Gość: Magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 10:41 Mam mały problem. Muszę zorganizować śniadanie, obiad i kolację dla Żydów. Kompletnie nie wiem co Oni jedzą! Proszę o pomoc! Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanys100procent Re: Menu dla Żydów 15.02.05, 11:31 To jest bardzo proste. Zyja zgodnie z pismem Swietym, lecz nie uznawaja nowego Testamentu. Wiec Bög nakazuje i opisuje co mozna i czego nie mozna jesc. Lecz Bog daje wolna wole!. A wiec swinskie mieso jest nie czyste, wielblada, zajaca(bo swoje wlasne odchpdy przerzöwa), jesli chcesz mozesz sama przeczytac 3Mojsesz.11. Kazde biale miesa jest czyste i mozna je jesc(czlowiek nie choruje jezeli je spozywa) jest miedzy innymi kurczak, baran, owca. Apropos ja jestem z przekonania o 3miesiecy wegetarianinem, i musze stwierdzic ze mieso nie smakuje( nie ma smaku!). Odpowiedz Link Zgłoś
motylanoga2 Re: Menu dla Żydów 15.02.05, 14:01 oj, jakby to takie proste bylo. koszerna kuchnia jest troche bardziej zlozona. A do Magdy: wejdz no dziewczyno na adres www.google.com, wpisz fraze: "kuchnia koszerna" albo "kuchnia zydowska" i szukaj linkow, a nie bedziesz meczyc, do tego nie na tym forum. Innymi slowy polecam ten link: starzaki.eu.org/~atomus/bart Odpowiedz Link Zgłoś
blasphemy Re: Menu dla Żydów 15.02.05, 14:34 Gość portalu: Magda napisał(a): > Mam mały problem. Muszę zorganizować śniadanie, obiad i kolację dla Żydów. > Kompletnie nie wiem co Oni jedzą! "Oni" duza litera, ho ho, to jacys wazni goscie musza byc. Jezeli sa prawdziwie koszerni to i tak niczego nie zjedza u Ciebie, nie wiedzac czy jest przygotowane koszernie. Moj znajomy Zyd nie tknie niczego poza dzielnica zydowska i restauracjami koszernymi (gdzie jest najzwyklejsze jedzenie, tylko przygotowane pod specjalnymi rygorami czystosci, organicznosci itp). Natomiast jezeli sa z tych normalniejszych to jest to o wiele prostsze: - nie jedza zwierzat ktore maja rozdwojone kopyta (tak jest powiedziane w Talmudzie), czyli, generalnie rzecz biorac - swin. - nie jedza ktore nie maja lusek, czyli wegorz tez odpada. reszta w normie. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
blasphemy Re: Menu dla Żydów 15.02.05, 14:36 > - nie jedza ktore nie maja lusek, czyli wegorz tez odpada. mialo byc oczywiscie "nie jedza ryb ktore nie maja lusek" Odpowiedz Link Zgłoś