Dodaj do ulubionych

Jezus jadł ryby

16.07.11, 13:51
A nawet pomagał je łowić innym. Rozmnożył je w cudowny sposób dla tlumu głodnych ludzi. Czy Jezus był złym człowiekiem?
Uważacie się za bardziej uduchowionych, sprawiedliwych i boskich od Jezusa, wegetarianie?
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: Jezus jadł ryby 19.07.11, 09:30
      jesuslovesu napisała:
      > A nawet pomagał je łowić innym. Rozmnożył je w cudowny sposób dla tlumu głodnyc
      > h ludzi. Czy Jezus był złym człowiekiem?
      > Uważacie się za bardziej uduchowionych, sprawiedliwych i boskich od Jezusa, weg
      > etarianie?

Oh boy... i.imgur.com/qlRu3.gif
    • t_winski Mitologia chrześcijańska 21.07.11, 22:28
      Wg tej mitologii istnieje dobry i wszechmogący bóg. To nieprawda. Dowody: np. głód, ból, wojny. Jestem agnostykiem.
    • dolor Re: Jezus jadł ryby 23.07.11, 20:36
      To ciekawe, chrześcijański pescowegetarianizm. Zetknąłem się już z podobnymi opiniami, nigdy natomiast nie widziałem takiej argumentacji przeciw abstynencji, a Kana?
      Zresztą jako weganin - ateista, mogę nawet odpowiedzieć twierdząco, choć pewnie w czasach, kiedy Jezus miał żyć, bardziej martwił by mnie problem niewolnictwa niż przemysłowej hodowli zwierząt.
      • ditta12 Re: Jezus jadł ryby 04.08.11, 09:04
        Jezus jadł ryby albo nie jadł ryb,o ile jest pewność że był Jezus ale oto przykład dla chcących,nie ma sprawy.
        www.dietnet.pl/diety/dieta-jezusa-dieta-pana
        • nowornever Re: Jezus jadł ryby 12.08.11, 00:19
          1. Nie wszyscy wierzą w boskość a zatem i autorytet Jezusa. (----> Nie wszyscy są katolikami, chrześcijanami.)

2. Analogicznie: Jezus był cieślą. Sprzęt jakim dysponował w pracy był gorszy od tego, jaki posiadają współcześni wykonawcy jego zawodu. Czy to znaczy, że Jezus jest od nich gorszy?

Jezus przyszedł zbawić świat (wg doktryny chrześcijańskiej) a nie ryby!!!!! Jezus nie był z greenpeacu ani z fundacji Vivy !

Zresztą: popatrzmy na Abrahama: zamachnął się na własnego syna! Bóg mu kazał! A my nie atakujemy naszych dzieci, bo uważamy to za niemoralne i zbrodnicze. Czy to znaczy że jesteśmy krnąbrni i pyszni wobec boga? ;)

Ehhh ... ciekawe spostrzeżenie ... wielu ludzi łączy w sobie wegetarianizm i odrzucenie religii... może to oznaka samodzielnego i niezależnego myślenia? Bez obrazy.
          • feel_good_inc Re: Jezus jadł ryby 12.08.11, 12:40
            nowornever napisała:
            > Ehhh ... ciekawe spostrzeżenie ... wielu ludzi łączy w sobie wegetarianizm i od
            > rzucenie religii... może to oznaka samodzielnego i niezależnego myślenia?

Liczby, liczby, liczby...
            Bo ja akurat zauważyłem u większości z nich ciągoty do buddyzmu. Co prawda nie jest to religia w dosłownym znaczeniu tego słowa, ale 90% gospodyń wiejskich z Gdańska nie zauważa różnicy.
            Prawdziwy ateista zjada dzieci i zagryza bekonem.
    • alternatywaprzemocy Re: Jezus jadł ryby 19.08.11, 11:16
      Myślę że jeżeli ktoś taki w ogóle istniał , to musiał był wyjątkowym hipokrytom bo inaczej nie potrafię tego nazwać , pewnie urażę wiele osób ale myślę że należy odrzucić Chrześcijaństwo jako przyczynę egoizmu oraz usprawiedliwiania po prostu zwyczajnego okrucieństwa wobec gatunków uważanych za gorsze , czyli wszystkich prócz ludzi .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka