Dodaj do ulubionych

Szkoła Wyższa

24.01.06, 14:18
Witam, i zwracam się z pytaniem: Szkoła Wyższa- z którego Programu może
skorzystać chcąc pozyskać dofinansowanie na utworzenie nowego kierunku. Z
założeniem, że szkoła byłaby projektodawcą. Podpowiedzcie. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • alohaa Re: Szkoła Wyższa 25.01.06, 08:24
      szkoła moze startwoac w bardzo wielu dzialaniach. Z tym ze takich dzialań jak
      tworzenie nowego kierunku to nie ma. Nie bardzo wiem, co mialoby wchodzić w
      koszty tworzenia jako takiego tworzenia nowego kierunku, ale jesli po prostu
      prowadzenie zajęć, to w grę wchodzą jedynie studia podyplomowe w 2.3 SPO RZL.
      • rozalia29 Re: Szkoła Wyższa 25.01.06, 12:29
        No tak, tyle że SPO RZL 2.3 schemat a, jest kierowany do małych i srednich
        przdsiębiorstw, i szkoła wyższa moze być w tym przypadku projektodawcą. Czyli
        np. jeżeli chciałaby utworzyc kierunek studiów podyplomowych, to musiałby być
        on skierowany do pracowników takich przedsiębiorstw. No i tu mam kolejny
        problem z interpretacją: czy takim przedsiebiorstwem moze byc osoba prowadzaca
        własna działalność, lub tez czy szkoły prywatne gimnazjalne są takim
        przedsiębiorstwem (poniewaz szkoły wyzsze niepubliczne są, a inne?)?.
        • alohaa Re: Szkoła Wyższa 25.01.06, 13:03
          osoba prowadzaca dzialność to juz przedsiebiorca i o ile mi wiadomo kwalifikuje
          się.

a prywatne szkoły też moga być to przedsiebiorstwa (czyli prowadzą dzialalnośc
          gospodarczą), tyle, że mają dodatkowo status np. szkoły. Ale to juz ależy od
          poszczegolnych szkól, jaki maja status.
        • alohaa Re: Szkoła Wyższa 25.01.06, 13:05
          a o jaki kierunek chodzi?
        • eichendorff Re: Szkoła Wyższa 25.01.06, 13:07
          To nie jest problem z interpunkcją. Jest dokładna definicja, która to reguluje.
          W uproszczeniu (bo mowa tam jest jeszcze o wysokości przychodów i sumie
          bilansowej):
          - mikroprzedsiębiorstwo do 9 osób (włącznie w właścicielem)
          - małe przedsiębiorstwo - 10-49 osób
          - średnie przedsiębiorstwo - 50-249 osób.
          Osoba prowadząca działalność gospodarczą jak najbardziej może być beneficjentem
          pod warunkiem, że nie jej firma nie liczy więcej niż 249 osób (włącznie z
          właścicielem). Również prywatne szkoły mogą być beneficjentem (a konretnie ich
          pracownicy), ale innych projeków, a nie tych, które same realizują.
          • rozalia29 Re: Szkoła Wyższa 25.01.06, 15:23
            Dzieki, juz sprawdziłam. Rzeczywiście szkoła prywatna może być traktowana jako
            przedsiębiorstwo jak równiez jej pracownicy. I może być wtedy beneficjentem.:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka