link
cytrynka_5 Re: problem z pęcherzykami 12.03.09, 20:04 Z tą laparoskopią to rzeczywiście bywa różnie. Ja miałam usuwany laparoskopowo torbiel z lewego jajnika i trzy ogniska endo z macicy i teraz okazuje się, że ten operowany jajnik nie produkuje pęcherzyków. Ale pewnie nie ma reguły... Odpowiedz Link
leila78 Re: problem z pęcherzykami 12.03.09, 23:40 to się zespół LUF nazywa. po operacji na jajniku, w miejscu cięcia (wyłuszczania torbieli) tworzy się tkanka zbliznowaciała. pęcherzyki rosną ale nie mają się siły "przebić się", to samo w miejscach ewentualnych zrostów. możesz brać pregnylu itp. do woli. nic z tego. może się zdarzać, że pęknie jakiś bo wyrósł tam gdzie nie ma blizny. jeśli w jajniku w ogóle nie rosną to znaczy, że zamienił się on już całkowicie w, hmm, coś w rodzaju blizny. mogą nie rosnąć bo stymulacja nie jest właściwa. closterbedgyt to za mało. ja nawet do IUI musiałam stymulować się menopurem. jednym słowem witam w klubie... Odpowiedz Link
olalaa82 Re: problem z pęcherzykami 13.03.09, 14:30 kurcze to bardzo źle ??? noo i pomógł ten menopur ? tylko że jeśli chodzi o pęcherzyki to niby na tym zdrowym jajniku nie rosną..bo na tamtym co był operowany 1,5 roku temu jest ale torbiel :( znów :( Pozdrawiam Odpowiedz Link
leila78 Ola 13.03.09, 23:45 a co to znaczy, że na zdrowym nie rosną? ile rszy to sprawdzali? bo jak raz to wtedy mogła przypaść kolej tego drugiego to co wtedy mogli zobaczyć. jak u Ciebie z rezerwą jajnikową. młoda jesteś (o ile 82 to rok urodzenia). robiłaś FSH i estradiol w 3 dc? pamiętaj jajniki pracują na zmianę. a ta torbiel to wiadomo, ze endo? skąd? może czynnościowa? Odpowiedz Link
olalaa82 Re: leila78 14.03.09, 22:18 Hej...monitoruje cykle na USG od listopada 2008, wg lekarza to max 12 mm mają FSH = 3,74 mlU/ml ( norma; 2,8-11,3) LH 3,85 mlu/ml (norma; 1,1-11,6)chyba tu jest ok ??:( 2 dc, Estradiol 10 dc bardzo niski 22,4 , testosteron w normie, progesteron 22 dc - 5,23 ( norma 0,95-21 ng/ml) prolaktyna 14,3 (norma 1,9-25 ng/ml).Miałam badanie histop torbieli którą mi wyciel 1,5 roku no i na tym badaniu było napisane że PRAWDOPODOBNIE TORBIEL ENDO W POŁĄCZENIU Z NIEPĘKNIĘTYM PĘCHERZYKIEM GRAFFA..i teraz znów mam :( i dziecka brak :( :( plus depresja!! nie działa na mnie Clo....tak 82 to rok mojego ur :)....tak sobie myślę że to może przez długie stosowanie tabletek anty owulacja nie wróciła..zaraz potem była operacja i teraz klapa :(, zawsze mam pod górkę :( , zna ktoś lekarza z Krakowa co ma normalne terminy tzn. nie trzeba czekać 2 miesięcy na wizytę i jest dobry !Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
leila78 Ola 15.03.09, 23:35 a próbowałaś zrobić IUI na menopurze i potem jakiś progesteron. menopur poprawia też grubość endometrium. ta rezerwa faktycznie niska. ja bym chyba powtórzyła badanie. Odpowiedz Link
olalaa82 Re: Ola 16.03.09, 22:14 NORMY hormon dzień badania norma FSH 3dc (ew. 2 lub 4dc) 3-12 mIU/ml LH 3dc (ew. 2 lub 4dc) 2-13 mIU/ml LH dzień piku LH > 20 mIU/ml Dokładniej: * Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki. * Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową. * Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna... Co z moją rezerwą jajnikową ??? ja ma wynik 3,74 mlU/ml to chyba raczej nie tragicznie i nie chodzi o rezerwę jajnikową ???już sama nie wiem :( takie normy znalazła Odpowiedz Link
cytrynka_5 Re: problem z pęcherzykami 13.03.09, 19:42 Dzięki za odp. Napisz jeszcze czy in vitro udało Ci się za pierwszym razem i jak znosiłaś stymulację hormonalną, czy się dobrze czułaś? pozdrawiam Odpowiedz Link
leila78 Cytrynka 13.03.09, 23:47 o samym ICSI piszę szczegółowiej post obok. in vitro udało się pierwsze. stymulowałam się słabo ale nie miałam ŻADNEGO dyskomfotu psychicznego ani fizycznego. czasem coś zakuło jak przy porządnej owu;) Odpowiedz Link