25.12.10, 13:11
Moja mama ma tetniaka. 4,5 na 5 milimetrow. Bedzie miala operacje w styczniu w Lublinie (podobno najlepsza klinika). Jakie sa zagrozenia takiej operacji? Prosze o wszelkie informacje. Znajoma pielegniarka straszyla mnie na poczatku, ze to ciezka operacja w tym wieku (mama ma 55 lat), teraz mowi ze wszystko bedzie w porzadku. Pewnie nie chce mnie straszyc. Mama bierze leki na cisnienie, chyba 6 roznych lekow. M. in. Tritace, Tialorid, Zocor i jeszcze jakies 3 albo 4. Prosze o odpowiedzi jak ludzie przechodza takie operacje i jak to jest po takiej operacji. Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • pszczolkamaja Re: Tetniak 04.01.11, 16:03
      Witaj,
      Jaką metoda ma być robiony ten zabieg?
      Klasyczna neurochirurgia poprzez otwieranie czaszki czy embolizacja wewnątrznaczyniowa?
      Każdy zabieg wykonywany na głowie jest poważny ale prawda jest taka, że jak ma być dobrze to będzie a jak ma się coś stać to i przy zwykłym pobieraniu krwi moga nastąpić komplikacje.

Jeśli to nie jest zabieg wykonywany w warunkach zagrożenia życia (czyli np. po przebytym pęknięciu) to szanse na powodzenie są duże, jednak wiadomo, że składowych też jest wiele: klinika, sprzęt, lekarz, umiejscowienie tetniaka, reakcja organizmu na zastosowane leczenie .....
      Znam przypadki beznadziejne, które dziś cieszą się doskonałym zdrowiem!
      Trzeba być dobrej myśli:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka