Dodaj do ulubionych

kregoslup a cwiczenia

23.08.02, 12:23
mam problemy z kregosłupem- pocztek dyskopatii. W zwiazku z tym nie moge
uczestniczyc w zajeciach typu aerobik, step itp.
Moge plywac ( chodze na basen 2-3 razy w tygodniu )i jedyne cwiczenia jakie
moge wykonywac to typowe izometryczne.
Raczej trudno o wielkie spalanie kalorii podczas tych cwiczen, to tylko
wzmacnianie miesni.
Trudno mi zrzucic nadprogramowe kilogramy ( przydaloby sie z 3-5 ).
Czy znacie jakies sposoby, moze sa jakies nowe programy cwiczen dla takich
jak ja??
Obserwuj wątek
    • spector1 Re: kregoslup a cwiczenia 24.08.02, 01:09
      charissa napisała:

> mam problemy z kregosłupem- pocztek dyskopatii. W zwiazku z tym nie moge
      > uczestniczyc w zajeciach typu aerobik, step itp.
      > Moge plywac ( chodze na basen 2-3 razy w tygodniu )i jedyne cwiczenia jakie
      > moge wykonywac to typowe izometryczne.
      > Raczej trudno o wielkie spalanie kalorii podczas tych cwiczen, to tylko
      > wzmacnianie miesni.
      > Trudno mi zrzucic nadprogramowe kilogramy ( przydaloby sie z 3-5 ).
      > Czy znacie jakies sposoby, moze sa jakies nowe programy cwiczen dla takich
      > jak ja??
      charissa napisała:

> mam problemy z kregosłupem- pocztek dyskopatii. W zwiazku z tym nie moge
      > uczestniczyc w zajeciach typu aerobik, step itp.
      > Moge plywac ( chodze na basen 2-3 razy w tygodniu )i jedyne cwiczenia jakie
      > moge wykonywac to typowe izometryczne.
      > Raczej trudno o wielkie spalanie kalorii podczas tych cwiczen, to tylko
      > wzmacnianie miesni.
      > Trudno mi zrzucic nadprogramowe kilogramy ( przydaloby sie z 3-5 ).
      > Czy znacie jakies sposoby, moze sa jakies nowe programy cwiczen dla takich
      > jak ja??

Zakladam, ze twoja dyskopatia dotyczy dolnej czesci kregoslupa poniewaz
      wystepuje ona najczesciej.
      Plywanie jest b.dobre bo wzmacnia m.in miesnie kregoslupa i poprawia ogolna
      kondycje.Unikac nalezy plywania zabka z uwagi na wygiecie kregoslupa podczas
      plywania. Najlepsze jest plywanie na plecach.Nalezy zwracac uwage na prawidlowe
      ulozenie ciala podczas plywania na plecach.Biodra nie moga byc zapadniete.
      Samym plywaniem na plecach tez mozna zrzucic wage.Musisz plywac non stop bez
      zadnych przerw, min 60 min,przy obciazeniu ok 70% max pulsu (plywanie w stanie
      lekkiej zadyszki).Jesli kondycja nie pozwala ci na takie plywanie
      mozesz stosowac interwaly tj plywac 3 - 4 min przy obciazeniu 85 -95%.
      Nastepnie b.lekkie plywanie przez ok 10 min i nastepny interwal.
      W tym stylu zrobisz 5 interwalow po 4 min w ciagu godziny.
      Podczas plywania nalezy koncentrowac sie na pracy nog,ktore powinny byc
      glownym motorem spalania energii.Nigdy nie mozemy zwiekszac obciazenia
      jesli bol kregoslupa bedzie wzrastal wraz ze wzrostem intensywnosci plywania.
      Aerobik, step, tenis, bieganie oraz 95% cwiczen na silowni jest na czarnej
      liscie przy dyskopatii.
      Inne b.dobre cwiczenia w celu zrzucenia wagi to jazda na rowerze stcjonarnym
      z siedzeniem fotelowym (recumbent)lub zwyklym stacjonarnym jesli nie powoduje
      on wzrostu bolu kregoslupa.Przy dyskopatii nie wolno jezdzic silowo,wolno
      pedalujac.Nalezy pedalowac szybko (ok 90 obr/min)dobierajac tak obciazenie
      aby puls byl na poziomie 70 - 75% max pulsu.Dobry jest tez spacer.Zawsze po
      cwiczeniach robimy rozciaganie.Jazda min 60 min poprzedzona 10 min rozgrzewka.

Absolutnie niezbedne sa codzienne cwiczenia rozciagajace i wzmacniajace
      kregoslupa, nog i posladkow.Nalezy je wykonywac na poczatek raz dziennie a
      pozniej kilka razy dzienne, np rano, po poludniu i wieczorem.Jedna seria zajmie
      nam ok 10 min.Nigdy rozciaganie nie powinno sprawiac bolu.Najlepiej rozciagac
      po rozgrzewce lub kapieli.W przypadku nieaktywnosci stan kregoslupa bedzie sie
      pogarszac.
      Przyklady podstawowych cwiczen rozciagajacych:
      www.soc.org/opcam/07_fw9596/mg07_saltman-b.htmlhttp://www.classicaldressage.co.uk/Rider_Stretches/rider_stretches.html
      scc.uchicago.edu/exerciseslowback.htm#backcare
      Modyfikacja diety jest zalecana,ale drastyczne ograniczanie weglowodanow jak to
      ma miejsce w diecie Atkinsa prowadzi wprawdzie do spadku wagi ciala ale takze
      do spadku energii.Przy zrzucaniu wagi - 70% to cwiczenia a 30% dieta.
      Odwrocenie proporcji prowadzi do krotkotrwalych rezultatow.
      Pozdrowienia
    • spector1 Re: kregoslup a cwiczenia 24.08.02, 01:13
      www.soc.org/opcam/07_fw9596/mg07_saltman-b.html
      www.classicaldressage.co.uk/Rider_Stretches/rider_stretches.html
      • charissa Re: kregoslup a cwiczenia 24.08.02, 09:23
        dzieki za wykladzik ;-))
        od nastepnego razu bede wkladala wiecej energii w moje plywanie, ale trwa ono
        tylko 45 minut
        co do zabki.... moj rehabilitant poleca, bo dobrze rozwija i wmacnia miesnie,
        ale trzeba sie pilnowac, zeby nie wyginac kregolsupa i wydechy zawsze robic pod
        woda. Ja plywa zabka i na plecach.
    • Gość: akka Re: kregoslup a cwiczenia IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 05.09.02, 23:40
      charissa, a czym sie objawia początek dyskopatii? bo mnie tez cos pobolewa w
      kregach i to wlasnie po cwiczeniach
      • charissa Re: kregoslup a cwiczenia 06.09.02, 11:49
        Dyskopatia to "wypadniecie" kregu. w rzeczywistosci jest to przesuniecie kregu
        i uciska on rdzen kregowy - stad bol. Najczesciej wypada dysk w okolicy
        kedzwiowej. Jak raz sie przytrafi to juz cale zycie trzeba uwazac. U mnie ma to
        zwiazek z bardzo mocnym skrzywieniem kregoslupa. Nie wolno mi uprawiac cwiczen
        typu aerobik, step itd, gdzie sie duzo skacze, nie moge grac w tenisa, jezdzic
        konno ani na nartach. Nalezy duzo plywac i cwiczyc na spokojnie- wzmacniac
        miesnie brzucha i grzbietu.
        Sprobuj zrezygnowac na jakis czas z aerobiku - nie wiem jaki rodzaj sportu
        uprawiasz, pochodz na basen (Uwazaj z "zabka"- wydechy zawsze pod woda, trzymaj
        cialo w poziomie, nie wyginaj sie za bardzo!!!), pocwicz w domu bez skakania,
        cwiczenia typu brzuszki, cwiczenia grzbietu.
        Mniej sie spala kalorii, niestety, ale nie bola plecy. Gdyby sie bol pojawial
        dalej, to chyba warto sie wybrac do ortopedy
        • jogger Re: kregoslup a cwiczenia 06.09.02, 16:51
          Na takie problemy rewelacyjnie pomaga terapia Yumeiho. Sam z niej korzystałem,
          gdy miałem problem z kręgosłupem szyjnym.
          www.yumeiho.pl - są tam adresy z całej Polski. Do swojego terapeuty wysłałem
          ostatnio żonę kolegi, która po zabiegach rehabilitacyjnych specjalistów
          ortopedów (miała poważną kontuzję kręgosłupa) nie mogła nawet przykucnąć. Już
          po pierwzej sesji ból ustąpił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka