Dodaj do ulubionych

problem z pęcherzykami

11.03.09, 22:22
Mam problem z niepękającymi pęcherzykami(endo IV st). Nie pękają
nawet po podwójnych dawkach pregnylu. W jaki sposób leczy się taką
przypadłość?
Obserwuj wątek
    • olalaa82 Re: problem z pęcherzykami 12.03.09, 13:31
      niestety nie potrafię odp na to pytanie..ale ja też mam problem z pęcherzykami
      trochę inny u mnie nie rosną :( mino stymulacji którą zaryzykowałam.. też mam
      endo:( mnie lekarz wysyła na laparoskopię ale ja się boje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      nie operacji ..tylko tego że nic mi to nie pomoże ta operacja :(
      • cytrynka_5 Re: problem z pęcherzykami 12.03.09, 20:04
        Z tą laparoskopią to rzeczywiście bywa różnie. Ja miałam usuwany
        laparoskopowo torbiel z lewego jajnika i trzy ogniska endo z macicy
        i teraz okazuje się, że ten operowany jajnik nie produkuje
        pęcherzyków. Ale pewnie nie ma reguły...
        • leila78 Re: problem z pęcherzykami 12.03.09, 23:40
          to się zespół LUF nazywa. po operacji na jajniku, w miejscu cięcia (wyłuszczania
          torbieli) tworzy się tkanka zbliznowaciała. pęcherzyki rosną ale nie mają się
          siły "przebić się", to samo w miejscach ewentualnych zrostów. możesz brać
          pregnylu itp. do woli. nic z tego. może się zdarzać, że pęknie jakiś bo wyrósł
          tam gdzie nie ma blizny. jeśli w jajniku w ogóle nie rosną to znaczy, że
          zamienił się on już całkowicie w, hmm, coś w rodzaju blizny. mogą nie rosnąć bo
          stymulacja nie jest właściwa. closterbedgyt to za mało. ja nawet do IUI musiałam
          stymulować się menopurem. jednym słowem witam w klubie...
          • olalaa82 Re: problem z pęcherzykami 13.03.09, 14:30
            kurcze to bardzo źle ??? noo i pomógł ten menopur ? tylko że jeśli chodzi o
            pęcherzyki to niby na tym zdrowym jajniku nie rosną..bo na tamtym co był
            operowany 1,5 roku temu jest ale torbiel :( znów :( Pozdrawiam
            • leila78 Ola 13.03.09, 23:45
              a co to znaczy, że na zdrowym nie rosną? ile rszy to sprawdzali? bo jak raz to
              wtedy mogła przypaść kolej tego drugiego to co wtedy mogli zobaczyć. jak u
              Ciebie z rezerwą jajnikową. młoda jesteś (o ile 82 to rok urodzenia). robiłaś
              FSH i estradiol w 3 dc? pamiętaj jajniki pracują na zmianę. a ta torbiel to
              wiadomo, ze endo? skąd? może czynnościowa?
              • olalaa82 Re: leila78 14.03.09, 22:18
                Hej...monitoruje cykle na USG od listopada 2008, wg lekarza to max 12 mm mają
                FSH = 3,74 mlU/ml ( norma; 2,8-11,3) LH 3,85 mlu/ml (norma; 1,1-11,6)chyba tu
                jest ok ??:( 2 dc, Estradiol 10 dc bardzo niski 22,4 , testosteron w normie,
                progesteron 22 dc - 5,23 ( norma 0,95-21 ng/ml)
                prolaktyna 14,3 (norma 1,9-25 ng/ml).Miałam badanie histop torbieli którą mi
                wyciel 1,5 roku no i na tym badaniu było napisane że PRAWDOPODOBNIE TORBIEL ENDO
                W POŁĄCZENIU Z NIEPĘKNIĘTYM PĘCHERZYKIEM GRAFFA..i teraz znów mam :( i dziecka
                brak :( :( plus depresja!! nie działa na mnie Clo....tak 82 to rok mojego ur
                :)....tak sobie myślę że to może przez długie stosowanie tabletek anty owulacja
                nie wróciła..zaraz potem była operacja i teraz klapa :(, zawsze mam pod górkę :(
                , zna ktoś lekarza z Krakowa co ma normalne terminy tzn. nie trzeba czekać 2
                miesięcy na wizytę i jest dobry !Pozdrawiam :)
                • leila78 Ola 15.03.09, 23:35
                  a próbowałaś zrobić IUI na menopurze i potem jakiś progesteron. menopur poprawia
                  też grubość endometrium. ta rezerwa faktycznie niska. ja bym chyba powtórzyła
                  badanie.
                  • olalaa82 Re: Ola 16.03.09, 22:14
                    NORMY

hormon

dzień badania

norma
                    FSH

3dc (ew. 2 lub 4dc)

3-12 mIU/ml
                    LH

3dc (ew. 2 lub 4dc)

2-13 mIU/ml
                    LH

dzień piku LH

> 20 mIU/ml

Dokładniej:

* Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
                    * Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
                    * Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową,
                    stymulacja przy takim FSH jest trudna... Co z moją rezerwą jajnikową ??? ja ma
                    wynik 3,74 mlU/ml to chyba raczej nie tragicznie i nie chodzi o rezerwę
                    jajnikową ???już sama nie wiem :(
                    takie normy znalazła
          • cytrynka_5 Re: problem z pęcherzykami 13.03.09, 19:42
            Dzięki za odp. Napisz jeszcze czy in vitro udało Ci się za pierwszym
            razem i jak znosiłaś stymulację hormonalną, czy się dobrze czułaś?
            pozdrawiam
            • leila78 Cytrynka 13.03.09, 23:47
              o samym ICSI piszę szczegółowiej post obok. in vitro udało się pierwsze.
              stymulowałam się słabo ale nie miałam ŻADNEGO dyskomfotu psychicznego ani
              fizycznego. czasem coś zakuło jak przy porządnej owu;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka