Dodaj do ulubionych

Internacjonalizm

16.05.10, 09:52
Bo Polacy to też
Niemcy
tylko trchę mniej umyci
mniej zasobni

Bo Polacy to też
Ruscy
tylko trochę mniej okrutni
mniej zgaszeni

Bo Polacy to też
Grecy
tylko trchę mniej wkurwieni
mniej zadłużeni
Obserwuj wątek
    • kolejar Re: Internacjonalizm 17.05.10, 00:59
      Internacjonalizm to doktryna głoszona przez skrajną grupę lewacką Bolszewików w
      celu uzasadnienia zajęcia całej Europy. Przeciwieństwem była równie skrajna
      grupa lewacka o nazwie NSDAP, która na odmianę uznawała tylko jeden naród, a
      cele te same.
      Bolszewicy praktycznie byli o malutki kroczek od zwycięstwa - zatrzymał ich
      Marszałek Piłsudski nad Wisłą. W innym wypadku bez problemu doszliby ze swoim
      internacjonalizmem do Atlantyku. I wtedy stolica byłaby w Moskwie - nie w
      Brukseli. Może komuś podobałaby się ta pierwsza wersja, ale by się nie urodził,
      bo jego przodków z pewnością zgładziłby Stalin.
      W przeciwieństwie do Moskwy Bruksela nie kultywuje obozów koncentracyjnych, a
      tym bardziej obozów masowej zagłady. Poza tym może różnice nie są zbyt wielkie -
      ech, te imperia doszłe lub niedoszłe...
      Aha, niektóre z uznanych reżymów brukselskich mają oczywiście na swym koncie
      obozy koncentracyjne - jak np. ciążący na sumieniu obecnej V Republiki ten z
      czasów poprzedniej IV Republiki - St. Laurent. Na szczęście tam jest teraz
      poligon rakietowy ESA, skąd starują rw kosmos rakiety Ariane - już nie obóz
      koncentracyjny. Zamiast obozu jest muzeum i kult Le Papiliona wink
    • skoonk Re: Internacjonalizm komucha 17.05.10, 13:14
      > Bo Polacy to też
      > Niemcy
      > tylko trchę mniej umyci
      ...
      Piękny toast, ja lubię ten:
      - Piwo to jest życia blues, daje milość oraz luz.

www.teksty.jeja.pl/266,okrzyki-pijackie-toasty.html

Onegdaj prowadzono odbudowę kraju ze zniszczeń wojennych, które przyniosły
      straty ok. 40% majątku narodowego. Szczególne znaczenie miał przy tym Plan
      3-letni (1947-1949) - zasiedlanie Ziem zyskanych, reforma rolna i nacjonalizacja
      przemysłu. Odbudowa kraju była utrudniona przez masowe i zorganizowane
      plądrowanie terenów Polski z maszyn i zasobów przez oddziały Armii Czerwonej,
      utworzone specjalnie w tym celu. Dodatkowo państwo zostało zmuszone do
      podpisania szeregu umów gospodarczych z ZSRR, wyzyskujących polską gospodarkę
      (tylko w latach 1945-1956 ZSRR uzyskał jednostronne korzyści z tego tytułu
      kosztem Polski rzędu 2 miliardów dolarów USA według ówczesnego kursu dolara),
      zmuszając do sprzedaży węgla ZSRR za przyszłe reparacje wojenne od Niemiec
      których nigdy nie uzyskano.

Więc pij "polaku"
      lub naćpaj się maku.
      • napoj.chmielowy Re: Internacjonalizm komucha 17.05.10, 14:32
        skoonk napisała:

> ...
        > Piękny toast, ja lubię ten:
        > - Piwo to jest życia blues, daje milość oraz luz.
        >

Niestety, z własnego doświadczenia wiem, że toast ten jest nieprawdziwy.
        Prawdziwszy jest taki:

Od wódki rozum krótki
        od piwa w głowie się kiwa

• skoonk Re: Internacjonalizm UE 17.05.10, 15:31
      napoj.chmielowy napisał:

> Bo Polacy to też
      > Grecy
      > tylko trchę mniej wkurwieni
      > mniej zadłużeni

bo Polacy to Grecy też, bo....

Najgorzej wyjdzie na płaceniu za greckie długi Polska. Bo Bruksela obetnie
      miliardy euro na dotacje, dzięki którym powstają najważniejsze inwestycje w
      Polsce. Zabraknie więc pieniędzy na drogi, czy oczyszczalnie ścieków.
      www.dziennik.pl/gospodarka/article606446/Polska_zaplaci_za_ratunek_Grecji.html
      Internacjonalizm ludu Europy niech żyje!
      • napoj.chmielowy Re: Internacjonalizm UE 18.05.10, 15:03
        skoonk napisała:

> Najgorzej wyjdzie na płaceniu za greckie długi Polska. Bo Bruksela obetnie
        > miliardy euro na dotacje, dzięki którym powstają najważniejsze inwestycje w
        > Polsce. Zabraknie więc pieniędzy na drogi, czy oczyszczalnie ścieków.
        .......
        > Internacjonalizm ludu Europy niech żyje!

Cytat
        Przy okazji organizacji unijnej pomocy dla Grecji decyduje się europejska strategia walki z kryzysem. Już widać, że zaoferowane Atenom lekarstwo jest gorsze od samej choroby. Po raz pierwszy zachodniemu społeczeństwu zaordynowano pakiet przypominający programy dostosowania strukturalnego narzucane przez MFW w Afryce czy Ameryce Łacińskiej. Samo pojęcie pomocy jest tu nadzwyczaj mylące. Operacja, za którą zapłaci biedniejsza część greckiego społeczeństwa polega przecież przede wszystkim na dofinansowaniu prywatnych banków-wierzycieli greckiego rządu. Pieniądze z Europy i MFW tylko przepłyną przez grecki budżet by wylądować na kontach instytucji finansowych w Niemczech, Austrii, Hiszpanii... Koniec końców nie chodzi o ratowanie Grecji tylko, jak zwykle, o zagrożony bilans Credit Agricole, HSBC, Royal Bank of Scotland. Najwięcej „pomocy” dały Francja i Niemcy, bo też na banki w tych państwach przypada połowa greckich wierzytelności.
        • zbyleon Re: Internacjonalizm UE 18.05.10, 15:25
          Skąd cytat?
          Jako europejczyk nie powinieneś krytykować Niemiec!
          Gdzie są wstrętne amerykańskie banki?
          • napoj.chmielowy Re: Internacjonalizm UE 18.05.10, 15:37
            zbyleon napisał:

> Skąd cytat?

sorki tutaj: www.monde-diplomatique.pl/index.php?id=1_2

> Jako europejczyk nie powinieneś krytykować Niemiec!
            > Gdzie są wstrętne amerykańskie banki?

Ja nie krytykuję. Ja cytuję krytykantów.
            • zbyleon Re: Internacjonalizm UE 18.05.10, 15:55
              napoj.chmielowy napisał:

>
              > sorki tutaj: www.monde-diplomatique.pl/index.php?id=1_2
              >
              > > Jako europejczyk nie powinieneś krytykować Niemiec!
              > > Gdzie są wstrętne amerykańskie banki?
              >
              > Ja nie krytykuję. Ja cytuję krytykantów.

Ciekawe dlaczego nie wrzuciłeś końcówki w/w artykułu:
              Cytat
              W tym szaleństwie jest jednak metoda. Elity UE chcą zmusić Greków do
              uległości, żeby nie tworzyć precedensu i nie prowokować efektu
              domina. Gdyby bowiem bunt społeczny skutecznie sparaliżował „akcję
              ratunkową”, zachęceni greckim przykładem pracownicy z Włoch czy
              Portugalii mogliby pójść tą samą drogą.
              Na takim scenariuszu skorzystaliby europejscy pracownicy, a koszty
              kryzysu wreszcie musiałyby zapłacić banki
              .
              Wówczas zaś mogłaby się zawalić nie tylko strefa euro, z czym
              niektórzy już się pogodzili, ale sama konstrukcja europejska oparta
              na neoliberalnych pryncypiach ekonomicznych.
              • skoonk Re: Internacjonalizm UE 18.05.10, 16:33
                Zapewne was ucieszy, że za greckim fałszowaniem danych stoi syndykat, który
                finansował kampanię Obamy, czyli Goldman Sachs. W Stanach wolno zamieniać dolary
                na pochodne, ale tylko krótkoterminowo i od każdego przelewu Goldman brał
                frycowe, aż się przelało. EU wiedziała o wszystkim, ale była w zmowie i to od
                początku euro.
                Teraz wypada kontynuować rozwój unii euro-dolar, albo wyjść na ulice.
          • napoj.chmielowy Re: Internacjonalizm UE 18.05.10, 16:07
            zbyleon napisał:

> Gdzie są wstrętne amerykańskie banki?

W American Dream

Cytat
            Centralizacja kapitalistyczna, o której mówił Marks, doszła właśnie do punktu, w którym sama ulega rozkładowi, czyniąc toksycznymi zarówno środowisko naturalne, jak i stosunki społeczne. Niszcząc je, kapitał miał uzyskać bezprecedensowy poziom produktywności i zdolności do rozbudowy wartości użytkowych. Puste domy w całych Stanach Zjednoczonych, a w szczególności w północno-kalifornijskiej Central Valley odsłaniają rzeczywistość tej ekspansji. Obrazują to poniższe dane: liczba pustostanów – 19 mi lionów; liczba bezdomnych – 3 i pół miliona (1.350.000 z nich to dzieci).

Rachunek jest prosty: mamy co najmniej pięć pustych mieszkań na każdego bezdomnego! W październiku 2008 na 10 miast amerykańskich o największej liczbie przejęć nieruchomości przez wierzycieli, 4 znajdowały się w Central Valley. W 2009 dołączyło piąte.

• zbyleon Re: Internacjonalizm UE 18.05.10, 19:00
              Kolejny nieprecyzyjny link.
              Zapewne miałeś na myśli:
              Gifford Hartman - Kryzys w Kalifornii
              bardzo toksyczny artykuł.
              Gifford Hartman is giving a lecture tomorrow called ““All Power
              to the Workers’ Councils!’ History of Anti-Bolshevik Communism” and
              is working on a book about the 1946 Oakland General Strike, a
              spontaneous workers’ strike beyond Union management for the early
              part of it. Yet you’ve labeled him as a Leninist.

• napoj.chmielowy Re: Internacjonalizm UE 19.05.10, 11:24
                zbyleon napisał:

> Kolejny nieprecyzyjny link.
                > Zapewne miałeś na myśli:
                > Gifford Hartman - Kryzys w Kalifornii
                > bardzo toksyczny artykuł.
                >

Oczywiście (liczyłem na inteligencję klikającego). Toksyczny artykuł o toksycznych aktywach i zatrutym systemie
            • skoonk Re: Internacjonalizm UE 19.05.10, 12:36
              zbyleon napisał:
              >
              > > Gdzie są wstrętne amerykańskie banki?
              >
              Jednym ze sposobów oddłużenia (zastosowanym, już przez Filipa Pięknego) jest
              psucie pieniądza.

Wierzyciele Ameryki mają w portfelach obligacje nominowane w dolarach, stale
              tracących na wartości. Prawdopodobny jest też wzrost inflacji, który sprawi, że
              nominalne dochody rządu amerykańskiego szybko wzrosną, a realna wartość długu
              spadnie. W ten sposób Ameryka oddłużyła się po II wojnie światowej. W pewnym
              sensie wierzyciele zostali oszukani. Nominalnie otrzymali zwrot pożyczonych
              pieniędzy, które realnie warte były znacznie mniej. Ameryka jeszcze przez wiele
              lat będzie militarnym królem świata. A kto pożycza królom musi się liczyć ze
              stratą.
              wyborcza.pl/dziennikarze/1,104622,7416236,A_jesli_Stany_przestana_byc_wyplacalne.html?as=1&startsz=x
              • zbyleon Re: Internacjonalizm UE 19.05.10, 13:20
                Jedyna nadzieja to powrót do barteru.
              • napoj.chmielowy Re: Internacjonalizm UE 19.05.10, 13:40
                skoonk napisała:

> Jednym ze sposobów oddłużenia (zastosowanym, już przez Filipa Pięknego) jest
                > psucie pieniądza.
                >
                >

To teraz jest chwila na szybkie ruchy: obligacje amerykańskie sprzedajemy, za
                uzyskane dolary kupujemy dużo euro bo słabe i czekamy az Amerykanie popsują
                pieniądz.
                • napoj.chmielowy Zapomniałem 19.05.10, 13:42
                  za uzyskane euro kupujemy obligacje greckie.
                • skoonk Re: Merkel: euro zagrożone!!! 19.05.10, 13:51
                  napoj.chmielowy napisał:

> To teraz jest chwila na szybkie ruchy: obligacje amerykańskie sprzedajemy, za
                  > uzyskane dolary kupujemy dużo euro bo słabe i czekamy az Amerykanie popsują
                  > pieniądz.

Poczekaj, € będzie tańsze:
                  - Europa przechodzi obecnie najpoważniejszy test od kilku dekad. Stoi przed nami
                  historyczne zadanie, jeśli euro upadnie, upadnie cała Europa - powiedziała w
                  środę w Bundestagu kanclerz Niemiec Angela Merkel.

wyborcza.biz/biznes/1,101562,7903496,Merkel__Euro_jest_w_powaznym_niebezpieczenstwie.html
                  • napoj.chmielowy Re: Merkel: euro zagrożone!!! 19.05.10, 14:17
                    skoonk napisała:

> Poczekaj, € będzie tańsze:
                    >

Pewnie nie zajrzałaś do mojego następnego postu ("Zapomniałem"). Jest tam mowa o
                    zakupie za to euro obligacji greckich. Proponuję ich zakup bo euro słabnie
                    dlatego zeby obligacje greckie mogły odzyskać wartość. Wydaje mi się, że teraz
                    jest optymalny moment na proponowane przeze mnie ruchy finansowe. Gdy PE
                    kaklepie to co ustalono w sprawie stabilizacji interes już nie będzie tak
                    intratny. Ja tam sprzedaję wszystkie obligacje amerykańskie będące w moim
                    posiadaniu.
                    • zbyleon Re: Merkel: euro zagrożone!!! 19.05.10, 15:29
                      napoj.chmielowy napisał:

> Ja tam sprzedaję wszystkie obligacje amerykańskie będące w moim
                      > posiadaniu.
                      Kupuję wszystkie dwie.
                      Tak jak w starym dowcipie o ataku chińskich wojsk.
                      • chlorofil1 Re: Merkel: euro zagrożone!!! 19.05.10, 16:32
                        zbyleon napisał:

> Kupuję wszystkie dwie.
                        > Tak jak w starym dowcipie o ataku chińskich wojsk.
                        >

A tu taka przepowiednia samospełniająca się.
                        • skoonk Re: Merkel: euro zagrożone!!! 19.05.10, 17:10
                          chlorofil1 napisał:

>
                          > A tu taka przepowiednia samospełniająca się.
                          >

Richard Russell, to stary spiskowiec, , a usa wykupili nasze łupki. Nasz
                          prof.Kuźniar, doradca MO Klicha, twierdzi, że ruskie surowce gwarantują
                          długookresową stabilność i mamy umowę gazową na 30 lat. To jest podstawa do
                          stabilizacji waluty. A Grecja co - kozie sery, wino, oliwa?
                          Ja wymieniam wszystko na ruble.
                          • map4 Re: Merkel: euro zagrożone!!! 19.05.10, 18:03
                            skoonk napisała:

> Ja wymieniam wszystko na ruble.

A nie na juany ?
                            • kolejar Re: Merkel: euro zagrożone!!! 20.05.10, 02:41
                              map4 napisał:
                              > A nie na juany ?

A ja myślę, że najpotężniejsze są obligacje Rzplitej. To jest potęga
                              niedawno odrodzona, która w sile swej wciąż drzemie i drzemie... Oby tylko znów
                              nie zaspała i nie obudziła się za późno - to apropos Konstytucji.
                              • skoonk Re: Merkel: euro zagrożone!!! 20.05.10, 11:43
                                kolejar napisał:

> map4 napisał:
                                > > A nie na juany ?
                                >
                                > A ja myślę, że najpotężniejsze są obligacje Rzplitej. To jest potęga
                                > niedawno odrodzona, która w sile swej wciąż drzemie i drzemie... Oby tylko znów
                                > nie zaspała i nie obudziła się za późno - to apropos Konstytucji.

Potęga? To chyba II RP ? Tamte obligacje ciągle opóźniane, może już za późno. Bo
                                III RP, papiery i waluta, strasznie podatne na ustawki, w dodatku bez regulacji
                                podatkowych, a rząd rżnie głupa.
                            • skoonk Re: Merkel: euro zagrożone!!! 20.05.10, 11:20
                              map4 napisał:

> skoonk napisała:
                              >
                              > > Ja wymieniam wszystko na ruble.
                              >
                              > A nie na juany ?
                              >
                              Juan mi się podoba, jego nacjonalizacja daje Chinom dominację handlową,
                              szczególnie w kryzysie dyscypliny bankowej. Możliwe, że Chiny zmówiły się z
                              Goldmanem... Nie wyobrażam sobie, co by się działo, gdyby juan też uległ
                              spekulacji?! Obama uważa, że juan jest za tani, Hu Jin że za drogi, że musi
                              dotować podstawowe produkty, stabilizować rynek światowy. Tak, czy owak Chiny
                              sprytnie grają.
                              Nie wiem, jak długo wytrwają, bo z trudem hamują chciwość swoich spekulantów,
                              niszczą środowisko, padają na choroby cywilizacyjne, importują surowce i ŻYWNOŚĆ
                              (mają tylko 7% ziem uprawnych).
                              Może wynajmę im swoją działkę?
                              • censorship Re: Merkel: euro zagrożone!!! 20.05.10, 11:49
                                skoonk napisała:

> Może wynajmę im swoją działkę?

Nie rób tego! Oni nie dbają o środowisko! Wyeksploatują i zostanie pustynia.
                          • poloeschatolo Re: Merkel: euro zagrożone!!! 19.05.10, 18:21
                            skoonk napisała:

> Ja wymieniam wszystko na ruble.

transferowe?
              • kolejar Re: Internacjonalizm UE 20.05.10, 02:35
                skoonk napisała:
                > Jednym ze sposobów oddłużenia (zastosowanym, już przez Filipa Pięknego) jest
                psucie pieniądza.

Jasne! Najpierw złupić majątek Templariuszy, a potem kombinować!
                Tam skarb Twój, gdzie Serce Twoje...
                A jak Serce zbłąkane, skopane, poniżone, to i skarbu nie ma tu. On jest tylko u
                IHVH.
                • map4 Re: Internacjonalizm UE 20.05.10, 12:43
                  kolejar napisał:

> skoonk napisała:
                  > > Jednym ze sposobów oddłużenia (zastosowanym, już przez Filipa Pięknego) j
                  > est
                  > psucie pieniądza.

Przecież dokładnie to samo teraz się dzieje. Brytyjczycy wydrukowali 75 mld
                  funtów, a EBC zapowiedział wykup obligacji rządowych eurolandu za świeżo
                  wydrukowane w tym celu Euro. To przecież nic innego, niż napędzanie inflacji,
                  czyli psucie pieniądza.

Przypominam, że jeszcze pół roku temu europejczycy z uśmiechem politowania oraz
                  poczuciem wyższości ciągnęli łacha z ameryki, która swoje obligacje kazała
                  wykupować bankowi rezerw feredalnych, czyli emitentowi dolara USA. Czytałem
                  nawet artykuł, w którym dokładnie wyjaśnione było, że w Europie ten numer nie
                  przejdzie, bo takie działanie - czyli kredytowanie państw przez drukarnię
                  papierków - jest nielegalne.

No i co ? No i nic. Politycy pieprzą o dyscyplinie budżetowej krajów eurozony a
                  jednocześnie drukują puste pieniądze. Dobrze, że nie mam w chacie broni, bo
                  chyba zacząłbym strzelać do tych kutasów rabujących moje pieniądze uzbierane
                  przeze mnie na moją emeryturę.
                • skoonk Re: Internacjonalizm UE 26.05.10, 14:47
                  kolejar napisał:

> skoonk napisała:
                  > > Jednym ze sposobów oddłużenia (zastosowanym, już przez Filipa Pięknego) j
                  > est
                  > psucie pieniądza.
                  >
                  > Jasne! Najpierw złupić majątek Templariuszy, a potem kombinować!
                  > Tam skarb Twój, gdzie Serce Twoje...
                  > A jak Serce zbłąkane, skopane, poniżone, to i skarbu nie ma tu. On jest tylko u
                  > IHVH.

> Tow. Pinior jest zdecydowanym zwolennikiem max daleko idącej integracji
                  europejskiej. Myślę, że tego typu pytania należy zadawać PiSowi i podobnym
                  głupkom, a w szczególności zapytać Pana Prezydenta, dlaczego wciąż nie podpisał
                  Traktatu Lizbońskiego. Może z powodu jego zbyt małej euro-intergacyjności?
                  Chodzi mu o prawdziwą euro-konstytucję, a nie jakiś tam ledwie traktat?
                  Do tej pory gniazdka elektryczne udało się skutecznie ujednolicić między PE i
                  DIN - wspólne wtyczki z 2-systemowym zerowaniem i pośredniej grubości kołkami.
                  > Teraz szeroko pojęta wspólna polityka infrastrukturalna.

Traktat lizboński przegrał z pierwszym poważnym kryzysem finansowym, jaki
                  dotknął strefy euro. A tak naprawdę przegrał z helleńską, radykalną wersją
                  państwa dobrobytu. Sytuacja musi być dramatyczna, skoro pomoc dla Grecji
                  uchwalono na bazie art. 122 tegoż dokumentu, mówiącego o “katastrofach
                  naturalnych”. Możemy oczywiście uznać, że dla ateńczyków 14 pensji w roku i
                  niepłacenie podatków to “stan naturalny”
                  blog.rp.pl/magierowski/2010/05/25/lizbona-przegrala-z-hellada/
    • skoonk Re: ENDGAME 04.06.10, 13:53
      Hotel w którym zebrały się najbardziej wpływowe osobistości świata jest
      strzeżony przez policję z ziemi, morza i powietrza. Mieszkańcy okolicznych domów
      skarżą się, że policja zabroniła im zapraszać gości i nie wolno im wychodzić na
      ulicę bez dowodu osobistego.
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7973024,Hiszpania__Tajemnicze_spotkanie__wplywowych_osob__.html
      www.youtube.com/watch?v=sZhQJds4z4c&feature=PlayList&p=C93F693BD36F6425&playnext_from=PL&index=0&playnext=1
      • zbyleon To też socjalizm 15.06.10, 06:04
        Cytat
        .........
        Wprowadził też masę dodatków socjalnych. Mieszkańcy Karyntii o najniższych
        dochodach dostawali zasiłek "dla słabych społecznie" w wysokości stu euro
        miesięcznie. Matki wychowujące dzieci do 3. roku życia mogły liczyć na
        tysiąc euro pomocy. A do tego dochodziło sute becikowe i trrzy razy wyższy
        niż w innych landach zasiłek na dzieci. Z budżetu landu dopłacał też
        ludziom do przejazdów do pracy i pokrywał część kosztów ogrzewania. Już po
        jego śmierci każdemu Karyntyjczykowi między 16 a 18 rokiem życia państwo
        sprezentowało tysiąc euro - na prawo jazdy albo na zakup mebli do
        pierwszego mieszkania. - Haider to cesarz długów - alarmowała prasa w
        Wiedniu, gdy jeszcze za życia premiera Karyntii zadłużenie landu liczone
        na głowę było trzykrotnie wyższe niż w innych landach kraju. Karyntyjczycy
        na krytykę odpowiadali, że ich premier, którego nazywali "ojcem landu"
        wie, co robi.

wyborcza.biz/biznes/1,101562,8009440,Haider___cesarz_dlugow.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka