Dodaj do ulubionych

uczulenie dziecka na soję i orzechy

12.09.12, 06:23
Mam pytanie do doświadczonych wegetariańskich rodziców : moja 5 letnia córka chce przejść na wegetarianizm (bo bardzo kocha zwierzątka:).
Ale jest uczulona na soję, orzechy (i tysiąc innych, ale mniej kluczowych rzeczy).
Czym ją w takim razie karmić, żeby to miało sens ? Czy po prostu włączenie do menu innych strączkowych wystarczy?
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: uczulenie dziecka na soję i orzechy 13.09.12, 00:58
      ziemiagn napisała:
      > Mam pytanie do doświadczonych wegetariańskich rodziców : moja 5 letnia córka ch
      > ce przejść na wegetarianizm (bo bardzo kocha zwierzątka:).
      > Ale jest uczulona na soję, orzechy (i tysiąc innych, ale mniej kluczowych rzecz
      > y).
      > Czym ją w takim razie karmić, żeby to miało sens ? Czy po prostu włączenie do m
      > enu innych strączkowych wystarczy?

Na tym forum są tylko wegespamerzy i inni wegianci, którzy ci wytłumaczą, że jak tylko przestanie mordować zwierzęta, to od razu przejdą jej alergie, IQ podskoczy do 160 i dożyje przynajmniej 130 lat.
      Z takimi pytaniami idź do LEKARZA dietetyka.
    • znana.jako.ggigus mleko roslinne 13.09.12, 11:02
      ryzowe ( w wersji smietana ryzowa tez), i sa inne rodzaje mleka.
      Nie wiem, jak z tofu, czy moze zjesc, bo to jednak soja przerobiona, poza tym jest seitan -
      en.wikipedia.org/wiki/Wheat_gluten_%28food%29
    • dagis.1 Re: uczulenie dziecka na soję i orzechy 13.09.12, 21:29
      Wg mnie straczki nie muszą być akurat soja zeby zaspokoić potrzeby organizmu. Tak samo dobra jest ciecierzyca, fasola, soczewica, itd

Troche szkoda tych orzechów... A na wszystkie ma czy jakieś konkretne? Magdaly np może jeść?

Warto tez włączyć mleka zbożowe, ziarna (sezam, chia, siemie lniane itd), pestki (dyni np). Jeść sporo kasz (quinoa, gryczana, jaglana itd) i różnorodne tłuszcze

Ale może faktycznie przy maluchu Poszukać dietetyka fajnego? No i pamiętaj zeby w miarę regularnie badać krew córce to pozwoli ci zweryfikować jak wam odżywianie wychodzi :)
    • atrakcyjny.leon Uczulenia 25.09.12, 14:47
      Wiele dzieci jest uczulonych na mięcho, mleko, jaja :)
      • slawekopty Re: Uczulenia 26.09.12, 10:56
        atrakcyjny.leon napisał:

> Wiele dzieci jest uczulonych na mięcho, mleko, jaja :)
        >

Tylko co to ma do rzeczy ?? szczególnie w kontekście zapytania ;)

P.S.
        wiele dzieci ma uczulenie na: nikiel chrom mydło w płynie alboinie ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka