rozalia29 24.01.06, 14:18 Witam, i zwracam się z pytaniem: Szkoła Wyższa- z którego Programu może skorzystać chcąc pozyskać dofinansowanie na utworzenie nowego kierunku. Z założeniem, że szkoła byłaby projektodawcą. Podpowiedzcie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alohaa Re: Szkoła Wyższa 25.01.06, 08:24 szkoła moze startwoac w bardzo wielu dzialaniach. Z tym ze takich dzialań jak tworzenie nowego kierunku to nie ma. Nie bardzo wiem, co mialoby wchodzić w koszty tworzenia jako takiego tworzenia nowego kierunku, ale jesli po prostu prowadzenie zajęć, to w grę wchodzą jedynie studia podyplomowe w 2.3 SPO RZL. Odpowiedz Link
rozalia29 Re: Szkoła Wyższa 25.01.06, 12:29 No tak, tyle że SPO RZL 2.3 schemat a, jest kierowany do małych i srednich przdsiębiorstw, i szkoła wyższa moze być w tym przypadku projektodawcą. Czyli np. jeżeli chciałaby utworzyc kierunek studiów podyplomowych, to musiałby być on skierowany do pracowników takich przedsiębiorstw. No i tu mam kolejny problem z interpretacją: czy takim przedsiebiorstwem moze byc osoba prowadzaca własna działalność, lub tez czy szkoły prywatne gimnazjalne są takim przedsiębiorstwem (poniewaz szkoły wyzsze niepubliczne są, a inne?)?. Odpowiedz Link
alohaa Re: Szkoła Wyższa 25.01.06, 13:03 osoba prowadzaca dzialność to juz przedsiebiorca i o ile mi wiadomo kwalifikuje się. a prywatne szkoły też moga być to przedsiebiorstwa (czyli prowadzą dzialalnośc gospodarczą), tyle, że mają dodatkowo status np. szkoły. Ale to juz ależy od poszczegolnych szkól, jaki maja status. Odpowiedz Link
eichendorff Re: Szkoła Wyższa 25.01.06, 13:07 To nie jest problem z interpunkcją. Jest dokładna definicja, która to reguluje. W uproszczeniu (bo mowa tam jest jeszcze o wysokości przychodów i sumie bilansowej): - mikroprzedsiębiorstwo do 9 osób (włącznie w właścicielem) - małe przedsiębiorstwo - 10-49 osób - średnie przedsiębiorstwo - 50-249 osób. Osoba prowadząca działalność gospodarczą jak najbardziej może być beneficjentem pod warunkiem, że nie jej firma nie liczy więcej niż 249 osób (włącznie z właścicielem). Również prywatne szkoły mogą być beneficjentem (a konretnie ich pracownicy), ale innych projeków, a nie tych, które same realizują. Odpowiedz Link
rozalia29 Re: Szkoła Wyższa 25.01.06, 15:23 Dzieki, juz sprawdziłam. Rzeczywiście szkoła prywatna może być traktowana jako przedsiębiorstwo jak równiez jej pracownicy. I może być wtedy beneficjentem.:) Odpowiedz Link