brumbak 12.06.06, 17:39 www.rozanski.gower.pl/nigella.html nasionka dostepne w sklepach wystraczy zemlec i dosypywac np. do chleba, do sałatek do wszelakich mas , twarożków (także z tofu) działanie prozdrowotne - gwarantowane przez Naturę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the_doors Re: -Czarnuszka i inne nasionka dla zdrowia 12.06.06, 20:15 hmm czy ktos "dosypuje sobie";) nigelle? ja to z przypraw sie klasycznie ograniczam do bazyli oregano papryki...ale jakos nie mam inwencji:/ Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: -Czarnuszka i inne nasionka dla zdrowia 25.06.06, 18:41 No cos Ty? Nie uzywasz innych? Majeranku, lubczyku, szalwii, kminku, kozieradki, tymianku, estragonu, kolendry? To sa przeciez dosc podstawowe ziola. Ja niedawno kupilam czarnuszke i jest to dla mnie dosc "nowe" ziolo, nie bardzo wiem, do czego stosowac. A mam czarnuszke w rewelacyjnej "przyprawie dla wegetarian" firmy Dary Natury - najlepsza mieszanka jaka znam. Swietnie wzbogaca smak wszelkich zapiekanek, duszonych warzyw, dan z fasola i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: -Czarny sezam 12.06.06, 20:28 -przywiozłem tego sporo - paczka 250 g była w bardzo przystepnej cenie w zwykłym sklepie spozywczym szkoda ze jeszcze nie u nas czarny sezam ma unikatowe zalety zdrowotne tylko mlec i dosypywac Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: -Czarny sezam 25.06.06, 23:28 czarnuszka posypuję bułeczki drożdżowe z pieczarkami. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
depresyjka4 skoro jeszcze "nie u nas" no to gdzie to kupiłeś? 07.07.06, 18:08 tak czy owak zyczę smacznego! :) Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: skoro jeszcze "nie u nas" no to gdzie to kupi 07.07.06, 19:35 depresyjka4 napisała: > tak czy owak zyczę smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.kostyrko Re: -Czarny sezam; to nie to samo co czarnuszka! 10.08.06, 07:35 Czarnuszka to inaczej "czarny kmin". Ma bardzo mocny smak. Czarny sezam to sezam nieluskany o czarnej lusce. Zwykly sezam ma luske koloru szarego. Same nasionka sa biale. Na Bliskim Wschodzie dodaje sie czarnuszke do (bialego) sezamu i posypuje tym pszenny chleb. Z dziecinstwa (dawno temu) pamietam buleczki malgosie posypywane czarnuszka, a nie tak jak obecnie makiem. Czarnuszka jest powszechnie dostepna w Turcji, ale rowniez w naszych sklepach ze "zdrowa zywnoscia". Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: -Czarny sezam; to nie to samo co czarnuszka! 13.08.06, 11:48 jacek.kostyrko napisał: > Czarnuszka to inaczej "czarny kmin". Ma bardzo mocny smak. Czarny sezam to > sezam nieluskany o czarnej lusce. - to oczywiste- czy ktos miał inne zdanie w tym wątku ? - mam w domu i czarnuszke i czarny sezam, zapasy czarnego sezamu już się kończą ; w hipermarketach są czasem dostepne sezamki z czarnego sezamu Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: -Czarnuszka i inne nasionka dla zdrowia 02.07.06, 22:33 ale dlaczego mielic???? robie chleb z czarnuszka, ryz curry z czarnuszka jest boski, salatka z czarnuszka, wszystko z czarnuszka.. i tak cudownie wbija sie w zeby;> nie rozumiem dlaczego mielic..przeciez to barbazynstwo:/ to tak jak by mielic kminek(z ktorego z reszta robie pyszna zupke;P) Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: -Czarnuszka i inne nasionka dla zdrowia 13.08.06, 11:45 ilekobietamalat napisała: > ale dlaczego mielic???? > robie chleb z czarnuszka, ryz curry z czarnuszka jest boski, salatka z > czarnuszka, wszystko z czarnuszka.. i tak cudownie wbija sie w zeby;> > nie rozumiem dlaczego mielic..przeciez to barbazynstwo:/ > -może rabarabazynstwo? - czrnuszka to malutkie i twarde nasionko, rozsądnie jest je zemleć Odpowiedz Link Zgłoś