alcia15 31.12.05, 20:29 mam przepis na wegetariański bigos w stylu kuchni Hare kryszna i tam potrzebny jest kazeina ,z paniru usmażona . Wiecie jak ją zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyberski Re: kazeina,panir 02.01.06, 12:27 alcia15 napisała: > mam przepis na wegetariański bigos w stylu kuchni Hare kryszna i tam > potrzebny jest kazeina ,z paniru usmażona . > Wiecie jak ją zrobić? A wiesz jak zrobić panir? Bo jak nie to kup (będzie łatwiej) serek typu Capri, pokroj w kostkę (tak oko 1,5 cm) i podswmaż na oleju na bzłoty kolor Odpowiedz Link Zgłoś
ola787 serek Capri 02.01.06, 15:28 i tak podsmażyć ten serek, coś takiego, jak tofu w grubą kostke?Ty wiesz, to zupełnie odbiega od tematu, ale ten serek rzeczywiście można na wiele sposobów robić, tego spróbuje:> widzisz, znowu o kucharzeniu, zamiast o rzeczach wzniosłych tu dyskutujemy... Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: serek Capri 04.01.06, 10:20 Tak, dokładnie tak odsmażyć na możliwie najmniejszym ogniu (inaczej może się rozpaść) A o żeczach wzniosłych to ja lubię rozmawiac :) Ale o Wzniosłych, a nie "wzniosłych" :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: kazeina,panir 03.01.06, 12:52 kazeina - twaróg, biały ser panir - obsmażony na złoto czego jeszcze nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
pas_ya Re: kazeina,panir 05.01.06, 11:05 Panir to biały ser włsnej produkcji z mleka od krowy, nie od kartonu bo z tego często się nie udaje. Mleko tłuste gotuje sie i delikatnie gorące zakwasza kwaskiem cytrynowym, kiedy oddzieli się od serwatki delikatnie przelewa się na sito bardzo gęste a najlepiej przecedza przez pieluszke lub gazę.Póżniej należy ucisnąc, żeby wycisnąc z masy całą servatkę- najlepiej zostawić obciążone czymś cieżkim na noc w sicie. Po tym masa jest twarda, kroi się ją na kostki i wrzuca na rozgrzany gleboki tłuszcz, trzeba mieszać bo może się przypalić... Po usmazeniu na złoto wrzuca się te kostki do osolonej servatki, która zostala nam z poprzedniego dnia(tak, tak trzeba było ja zostawic) i gotuje przynajmniej pól godziny w tej serwatce na malutkim ogniu, żeby zmiękła, potem można ją jeszcze w tej serwatce moczyć... To jest kazeina-sprawa nie jest prosta A do wege bigosu to może lepiej kostke sojową użyć niz się tak bawić. Ewentualnie do tego smażone baklażany, mmiam , mniam Odpowiedz Link Zgłoś
pas_ya Capri 05.01.06, 11:10 Jeżeli chcesz smażyć ten serek, to z racji jego miękkości, musisz smażyć go na patelni, delikatnie przewracać bo się rozleci, tłuszczu musi byc sporo. Ser z którego orginalnie robi się kazeine jest o wiele twardszy niz capri i w sklepie takiego nie kupisz. A panir to biały ser wlasnej roboty, bardzo w smaku do capri wlasnie podobny Odpowiedz Link Zgłoś