Dodaj do ulubionych

"instytutcja" kotleta

26.03.04, 09:49
w polskiej kuchni istnieje "intytutcja" ziemniaków, kotleta i surówki - i
teraz pytanie - z czego można zrobić (oprócz mięsa) kotleta - opanowałam
kotlet z jajka, pieczarek, soi oczywiście, próbowałam z selera. macie jeszcze
jakiś pomysł.
czasem zjadłabym polski ziemniako-kotleto-surówkowey obiad (nawet jeśli
wszystkie sładniki to warzywa) - bo czasem mam dość warzyw z makaronem, ryżem
i kaszą
Obserwuj wątek
    • Gość: June Re: "instytutcja" kotleta IP: *.zigzag.pl 26.03.04, 10:11
      Moja mama mi robi nieziemskie smażone małe kotleciki z sera białego z
      czarnuszką na lekko pikantno - jem je ze słodkawym sosem śliwkowym, często z
      surówką z selera z rodzynkami i kroplą jakiegoś alkoholu - i to jest po prostu
      odlot! Dzięki mamo :))))

Ale osobiście do formy kotleta w akompaniamencie ziemniorów nie tęskinię
      WCALE!;)
      • uasiczka Re: "instytutcja" kotleta 26.03.04, 10:18
        tzn jak to - biały serek z przyprawami w panierkę i na patelkę?
        • Gość: June Re: "instytutcja" kotleta IP: *.zigzag.pl 26.03.04, 10:20
          Nawet bez panierki. Dokładnie nie wiem, spróbuję popołudnu wydębić przepis od
          mamy to napiszę :)))
      • splenda Re: "instytutcja" kotleta 26.03.04, 17:08
        po co smazyc ser i nazywac go kotletem? To nie zloslowsc, bo smazenina wcale
        nie jest tak zdrowa zwlaszcza na polskiej patelni z polskim tluszczem. Zjedz
        sera z czarnuszka i posypane pietrucha.
    • lubstej Re: "instytutcja" kotleta 26.03.04, 12:20
      wlasnie odkrylam dla strone www.wegekucharz.prv.pl i tam jest sporo prostych
      przepisow rowniez na kotlety
      jeszcze nie probowalam, bo jestem teraz na "oczyszczaniu" ale juz niedlugo...
      • marchewunia Re: "instytutcja" kotleta 26.03.04, 15:12
        A ja lubię kotlety z soczewicy, przesmakowitego warzywka:o)

KOTLETY Z SOCZEWICY I RYŻU
        2 szkl. gotowanej soczewicy (lub grochu w połówkach w małej ilości wody), 1
        szkl. gotowanego ryżu, 1 szkl. posiekanych pieczarek, 1-2 cebule, 1 1/2
        łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego.
        Wszystkie składniki połączyć razem. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać
        tartej bułki. Uformować kotlety i piec w piekarniku przez ok. 30 minut lub
        smażyć.

Najlepiej zmiksować ta soczewicę.

KOTLETY CEBULOWE
        2,5 szklanki gotowanego ryżu, 1/4 szklanki posiekanej pietruszki, 2,5 szklanki
        posiekanej cebuli, 1 ząbek czosnku, 1/4 szklanki ziaren słonecznika, 1/4
        szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka soku pomidorowego, 1
        szklanka płatków owsianych, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli
        Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, uformować kotlety i obtoczyć w
        tartej bułce. Piec w piekarniku na posmarowanej olejem blasze przez 30-40 minut.

KOTLECIKI Z BAKŁAŻANA
        2 bakłażany, 4 łyżki mąki, sól, pieprz, tymianek, olej do smażenia.
        Obrać bakłażany i pokroić w plastry. Obtaczać w mące zmieszanej z przyprawami i
        smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

• xmartinusx Re: "instytutcja" kotleta 26.03.04, 17:05
          Często robimy w domu "polski obiad" tzn. Kotlet ( sojowy ) + ziemniaki +
          surówki. Kotlety sojowe najlepiej smakują w cieście. Przygotowujesz "kotlety" (
          każdy ma swój sposób ) i ciasto. Woda + mąka + papryka + pieprz + sól. Można
          tutaj "kombinować" :) Kotlety moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju
          lub maśle. Pycha! Spróbujcie. Pozdro!
          • splenda Re: "instytutcja" kotleta 26.03.04, 17:10
            maka smierc, soja smierc, sol prawie ze smierc. Czy stary jeszcze moze czy
            tylko sobie marzy patrzac na mlode wegetarianki?
      • Gość: Krystynaopty1 Re: "instytutcja" kotleta IP: *.elpos.net 27.03.04, 21:07
        lubstej napisała:

> wlasnie odkrylam dla strone www.wegekucharz.prv.pl i tam jest sporo prostych
        > przepisow rowniez na kotlety
        > jeszcze nie probowalam, bo jestem teraz na "oczyszczaniu" ale juz niedlugo...

No właśnie. Z czego wy się tak wszyscy OCZYSZCZACIE? Przecież żywicie się taką
        ZDROWĄ dietą wege! :)
        To MY mięsojady powinniśmy czuć potrzebę oczyszczania się z rzekomych toksyn,
        jakie zjadamy :)))

Na czym polega wasze samopoczucie, które zmusza was do kuracji OCZYSZCZANIA?

Krystyna
    • splenda ludzie, to co pisze to nie ma nic 26.03.04, 17:14
      wspolnego z dietea optymalna, mna i dr czy nie Kwasniewskim. To jest ocena
      waszych recept: watroby wam wyjda na zewnatrz jak bedziecie sie tak odzywiali.
      Wy mylicie fakt y takie jak 'wegetarianstwo', 'wegetarianstwo w indiach',
      wegetarianstwo hare krishna i wegetrianstwo w Polsce. To sa rozne pojecia.
      Zastanowcie sie, dlaczego restaracja wegetarianska smierdzi? Zeby byc
      wegetarianinem nie trzeba giac jba i mamrotac hare krishna w kierunku rolls
      roycea.
    • balbinia Re: "instytutcja" kotleta 27.03.04, 17:00
      Ugotowany ziemniak zmielic/zmieszac z ugotowana fasola, tak aby powstala jedna
      masa. Dodac odrobine margaryny roslinnej, soli, pieprzu, czosnek, garsc platkow
      owsianych, mozna tez dodac otreby, cebule, swieze ziolka etc.. Taka mase
      formowac w kotleciki, smakuja tez dobrze w panierce (np w Polsce dostepna
      aromatyczna panierka "chrupiacy kurczak"). Kotleciki kladziemy na olej, w
      trakcie smazenia przygniatamy widelcem aby byly plaskie, jak juz beda dobrze
      obsmazone, serwujemy obok surowki i ziemniakow. Dobrze je jeszcze pokropic
      odrobina soku z cytryny i posypac np szczypiorkiem, kielkami, pietruszka,
      koperkiem.
      Takich kotlecianych wariacji jest nieskonczenie wiele. Smak i konstynencja
      zaleza od przypraw i skladnikow. Zwyklego ziemniaczanego kotleta mozemy robic
      na slodko z jablkami, pikantnie, po indyjsku, meksykansku, w zaleznosci jakich
      przypraw dodamy. Jako, ze jemy tez nosem i oczami, warto zapoznac sie z jak
      najwieksza iloscia ziol i przypraw oraz zadbac o efektowne podanie potrawy.
      Osobiscie jadam w naprawde slicznych talerzach, pijam z ulubionych
      kubkow/szklanek/lampek , na talerzu musi byc kolorowo, a kuchnia pachniec
      zachecajaco. Smacznego ;)
      • irokezik Re: "instytutcja" kotleta 27.03.04, 18:14
        Wszystko O.K. tylko po co dodawać niezdrowej i otrzymywanej w wyniku procesów
        chemicznych margaryny roslnnej zamiast oliwy lub masła (naturalnych olei).
        I czy nie bardziej zdrowa jest klasyczna panierka: mąka, jajka, żółtka zamist
        tego syntetycznego syfu Chrupiącu kurczak.
    • neeki Re: "instytutcja" kotleta 28.03.04, 00:11
      ja uwielbiam kotlety ziemniaczane z sosem chrzanowym.
      gotuje sie ziemniaki, przepuszcza przez maszynke, miesza z jajkiem, pieprzem ,
      sola i cebulka podsmazana na masle. formuje kotlety i smazy na patelni.
      sos bialy mieszamy z chrzanem i polewamy kotlety
      i prosze mi nie mowic ze sol to smierc itd bo ogolnie zycie szkodzi. nie jem
      miesa bo mi szkoda zwierzat i mam gdzies wplyw tej diety na zdrowie. niemniej
      jednak na pewno to co jem jest lepsze od tego co je np smalcokrysia :p
      co do koltetow sojowych to kupuje mielone do wymieszania bo te w kawalkach to
      smakuja jak podeszwy ;) czestowalam wielu miesozercow i wszystkim smakowaly
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka