Dodaj do ulubionych

szkodliwość czerwonego mięsa

01.02.06, 18:50
Oto już nie sam artykuł, nie sam link tylko mój wstęp - więc może tym razem
post zostanie?
Stwierdzono, iż spożywanie czerwonego mięsa związane jest z wyższym poziomem
uszkodzenia DNA oraz ryzykiem raka (zwł. jelita). Więcej w poniższym linku:
news.bbc.co.uk/2/hi/health/4662934.stm
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Szkodliwość białej mąki 01.02.06, 19:13
      Biała mąka sprzyja niedoborom dietetycznym i przewlekłym schorzeniom.

"White flour promotes nutritional deficiencies and chronic disease"
      www.newstarget.com/002700.html
      • asiabed Re: Szkodliwość białej mąki 01.02.06, 22:59
        czyli biala maka do kosza....dawno juz to stwierdzilam, i dlatego jej nie jadam.
    • edavenpo Re: szkodliwość czerwonego mięsa 01.02.06, 22:31
      bisbal napisala:

Stwierdzono, iż spożywanie czerwonego mięsa związane jest z wyższym poziomem
      uszkodzenia DNA oraz ryzykiem raka (zwł. jelita).
      __
      Mysle ze nie do konca wiernie ten artykul interpretujesz. Wysoka konsumpcja
      czerwonego miesa jest zwiazana z rakiem jelit. Grupa 1 poddana badaniu jadla
      dwie porcje czerwonego miesa dziennie, grupa 2 jadla 1 porcje tygodniowo. Czyli
      jak ze wszystkim, najwazniejszy jest umiar, co zreszta zalecaja lekarze w
      cytowanym artykule.

Problem polega tez na tym ze ludzie ktorzy jedza duzo czerwonego miesa (m.in. w
      fast-foodach wszelkiego rodzaju) czesto nie jedza wystarczajacej ilosci warzyw i
      owocow co dodatkowo przyczynia sie dob wyzeszego wskaznika raka.
      • bisbal Re: szkodliwość czerwonego mięsa 02.02.06, 03:53
        Tak edavenpo, źle interpretuję, bo oczywiście spożywanie czerwonego mięsa 1 raz
        w tygodniu nie jest jego spożywaniem, prawda?
        • bisbal Re: szkodliwość czerwonego mięsa 02.02.06, 04:24
          Poprawka- oczywiście chciałam napisać:
          "Tak edavenpo, źle interpretuję, bo oczywiście spożywanie czerwonego mięsa 2
          razy dziennie nie jest jego spożywaniem, prawda?"

• suszone.winogrono Re: szkodliwość czerwonego mięsa 02.02.06, 10:00
            a raz w tygodniu to też spożywanie, czy już nie?
            • bisbal Re: szkodliwość czerwonego mięsa 02.02.06, 18:10
              Próbujesz być zabawny, a to nie ja miałam zastrzeżenia do stwierdzenia
              spożywanie i jego szkodliwość. Jedno i drugie to spożywanie, więc tym gorzej
              dla ciebie.
              • misiu-1 Re: szkodliwość dodatków do czerwonego mięsa 02.02.06, 18:30
                Nie wiem, jak uważnie czytałaś podlinkowany artykuł, bo chyba nie zauważyłaś
                czemu przypisywany jest wzrost ryzyka zachorowania na raka jelita. Czynniki
                rakotwórcze nazywane zbiorczo "N-nitrosocompounds" są szkodliwymi produktami
                metabolizmu dodawanych do mięsa azotanów i azotynów.
                Nie mięso jest zatem szkodliwe, tylko te dodatki. Jako wegetariance należy Ci
                się też wyjaśnienie (bo pewnie nie wiesz), że sprzedawane jest też czyste,
                surowe mięso, bez żadnych dodatków.
              • suszone.winogrono Re: szkodliwość czerwonego mięsa 02.02.06, 19:09
                Nie, nie próbuje, sugeruje tylko zły tytuł Twojego tematu. W tym badaniu
                wolontariuszy karmiono, zdaje się, prawie pół kilogramowymi poracjami mięsa
                czerwonego - codziennie? Jeśli tak to tytuł wątku wprowadza trochę w błąd.
                • edavenpo Re: szkodliwość czerwonego mięsa 04.02.06, 00:10
                  Ok, moja wypowiedz nie byla do konca jasna.

Artykul wyraznie mowi o 'wysokiej konsumpcji' czerwonego miesa czyli dwie porcje
                  dziennie jak przebadana grupa. Naglowek artykulu wyraznie mowi:

"Eating lots of red meat is linked with DNA damage which raises the risk of
                  bowel cancer, researchers suggest"

Lots of red meat = duzo czerwonego miesa - CZYLI nie w ogole czerwonego miesa
                  ale duzych jego ilosci.

Idac dalej tym tropem, rzecznik organizacji charytatywnej dzialajacej na rzecz
                  raka jelit mowi:

"This study certainly seems to add further weight to previous evidence about the
                  possible link between bowel cancer and a *high consumption of red meat*

High consumption = wysoka konsumpcja

Jak ze wszystkim w diecie wazny jest umiar. Artykul podkresla ze jesli chodzi o
                  konsumpcje czerwonego miesa statystyki pokazuja ze czesto ludzie ktorzy jedza
                  tego miesa sporo (za duzo), jedza niewystarczajaca ilosc warzyw, owocow i
                  jedzenia zawierajacego blonnik ktory pomaga przeczyszczac jelita wiec
                  automatycznie sa w grupie wyzszego ryzyka wiec jest to rowniez zwiazek relatywny.

P.S. Zeby nie bylo ze jestem stronnicza... Nie jem czerwonego miesa bo nie lubie
                  i jestem na bardzo zdrowej diecie, ale nie lubie demagogicznej interpretacji
                  badan naukowych.
                  • suszone.winogrono Re: szkodliwość czerwonego mięsa 04.02.06, 10:26
                    Wysokie spożycie czerwonego mięsa, w tym przypadku, to prawie pół kilograma
                    dziennie.
    • cyberski Re: szkodliwość czerwonego mięsa 03.02.06, 15:06
      No...
      Czyli, zgodnie z badaniami, zbyt częste spożywanie czerwonego mięsa wiąże sie ze zwiększonym ryzykiem raka...
      Ale jednocześnie wynikałoby z tego, ze spożywanie czerwonego męsa w umiarze, z takim ryzykiem się nie wiąże...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka