20.11.03, 15:54
Witajcie.
Jestem "poczatkujacą" wegetarianką i potrzebuję Waszej porady. Czy w diecie
wegetariańskiej soja jest nieodzowna? Muszę przyznać, że jej po prostu
nienawidzę!! Ale z drugiej strony zdrowie jest wazniejsze...
Jem nabiał, może to wystarczy, by dostarczac organizmowi niezbędnych
aminokwasów?
Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję za pomoc:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: soja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 15:58
      idz do lekarza, zbadaj sie,. a nie pytaj na forach. Mnie wystarczaly surowki,
      nie jadalam soi, bo mi nie smakowala, ale znam ludzi, ktorzy po latach
      jedzenia surowek - bez soji - byli chorzy. Zbadaj krew, mocz, watrobe itd.
      Bedziesz wiedziala!
    • s.dusza Re: soja 20.11.03, 16:03
      bo pewnie próbowałas ohydne paszteciki z soi w małych puszkach... Spróbuj
      pieczeni z tofu i pasztetów sprzedawanych w słoikach. Nie pamiętam nazwy firmy.
      Można je dostać w supermarkecie w Jupiterze. PO prostu pycha!
      • Gość: Krzysiek Re: soja IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 20.11.03, 16:09
        s.dusza> bo pewnie próbowałas ohydne paszteciki z soi w małych puszkach...

No, no, nie panikujmy! Kilka da sie zjesc :P

Ale ostatnio gustuje w Mielonce :D
        • s.dusza Re: soja 20.11.03, 16:17
          mielonka z fasoli - pycha!
          • Gość: Krzysiek Re: soja IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 20.11.03, 16:21
            a to nie widzialem... jestem skazany na jedna polke w Tesco :-P
            • marchewunia Re: soja 20.11.03, 16:34
              A może sama sobie coś ugotuj z soji albo z soczewicy, mi wychodzi zawsze
              pychotka, sklepowe mają za dużo ulepszaczy,
              pozdrawiam
              • sagan2 Re: soja 20.11.03, 17:04
                Marchewunia, a masz moze jakies fajne przepisy na soje sucha (jak groch albo
                fasola)? wiem, ze jestes skarbnica kulinarna, podzielisz sie? ;)
                z gory dziekuje!
                • Gość: Marchewunia Re: soja IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.11.03, 15:57
                  Oczywiście, ze mogę Ci dać dużo przepisów, tylko nie za bardzoz rozumiałam o
                  co chodzi z tą suchą soją:-)...ma być z soji czy co?:-)
              • ewopi Re: soja 07.12.03, 21:25
                a możesz podać kilka przepisów?
            • s.dusza Re: soja 20.11.03, 16:36
              zajrzyj do Jupitera - jast cała wielka półka z produktami wege, zajrzyj też do
              lodówki. pa
              • Gość: Diana Re: soja IP: 213.25.91.* 21.11.03, 09:38
                ja nie lubię soi. Bardzo rzadko ją jadam, prawie wcale. Lubię za to fasole,
                soczewicę, kaszkę kus kus, orzechy i wiele innych.
                Nie uważam, żeby soja była niezbędna dla wege.
                Ale pewnie co człowiek, to inna opinia
                • ziemniakk Re: soja 07.12.03, 23:37
                  ja tam soje lubie :) ale nie jest ona niezbedna. kazdy rodzaj fasoli zawiera
                  duzo bialka, a soja jest po prostu latwa do przyrzadzenia i w sumie troszke
                  podobna w smaku do miesa (chyba... tak naprawde to juz nie pamietam... :P), co
                  wielu osobom na poczatku pomaga :)
                  • Gość: Piotr Re: soja to samobójstwo IP: 217.153.16.* 08.12.03, 09:59
                    Soja zawiera kwas fitynowy i może być spożywana tylko po fermentacji .
                    • schaetzchen Re: soja to samobójstwo 08.12.03, 21:44
                      no właśnie, z tą soją to nie wiadomo. Wśród lekarzy panują sprzeczne opinie -
                      więc chyba najlepiej słuchać własnego organizmu. Jak Ci nie smakuje, to nie
                      jedz. Ja jem rzadko - tekturowych "medalionów sojowych o smaku kotletów
                      schabowych" nie trawię, a suchą soję trzeba moczyć i długo gotować... Ale jeśli
                      masz chęć spróbować czegoś nowego (?) to polecam pasztet/pastę sojową: (ale
                      przepis "na oko", bo inaczej nie umiem :)

-soję moczysz przez noc
                      -rano wylewasz wodę, płuczesz (soję, nie wodę), dodajesz parę ząbków czosnku i
                      gotujesz - ok 1,5 godziny, trzeba sprawdzać kiedy zmięknie Uwaga: jeśli nigdy
                      nie gotowałaś soi wcześniej - nie zdziw się, że na powierzchni będą się zbierać
                      "szumowiny" - należy je zbierać łyżką i wywalać
                      -potem to mielesz, dodajesz posiekaną cebulę (może być zrumieniona na oliwie) i
                      przyprawy - majeranek, albo jak ma być "po indyjsku" to curry, gałkę
                      muszkatołową, szafran, oczywiście sól i pieprz, może być też oliwa z oliwek
                      (extra vergine, rzecz jasna)
                      -pasta jest już gotowa (ja jem to w takiej postaci)
                      -dla pracowitszych pasztet: dodajesz jajko (jeśli je jadasz), mieszasz wszystko
                      (ma być "spoiste") i do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
                      -piecze się znowu na oko - aż się zezłoci :)

soję można oczywiście zastapić soczewicą, grochem, fasolą... Zestaw przypraw też
                      zależy od gustu i pomysłu.

A z rzeczy sojowych polecam jeszcze zupę miso (pasta ze sfermentowanej soi)
                    • Gość: brumbak Re: soja to samobój czy rzut wolny? IP: *.crowley.pl 08.12.03, 23:17

Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Soja zawiera kwas fitynowy i może być spożywana tylko po fermentacji .

wypowiedź bezsensowna
                      człowiek to samobójstwo bo zawiera kwas solny ma tyle samo sensu

w ksiązce makrobiotyka mishio kushi - jednego z dwóch najlepszych specjalistów
                      makrobiotyki znajdujemy przepisy na gotowanie soji- nie ma tam wzmianki o
                      zbiorowych samobójstwach ludów Azji przez spozywanie gotowanej soji -

jak nie wiesz jak przygotowac soje by był lekkostrawna - to poczytaj - podałem
                      przepis na forum
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka